Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Témaindító: Thomas10100, idő: Dec 28, 2005
Témakörök:
Az ilyennek úgy van értelme, ha az általában használt körülmények között van lemérve. Azaz rá kell tenni az akkura, az elejére a jelforrást, a végére egy ládát meg egy szkópot, és megnézni hogy hol kezd klippelni járó és álló motor mellett.
El lehet játszani ezt egy combos 12V-os tápról műterhelésre is, nagyon nagy különbség nem lesz ha egyébként bírja a táp.
Akkumulátorról gondoltam mérni, de nincs hangfal amit beáldoznék egy próba erejéig sem. Így gondoltam valahogy mérhető általam is valahogy(volt vagy amper).Feltételezem a hangszóró kimeneten valami kis áram kijön. A baj ott van, hogy nem tudom, a 3 V a sok vagy a 10 V a kevés. Túl sok a gomb rajta a hozzáértésemhez képest.
Nos.
-50Hz jelgenerátor, -Oszcilloszkóp, a torzítás figyeléséhez, -Műterhelés megfelelő teljesítménnyel -Áram mérő. - Tudás!! Ezek kelleni fognak...
Úgy tűnik erre a felvetésre nem érkezett válasz.
Most viszont nekem is be kéne szereznem 2 darab távirányítót ehhez a "M. N. C. Hurricane V1200" készülékhez... Tudna valaki ennek a beszerzéséhez tippet adni ? A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2017
Sziasztok, van egy jensen mercury 4000 tipusú erősítőm... Véletlenül rövidrezártam a kimenetet két csatorna között, nem a test és a hangszóró kimenet, hanem a két hangszóró kimenetet...
A biztosíték jó, a végranyókat méregettem, viszont azokat jónak minősítettem, a védelmi áramkörben gondoltam, illetve a végfok bemenetén lévő tranzisztorok, vagy a tl494 előtt lévő 4558 ic (aminek szerintem a hibajel erősítésében van szerepe) lehet a ludas. Valaki javított már hasonló erősítőt? Kapcsolási rajzot nem találtam, viszont van egy ami hasonlo hozzá. jensen xa4100 A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2017
Közben meg lett a hiba, a meghajtó tranzisztorok illetve a védelmi körben lévö tranyo ment tönkre.
Sziasztok,
segitseget szeretnek kerni : adott egy RTO sx6002 2x100W hidalva 1x200W erolkodo, ami mostansag azt produkalja ,hogy eleg hamar leprotectel. Tehat mukodik, bekapcsolas utan komoly basszussal rendelkezo zenet hallgatva (fiam tolja neki) 10-15 perc utan melegszik es bekapcsol a vedelem. Egyszer elszallt benne a 25A-s bizti, a csere biztirol meg nyaron lefolyt a muanyag ![]() Rakok fel kepet is ,hatha valaki raismer ,h mar javitott ilyet. Mit erdemes atnezni, atmerni ha ilyen gond van ? Hmm a kepeket nezve azert az elkok "ruhaja" is osszement kicsit ![]() Elore is koszonom a segitseget. Kep1_barna_panel Kep2_panel Kep3 Kep4 A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2017
Kozben azert osszeirtam az elkok adatait, meg a zener-et is.
Ezek cseresek lesznek tuti. A zener-eken ezt talatam IN4744A 347 (2-bol osszerakva a kepet, mivel beforrasztva csak a feluk latszik). Ez jo adat a diodarol ? Ha valakinek szukseges itt az elkok adatai : 1000 µF 50V 85C x 2db 470 µF 35V 85C x 2db 22 µF 16V 85C x 2db 100 µF 50V 85C x 1db 10 µF 50V 85C x 4db 470 µF 50V 85C x 3db 100 µF 16V 85C x 2db 1 µF 50V 85C x 2db Az oszcillator meg : KIA494 A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2017
Azok a zenerek 1N4744A-k lehetnek inkább (15V 1W).
Idézet: „Mit erdemes atnezni” Szia! Mekkora a terhelő impedancia? Nekem akkor produkált ilyen jelenséget az autós vég, amikor kisebbet kötöttem rá a megengedettnél.
Sziasztok,
köszönöm a válaszaitokat. Ez van rajta : hangszóró 4 Ohm, 750W, 95 dB Doksi szerint hídban min. 4 Ohm kell. amúgy ez így müködött elötte rendben. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2017
Szia! A forrasztási oldalt átnézted már? Nincsenek kimattult forrszemek? A Zener előtét-ellenállás lábainál például könnyen előfordulhat. Azokat friss ónnal át kéne futtatni.
Nekem is csinálta egy erősítőm, garanciás volt, háromszor kellett elvinnem, mire megcsinálták, azt hitték szórakozom velük. Végül az lett a megoldás, hogy végigforrasztották a forrpontokat, ott volt egy kontakt hibás.
Szia!
Én talán abból indulnék ki, hogy mitől melegszik jobban, mint kéne! Néhány egyszerűbb fogással, egy multiméterrel, akár szkóp nélkül is behatárolható a baj! Először is , a bizti kicsapása jel! Jele a meghibásodásnak, vagy túlterhelésnek! Első lépésben meg kell mérni az üresjárati áramfelvételét az erősítőnek, ez 500mA-1A lehet! Ha ez jó, akkor jön a melegedő alkatrészek kiszűrése, mert mi van, ha a tápegység, ezeken belül a táp kapcsoló Fet-jei melegszenek, p.l. attól, hogy nem kapnak gyönyörűségesen szép négyszögjelet a meghajtástól! Ezt megnézni egyszerű, le kell venni a leszorítót a Fetekről, és el kell emelni a bordától! (jön a tapizás!) Nyugalomban (bekapcsolva, zene nélkül) véletlenül sem szabad még kicsit sem melegedniük! Jobb esetben még hangosabb zenével is csak langyosak lehetnek! Ha ezeken túl vagy, és ezek jók, akkor lehet gyanakodni a végfokra, amin max nyugalmi áram növekedés, ezáltal "A" osztályú üzembe tolódás okozna extrém melegedést, amit nem nagyon hiszek! (volt egy két sony a kezem alatt, amiben állítható volt, és eltekergették!) Mellesleg, ez is látszana a nyugalmi tápáram felvételben! Mérj egy kicsit! Pityu
Sziasztok
Tud valaki segíteni nekem? Egy Caliber ca502b autós erősítőről lenne szó, ami minimális hangerőn tökéletesen szól, de amint fentebb tekerem a hangerőt vagy a frekvencia potit recsegni kezd. Mély hangerőn csinálja mindezt. Kimértem az összes ellenállást, de nem találom a hibát. D718, B688 tranzisztorokat is kicseréltem. Előre is köszönöm.
Nem cserélted ki az összes hibás tranyót!
Mindkét oldal, vagy csak hidalásnál jön elő, a hangszóró tuti jó?
Igen mindkét oldalon csinálja. Más hangszóróval is kipróbáltam, sajnos ugyanez a hiba.
Sziasztok!
Egy autórádió végfok IC-jével kapcsolatban érdeklődnék. Igazából csak annyi érdekelne, hogy a végfok IC-től mennyire függ hogy alacsony hangerőn is legyen rendes mélyhang? Ha mondjuk annyira gagyi a végfok IC attól lehet? Mélyláda nincs a kocsiban, de az előző fejegységgel sokkal jobb mély hangok voltak alacsony hangerőn is. Most viszont hiába állítom maxra a mély frekvenciát és hiába kapcsolom be a Loudness funkciót.
Szia! A mély-átvitelt maga az IC nem befolyásolja. Lehet a forrásjel, vagy az IC-t övező áramkör a gyenge láncszem.
IC-t övező áramkör micsoda lenne? Mert sokminden nincs. Táp puffer kondi 3300µF/25V
Elötte TDA7729 audio processor IC. Valahol esetleg kondenzátor vagy valami ami vágja a frekvenciát? A végfok IC bemenetein van sorban kondenzátor és a hang processzor elött is ha jól láttam. Jelenleg YD7388 IC a végfok, ami nagyon kínai, ezt cserélem TDA7850-re, mert teljesen kompatibilis.
A DSP és a csatolókondik alul-méretezése egyaránt okozhatja a mélyhangok elnyomását/elégtelen kiemelését.
A TDA7729 lenne a DSP, de nem találok róla sokmindent. Ugyanolyan tokban van mint a TDA7719, erről van pdf-em. Bővebben: Link
Csatoló kondi alatt a DSP és a végfok közötti kondenzátorokra gondolsz? A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2017
Talán a DSP emelés vágásban nincs korlát, tudja a ±15 dB-t. Maradnak a kondik DSP előtt és után, valamit maga a forrásjel, rádió, CD is lehet sávszűkített.
Minden forráson rossz. Ez egy Androidos fejegység, a zenelejátszáson, navigáción, rádión is kevés a mély.
Kondenzátorokon mit nézzek meg, vagy milyenre cseréljem? smd kondik vannak ha jól láttam. Az IC kapcsolásában 100nF-ot láttam ha minden igaz. Mire kellene cserélnem? Kimérem majd őket Köszönöm segítségedet!
Szerintem semmit. Az egész biztosan nem azért szol rosszul mert rossz valamelyik kondi.
Vagy a forrás rossz vagy hangszorok.
Mindkét IC adatlapja ekkora csatoló kapacitást ajánl.
Ha van AUX bemenet, meg kéne mérni az átvitelt.
Hangszórókat kizárnám, mert Pioneer fejegységgel 100x jobb a mély hangzása. És az bőven elég is lenne nekem
Van aux, de viszont nekem nincs semmi műszerem
PC hangkártyával mérhető, magam részéről ARTA-t használok.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |