Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Egyszerűbb és gazdaságosabb lenne egy megfelelő tápegységet beszerezni. A most felesleges energiát vagy fűtésre használod, vagy DC-DC konverterrel csökkented. Utóbbi esetben is van veszteség.
A következő megoldás az akkumulátorok használata, kb. a sarki fűszeresnél is lehet ilyet venni. Sok nagyon olcsó eleből kijön egy pár akku és a töltő is. Ebben az esetben megmarad a vezeték nélküli megoldás.
Ellenállás már nem fog kelleni. Bármilyen szilícium dióda jó lesz ami a kezed ügyébe kerül, még ha véletlen Zener-t is kifognál ki, az is jó lesz erre a feladatra. 1N4148; 1n4001..1n4007, vagy amit találsz, próba cseresznye.
Annyi a lényeg, hogy Katód nézzen a negatív fele, vagyis a csíkkal jelölt oldal.
Köszönöm az ötletet, de ez már nekem is leesett, így kipróbáltam tölthetős elemmel is, viszont ott meg a műanyag ház miatt szorul bele az elem, így "roncsolásos" az elemek kiszedése. Maradnék a kábeles mókolós megoldásnál
Ezt sajnos nem tudom megmondani. Nem az enyém, autószerelő barátomé, de neki is mint csak alkatrész van meg.
Oké.
1. láb: + (szerintem 5V, de nem vagyok biztos benne) 2. láb: adat 3. láb: -
Miért szorul bele az akkumulátor? Nem értem. Az akku éppen akkora méretű mint egy elem, nem?
Egyébként akkumulátor és nem tölthető elem. Utóbbi az angol név szó szerinti fordítása de nekünk van rá külön szavunk.
Gyaníthatóan az 1N4148 egyenge lesz a feladatra, valószínűleg többet fogyaszt az a habosító, mint 200 mA.
Helló!
Hol tudok venni 20db-os karácsonyi izzósorhoz színes pótizzót? Csak az izzó a lényeges, búrafoglalatból nincs hiány, az áttehető másik izzóra, akármilyen eltérőben is kapom. Nem tudom, hogy gyárilag 12 vagy 14V-osokat, netán nagyobbakat tettek a fűzérbe, erre a típusra nincs ráírva. Én csak Conradban találtam hasonlót, bár ez nem színes. Bővebben: Link Egyébként hogyan oldják meg, hogyha kiég, továbbra is vezet? Multival megmérni sem tudom, rövidzárat mutat. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2017
Ha eljössz érte, kapsz egy marékkal.
Soros és párhuzamos kötés van végig. Amelyik kiég az a sor nem ég tovább már. De a többi igen.
Nem éppen. Előfordul olyan típus, amelyik kiég, nem világít tovább, de a sor többi darabja igen, csak nagyobb árammal(fénnyel).
Itt: Bővebben: Link.
Sziasztok,
Találtam ezt a kapcsolást: Link Itt a FET-et kapcsolgató opamp kimenete a nem invertáló bemenetre egy kondin és egy ellenálláson keresztül van visszacsatolva. A visszacsatolás a hiszterézis miatt van, de a kondi szerepét itt nem értem. Miért van az ott? Köszi Tamás
Az ingább gerjedésgátlás, mint hiszterézis visszacsatolás.
Reggel egy csomót kerestem, de nem jöttem rá, hogy ezt "feature"-t hogyan nevezik.
Pedig tudtam hogy van ilyen "öngyógyító izzó"... Mondjuk azt még most sem tudom, de tökéletesebb linket nem is adhattál volna
Sziasztok,
Itt egy astabil multivibrátor, de egy LED et szeretnék csak villogtatni. Mivel tudom a másik ledet helyettesiteni ami nem világit, de az áramkör működik továbbra is? http://www.bsselektronika.hu/article_print.php?w=yEkQbuC6VZ
Lehet akár egy vezetékdarab is. A LED-ek opcionális alkatrészek, a kapcsolás azok nélkül is működik.
Nem fog lefüstölni a vezetékkel negativra kötött tranzisztor?
Nem. Nem a tranzisztort kötöd negatívra, hanem az emitterét. Az a lába a "legnegatívabb".
Azon kicsit elgondolkodtam, hogy miért pont ezt szeretnéd megépíteni?
Most nem is arra gondolok, hogy olcsón vehetsz olyat ami magától villog, számtalan formában és színben, további alkatrészek nélkül. De miért pont ezt?
Köszi!
Ez aztán trükkös egy konstrukció, köszi!
Sziasztok!
Vettem egy árnyék lámpát, ami LED segítségével vet árnyékot a falra. A LED egy gyertya lángját imitálja. Ez zavar, szóval fix fényerőn szeretném tartani úgy, hogy az időzítő funkció megmaradjon. Az időzítő olyan, hogy ha a billenőkapcsolót időzítőre húzom, a beállított óra hosszig világít, majd kialszik és másnap ugyanakkor bekapcsol. Van valakinek valami ötlete, hogy mi állítgatja a feszt? Az anód feszültség 3V és a katód 0.2V feszültsége változik folyamatosan. IC-nek nincs jelölése sajnos. Ha a LED-et fix feszre kötöm, megoldaná a vibrálás gondját, de bukom az időzítőt.
Minden bizonnyal egy kontroller a képen látható IC. Nagy valószínűséggel védett a programja, kár is vele foglalkozni. A LED fényerejét szerintem PWM szabályozza.
Megpóbálkoznék a PWM kiszűrésével. A LED anódjával sorba kötnék két ellenállást, "közéjük" és a katód közé meg egy jó nagy kondenzátort (RC aluláteresztő szűrő, T-tag ). Valami történne, aztán esetleg változtatnék az értékeken. Az ellenállásokkal nem mennék 300 Ohm alá, a kondenzátor meg pár ezer µF lehetne.
> A LED egy gyertya lángját imitálja.
Próbáltad már kivenni belőle a LED-et, és tápot adni neki? Úgy rendesen világít? Láttam már ezekből olyat, hol a LED nem is LED, hanem egy komplett IC áramgenerátorral, és gyertya szimulációval. Csak tápot kell neki adni, és vibrál.
Sajnos nem olyan típus! Nem kellett kiforrasztani a lábaihoz is lehet érinteni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |