Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Már használom évek óta, igaz, én jellemzően PIC-el és RTC-vel dolgozom, de "állat-állat" ! !
Annyit kell tenni, hogy induláskor beállítom a pontos időt és az aktuális időszámítást ( pl. legyen nyári ). Ezután nézem, hogy október van-e, ha igen, akkor vasárnap-e, ha igen, akkor a dátumhoz 7-et adva beleférek-e még az októberbe ( 31 napos !). Ha igen, akkor semmi teendőm nincs, ha nem, akkor 3-kor vissza kell állítanom az órát 2 órára és a jelzést télire ! A visszaállítást, ill. az ellenőrzés gyakoriságát, az esetleges áramszünet hatását már rátok bízom, szerintem ki lehet találni ( de ha nem megy, segítek ! ) ! A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2017
Sziasztok!
Kérem valaki világosítson fel! Mega2560-nél a külső táplálást ha a tüskesoron keresztül akarom megoldani, akkor a Vin, vagy az 5V a nyerő? Ahogy néztem a rajzot, a Vin egy fesz osztó, az 5V meg a lapon található stab kimenete... De egy csomó olyan rajzot láttam, amin GND és Vin volt a betáp... Melyik a helyes út?
TFH van egy day of week fv (továbbiakban: DOW), ami 0-t ad vissza vasárnapra és 6-ot szombatra (ez eléggé tipikus), akkor szerintem a vizsgálat:
Mármint szerintem, tesztelve legalábbis nincs. Arra se esküdnék meg, hogy fordul A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2017
Nincs helyes út, illetve van, de attól függ.
Szerintem szánd rá azt az 5 percet, hogy megkeresed a board rövid leírását (google://arduino board mega) és átolvasod. Tuti le lesz írva, valahol az elején.
Már értem miért írtad, hogy nem nehéz megoldani a problémát. Ha csak egy már más által elkészített függvényt meghívva megállapítod, hogy milyen napra esik egy dátum, az "csalás". Megérteni magát az egész kiszámítási módot, hogy mi, mivel függ össze, az a bonyolult! Ez olyan, mintha a társasjátékon mindig a levágásokon keresztül jutnál a célba. Gyors is, nyersz is, de elveszik az izgalom, és a tanulás.
Szia!
Ilyesmit keress: http://www.instructables.com/id/Adding-Daylight-Savings-Time-to-Your-RTC/ Igaz el kell menteni 1x 2x az Arduino EEPROM -ban a DST flag-et.
Miről beszélsz ? Én az óraátállításról beszéltem, nem a dátumról...
Szia!
Az átállítást nálunk éppen ezért időzítik éjjel 2 körül, hogy ne változzon a nap. A szökőév szerintem nem játszik, mert minden évben a március első vasárnapján lesz az átállítás, így az nem függ attól, hogy éppen szökőév van-e vagy sem. Másik észrevétel, hogy az RTC alapból kezeli szerintem a szökőéveket, de ez nem 100%.
Idézet: „mert minden évben a március első vasárnapján lesz az átállítás” Március utolsó vasárnapján, de a lényegen nem változtat !
Igaz, bocs.
Mondjuk én GPS-es órát akartam készíteni, az valamiért a napokat elfelejti közölni. Ott dátumból kellett számítgatni. Ha nincs egy RTC ami megmondja a napot, akkor sajna a számolás marad. Ahhoz viszont melléktermékként kijön hogy pl május 2.-a milyen nap. A szökőév igenis fontos, egy nappal tolódik a vasárnap. ( az nem mindíg március 26.-ára esik).
Azt nem ismerem, biztos úgy van, de akkor szerintem készíts egy órát a kontroller szoftverében( ami havonta pl. 1-2 percen belül van ) és akkor ezzel számolgatás nélkül tudod a napot szinkronizálni ( vagy egy RTC GPS-el szinkronizálva ! ) !
szerk.: ja, és ez az egész csak akkor érdekes, ha a rendszer indulásakor nincs lehetőség megadni az adott napot ( a GPS-es vevő is mehet folyamatosan és akkor egyszeri megadás után évekig?! nincs gond ) ! A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2017
Korábban más nyelvekben de ehhez hasonlóval foglalkoztam én is. Ha a GPS Julian Date-ként kezeli a dolgot, akkor kell egy Julian to Gregorian függvény ami nem olyan bonyolult. Szökőévet pedig nem nehéz kezelni, de nekem VBA-ban olyan rutint sikerült találnom régebben, ami a Julian Date-ből rögtön helyes dátumot adott 1900-2100-ig.
Igen, a "Vin" az megy egy feszültség osztóra is. De az 5 voltos stab bemenetére is. Tehát ha stabilizálatlan, 5 voltnál nagyobb feszültséggel akarod táplálni, akkor a "Vin". Ha külső stabil 5 volttal, akkor az "5V".
Soros kommunikáció renden lett, sajnos két hiba is volt a programban.ok,
Ha SLEEP_FOREVER-t használok a loop-ban, az interrupt után is ébren marad az arduino amíg vissza nem térek a loopba? Ha igya van a akkor a két változó figyelését, máshogyan kell megoldanom. FOREVER-el kisebb a fogyasztás mint 8S-el?
Sziasztok.
Nem gondoltam, hogy ekkora lavinát indítok el a kérdésemmel, Én csak annyit szeretnék, hogy ne kelljen évenként kétszer átírni az időt +-1 órával, hanem ezt maga a program végezze el. Tehát: November elsején a téli időt, és április elsején a nyári időt mutassa. Köszönöm, és bocs a "lavináért"
A lavina jó dolog itt mert esetleg elgondolkodtat, más jobb megoldások születnek mint amt az ember elsőre gondol. Szerintem épp ez a lényege a fórumnak.
Amit linkeltem kód szerintem jó. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2017
Köszi, és ezt a kód részletet másoljam be a megfelelő helyekre? (setup és loop)
Elsőként értsd meg mi miért van benne, ha az megvan, akkor illesztheted a te kódodba a te változóiddal stb. (mint emlékszem erre mondjuk nem is lesz szükség nagyon)
Köszönöm, szerintem megbirkózom vele. remélem.
Sziasztok!
Egy ATmega328-ra felraktam az Optiboot-ot, majd adtam neki 5V-ot, egy FT232-vel próbáltam programozni, a DTR lábet a Reset-el egy 100nF-os kondival összekötöttem, de az Arduino program olyan hibaüzeneteket ad, ami arra utal, hogy nem látja a mikrokontrollert. Van ötletetek, hogy oldjam meg?
Szia! RX-TX lábak keresztbe vannak kötve? Reset lábon van felhúzó ellenállás? FT232 driver van telepítve? Az ArduinoIDE sorosport, alaplap be vannak állítva? Esetleg másik bootloadert próbáltál ?
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2017
A 100nF kondi minősége fontos. Nálam csak smd-vel működött. Ha nincs elkötés, akkor erre gyanakodj, értékben el lehet térni fel és lefelé is! Esetleg nyomd meg kézzel a reset gombot, mikor fel akarod tölteni a programot, induláskor pár mp-ig figyeli az Arduino, hogy lesz-e programfeltöltés. Ha nem, akkor indul a feltöltött program. Szerintem az optiboot is hasonlóan jár el.
Üdvözlet!
Az ADC-vel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Az ADC működési sebességét az előosztója beállításával lehet ugye állítani. Ha én egy lassabb órajelű ADC-vel mérek egy gyorsan változó feszültséget, akkor a mért eredmény a mérési idő átlaga lesz, vagy így is csak egy időpillanatban mért pont értékét fogom kapni?
Szia!
Nem fog átlagolni, legalábbis itt nem.
Tehát, ha két időpont közötti feszültség átlagára vagyok kíváncsi, akkor sok gyors mérés átlaga kell, ami lefedi a két pont közötti időt és nem egy hosszú.
Szerintem igen.
Remélem nem tévedek nagyot. Integrálni szeretnél? Mozgóátlag?
Igen.
Vagy használsz megfelelő időállandójú RC-kört, azt bármikor mérheted, mindig az átlagot fogja adni. Rengeteg prociidőt megspórolsz, pár Ft-os alkatrészekkel.
Egyébként azt írja az adatlap, hogy 1.5 órajelig tart a sample and hold áramkör, míg mintát vesz. Meg kellene nézni adatlapban, hogy lekapcsolja-e a kimenetről, vagy rajta hagyja. Szerintem olvasd át tüzetesen, mert lehet működne az ötleted. Meg is teheted, hogy kipróbálod. 2 ADC órajelig adsz 5V-ot az egyik ADC bemenetre, utána lehúzod gnd-re (arduino egyik kimenetével), és nézd meg mit kapsz. 10perc munka. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |