Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Mennyi lehet kb az eltérés a két y elektróda közt feszültségbe?
A tápfeszültségnél kicsit kisebb. Ha fél képernyőre nem megy az eltérítés, ott drasztikus eltérés van.
Üdv!
Szereztem egy C1-94 típusú oszcilloszkópot, pár napig tökéletesen működött. Most csak az y eltérítő poti szélső helyzetében a képernyő legalján jelenik meg a mozgó fénypont, feljebb nem megy. Ez is csak akkor, ha a panelon lévő szimmetria potit szélső helyzetébe állítom. A cső két y eltérítő elektródája között kb 80-50V potenciálkülönbség van a függőleges eltérítő poti helyzetének függvényében. Ez gondolom nagyon nem normális. Próbaképp leforrasztottam a vezetékeket az y eltérítő elektródáról, így a képernyő közepén megjelent a képpont, szóval a cső jól működik. Addig jutottam, hogy a függőleges eltérítő áramkör tápján pontosan beállítottam a +-12V-ot. Nem tanultam még sajnos elektronikát, így a kapcsolási rajz nem nagy segítség. Mit kellene mérnem? A képpont akkor sem hajlandó föntebb menni, ha a szkóp bemenetére jelet kapcsolok. Akárhogy állítom a V/osztás kapcsolót, ugyanolyan kb fél osztás magas szinusz hullámot rajzol ki. A segítséget előre is köszönöm!
Ez a lapcsolási rajz. Itt visszaolvasva előtted kb ugyanilyen hibáról van szó. Tehát első a tápfeszültségek ellenőrzése, van 100 V, és 200 V is, és 1000 V körül nem tudom pontosan a ks. csőhöz, de ez valószínűleg jó ha a cső jól működik. Áramütésre vigyázni!
Az Y erősítő tranzisztorain kellene végigmérni, a differenciálerősítő összetartozó párjain közel azonosat kell mérni amikor a függőleges pozíció poti középállásban van, bemenet testre zárva. Ez multival is mérhető. Vagy másik szkóppal mérni fokozatonként, a bemenetre jelet adva, azt figyelve a diff.erősítő két oldalán.
Üdv!
A nagyfeszültségek jók, elkezdtem mérni az y erősítő tranzisztorait. A feszültségek a test ponthoz viszonyítva értendők. T2 kollektor: -5,43V; T3 kollektor: -5,33V; T4 kollektor: -5,99V; emitter: -6,09V; T5 kollektor: +0,73V; emitter: -6,06V. T4 és T5 bázisa ugye egyenlő T2 és T3 kollektorával. Tovább nem is mentem, a T5-nél mért érték nekem nem tetszik. Jól gondolom, hogy a T5 tranzisztor hibás?
Vagy a T4 a rossz, kollektor emitter azonos. Próbáld pozíciót csavargatni, T4 emitter kollektor azonos marad-e. Ha igen, akkor kiforraszt T4, és multival diódavizsgálat tranzisztoron, az a biztos.
Az y poti két szélső helyzete közt T4 kollektor-emmiter: 0,04-0,46V; T5-nél pedig 2,2-7V. A két tranzisztor bázisa között nagyjából végig 0V mérhető, tehát az kb azonos. Akkor ezek közül valamelyik tuti hibás.
Kiforrasztom, és lemérem a tranyókat.
Diódavizsgálattal mindkét tranyó jónak tűnik, tranzisztorvizsgálatnál az egyikre 145, a másikra 105-öt mutat. Nincs jele annak, hogy a T4 C-E között zárlatos lenne. De a mért feszültségek alapján itt kell lennie a hibának, nem? Érdemes lenne mindkettőt kicserélni? Az említett tranzisztorokon nincsen semmilyen felirat sem. A rajz alapján KT361, erre a google nem TO92 kinézetűt dob ki, mint az enyém.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
A T4 teljesen nyitva van mindig, ha jól értelemez. Az ellenállásokat kellene mérni, ebben a fokozatban és a következőben, összehasonlítva diff. párjukkal, jobb ha a tranzisztorok nincsenek benne. Nem az ellenállás értékeket kapjuk, mivel párhuzamosan más elemek is kapcsolódnak velük, de összehasonlításra jó a diff. párral ez a mérés. Így kiderülhet a rossz ellenállás.
A T4-hez kapcsolódik a T6 szinkronjel kicsatoló, esetleg az bekeverhet, ha hibás. Lehet T7, T8 hibája is, bezavar előzőknek. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
Idézet: A már kiforrasztottra gondolok. Emiatt nem kell a többit kivenni.„jobb ha a tranzisztorok nincsenek benne.” Esetleg a T4 - T5 fordítva visszatéve próbára, akkor kiderül a béta eltérés okozza-e. Ha igen, akkor a hiba megy a eredetileg T4 tranzisztorral a másik oldalra. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
T4 és T5 megcserélésére változatlan marad. Mivel a panelen nincsenek feltüntetve az ellenállások számai, nekem elég bonyolultnak bizonyult a szimmetrikus párok megtalálása, ezért az összes ellenállást egyesével végigmértem (az egyik lábának kiforrasztása után). Mindegyik jó. A tranzisztorok is dióda vizsgálattal mind jók egytől egyik. (T1-et nem néztem, az nem is tranzisztor a rajzjele alapján, majd utánanézek)
Még tettem egy próbát, hogy biztos nem a nagyfesz részben van-e hiba, kiforrasztottam T9-et és T10-et. Így bekapcsolva tökéletesen középen futott a képpont. Elég vacak minőségű a nyák, a vezetősáv a forrszemmel a forrasztás hőmérsékletén nagyon könnyen elválik a hordozótól, elég ocsmány lett az újraforrasztás után. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
T1=FET. T9, T10 kiforrasztása kiiktatja a végfokot, emitterük lebeg, semmit nem csinálnak.
Tegyél a bemenetre pld.: 1.5 V elemet 0.5V/Div állásban, mérd T2, T3 bázisát, kollektorát, fordítsd meg az elemet, úgy is mérd. Itt még nem biztos, hogy pontosan szimmetrikusnak kell lenni.
Igazából bemenetre generátor jellel és másik szkóppal lenne jobb elem helyett, de gondolom nincs. Az elem ezt helyettesítené.
Másik szkóp és generátor nincs. Elemből is csak egy lemerült 9V-osat találtam hirtelen, ami a bemenetre kapcsolva kb 6V feszültségű volt. Íme az adatok:
T2 kollektor T2 bázis T3 kollektor T3 bázis Üresen -4,26V +0,38V -4,21V +0,38V Elemmel: -3,64V +0,37V -3,6V -0,14V Elem fordítva: -5,41V -0,15V -5,28V +0,38V Nem tudom szebben formázni, de remélem egyértelmű. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
Ez jónak tűnik. T4 tranzisztorra valaminek rossz hatása van. T6 szinkron kicsatoló kivéve? T4-en lesz-e K-E között rendes különbség, mint T5-ön. Ha már kiforrasztottad mindegyik tranyót, nem kellett volna azonnal visszatenni, hanem sorban fokozatonként, és mérve. Esetleg az is előfordulhat, hogy előrébb van a hiba, visszahat T4-re. T7, T8 nélkül ha T4 jó lesz, akkor előrébb van a hiba. Ha nem, T4, vagy körülötte hibás.
Oroszéknál gyakori a nyák forrasztás probléma, "hidegforrasztás", amikor körbe van ónnal, de még sincs fémes kötés az alkatrészláb és ón között. Még ilyen hiba is lehet. Multi szakadásmérés alkatrészláb és hozzátartozó nyákvezető között. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
Üdv!
Köszönöm a segítséget, ezek alapján fogom folytatni a hibakeresést. Egy hét múlva tudok legközelebb foglalkozni vele, jelentkezni fogok a fejleményekkel. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
Heyho
Minap hozzájutottam egy szerintem kőkori oszcihoz. Érdeklődnék, hogy valakinek van e tudomása róla, hogy miféle (tipus) kütyü ez, esetleg ha valaki ráismer és van kapcsolása hozzá azt is szivesen fogadnám. Maga a crt is teljesen ismeretlen nekem is, a googlenek is. 3KP2 van ráírva, 11 lábú jószág
Nem DG-7-113 a sugárcső? Nagyon emlékeztet... annak van még 11 lába.
Tisztítás, javítás, beállítás céljából; remélhetőleg!
![]()
Szerintem ez egy házi gyártmány. Ahhoz képest egész korrektnek tűnik, ügyes volt, aki készítette.
mert egyenes vonalon kívül mást nem mutat
![]() Szétszedve találtam egy törött forrasztást meg egy kettétört elkót, ezek javítva cserélve, de még mindig nem akar működni ![]()
A fényképen látható alkatrészekből ítélve csöves a szkóp, bár azok nem látszanak. Ha csöves, akkor ekkora méretben nem lehet túl bonyolult. A csövek lábain levő feszültségek méréséből kiderülhet mi a hiba. A legkritikusabb része a vízszintes eltérítés, a szkópcső működik, a többi könnyen javítható, kapcs rajz nélkül is.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2017
Az a baj hogy én inkább mcu világban mozgok, a csövesekhez meg aluljárón kívül csak tanteremben volt szerencsém
Ami tönkrement az egy axiál elko, 2mF 400V volt ráírva, de valami karton tokozású fekete trutyival lezárt őskövületről van szó
![]()
Milyen csövek vannak benne?
A csövekkel tán még egyszerűbb a dolog, előveszed a csőkatalógusból a bekötéseket, alulról (alkatrész oldal, amúgy is felfelé van könnyen hozzáférhető helyen) mérsz feszültségeket anódon, katódon. A függőleges erősítővel van gond, a bemenettől visszakövetve eljutsz az illetékes cső rácsáig, kézzel (csavarhúzóval) megpiszkálva jelet kell látnod a ks csövön. Ha működik, ha nem, tudod merre van a hiba.
Az valami segédrács szűrőkondi lehet, anélkül még ha bénán is, de működni kéne.
A függ erősítő egy (ECC) vagy max két (ECC, EL) csőből állhat. A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2017
Eddig jó, látszik a négyszög csak valami zaj is van benne. Egyelőre csak a múlt évezredes alkatrészeket forrasztottam át újra
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2017
Fényerő, fókusz működik? próbálj beállítani élesebb képet, és akkora fényerőt, hogy ne lássék a visszafutás.
Üdv!
Megtaláltam a hibát a C1-94-es műszeremben. A múltkori hibakeresésnél elkövettem egy hibát. Nem gondoltam arra, hogy a "fentebb" lévő erősítő fokozatok visszahatnak az előzőkre. Tehát miközben a függőleges erősítő áramkörben mértem a tranzisztorokat, a cső végén lévő panel, amiben a négy tranzisztor már a nagyfeszt kapcsolja az eltérítőknek, végig be volt kötve. Most leforrasztottam ezt a panelt, így az y erősítő fokozat hibátlanul működött. Ezután már hamar megtaláltam a hibás tranzisztort a cső mögötti panelen, az egyik KT940-es minden lába közt szakadás van... KT940, ezt találtam róla, egyetlen általam ismert helyen sem találtam a felsorolt hasonló alkatrészeket. |
Bejelentkezés
Hirdetés |