Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   38 / 400
(#) szekegabi hozzászólása Ápr 16, 2008 /

Sziasztok! A következő lenne a problémám! Van egy stereo quad 45-öm, kb 5 éve kifogástalanul működött. Gondoltam egyet és mivel túl zajos volt a ventillátoroktól (meg a trafó is eléggé zúgott) szántam rá némi pénzt, hogy felújítsam. Kicseréltem benne a trafót, a hűtőbordákat másikat tettem bele és tettem hozzá egy hőre szabályozós venntillátorszabályozó áramkört...Viszont tegnap mikor már mindent összeraktam az egyik oldal valamiért nem akart újból elindulni.... Nem értem miért lehet... Az történt az oldallal, hogy mikor szétszedtem észrevettem, hogy az egyik diódáról lepattant egy kis bakelitdarab, valószínűleg a mellette lévő ellenállások magas hőfoka miatt (de ettől függetlenül úgy ment évekig), ...nos ezt a diódát kicseréltem (1N4007-re, de nem mértem ki előtte). (A mellékelt rajzon jelöltem a diódát) Előfordulhat, hogy a dióda hibás volt és amiatt meg sem szólal? Ha hozzányúlok a bemenetéhez, akkor búg, tehát elvileg jó, ha viszont adok neki jelet, akkor semmi sem jön ki belőle..nagy csend... akimeneten 0,00V van... A dióda lehet a probléma, vagy valami kimozdulhatott a helyéről? Aki ért hozzá és találkozott már ilyen problémával segítsen rajtam! Előre is köszönöm!
(#) Pet91 válasza hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

köszi a válaszokat.
ok akkor asszem nekilátok egy ilyennek. remélem menni fog.
ja és ehhez ugye nem kellenek olya profi dolgok mint pl az oszcilloszkóp, gondolom nem ártana, de nem olyan fontos ugye?
az a baj az oszcilloszkóppal hogy mind olyan drága.
(#) hapro válasza szekegabi hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

És a tápot rendesen megkapja?
Jelet rendesen kap?
(#) J-Haasz válasza Pet91 hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

"trafo nélkül mit jelent a nem olcsó 8-9-10000?"

Ha az "Urbán-egységcsomag" árát veszed alapul, annál nem lesz drágább. A Quad-leírás doksiban megtalálod a hírdetést: Quad200W_cikk[1].pdf (979.01 KB)

Egy erősítőhöz "általában" kell:

Tápegység: trafó+graetz+puffer-kondik
Hűtőborda
Meg persze az ERŐSÍTŐ

A húzósabb költségek: a trafó, a végtranyók, a pufferek és a bordák.

Ja és dobozt is szoktak "köré" rakni.

Meg ekkora teljesítménynél jó ha van HANGFALVÉDŐ áramköröd is, mert probléma esetén megvédi a - valószínűleg nem olcsó - hangfalaidat!

- Yoni -
(#) Pet91 válasza J-Haasz hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

köszi a választ.
puffernek mekkora kellhet?
10000uf, 33000uf...mekkora?
1dolgot nem értek már csak: mi az a végtranyó? :no:
ez nálam valahol kimaradt.
egyébként itt ezt az áramkört mindenki maradéktalanul átlátja, mer én nem igazán látom hogy ott pár dolog mire jó.-az egyszerűbb erősítőket érem de, ezt nem egészen.
(#) Pet91 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

ok találtam 1980rt ék pdf-et
1981-est nem látok.
szkóp pedig ezek szerint nem is igazán kell,
(#) szekegabi válasza hapro hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Tápot mértem, megkapja rendesen, jelet megkapja rendesen....Este volt már, mire összetettem, úgyhogy nem volt még időm méricskéni rajta nagymértékben... de ezeket már átnéztem.....Most dolgozok, ill dolgoznék, ha nem azon agyalnék, hogy mi is lehet a baja...:S

80as ék:1980

totál nem értek a szkópokhoz mire figyeljek ha vennék egy használtat (pl szülinapomra) 10000 körül nem is olyan vészes.

ok mit tegyek ha torzít?
(#) Pet91 válasza Pet91 hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

valakinek 2006/4-es Rt folyir.?
kéne
de nem találok
meg az 1981-esek

ok
(#) szekegabi válasza Pet91 hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

1 kis benzin + némi szikra csodákra képes...... már én is ezen gondolkodok
(#) Pet91 válasza szekegabi hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

( )

jó, de honnannnnnnnnnnnnn :idiota:
(#) szekegabi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

A diódát jól tettem be, megnéztem vagy 5X..
(#) szekegabi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Igen! Ha megfogom a bemenetét a panelon, akkor zúg, ugyanúgy, mint a jó oldalé. Bár küldön kábelt nem vezetem a bemenetére (hátha a jelkábel a bűnös) Viszont kimértem a jelkábelt és jónak tűnik....Ha hazamentem melóból kipróbálom, hogy másik jelkábelt kötök be... de ha akkor sem fog meni, akkor megeszem valamelyik sapkámat!
De érted... a poén az, hogy eddig semmi baja nem volt... dióda cser volt benne.. meg jelkábel csere, meg ugye más lett az elrendezés és ezért a tápkábeleket is cseréltem, és az elrendezés miat méretre vágtam őket....
Feszültséget kap, azt kimértem, jelkábelre gyanakszok, pedig elvileg az is jó... Ha a dióda került be hibásan(pedig vadiúj volt), akkor előfordulhat az, hogy 0,00V jön ki a kimeneten?

Lehet az is amit te mondasz, hogy az aljzat rossz:S... a kimeneté jó, máskülönbennem zúgna... bemeneté elvileg jó... azt még megnézem, ha hazamentem... Remélem estére menni fog...rég hallgattak zenét a szomszédok
(#) Csonty hozzászólása Ápr 16, 2008 /

Sziasztok!
Aki már épített több fajta Quadot, szerinte melyik a jobb (405,606,707,909)?

Előre is köszi!

Csonty
(#) hapro válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Szia!

Itt igazából milyen problémámra gondolsz?
Érdekelne, mert én nem tudok problémámról.
(#) soos csaba válasza Pet91 hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

http://rapidshare.com/users/V9U0XZ,innen probald meg letolteni!Fent van egy jopar evjarat az Rt-bol.A jelszo pedig:warezlinks.eu.UDV!

Köszi mindenkinek a válaszokat... megoldottam
végre szól mind2 oldal!!!... zárlatos volt a beneti kábel....
(#) Higanyrománc válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Idézet:
„És ne használj sodrott réz hangfalkábelt.A tömör sokkal tisztábban szól igaz eltünnek a csinbumm méllyek és az igaziak maradnak.”

Ezt mivel magyarázod?
Mer' nagyon érdekes amit írtál!
Nekem is egy saját építésű Quad405-öm van, és meglepetésemre elsőre működött minden. Hozzáteszem, nekem 2 x kb. 5 m 2.5-es sodrott rézzel mennek a házilag készített (de nem akármilyen, hozzá illő) hangfalaim, és egyelőre meg vagyok elégedve az egésszel (persze amennyire a kis szobában ki tudom hajtani néhanap).
(#) hapro hozzászólása Ápr 16, 2008 /

Elmélet:

A vezető külső felületén haladnak az elektronok, így az erősített jel is, amit a hangszórók fizikailag hanggá alakítanak.
Ha sodrott kábelt használunk akkor mivel a vezeték külső felületén haladnak az elektronok, így haladás közben egyik szálról át kell ugraniuk a másik szálra, majd így tovább, míg elérnek a végcélhoz, jelen esetben a hangszóróhoz.
Ha ez az út síma, azaz tömör kábel, akkor úgymond akadály nélkül juthatnak el a céljukhoz, ha nem tömör, hanem sodrott, akkor minden egyes szál átugrásánál veszteséget szenvedhetnek vagy szenvednek el. Ami megmutatkozhat a magas hangtartomány károsodásában.
A mély hangokra ez nem igaz, ott a sodrott vezeték a jó, mivel a mély hangszórón mély hangokat szeretnénk hallani, a magas hangszórón meg csak magasat.
Elméletileg az ideális az lenne, ha a magas hangszóróhoz tömör réz vezeték menne a mély hangszóróhoz meg sodrott és minnél vastagabb.
Aki nem hiszi járjon utánna és teszteljen.
Rendezhet mindenki magának egy "állítólag" műsort otthon ezknek kiderítésére.
Ami biztos, tapasztalatom alapján. Mnnél nagyobb tisztaságú réz kábelt használok annál jobb a hangminőség, minnél vastagabb hangfal kábelt használok annál jobb a mély átvitel, minnél rövidebb a vezeték annál kevesebb energia megy kárba....

üdv.:

Zoli
(#) aflmor válasza hapro hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

"skin" hatás? Amúgy a sodrott vezeték több szál tömörből van. (felénk) :yes:
(#) Higanyrománc válasza hapro hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Kösz a választ. Gondolkodtam a dolgon, és ahogy felidéztem tanulmányaimat, valóban előjött az, hogy a frekvencia növelésével egyre inkább kilépnek a vezeték felületéből az elektronok (aminek a fizikai magyarázatára már nem emlékszek), de feltételezem, mivel itt nincs hová a szigeteléstől kilépni, így újra be kell lépjenek a vezeték sodratai közé és így tovább.
Ezek szerint a hangváltó áramkörét az erősítő házán belül lenne célszerű elhelyezni, mintsem a hangfalban, és innen továbbítani a már szétosztott frekvenciasávokat az egyes hangszórókhoz a frekvenciatartománynak megfelelő kialakítású vezeték-érpáron?
(#) hapro hozzászólása Ápr 17, 2008 /

Olvasva a hozzászólásokat a következő gondolat futott át a fejemben:
Szerintem itt már olyan dolgokat karcolgatunk, amik már nem egy QUAD 405 kvalitásához valóak, illetve ezek már olyan szintű tények, vagy épp csak találgatások, amik az audiofil kategóriába tartoznak, és a gyakorlatban nem nagyon vagy egyáltalán nincs értelme beszélni ezekről a QUAD 405-nél.
Röviden nem éri el vagy épp hogy csak megközelíti a quad 405 azt a minőséget ahol ezeknek a dolgoknak létjogosultsága van.
Persze mindennel és mindenhol lehet trükközni és próbálkozni, sőt valószínű a saját építés élménye még egy plusz töltéssel is ellátja az adott terméket (az adott tuningolt terméket) ami megengedteti velünk az erőteljesen szubjektív véleményeket, miszerint "sokkal jobb lett így a hangja..." és hasonlókat.
Szerintem mindenkinek az tök jó amije van, és ha átalakítja akkor meg úgy jó neki és kész. És mindig és mindentől van még jobb, de nem biztos, hogy érdemes vele foglalkozni hogy azzá tegyük. És a "nem biztos" itt szó szerint értendő, mert kinek a pap, kinek a papné...
Ja és még egy dolog, hogy minden eset annyira egyedi, hogy úgysem fog találni az ember két egyforma hangú rendszert audiofil szemmel, viszont pont ezért lehet az egyik kísérlet, próbálkozás xy rendszerén egy kalap sz...t ért a másik rendszerrel meg csodákat tehet.

(#) aflmor válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Idézet:
„A quad megüti azt a szintet mikor érdemes osztókkal vezetékekkel a hf állványokkal és alátétekkel szórakozni”

Ezzel egyetértünk itt jópáran :yes: De! Egy hanglánc max. olyan minőségű lehet (mint általában is) a leggyengébb láncszem. Netről lezúzott mp3-al, 20Ft-os kínai (pl. a két 3 betűs) hangszórókkal, a szobasarkában, ne akarjunk má' "hig-end"-et... De persze ez is jogos:
Idézet:
„Kisérletezni pedig kell mert így tanul az ember”
(#) hapro válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Egy kis félre értés van, a QUAD egy nagyon jó végfok! Aki szeretne ilyenekkel szórakozni, az tegye. Ami félreértést okozhatott, az a más értékrend. Kinek mit jelent az audiofil, kinek mit jelent a jó és kinek mit jelent az elfogadható és a nagyon jó.
Talán nekem mást jelentenek ezek, és ebből a félreértés.
(#) Pet91 hozzászólása Ápr 17, 2008 /

baj az ha nem én tekerem meg a tekercseket a quad405-höz, hanem normál induktivitásokat rakok a helyükre?-olyan boltit.
ha igen akkor hol kapok csévetestet meg drótot?
pl lomex?-ott asszem nincs drót
Következő: »»   38 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem