Fórum témák
» Több friss téma |
milyen "normál" induktivitásokra gondolsz?
A tekercseknek induktivitásuk van, meg max. megengedett áramuk (ami a drótátmérő fv -e.). Itt nem megy telítésbe a vas, mert légmagos tekercset kell használni. :yes: Azonban adott a panelon a fizika méret, valamint a tekercsek egymás közötti áthallása. Épp ezért ajánlatos a megadott menetszámú stb. tekercseket legyártani, akkor lesz a mechanika a helyén. A RádióTechnikában Sipos annak idején kiemelte: tilos a tekercseket inpregnálni és lakkozni, még a műanyag csévetestet sem ajálotta meleg szívvel!
megcsinálom én nem azzal van a baj, csak mire tekercseljek? fa? - az fura lenne.
amúgy mit akartál mondani az arányok változásáról? ha úgy alakítom ki a tekercset ahogy a leírásban van akkor mi baj lehet? ja és a jósági tényező mit fejez ki? 1/(hatásfok)?
Tarts be minden fizikai méretet legalább milliméterre, és ne használj semmilyen ragasztó-, kötőanyagot, se csévetestet. Csak úgy simán legyen önhordó légmagos és kétsoros. Ha jól emlékszek, 1.5-ös huzalkeresztmetszet kell.
Anyagbeszerzésnél én is mindig gondban vagyok, legtöbbször egy helyi tekerecselő szán meg ekkis anyaggal, de most nemrégiben térképeztem fel Pápán egy kereskedelmi és szervíz céget, ha kell megadom a paramétereit Priviben. Tekercselni bármire, ami éppen megfelelő keresztmetszetű lehet.
Hello!A rezhuzalnak a keresztmetszete nem 1.5-os hanem,1mm-esnek kell hogy legyen,a 3mikrohercesnek es a 6.9-mikrohercesnek is.Mind ket tekercset 10mm-es atmeroju csevetestre kell hogy tekerni!.A 3mikrohercesnek 31menet szukseges,a 6.9mikroherces tekercsnek pedig 22menet,aztan meg ere rajon +18-menet.Hat negyjabol ennyi,es ahogy Higanyromanc irta a tekercsek legmagosak kell hogy legyenek.Jo tekercselgetest!UDV!
Idézet: „[...]a 3mikrohercesnek[...]” Az szerintem mikrohenry (uH) lesz, amire gondolsz A többihez nem tudok hozzászólni, már túl rég készült el az uccsó quadom ahhoz hogy még mindig emlékezzek a tekercsek pontos adataira
Hopsz igazatok van elirtam!Bocsi!Tenyleg MikroHenri!
És ha már tényleg a pontosságnál tarunk, akkor maradjunk a "mikrohenry"-nél. Ennyivel tiszteljük meg Henry bácsit, ha már lemikrózzuk.
Vegyetek elő fúrószárat, azt az átmérőt ami kell.
Jelen esetben ugye a 10 es szükséges. Az induktivitás tényleg legyen légmagos kiszerelésű. egy kis képet is hozzá: L=(u0*ur*N2*A)/h L: tekercs induktivitása u0: ejtsd mű 0: ez egy konstans érték= 4*pi*10-7 ur: ejtsd mü r: = 1 !!! légmagos esetén (vas és más esetben ettől etér --> katalógus N2: menetszám négyzete A: felület. pl. 10 mm es belső átmérőnél 1 mm es huzallal a közepes átmérő 10+0,5+0,5=11 mm lesz. és ugye ezekkel a kör felülete A= (11*11*pi)/4=9,5*10-5 m2 h: tekercs hossza (1 es huzalátmérővel közelítőleg egyenlő a menetszámmal, első körben) L=(4*pi*10-7*31*31*9,5*10-5)/0,031=1,147*10-7/0,031=3,7 uH Azért lesz belőle 3 uH, mert a tekercs hossza nem lesz az elméleti 31 mm, hanem a zománc és a rugóhatás miatt megnyúlik. Elvileg a hossz az egyenlet átrandezésével: h=1,147*10-7/(L=3,00 uH)=1,147*10-7/3*10-6=38,2 mm re adódik. Mérjétek meg, kb ekkora is lesz önmagától!!!! Beszéltetek jósági tényezőről. Ez nem más mint a tekercs helyettesítő képében megjelenő ideális tekercs, és a vele sorosan kapcsolt jóság rontó ellenállás eredője által kiadott "érték". Q=w*L/R ahol: Q a jósági tényező w: 2*pi*f (f=frekvencia) L= tekercs induktivitása jelen esetben 3uH=3*10-6 R=fent emlitett veszteség, amely ohm mérővel is kimérhető egyenáramon, értéke azonban váltakozó áramon nől. pl. skin hatás miatt. Ez azonban egy 1mm es rézdróton 20 KHz környékén sem nem jelentős, ezért szinte az egyenáramúnak mért értéket vehetjük alapul. Ez pedig eléggé közelít a "0" felé. Tehát eléggé jó jósági tényezővel rendelkező induktivitásunk van (a nevező szinte nulla!), magasabb frekvencián pedig a helyzet ezen a téren pedig csak javul. Ennek azonban nincs gyakorlati haszna.
mint ahogy a furószár is. Aztán a hobbistáknak máris jöhet a 6mm es légmagos tekecs is meg a 12 mm es is.....
''Meg 2 kézzel fogod a tekercset a harmadikkal meg beforrasztod'' Hat ez nagyon jo!,es a harmadik kezet honnan szedi elo? .Na mindegy majd valahogy megoldja .En ugy csinaltam hogy:fogtam egy aluminium csovet,aminek az atmeroje 1cm-es volt,es a hossza pedig 40cm-er.Fogtam a csovet es kette hajtotam,hogy kapjak egy L alakot,es igy ledt mindket oldalam 20-20 cm-eres.Azert csinaltam belole L alakot,mert mikor tekercselek vele az egyik vegere tekercselek a masik veget pedig fogom a kezemel es tekerem a csovet,amire persze tekeredik felfele a rezhuzal.Eloszor is fogtam a rezhuzalt es az egyik veget jol kikototem a kamaraajtohoz (nem vicc),es aztan levagtam a 3mikrohenris tekercsnek a megfelelo hoszat a rezhuzalbol,ami 2.5meter volt,ez a hoszusag elegendo ehez a tekercshez,aztan mikor ez megvolt felvedtem egy kesztyut(hogy ne vagja meg a kezem),megmarkoltam jol a rezhuzalt es a kamaraajtotol a rezhuzal vegeig elkezdtem huzni,es ra is nehezkedtem jol persze,egeszen adig meg a huzalom nem ledt szep sima, hogy ne legyen gocsos es hullamos se,aztan a rezhuzalnak a veget a csore erositetem ugy hogy egy menetet mar ratekertem es aztan szigetelo szallagal atekertem jol hogy meg se mocanjon,es csak aztan kezdtem el tekercselni,de ugy hogy kozbe huztam a rezhozalt es ranehezkedtem,aminek a vege meg mindeg oda volt erositve a kamaraajtohoz,es igy jo feszesen ratekeredet es egymas melle kerultek a menetek.A 6.9 mikrohenris tekercsnek pedig 4meter hoszusagu rezhuzal elegendo.Mikor pedig keszen volt egy tekercsem betekertem szigeteloszalagal hogy nehogy szetugorjanak a menetek.A 6.9 mikrohenris tekercset pedig ugy csinaltam hogy mikor feltekertem az elso 22 menetet megerositetem szigeteloszalagal hogy neugorjon szejjel,es aztan tekertem csak ra a 18 menetet ,es mikor az is megvolt azt is attekertem szigeteloszalagal.Teszek fel egy rajzot hogy hogy is nez ki a cso.Bocsi a bena rajzert,de hatha segit valamit. .Ja es remelem meglehet erteni amit ide leirtam,joban nem tudtam elmagyarazni,ugyanis Romaniaban lakom.
drbobee, kijavitottad a hibat? Nehogy igy hibasan epitse valaki utan az erositot!
mindenkinek köszönöm a válaszokat!
igen jó lenne ha megkaphatnám a bolt "paramétereit"Higanyrománc. köszönöm!
Tekercshuzal-anyag forrás ment priviben.
Ha valaki jó és srapabiró 405 öst akar épiteni ajánlom a BUX40 tranzisztort nekem 20 éve megy régen discókban néha a cin is megolvadt a tetején de müködik ! lényeg a nagy hütőborda és nem csillám hanem katonai berélium szigetelés a tranyó alá, rendesen impregnált trafó,külön árnyékolással elválasztott dobozban
Ezek a kérdésfelvetések/válaszok már nem teljesen Quad405 specifikus témák, de ha már itt tartunk, Az impregnált és árnyékolt trafót az elválasztott dobozban aláírom. De milyen az a berilium-szigetelés?
Simpi: valóban forgácsból, sorjából adódó mechanikai behatások átszúrhatják a csillámot, és akkor a Collector/Drain (többségében) rákerül a legtöbbször GND-n lévő hűtőbordára.
Szaisztok!
Valakinek van berajzolt QUAD 405 rajza Electronic Workbench -be, vagy Tinaba, esetleg mindkettőben (áramköranalizáló rogramok) tina hasznalata Ha lenne nem tennek fel a filet? Aztán megnéznénk mit is tud a masina (ilyen - olyan verziója), megnéznénk mennyire érzékeny a hid kiegyenlítésére a hídelemek pontosságára, és még mindeféle próbát nézhetnénk (választhatun ideális vagy valós tranzisztorokat, játszhatun a beta -jukkal, stb). Eredményeket itt publikálni is tudnánk. Nagyon érdekes összeállítás jöhetne ki belőle. Érdekelnek benneteket az effajta áramköri részletek?
Az mitől lehet ha a quadot leterhelem 4ohmra teljes kivezérlés elött a hangszórók ilyen kattogó hangot adnak ki? Mind a két oldal ezt csinálja. A kapcsolás ugyn az ami a rádiotechnikában volt csak mj 15003-mal és bd 250-el +-50v.ról jár. 8ohmon semmi gond csak 4-en csinálja ezt. Az A osztályú végfokot ami táplálja ellenállás 560ohm lehet hogy ezt kellene csökkenteni?
Egy hasonló problémával én is találkoztam 4ohmos terhelésnél egy sub ládában, nálam segített a puffer kondik növelése, addig csak 2X4700 és még 4700 segített a problémán, 150W-os trafó mellett 1 végfokot kellett táplálni.
Quad 405 működő változatát valahonnan letöltöttem, már nem emlékszem honnan, de azt fel tudom ajánlani tesztelésre. Ez egy multislim file.
Ezt mivel tudom megnitni? Amúgy nekem 4darab 8300as kondi van benne.
Multisim 10 nevű progival. Sajnos nekem csak a 8-as verz. van meg, 10-eset még sehol sem láttam (sőt, 9-eset se sok helyen még..) Pedig kerestem már nem keveset...
Megtaláltam a Multisim 10-et most letöltöm ha jó lesz akko majd odaadom ha érdekel.
Vazze 3 hete keresem te meg 10 perc alatt megtalálod...hát ez durva
Idézet: „akko majd odaadom ha érdekel.” Természetesen érdekel :yes: De elég ha megmondod hogy pontosan hol is találtad meg, aztán majd lehúzom én is szerk.: ja majd többit inkább priviben, nehogy a modik leharapják a fejünket...
Bővebben: Link Senki nem tudja miért kattoghat a quadom??
Véleményem szerint növelned kellene a nyugalmi áramot (de ez csak ötlet szintjén, nem vagyok benne 100%-ig biztos). Viszont ha 8 ohm-ra rendesen dolgozik és csak 4 ohm-on csinálja ezt akkor igen valószínű hogy ezt kellene csinálnod. Szerintem.. Ha jól emlékszem van benne vmi ellenállat 560 ohm körül, asszem az állítja a nyugalmi áramot.
Én is ezen gondolkoztam csak megnéztem az Urbán féle 200w-os rajzát és ott is ilyen 500ohm körüli volt, ha jól emlékszem 1k-s ellenállások voltak párhuzamba kötve. Azért megpróbálom hátha sikerül.
Csak egy gondolat, nem tudom milyen mekkora az áramfigyelő ellenállásod, de ha 0,91 ohm akkor az árramkorlátozás a 4 ohomos hangszórónál már fél kivezérlésnél közbelép.
Üdv: P István
Oké akkor az lesz az... Átkösem? Amúgy télleg fél kivezérlés környékén kezd el kattogni.
Elvileg a 4 ohmra 0,4 - 0,5 ohm kell.
Ha átmenetileg rövidrezárod őket, vagy párhuzamosan kötsz még egy ugyanolyan értéket, akkor letesztelheted hogy ez okozza e a kattogást. De mindenképp le kellene cserélni megfelelő értékre párhuzamosan kötni még ugyanolan értékkel, ha 4 ohmos hangyszóróval akarod használni. De ekkor a hűtésre is nagyon oda kell figyelni még ezekkel a tranzisztorokkal is, de gondolom ezt Te is tudod. P István
Megnéztem az Urbános rajzot a 200w-osat és ott csak az egyik ellenállás 0,1 Ohm helyett 0,2 Ohm a másik az ugyan úgy marad sorba kötök 2darab 0,1 Ohm-osat és beteszem oda ahol a rajzon 0,2 Ohm kell majd kipróbálom kíváncsi vagyok hogy mi lesz. Kicsit furán fogalmaztam remélem érthető
Nem igazán tudtam követni... De ez lehet az én hibám is.
Amúgy az előbb, sajnos egy nagyságrenddel elírtam az ellenálás értékeket: az eredeti 8 ohm-os verzió 0,091 ohmot tartalmazott +-50V táphoz. 4 ohm-hoz értelemszerűen 0,0455 (esetleg 0,05) ohm kellene. Ha a két 0,1 ohm-os ellenálást párhuzamosan (nem sorosan) akarsz kötni (most ha jól értem 0,1 ohm-ok vannak) a két áramfigyelő ellenállás helyén, akkor egyetértek. (Az Urbános kapcsolást nem nagyon ismerem, én úgy 25 éve építettem az eredeti Quad kapcsolást.) Üdv: P István |
Bejelentkezés
Hirdetés |