Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Amennyi a mostani gagyi dvd lejátszók élettartama nem lesz hiány erősítődobozban
Amit használok az 6,8cm2 modjuk 35wattot át visz amely 2.5-szer nagyobb át vini kivánt teljesítménynél.
50 Hz-en 1T-val. Az 20 Hz-en, kimenőnél kb. tizede. El 84 PP-hez 20 Hz-től indulva, 1T-nál kisebb indukcióval 15 W-hoz, kb. 15 cm2 vas kell hifibe, osztott tekercseléssel. A Beag 211-es erősítőjében, ami már egy elég jó ECL 86-os pp, 12 W-hoz 16 cm2-es kimenőt használ, a 110-esben 5,6 cm2-est (10 W-os, elég keményen visszacstolva).
Imi! A pentóda 100 mikrós kondijával párhuzamosan kötötem 470 mikrót és nem lett több a mély. A triódánál gondolom elég a 10 mikró az 1,5k-val párhuzamosan. Egyébként pont elég mély van. Hallgatható.
Oké, gondoltam, hogy így lesz. Ez akkor jelenthetne változást, ha nincs nvcs. És úgy is kéne próbálni.
Az eddig készített erősítőim tápjánál egyikbe se tettem folytót de még 100 ohmot sem két kondi közé az anódtápnál a trafókörnél. Közvetlenül a graetz utáni kondira ment a kimenő tekercse. Még se volt brumm. Gongolom azért mert megvan a szükséges puffer kapacitás meg a hálótrafóm is jól terhelhető. Gondolom nagyobb terhelőáramnál már szükséges.
Persze a segédrács és az előfok tápjánál ott volt a soros ellenállás amit úgy szoktam méretezni hogy az adott áramnál 8-10v essen rajta.
Minél nagyobb jelszinttel dolgozik egy fokozat, annál kevésbé érzékeny a brummra. Az előfoknál természetes, hogy legalább RC kört építessz be. Ez azonban nem csak a brumm csökkentése okán fontos, hanem a fokozatok közötti csatolásmentesítést is ellátja.
A brumm A osztálynál kritikus mert ott folyik a maximális anódáram anélkül a hangszóró megszólalna. És ha hajtjuk az áram átlagértéke ugyanannyi mint a nyugalm áram.
Ja még azt nem értem hogyan szól bele az erősítő hangjába ha van folytó hiszen utána egy pufferkondi van. Az elektroncso-n írták hogy folytóval lágyabb hangja van.
A kondi magasabb frekin nem csillapít úgy, mert a kivitele feltekert, ezáltal van parazita induktivítása.
Tettem vele párhuzamosan egy párszáz nanós fóliakondit. A kocka átlátszós magyar fajtát ami nem feltekert. Ez magasabb frekin már gondolom érvényesül.
Én beltéri dobozba terveztem beépíteni a cuccokat, olyanhoz tudok hozzájutni
Az se lehet rossz. Nekem van egy pár rossz dvd kaszni. De én valamilyen fa keretes dobozt csinálok.
Nekem is ma lett kész a fakáva pácolása, holnap lakkozni kell,és kész, aztán csak a fém sasszit kell kifúrnom/vágnom/festetnem, meg trafókat megtekerni , és összerakni
Iminek igaza van ...
SE esetén lényegesebb a fojtó szerepe , nem csak a brumm miatt . Gyakorlatilag a kimenővel sorosan kapcsolódik , még ha AC szempontból nem is nagyon látszik . A fojtó és az előtte és mögötte lévő kondik egy hangolt rendszer és gyakorlatilag a végcső ezt "modulálja " .Tápban lévő fojtó még picit hangolható is , ha vele párhuzamosan kötünk 1-2u-os kondit , közép és magas tartományban jól észlelhető. Ilyen tápokba szűrőkondik értékeinek aránya is fontos lehet a hangra is . Elterjedt javaslat C1 : C2 = 2:3 Bár ezek a hatások igazán jó kimenővel és jól sikerült erősítővel lesznek hallhatóak . Idézet: „Az a CD doboz olyan jó ötlet,el is lopom,” Nem is olyan friss ötlet!!!
Szerintem egy jól megépített, és rendesen elhelyezett/nem összezsúfolt / erősítő tápjában semmi helye a fojtótrafónak. Hamár SE, és minimum áthallás, akkor külön szekunder jár a két oldalnak, külön egyenirányítás. Vagy ha mégis medve, akkor ott van a nem annyira gazdaságos RC tag, vagy a látványos, de nem gazdaságos CS-C tag!! /cső-Capatitor/. Én is ezért alkalmazom az áteresztőcsöves anódkésleltetést, mert ott az egyencső egyben szűrőtag is. Gyári gitárerősítőkben a Selmer-en kívül nem nagyon láttam fojtó alkalmazását. pedig azok légszereltek voltak mind, és kapcsolható anóddal diódás graetz-el.
Nem az én 6l6, és 6p3sz-emet láttad te DVD dobozba építve???
Azért vannak elég nagy alapterületű DVD dobozok is. Minek kéne ráférnie, hogy olyan óriási a tied??
Nekem a redstar-ra ráfért 3db 200VA-es trafó, és 8db nem kis cső, meg két kondi...
Ebben nem értünk egyet , SE fojtóval az igazi ...
A duppla tápban viszont igen , minden nagyobb erősítőmben szek . tekercsek L/R külön , még a fűtés és az előfesz tekercsei is , ha van fojtó az is 2db..... PP -ben már a fójtó kevésbé gyakorol hatást a hangra , ellenütemű működés kissé semlegesíti , nem csak a brumm miatt fontos viszont az SE -ben . Szépek az erősítőid , látom Te már régebben is hasznosítottad a DVD hulladékokat. Igazad van nagyobb DVD dobozok is vannak , talán találok Zolinak ,de az nem csak nagy , magas is , vékony a lemeze , merívíteni kell .....
Laney, Marschall korai típusabanis van fojtó, de csak az előfokcsöveknek, érthető okok miatt
"Szerintem egy jól megépített, és rendesen elhelyezett/nem összezsúfolt / erősítő tápjában semmi helye a fojtótrafónak."
Ezt sem így látom , mert rendesen megépített , rendezett erősítő engedi meg csak a fojtó beépítését , mivel gerjesztése során igen sok zavart okozhat , ha nem megfelelő helyet kap . Abban viszont van igazság , hogy egy rosszúl méretezett C-L-C táp lehet rosszabb , belengéseket okozhat a tápban , teljesen önálló életet élhet...
Szerintem ezek a példák azért nem jók , mert nem lehet összehasonlítani hangszer és zenehallgatásra készített minőségi erősítőt ...
Hangszerhez készített erősítők torzítása és egyébb paraméteri lehetnek sokkal rosszabbak mint a hifi végfokoké , de a kategóriájukban viszont mégis kiválóak ...
Szia köbzoli, hétvégén összerakom próbapadon a mono21-et, de egyenlőre csak az AZ1-el mert az AZ21-hétfőn érkezik. Nem gond mert csak spirituális változást okoz majd a rendszeren az új egyencső. Szurkolj nekem, rám fér!
T. EcoPityu
Szerintem egy jól megépített, és rendesen elhelyezett/nem összezsúfolt / erősítő tápjában semmi helye a fojtótrafónak. Hamár SE, és minimum áthallás, akkor külön szekunder jár a két oldalnak, külön egyenirányítás. Vagy ha mégis medve, akkor ott van a nem annyira gazdaságos RC tag, vagy a látványos, de nem gazdaságos CS-C tag!! /cső-Capatitor/. Én is ezért alkalmazom az áteresztőcsöves anódkésleltetést, mert ott az egyencső egyben szűrőtag is. Gyári gitárerősítőkben a Selmer-en kívül nem nagyon láttam fojtó alkalmazását. pedig azok légszereltek voltak mind, és kapcsolható anóddal diódás graetz-el. Hát ezzel halmozottan nem tudok egyetérteni: (saját véleményem, amit gyakorlatban is bizonyítottnak látok, lehet hogy rosszul) 1, Pont a tágas erősítőben érdemes szerintem fojtótekercs elhelyezésén gondolkodni, mert a szórásától távol kell tartani a többi alkatrészt. A fojtó nem csak a brumm kiszűrése miatt használatos, azt R-C tagokkal is meg lehet oldani, komoly induktivitással rendelkezik, amely váltóáramúlag frekvenciafüggő ellenállásként sorbakapcsolódik mind a hálózat zavaraival, mind az erősítő felől a hasznos jellel. 2, Természetesen külön szekunder, kölön egyenirányítás és külön fojtós szűrés a nyerő, uram bocsá' monoblock-os kivitel. Pont az SE-knél bír nagyobb jelentőséggel, mert az egyszerűbb kivitel miattt (maga az erősítő) egy-egy alkatrész "sajáthangja" jobban érvényesül, de a PP is meghálálja. 3, Gitárerősítőknél kevésbé elterjedt (egészen más kategória) mert ott az erősítőre jellemző hangot próbálnak előállítani (lehetőleg egyedit, ahol van ott is azért van, a brumm szűrés csak melléktermék), amit különböző "emberbarát torzítások" megengedésével, esetleg szándékos előállításával végeznek, nem a természethű hang a cél, igy aztán nemigen hasonlíthatók HI-FI erősítőkhöz. A fojtótekercs drága alkatrész, ezért inkább a drága árfekvésű SE erősítőkbe szerelik (nem mindegyikbe).
Minden mondatoddal egyezik a véleményem !
Pontosan ezt próbáltam leírni fentebb , Te sokkal jobban érthetőbben , hosszabban fejtetted ki , nekem nem jött össze ennyire világosan ....
A teljes igazsághoz az is hozzátartozik , hogy a fojtós tápok ha nem jól méretezik többet árthat mint használ .
Érdemes kipróbálni, tápot műterheléssel szkóppal megnézni , ha nem jól sikeredett akkor világosan látható lengéseket produkál a terhelés hatására , szkóppal ez jól kimutatható .!!!
Meggyőztetek srácok!
Úgyis a köv projectem a sztereo duplatriódáspárhuzamosankapcsolt SE 6AS7G-vel 2x10w-ra. Ebben ha baj lenne majd kipróbálom a fojtó alkalmazását, úgyis van néhány gyárim, legalább lehet cserélgetni. De ha nem lesz brumm, és áthallás, akkor nem teszem bele. Mázlimra csövesáteresztős lesz az is, és mivel az üzemi tápfesz is csak 150v, ezért a közel 3000µF-nyi 200v-os tápszűrés majd megoldja a medvét. |
Bejelentkezés
Hirdetés |