Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3096 / 3993
(#) Bell válasza xr4 hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Ilyesmire gondoltál? Bővebben: Link
(#) RoliNyh válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Muszáj, mert ha kispórolod a szigetelést, átüthet a nagyfeszűltség a menetek közt. Nem véletlenül volt úgy szigetelve ahogy volt. Okos mérnökök tervezték azt meg, ne akarj te azon változtatni...
(#) luigi71 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Szia. Nem úgy volt tekercselve azt már én tekercseltem úgy. Csak nem tudtam, miért kell úgy tekercselni. Lenne egy másik kérdésem. Ez egy 3.7 voltos 1200Mah aksival megy de nagyon gyorsan lemerül. Nem lehetne valahogy ugy csinálni, hogy ne merüljön olyan gyorsan le. Csak ennyi a kapcsolási rajza. Kicsit rossz a kép. Segítségedet köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) RoliNyh válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

A fizikát nem tudod megkerülni. Nagyobb kimeneti feszültség előállításához nagyobb bemenő áram szükséges. Egy dolgot tehetsz, 3400mAh -ra cseréled a mostani akkut, úgy közel háromszoros üzemidőd lesz. Vagy ha van hely, több azonos feszűltségű és típusú akkut is köthetsz párhuzamosan...
(#) luigi71 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Köszönöm a választ!
(#) luigi71 hozzászólása Dec 20, 2017 /

Sziasztok! Megint én. Találtam egy másik kapcsolási rajzot a plazma ívhez. Annyiba különbözik, hogy a 100 Ohmos ellenállás és a mosfet közé be van forrasztva egy 4007 es dióda. Ennél a kapcsolásnál az mennyit jelent,hogy ott van a dióda. Van valami jelentős szerepe? Köszönöm a válaszokat előre is.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) RoliNyh válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 21, 2017 1 /

Arra tippelnék, hogy a GATE feszültséget egyenirányítja.
Valószínűleg azért, ha nem muszáj ne menjenek a negatív impulzusok a kapuelektródára.
(Így többféle FET is használható lesz ez által, gondolom nem mindegyik szereti a negatív csúcsokat...)
(#) tomikapc hozzászólása Dec 21, 2017 /

Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen: kép

kiváltható-e ezzel: link
?
Tudom, hogy nem ugyanolyan és az egyik egy sima kondenzátor, a másik meg valami speciális kondi ellenállással, stb, de egy szárítógépbe kellene csak zavarszűrő kondinak és gyárit sehol nem találok. Anélkül meg nem szeretném használni.
Köszi!
(#) pont válasza tomikapc hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Természetesen nem. Az első tényleg zavarszűrő, a második, meg az egyfázisú villanymotorokban végzi a fázistolást a segédtekercs számára, még a kapacitásuk sem ugyan az.
(#) RoliNyh válasza tomikapc hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Idézet:
„Tudom, hogy nem ugyanolyan...”

Ebből neked miért nem egyértelmű akkor, hogy nem helyettesíthető egy sima kondenzátorral?
Kizártnak tartom, hogy nem lehet ilyet beszerezni. Hol érdeklődtél?
Keresd meg a szírvízhálózatot, biztos fognak neked adni. Ha nem pont ugyan ilyet, akkor helyettesítő alkatrészt. Persze ez nem egy 1000Ft -os tétel lesz azt gyanítom.

Cserealkatrész 1...
Cserealkatrész 2...
Cserealkatrész 3...

Beszerelés...

Ha a linkeken találsz olyat, amelyíken a feltüntetett alkatrész értékek azonosak a tieddel, máris veheted viheted, és cserélheted.

Egy gép típusszámot azért írhattál volna...
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2017
(#) tomikapc válasza pont hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Köszi!
(#) tomikapc válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Azért nem egyértelmű, mert nem vagyok jártas a témában, ahogy a topik címe is mutatja. Villamossági boltokban érdeklődtem, de pont ilyent senki sem tudott még rendelni sem.
Ebayen pedig általában horror áron van a szállítás, mert nem kínából küldik jellemzően.
Köszönöm a segítséged!

A típusa Beko DCL 1560, sajnos nem hazánkból van.

Villanyszerelési boltban nem nagyon tartanak ilyeneket, vagy ha igen, korlátozott.
Inkább háztartási gép alkatrész boltban/szervízben érdeklődj...

köszi!

És miből gondolod, hogy nem jó? Egyébként ahol mosógépek szervizelésével/bontásával foglalkoznak, baráti áron hozzájuthatsz.

Úgy érted, hogy miből gondolom, hogy ez az alkatrész romlott el?

Sajnos vidéken korlátozottak a lehetőségek mindig alkatrész téren, de keresek majd egy hasonló helyett

Igen úgy értem.

A Beko nem egy limlom márka, biztos van magyarországi szervízhálózat is.
Alkatrész utánpótlás...

De anyagilag jobban jársz, ha először a helyi boltokat szervízeket keresed fel amiket előbb említettem...
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2017

Egy durranás kíséretében győződhettem meg arról, hogy milyen egy fóliakondenzátor belseje persze sokan azt mondták, hogy kössem vissza enélkül, de nem szeretném a hálózatra visszaküldeni a szemetet.

Köszi, körbejárom itt a szervizeket! De lassan ott tartok, hogy egyszerűbb lett volna a piacon lomizni egy donort hozzá, annyi mindent cseréltem már benne.
(#) Epu2 válasza tomikapc hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Bármilyen mosógépből származó, nem szétpukizott zavarszűrő jó bele ami elfér, rögzíthető és nem szakadt. Legegyszerűbb, egy kiszuperált mosógépé. Azért mosógépé, mert a kisebbek nem biztos, hogy bírják a fűtés áramát.
(#) gyendre hozzászólása Dec 21, 2017 /

Sikerült piros pont lézermodult szereznem.(Nem kínai.)Pirospont irányzéknak.
Az óraelemmel alig volt fénye(3,1V,16mAh),nagyobb kapacitású elemmel jobb lett sokkal.(3V gomb 95mAh)

A kérdés,hogy terhelhetem-e nagyobb feszültséggel,hogy növeljem a fényerőt,vagy le fog égni a lézermodul?pl 3,6V -al.A lézermodul leírása: 2,5-3,3V (15-25mA 3mW 645-660nm),

vagy célszerűbb az elem kapacitására figyelni,hogy legalább 25mAh legyen?Vagy erősebb fénye már nem lesz?

A választ előre is Köszönöm!
(#) nedudgi válasza gyendre hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Vagy áramgenerátoros, és akkor akármit csinálsz, marad a fényerő, vagy előtétellenállás van benne, akkor a feszültség növelésével nő a fényerő. Az utóbbi esetben az élettartam rovására mehet a dolog, főleg ha hosszú ideig működteted. Rövid, félperc alatti időknél nem valószínű az élettertam jelntős csökkenése.
(#) tomikapc válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Köszi, megpróbálok rárepülni egy kiszuperált mosógépre a rögzítést már megoldom, hely nagyon sok van.

Kellemes ünnepeket.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2017
(#) Alkotó hozzászólása Dec 22, 2017 /

Nem témába vágó a kérdés, de nem találtam célzottabb helyett.
Olyan eszközre van szükségem, amivel fafelületre lehet égetéssel nyomot hagyni. Egyfajta ceruzát, aminek annyira forró a vége, ami már folyamatos égetésre képes.
A szabályozható forrasztó pákáim maximális hőfokon, hegyes betéttel sem képesek erre. A 450°-C körüli pákahegy nem elég.
A forrasztó pisztolyom, 2 cm hosszú és 1 mm vastag rézdróttal már éget, de a folyamat nagyon lassú.
Van ezzel kapcsolatban jobb megoldás? Esetleg tapasztalat, vagy olyan ajánlás amiből meríteni lehetne ötleteket?
(#) RoliNyh válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Használj a rézdrót helyett ellenálláshuzalt, lehetőleg minél rövidebbet...
(#) tbarath válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 22, 2017 / 1

A múlt heti Lidl katalógusban (link) a 31. oldalon szerepelt egy eszköz, neve: pirográfkészlet. Ez elvileg pont erre való.

Ha van a közelben Lidl és szerencséd van, akkor még találsz. Nagy előnyük még, hogy X napon belül a blokkal simán visszaveszik, szóval ha nem vált be akkor nem buksz rajta pénzt.
Ha nincs, akkor is találsz a pirográf szóra rákeresve a neten sok ajánlatot (Conrad, stb.), bár nem tudom hogy milyen igényeid vannak. Gondolom itt is az van, mint a forrasztópákáknál, hogy van amelyik olcsó, és van amelyik bírja a heti 40-80 órás igénybevételt. De a kettőnek nincs metszete, és az utóbbit nem feltétlenül találod meg az árgépen.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2017
(#) Alkotó válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Nem próbáltam ki, de van kétely bennem ezzel.
Ha mondjuk a forrasztó pisztoly elektródáin a feszültség 1V lenne, és a huzalhegy ellenállása 0,02 R, akkor az 50 A áramot jelent, és 50 W teljesítményt.
Ha ugyanebbe a környezetbe egy ellenálláshuzalból készült melegítő szál kerülne, mondjuk 0,1 R ellenállással, akkor azon már csak 10 A áram folyna, ami csak 10 W hőt jelentene. Tehát ha növelném a huzal ellenállását, akkor csökkenő hőteljesítményre számítanék.
De fontos tényező lehet, hogy valójában mekkora a feszültség. Ha huzallal zárom rövidre, akkor esetleg kisebb lesz a valós feszültség, és ha nagyobb ellenállású anyaggal, akkor pedig nagyobb.
Ha nem kapok más ötletet, akkor kénytelen leszek próbálkozni. Első körben rövidebb huzaltól, és/vagy kisebb keresztmetszettől várnám a nagyobb hőfokot (ezt könnyebben ki tudom próbálni).

Kezdetleges eszközeim vannak csak a hőméréshez, de azokat használva, kb. 600 °C már egészen hatékony égetési eredményt tud produkálni. Ezt kellene tartósan elérni és fenntartani, mert a fafelület intenzíven hűti az égetésre használt szerszámot.
(#) Alkotó válasza tbarath hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Köszönöm! Holnap megnézem.
Következő: »»   3096 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem