Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Egy áramgenerátort szeretnék tervezni amihez kérnék egy kis segítséget. A mellékelt képen látszik hogy a poti kb. 90%-ától nagyon megugrik az áramerősség és kicsi a szabályozhatósági lehetősége. Vagyis 90%-ig 30mA-tól 110mA-ig szabályozható relatív lineárisan, utána viszont exponenciálisan megugrik. A szabályozhatóságot 1A-re korlátoznám és azt szeretném ha az egész szakasz lineáris lenne. Erre van valakinek valami jó ötlete? Előre is köszi a segítséget!
Nekem tunt fel eloszor. De en olvasok is, nem csak irok.
Köszönöm szépen a választ. Ha erre https://www.hestore.hu/prod_10035610.html rákötök egy 24V 15A tápegységet akkor tönkremehet a feszültségszabályzó, vagy csak egyszerűen 2 Ampert add le és kész?
Számomra logikusnak tűnik, hogy egy 1-100 aránytól 101-0 arányig vátoztatható feszültségosztó exponenciális.
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy diódánál honnan tudom meg, hogy jó e? A multiméternek milyen értéket kell mutatnia? Előre is köszönöm a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2017
Teljesen lényegtelen R1 hogy lineáris vagy exponenciális lesz-e. Nem ettől függ, ki is lehetne onnan venni. Csak azért raktam oda hogy a poti teljesen nyitott állapotában is legyen valami ellenállás a kollektoráramban.
R2-vel,( 3 Ohm ) meg a kimeneti áramot korlátozom le 1A-re. Persze 6V tápfeszültségnél. A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2017
Ha 24V 15A tápről táplálnád, akkor nem lesz semmi gond, a táp 2A-t fog leadni max, ennél nagyobb terhelésnél vagy tönkremegy, vagy lekapcsolja a védelem (ha van benne). De vannak nagyobb terhelhetőségű stepdown (buck) modulok is, akár 10A körül is.
Viszont ezt 24V-ról táplálva nem tudsz 24V-ig elmenni, valamennyi feszültségesés mindig lesz. Ezzel reálisan 21-23 Volt körül lesz a maximális feszültség. Ha 24V-ról akarsz 24V-ig szabályozni, akkor boost-buck vagy buck-boost konverter kell. De ha a másik irányban nézem, azaz egy 24V 15A tápot terhelésként kötnél erre a konverterre, akkor az nem lesz jó, mert vagy tönkremegy, vagy lekapcsolja a védelem (ha van benne). Bár vannak olyan modulok, amiknél a kimenő áram is szabályozható, azoknál viszont CC módban a feszültség esik le.
Nem azt mondtam
Nézd meg az R1-en eső feszültséget, illetve a rajta folyó áramot is. Szerintem az is exponenciális lesz.
Hát, igen. Külön - külön is és egyben is sajnos. Nem tudom hogy egy logaritmikus potival lehetne-e rajta javítani?
Köszönöm szépen!
Szerintem az a baj, hogy ez a kapcsolás egyáltalán nem lineáris.
Én inkább abba az irányba mennék el, hogy nem a sönt értékét változtatom.
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy megmértem egy tv sorkimenő trafó lábait. Na most mind 2.2 Ohm egy van ami 1.5 Ohm. Most melyik az elsődleges tekercs amire kössem a tápfeszültséget, hogy működjön?
Hello! Nem oly váratlan, hogy nem lineáris, hiszen a T1 állandó bázisa, próbál állandó feszültséget tartani a potin. Az I=U/R pedig nem lineáris, hiszen az 1/x függvény sem az.
De néhány tranyóval kiegészítve közelítőleg megvalósítható ezekkel az elemekkel is. Nos ez sem a linearitás bajnoka, de azért jobb eredményt ad az előzőnél, ha már ragaszkodsz a tranyós kivitelhez..
Ez már sokkal jobban néz ki mint amit én rajzoltam , köszi. A két tranzisztor középen komplementer pár legyen vagy csak simán elég két egyforma?
Nem feltétlen ragaszkodom a tranyós megoldáshoz, de LM317-el próbálkoztam az adatlapja szerinti áramgenerátorral de ugyan az a probléma. Milyen megoldás van még olyan áramgenerátorra ami rövidzárnál is szabályozható kimenetet ad, és viszonylag lineáris a kimeneti szabályozás.
FET+opamp?
Bár használható FET helyett "hagyományos" tranyóval is.
Ha nem ragaszkodsz a tranyókhoz, akkor pld. egy TL071 műveleti erősítőt kell alkalmazni. Az majd linearizálja a dolgot, a magas körerősítése miatt.
Ha csak ez a feladat, nem érdemes nagy feneket keríteni neki. Egy 9V-os elem, egy tranyó, egy önrezgő zümmer, és két ellenállás kell hozzá. Természtesen a telep negatív pontját földelni kell. Vagy a kútba érő csőre, vagy akármire, hogy tudjon az áram folyni. Még kapcsoló sem kell hozzá.
Köszi a tippeket, rajzolgatok. Most egy 7824-essel próbálkozom. Megnézem erősítővel mit tudok kezdeni, bár most még nem sok ötletem van.
tbarath: köszi próbálkozom, ha elakadok akkor majd kérnék egy kis bővebb leírást.
Sziasztok! Megint én. Egy ilyen fénycső előtétet lehet használni Flayback Driverhez? Ja és ha és ha az előtét kimenete összeér lecsapja a biztosítékot? Csak azért kérdezem, hogy ne érjen meglepetés. Légyszíves segítsetek. Addig nem merem kipróbálni. Előre is köszönöm.
Szia! Köszönöm a segítségedet! Az érzékelő vezeték hossza nem okoz problémát? Kb15 m-er.
Link, itt kezdtem el ezzel foglalkozni.
Mondjuk ez 24V-ra van, ha 6V-ról hajtanád az sok mindent változtat. És persze el is van rontva, ha kicsit tovább olvasod lesznek még javítások
Üdv! Szerintem ne is próbáld. Rázós téma. Ráadásúl a feladata az áram dinamikus korlátozása. Ha a folytón kieresztűl összeér a vezeték, szikrázik, ráz és túlmelegedhet, azután le is ég. Áttekercselés reménytelen. A vasmag miatt nem is működne 1-200 Hz felett.
A vezeték ellenállása a víz ellenállásához képest elhanyagolható.
Kis méretű lézer piros pont irányzékot csinálnék.Az ,hogy jól látható legyen persze fontos.Egyik gyártó pl 655nm,<1mW-os lézert használ.Tehát elvileg ez a két adat elég.
Kinéztem egy kis lézer modult 6,2x11,5mm es LC-LMD-650-02-01A tipust. 2,5-3,3V 15-25mA Elegendő két ezüst-oxid gombelem a működtetéséhez?egyenként 1,55V,és 16mAh kapacitásuak.sorba kötve meg lenne a 3V. Esetleg nagyobb elem szükséges?(mAh)Vagy csak kb fél óráig lenne képes világítani?(ami elegendő) |
Bejelentkezés
Hirdetés |