Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   554 / 965
(#) Ge Lee válasza proli007 hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Köszönöm, de nem szükséges. Aki azt a vackot ránézésre nem titulálja életveszélyesnek, sőt még a védelmébe is veszi hogy de hát szabályos meg blabla, és még szakembernek meri nevezi magát, azzal semmi értelme vitatkozni. A "szakember" majd úgyis azt fogja állítani a bíróságon hogy kérem ez szabályos, és én szabályosan is szereltem. A delikvens meg próbálja majd bizonygatni hogy a szaki így vagy úgy nem húzta meg. De meghúzta. Csak kilazult kedves Massawa, ráadásul unalmában, és nem is azért mert a csavaros kötés az rossz lenne, hanem mert ez a konkrét szerelvény egy vicc.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Ha Ő azt mondja, nem lazulhat ki, akkor nem lazulhat ki! Punktum!
Én is húztam már meg kilazult csavart... Biztos valaki odament, és kilazította előttem. Sőt, ahol egy csavar laza, ott több is!
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
(#) Remci válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2017 / 1
 
Igaz hogy nem vagyok villanyszerelő,bár közelebb állok hozzá mint pl. az asztalossághoz, de szerintem ezen a csavaros kötésen kár rugózni. A villanyszerelők úgy is ezt a kötési módot fogják használni, mert szabványos és ez van rendszeresítve, legalábbis az elosztó dobozokban ha jól tudom. Gondolom, mielőtt piacra dobták volna ezeket, azért volt valami vizsgálat,hogy megfelel-e arra, amire kitalálták.Én még nem találkoztam olyannal,hogy csavar meglazult volna ha jól meg van húzva,legalábbis réz vezetéknél. Alunál viszont előfordult. Olyan tűzről sem hallottam még, amit ez okozott volna, de biztos volt. Alunál meg nálam is előfordult,hogy a kötődobozban lévő csavaros kötés, ami persze hosszan volt sodorva és még vissza is volt hajtva, nagyobb terhelésnél kigyulladt.Én,mikor átvezetékeztem a lakást aluról rézre, minden kötő dobozban Wago-t használtam,és semmi gondom nem volt még velük. Szerintem az elektromos lakástüzek nagy része a sufni-tuningolás, vagy a vezeték terhelésének helytelen megválasztása okozza. De ennyi erővel lehetne vitatkozni hogy nem használunk láncfűrészt, sarok csiszolót, vagy bármilyen gépet,mert nem hozzá értő kezében azok is tudnak balesetet,vagy akár halált is okozni. De ez csak az én véleményem és nem akarok senkit megbántani vele. Mindenkinek a magánügye hogy ő melyik kötési módot tartja megfelelőnek, vagy melyiket használja. Hogy Gafly-t idézzem:" de nem értek hozzá"
Ui: mire ezt a hozzá szólást megírtam, csak 3-szor ment el az áram,de nem a csavaros kötések miatt
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
(#) ötfelezős válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Hát kemény szavak ezek, de szerintem indokolatlanok. Ilyen izéket a 90-esek eleje óta alkalmazunk ebben az országban (én meg már a 80-asok közepétől használtam a méteres változatban vásároltat, de azt hittem, ez előrelépés a nullabontó egy csavarja alá összesodort nyolc vezetékkel szemben ), nekem is ilyen megoldású ABB gyártmányú Europa sorozatú szekrény van odahaza, igaz, csak 98-ban raktam fel, de most a tavasszal hozzányúlva sem nem laza nem volt a csavar, sem el nem fűrészelte a vezetéket. Az kétségtelen, hogy a vezetéken látszik, hogy be volt fogva.
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 29, 2017 / 1
 
Akkor azonnal be kell vezetni a villanyszerelöknél egy csavarmeghuzo szakembert, aki majd naponta végigjárja a körzetét és meghuz minden meglazult csavart ( ezeken kivül még van néhány 100 minden elosztoszekrényben. Lesz itt még munkahely!!!).


A csavarkötést egy kicsit korábban találták ki mint amikor mi megszülettünk, és a ma napig általában rendben vannak. Megint csak szálkábol csináltok gerendát.
(#) Wind-Storm válasza papo69 hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Az, hogy nem MKH, úgy tudom hogy azzal szabványos a bekötés, de javítsatok ki.
ÉV relé lesz tervben.
Azt észrevetted, hogy kis keresztmetszetből szürke színűt mind védőföldnek, mind fázisnak használtak?
Valamint az az egyetlen egy darab érvéghüvelyezett vastag zöld-sárga is gyanús nekem.
(#) Wind-Storm válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Én még nem találkoztam másfajta dobozzal, csak ilyen kanlux-szal.
Melyik az, amelyikben a tuskók érintésvédettek, mutass ilyet kérlek!
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
(#) Remci válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 29, 2017 / 1
 
Pl van ilyen is. Erre gondoltál?
(#) Wind-Storm válasza sámli hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Áramvédő relé nélkül bizony agyonvághat a bekapcsolt fogyasztón keresztül, ha éppen kiugrik egy nullvezető, egyenesen neki a kazednek, miközben netán még pont a nullatuskót is érinted.
(#) Wind-Storm válasza Remci hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Korrekt darab, azt hiszem egy ilyen kanlux doboz kerül kompletten ennyibe..
(#) sámli válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Miről beszélsz? Mitől ugrana ki? Ne fantáziáljatok már. A laza csavar nem azt jelenti, hogy ki van tekerve. Csupán azt, hogy nem kellő erővel szorítja a vezetéket. Mellesleg, ha a tuskóból kivett (kicsúszott) nulla vezetőt egyik kézzel érinted és a másik kezeddel a nulla tuskót fogod, a relé soha nem fog leoldani.
(#) Wind-Storm válasza sámli hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Soha? Gyakorlati tapasztalat?
Ha mindeközben meghaladja az áram a 30mA-t a testeden keresztül a föld felé, mert mondjuk fém létrába kapaszkodsz, le fog vágni, nemde?
(#) sámli válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 29, 2017 / 1
 
Bármilyen furcsának találod, van gyakorlati tapasztalatom, a szenvedő alany minden esetben én voltam. Nem folyik el 30mA a föld felé miközben az áramkör rajtad keresztül záródik.
(#) Wind-Storm válasza sámli hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Jó tudni, kösz!
Legközelebb jobban vigyázz magadra!
(#) sámli válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Szeretek veszélyesen élni (Csak vicc volt) Ha feszültség alatt vagy kénytelen dolgozni bármennyire vigyázol időnként előfordul. (Nem kérek kioktatást a feszültség alatti munkavégzés szabályairól).
(#) Wind-Storm válasza sámli hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Dádá!
(#) erbe válasza proli007 hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
~40 évvel ezelőtt (nem tudom meddig) divatos simontornyai elosztódobozokban meg még sok más helyen a csavar U alakú lemezt szorított le. Ez alá akár két különböző vastagságú vezetéket is biztonságosan be lehetett fogatni. Megszorításkor rugós alátét és az U rugalmassága is biztosította, hogy a kötés ne lazulhasson fel. A szorító felület meg többszöröse volt a csavaros kötőelemének. Kicsit több helyet foglalt, de a rögzítő csavar általában 5-ös volt a jelenlegi ócskaságok 3,5-ös, 4-es csavarjaival szemben. Biztos sokkal több lenne az előállítási költsége meg nem automatizálható olyan mértékben, de biztonságosabb volt.
A 3,5-ös csavar általánosan alkalmazott az elektromos szerelvényekben, de legtöbbször lemezkével szorítja le a vezetéket, nem közvetlenül.
(#) gyuszo hozzászólása Okt 29, 2017 /
 
Egy laza kötés tanulsága. Itt már szemmel is látszik az elszíneződés a csavaros kötőelemen.
Bővebben: Link
(#) erbe válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Pedig éppen ezeknél, ha tisztességesen dolgozott a szerelő, soha nem volt gond vele.
(#) gyuszo válasza erbe hozzászólására (») Okt 30, 2017 / 1
 
Igen, pont ez vonatkozik a mai használatos szerelvényekre is, ha megfelelően szakszerűen van szerelve, akkor nem is szokott ezekkel gond lenni. Amennyiben lazulás melegedés lesz, az már a létesítés pillanatában sem volt megfelelő. Ehhez megfelelő gyakorlat, rutin szükséges.
Nem véletlen, hogy egy mérőhely létesítése és a fogyasztói főelosztótábla bekötése villanyszerelői végzettséghez van kötve. Ide több tudás kell.
Az, hogy régen 8-10 cm hosszon összetekerték a vezetéket és szigetelő szalagozták, a kötés lehet, hogy megfelelő, de ha bővíteni kell, vagy vezetéket cserélni esetleg hibát keresni, hogy miért old le a FI-relé, ehhez egyesével kikötni, kimérni a vezetékszakaszokat, ahhoz már nem.
Oldható kötésnek is kell lennie és ennek a szempontnak is meg kel felelnie.
Erre csak a csavaros kötés felel meg például az elosztó dobozban is.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2017
(#) nyemi válasza sámli hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Pedig van megoldás :Vékony gumikesztyű duplán, mindkét kezedre.
(#) elektroton hozzászólása Okt 30, 2017 / 1
 
Annyi megjegyzésem volna a csavaros kötésekről, hogy a jó kötéshez először is egy jó minőségű, nem agyon kopott, a csavar fejbe jól illeszkedő csavarhúzó kell, továbbá a szerelő kezében legyen kellő erő is.
Többször tapasztaltam már gépeknél, vezérlő szekrényekben, hogy azonos szekrények között tapasztalható hogy más-más szerelő készítette. Egyik csavarjait jelentősen után lehetett húzni, másikat egyáltalán nem lehetett, nem kellett.
(#) papo69 válasza elektroton hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Az új tipusú csavarokhoz installációs csavarhúzó kell. Persze ezek nem olcsók, de ilyenekkel lehet úgy meghúzni a csavarokat, hogy ne lazuljon meg hosszú időn keresztül.
(#) elektroncso válasza papo69 hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Milyen az az installációs csavarhúzó?
(#) hegman válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Olyan mintha csillag meg lapos csavarhúzó szerelem gyermeke lenne.
(#) Gafly válasza hegman hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Idézet:
„Olyan mintha csillag meg lapos csavarhúzó szerelem gyermeke lenne.”

Azaz ilyen az olyan?
(#) Nagy Tamás hozzászólása Okt 30, 2017 /
 
Sziasztok ! E bay ról rendelhető kínai érvég hüvelyekkel van valakinek gyakorlati tapasztalata?
(#) hegman válasza Gafly hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Igen, úgy tudom ez az.
(#) Gafly válasza hegman hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Én eddig azt hittem, hogy azért terjednek ennyire, mert hogy akkor akár ilyen, akár olyan csavarhúzó van az embernél, akkor már tud vele dolgozni.
Ismét tanultam valamit, és köszönöm
(#) elektroton válasza papo69 hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Nekem már rég óta van ilyen installációs csavarhúzóm, sokan nem tudnak róla, ajánlom mindenkinek.
Következő: »»   554 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem