Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   118 / 2208
(#) Imi65 válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Ápr 14, 2008
Az EL84-el el lehet menni valamivel 300V fölé is, de ez már elég sok neki. Itt már jobb, ha a segédrácsot kicsit lejjebb állítjuk be, akár közös ellenállással is.
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Ápr 14, 2008
az anod fesz diodák egyen irányitják s ugy muzlik hogy 30másodperc mulva kapcso be mi után fel izik a katodok
(#) Müszi hozzászólása Ápr 14, 2008
Megin nagyon csöndbe vagytok
Na mindegy. Van loktál foglalat így elkezdődhet az EBL21 SE végfokküldetés
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Ápr 15, 2008
Azért kérdeztem mert amit Imi65 kuldot képen a rus12wattfull.gif képen 12wattot ad le az erösítő [u]325 voltos[/u] táp.fesz. járatja ezzekel a csövekel ami van nekem
nem erőltetem a15w ot, de ezzek alapján 250V tápon 12W sem adja le. a kérdésem az lene modositás nélkül fel lehet-e emelni a tápot modjuk 325voltra, ahogy a másik rus erosítő rajzon is van.
a leirás szerint a kimenő adatai :
Sorrend Megnevezés Menetszám Átmérő
1. Prim.1 1120 Ř 0,15 mm Mz
2. Szek. 37 Ř 0,64 mm Mz
3. Prim.2 1120 Ř 0,15 mm Mz
Vasmag 25*20 [mm2
Én 6,2cm2 trafora készitettem el.
(#) Imi65 válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Az azért nem biztos korántsem. Ugyanis a csöveknek több határparamétere van, ami azért nagyobb, mint a katalógusban megadott munkaponti érték. Ha emeled a tápfeszt, csökkenteni kell az anódáramot. Tehát, 250V-nál emelheted az áramot, ami létrehozhatja a hasonló teljesítményt. Mindenesetre, ha 300V fölé mész a táppal, némileg nem árt emelni a primer menetszámot, hogy a kisebb áramváltozást, ill. nagyobb feszváltozást optimálisan illessze.
(#) EcoPityu válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Látom te is felfedezted a rossz DVD játszók hasznosítási lehetőségeit!
Gratulálok, bár a nyákra csöves még mindíg túlságosan modern.
nem modositom a táp feszet mert ha 320vra emelném akkor a kimenöket át kellene tekerjem,most megértetem erre gondolsz P=U*I a csöveken levö teljesítmény ha U nő, akkor az I kell csökenlyen,már pedig a kimenő ellenállásának váloztatásával lehet megoldani. :yes:
(#) CHZ válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Köszönöm .
GU 50 SE -ét csináltam elsőre DVD dobozba , az teljesen légszerelt , ha gyorsan kell megoldani , nincs idő normális doboz kialakítására és ezek a vázak alkalmasak kis kompromisszummal erre a célra is .
Mostani doboz nem engedte teljesen légszereltre készíteni (nagyon lapos) , ez olyan öszvér megoldás , bár én nem tartom problémásnak a nyákot csöves cuccokban sem .
Ha előzőleg teljesen kipróbált , bemért árámkört sikerül kidolgoznom , csakis nyákra szeretem megépíteni .
Légszerelés igazi előnyét abban látom , hogy könnyen módólható , akár más kapcsolásra is alakítható .
Vannak tévhitek , hogy légszerelve jobb a hang ...
Ez igaz is lehet , de csak azért , mert légszerelve nehezebb olyan vezetékezési hibát elkövetni , mint nyákkal .... gondolok itt arra , hogy légszerelve pl. az elkóról közvetlenül megy a vezeték vagy az alkatrész láb a .... nyáknál már sokszor láttam elszúrva , hogy figyelmen kívül hagyva a töltöáramok útját és közbülsö lecsatlakozást csinálnak bárhol ....
Földhurok is jobban kialakítható a nyáktervezés során .
Bocs hosszúra sikeredett

GU50SE.JPG

(#) szunyi válasza seedz hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Heló!

Először azt kérdezd meg magadtól, hogy miért akarsz csöves erősítőt?
Azért mert multidézően világít, meg hát legyen,
vagy mert szépen (másként) szól?

Ha csak az utóbbi, akkor szerintem épits inkább MOSFET - es végfokot. A FET - ek karakterisztikája ugyanis kísértetiesen megközelíti az elektroncsövekét.
Előnye, (vagy hátránya?) hogy nem igényel fűtést kisebb tápfeszültséggel üzemel, és emiatt a kimenőtrafó is elmarad!
A hangzása "szinte" csöves.
Sőt alkatrész-választéka is bőségesebb.
egyet értek veled :yes: :yes: :yes:
"a gáz töltésű csöveket nem szabad ösze téveszteni a félvezető" erösítők hangjával
(#) Imi65 válasza szunyi hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Szia szunyi!
A hozzászólásod tényleg nem rossz szándékú, de kicsit provokatív! Köbzolinak teljesen igaza van, miért írogatnánk ide, ha FET-es erősítőt akarnánk építeni (ne gondold, hogy nem tudunk más aktív elemek létezéséről)? Ha megnézed a bipoláris tranzisztor, és a pentóda karakterisztikáját, az is eléggé hasonlít egymásra. Mégis teljesen különbözően szólnak. Tehát, azt hinni tévedés, hogy ha valaminek valamihez hasonlít a karakterisztikája, az ugyanúgy szól. Nyilvánvalóan egy FET-es végfoknak nem kell 600V az 50W-hoz, jobb a hatásfoka, stb.
Csak gondolj bele, jó ötlet volna-e egy motorostalálkozón benyögni: "De hülyék vagytok Ti, még vonattal is kényelmesebb utazni, nemhogy kocsival. Mit kínlódtok ezekkel a sz@r motorokkal itt?" Szerinted?
(#) Moderátor hozzászólása Imi65 hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Teljesen igazat adok neked!
(#) kocos hozzászólása Ápr 15, 2008
No akkor trafó kérédések!
El84 SE kimenőhöz primernek elég-e 0.15 ös huzal?(3600 menet, 3 részre oszva ), secundernek meg 0,35-ös (140 menet, 4-szer, párhuzamosan kapcsolva )?
(#) Müszi válasza szunyi hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Kicsit eltévedtél! Nekünk, megszállot csöveseknek mondod ezeket?
Na mindegy.

Készen vagyok 85%-ban az EBL21-es sasszijával, egyenlőre így néz ki.
Készül a harmadik csöves erősítőm .
Talán még cikk is lesz belőle, csak nem nagyon van időm.

üdv

DSCF0116.JPG

(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Tökéletes ha 8 ohmra akarsz illeszteni. Lehet hogy felesleges ennyi részre osztani. De elviekben csak jó hogy így oldod meg. Szerintem így jó lesz.
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Köszi! Igen 8 ohmra akarom, és 5200 Ohm primerre (á ~ 25 )! És a huzalátmérők biztos, hogy jók? nem szeretném, ha elfüstölne menet közben ...
Először én is két részre akartam osztani a primert, de így tekercselni is "könnyebb" annyiból, hogy 1200 menetenként el lehet menni sörér vagy valami
(#) MrBrown válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Szia, mesélnél bővebben az EBL21 projectedről? Én is benne vagyok egy ilyenben (ha köbzoli és Imi is úgy akarja ). Mi lesz a meghajtó csöved?
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Ápr 15, 2008
48mA-re primernek jó a 0,15 és a szekunder 0,35 is jó négyszer párhuzamosan. Ezekkel nem lehet gond.
(#) MrBrown hozzászólása Ápr 15, 2008
Szia köbzoli, nyilván jobb dolgod is akad, de ha időd engedi megválaszolnád a (#209214) kérdéseket?
(#) Müszi válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 15, 2008
ECH84 triódája
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Szert tettem néhány zsír EBL21-re meg ECH21-re. Olyanokra amik kb 50 év után most látták meg a napvilágot először a dobozukból kivéve. Azt találtam ki, hogy az egyencső AZ21 lesz (érthető okokból) valamint kap egy varázsszemet a végére, de nem az eredeti EM4-et hanem a küllemben tökéletesen illeszkedő és szintén loctal foglalatos EM71-et.
(#) MrBrown hozzászólása Ápr 15, 2008
Müszi, ime az én hálósaim

DSC03997.JPG

(#) MrBrown válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 15, 2008
meg ez itt még...

DSC03999.JPG

(#) Müszi válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Gyönyörűek
(#) djhans válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Mükszik a pcl86 se is amit most öszedobtam nyákon. Sok volt neki a 17v fűtés letorzult egy idő után az anódáram felment 80 mA-re. Most 13,5v-ról fütöm.
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Nekem is annyiról megy, és pontosan beáll a 300mA (illetve a 600 a két csőhöz)
(#) MrBrown válasza kocos hozzászólására (») Ápr 15, 2008
Gyerekek, ezt már korábban is tárgyaltátok de akkor elfelejtettem belekérdezni. Most inkább a fűtőfeszhez vagy a fűtőáramhoz ragaszkodjunk inkább mert ugye P=U*i.
Következő: »»   118 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem