Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   409 / 853
(#) csatti2 válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

Az optocsatolás jó ötlet, de megint csak akkor megy, ha a tápok függetlenek.
(#) tbarath válasza Raiden hozzászólására (») Dec 25, 2017 /

Én 18D20-ról még nem hallottam, de ha csak elírtad és 18S20 vagy 18B20 akar lenni, akkor: elvileg a 1wire busznak meg se kottyan 1,5 méter. Ha jól emlékszem vagy 2 nagyságrenddel hosszabb buszon is elvan. Persze ha kérdésparazita táplálást akarsz, az már okozhat problémát, de az is inkább 10+ m fölött, főleg több eszközzel.
(#) Raiden válasza tbarath hozzászólására (») Dec 25, 2017 /

Oh Bocs. Elírtam 18B20- as hőmérő szenzor.
A gondom az, hogy csinálni akarok légkollektort s vezérlője Nano3-as lenne. 3db 18b20-as, 1db LAN, 1db LCD 20x40 I2C-s, 1db Relé, (tervbe van még egy 230V-os PWM, SC-card logger). A jelenség annyi, hogy szenzorok nélkül simán megy a LAN elérése és a PING-is de szenzorokkal a PING- elveszik vagy nagyon nagy s WEB-en nem jön be az érték.
Jelenleg 5m S/FTP Cat6a kábelen van a szenzor. Direktbe kötve jobb a helyzet. Lehet h a Nano3-as kevés ehhez?
(#) Bakman válasza Raiden hozzászólására (») Dec 25, 2017 /

Volt már, hogy 20 m-es kábel végére raktam DS18B20-as IC-t, ment rendesen. Viszont, van pár trükk, amire figyelni kell. Adatforgalom közben, mivel a OneWire időalapú kommunikáció, nem nagyon lehet mást csinálni a kotrollerrel, egy megszakítás is megzavarhatja a beszélgetést. Kicsit furcsának tűnhet, de a Cat5 kábel jobb, mint a magasabb kategóriájú. A nem használt ereket és az árnyékolást (ha van) nem kell/szabad bekötni sehova, ki kell vágni. Ezek ugyanis az adatvezeték és a tápfeszültség(ek) felé növelik a kapacitást, ami káros.

10 m felett a 4,7 kΩ-os felhúzóellenállást érdemes egy kicsit csökkenteni, pl. 3,9 kΩ-ra.
(#) Raiden válasza Bakman hozzászólására (») Dec 25, 2017 /

Na akkor megvagyok lőve....
Kábel nem lenne hosszabb 5m-esnél, inkább rövidebb. Akkor lehet h a LAN részét le kell szednem róla
Csak az a furcsa h szenzor nélkül a PING az jó ahhoz képest, hogy 10MB-es a LAN.
(#) atus1981 válasza Raiden hozzászólására (») Dec 25, 2017 /

Én riasztókábelen vittem már 6 métert is, hibátlan.
(#) Raiden hozzászólása Dec 25, 2017 /

Nekem most a PING-el van gondom, hogy túl nagy s elveszti.....
Kábel az nem gond.... adatokat olvassa rendesen kihagyás nélkül....
(#) csatti2 válasza Raiden hozzászólására (») Dec 25, 2017 /

Nem furcsa. A one-wire buszra nincs hardveres periféria és így bit-banging módszerrel használja a könyvtárad (azaz szoftverből piszkálja a teljes CPU-t felemésztve), amikor ez a típusú kommunikáció folyik, addig más periféria nem tud normálisan működni. Megpróbálhatod azt, hogy szétválasztod a projekted két részre. Egy nano-val elvégzed a méréseket és a szabályzást, bizonyos időközönként pedig átküldöd soros porton keresztül egy másikra az adatokat, ami pedig a webes feladatokat végzi csak.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2017
(#) Raiden hozzászólása Dec 25, 2017 /

Na ez jó ötlet THX. helyem van még a dobozba elfér még benne egy Nano + Lan.
(#) szepi003 hozzászólása Dec 25, 2017 /

Sziasztok .Vásároltam egy arduino uno -t,letöltöttem hozzá a 1,8,5 programot. A problémám hogy nem tölti rá a blink nevű programot. Minden úgy tűnik,hogy minden rendbe lenne beállítva az uno, com2 port elkezdi betölteni de a ledek nem mutatják hogy töltődne majd kiírja hogy( probléma az alaplap feltöltésekor)Mit rontok el?
(#) tbarath válasza szepi003 hozzászólására (») Dec 25, 2017 /

A driver rendben van? Biztosan com2 port?
(#) Kovabe hozzászólása Dec 25, 2017 /

Sziasztok

Ma megkaptam az első naomat de nem talál driver-t a pc (win 7 32bit). Honnét tudnék letölteni egyet?
(#) tbarath válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 25, 2017 / 1

A topic tetejét nézted?
(#) Kovabe válasza tbarath hozzászólására (») Dec 25, 2017 /

Köszönöm, figyelmetlen voltam.
(#) Kovabe hozzászólása Dec 25, 2017 /

Elvileg már a kommunikáció megy de az se biztos.
A következő üzenetet kapom ha egy blink-et szeretnék feltenni:
Idézet:
„Arduino: 1.8.5 (Windows 7), Alaplap:"Arduino Nano, ATmega328"

FIGYELEM: A(z) '' kategória a(z) EEPROM könyvtárban nem érvényes. Beállítva erre: 'Uncategorized'
FIGYELEM: A(z) '' kategória a(z) SPI könyvtárban nem érvényes. Beállítva erre: 'Uncategorized'
FIGYELEM: A(z) '' kategória a(z) SoftwareSerial könyvtárban nem érvényes. Beállítva erre: 'Uncategorized'
FIGYELEM: A(z) '' kategória a(z) Wire könyvtárban nem érvényes. Beállítva erre: 'Uncategorized'
Figyelem: a platform.txt-nek a 'Arduino AVR Boards' magból elavult recipe.ar.pattern="{compiler.path}{compiler.ar.cmd}" {compiler.ar.flags} {compiler.ar.extra_flags} "{build.path}/{archive_file}" "{object_file}"-t tartalmaz, automatikusan átalakítva erre: recipe.ar.pattern="{compiler.path}{compiler.ar.cmd}" {compiler.ar.flags} {compiler.ar.extra_flags} "{archive_file_path}" "{object_file}". Fontold meg ennek a magnak a frissítését.
Vázlat használ 1030 bájt (3%) -ot a program tárhelyből. A maximum 30720 bájt.
A globális változók 9 bájt (0%)-ot használnak a dinamikus memóriából, 2039 bájtot hagyva a helyi változóknak. A maximum 2048 bájt.
Hiba történt a vázlat feltöltése közben
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
Hiba történt a vázlat feltöltése közben
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x4c
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x4c
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x4c
avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0x4c
avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x4c
avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x4c
avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x4c
avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0x4c
avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x4c
avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x4c

Ennek a jelentésnek több információja lehetne
a "Bővebb kimenet mutatása fordításkor"
opció engedélyezésével a Fájl -> Beállítások-ban.

Milyen programozót kell beállítanom?
(#) vargham válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

1. Rossz COM portot adtál meg.
2. Nincs bootloader az AVR-en.
(#) szepi003 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Szia. A letöltés szerintem rendben van, kétszer is letöltöttem ,hátha elsőre nem sikerült.Kettő portot mutat com 1 com 2 de egyikkel sem működik.Amikor csatlakoztatom az uno t akkor a sz- gép jelzi ,hogy a portra csatlakozott valami.
(#) Kovabe válasza vargham hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Köszönöm, már megy.
Most a következő problémába futottam:
letöltöttem a git hub-ról egy nokia lcd tesztert, de a következő hibát írja:
Idézet:
„Arduino: 1.8.5 (Windows 7), Alaplap:"Arduino Nano, ATmega168"

FIGYELEM: A(z) '' kategória a(z) EEPROM könyvtárban nem érvényes. Beállítva erre: 'Uncategorized'
FIGYELEM: A(z) '' kategória a(z) SPI könyvtárban nem érvényes. Beállítva erre: 'Uncategorized'
FIGYELEM: A(z) '' kategória a(z) SoftwareSerial könyvtárban nem érvényes. Beállítva erre: 'Uncategorized'
FIGYELEM: A(z) '' kategória a(z) Wire könyvtárban nem érvényes. Beállítva erre: 'Uncategorized'
Figyelem: a platform.txt-nek a 'Arduino AVR Boards' magból elavult recipe.ar.pattern="{compiler.path}{compiler.ar.cmd}" {compiler.ar.flags} {compiler.ar.extra_flags} "{build.path}/{archive_file}" "{object_file}"-t tartalmaz, automatikusan átalakítva erre: recipe.ar.pattern="{compiler.path}{compiler.ar.cmd}" {compiler.ar.flags} {compiler.ar.extra_flags} "{archive_file_path}" "{object_file}". Fontold meg ennek a magnak a frissítését.
C:\Users\Műhely\AppData\Local\Temp\Rar$DIa0.829\pcdtest\pcdtest.ino:20:26: fatal error: Adafruit_GFX.h: No such file or directory

compilation terminated.

exit status 1
Hiba a(z) Arduino Nano alaplapra fordításra.

Ennek a jelentésnek több információja lehetne
a "Bővebb kimenet mutatása fordításkor"
opció engedélyezésével a Fájl -> Beállítások-ban.

Beillesztettem a megfelelő helyre de valamiért nem megy.
Ezt a GFX file-t meg nem is találom a letöltésben.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2017
(#) game4812 válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Az előzőben ATmega328-as procira fordítottál, most ATmega168-ra, ez biztos nem stimmel.
(#) Kovabe válasza game4812 hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Igazad van de mint kiderült 168-asom van és nem 328
(#) paramaibo hozzászólása Dec 26, 2017 /

Sziasztok!Első botladozó lépéseim teszem az arduino világában..Lenne egy konkrét feladatom,első körben segítséget szeretnék kérni,hogy milyen alkatrészeket vásároljak..Amit meg szeretnék oldani:Van négy festékes tartály,ezek szintjét figyelném.Egy alaplapot szeretnék,erre vezetékezném ki a négy ultrahangos távmérőt.Kellene egy négysoros kijelző rá,ami a mért értékeket megjelenítené.Beavatkozni,értéket változtatni nem kell..Szeretnék még egy 4db ssr-t tartalmazó modult is rátenni.Ennek szerepe az lenne,hogyha a festékszintek egy programban beállított szint alá esnek,egy jelzőlámpa világítson..Ha mindez sikeresen megvalósul,az lenne a hab a tortán,hogy a kb 40 méterre lévő irodai számítógépen is meg lehessen nézni valahogy az aktuális értékeket..
Legfontosabb kérdésem az lenne,hogy melyik alaplapot válasszam,amelyik ezeket kényelmesen teljesíti?Én ezt néztem:https://malnapc.hu/yis/arduino-leonardo-eth-with-poe-a000023
Köszönöm...Jani
(#) goreny válasza paramaibo hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Szia. Szerintem alapvetően bármelyik alaplap alkalmas a feladat megoldására. Inkább az ultrahangos távmérő miatt aggódnék, hogy biztos alkalmas-e ennek a feladatnak a kivitelezésére. (A másik dolog, hogy az Arduino nem kifejezetten ipari környezetre lett kifejlesztve. A mellékelt cégnél viszont biztos találsz olcsóbbat is.)
(#) paramaibo válasza goreny hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Kisérletnek,tanulásnak szánom...De ha beválik külön öröm lesz...Először egy távmérővel próbálnám,hogy tényleg működik festékkel..A drágább alaplapot a hálózati csatlakozás miatt gondoltam...Köszönöm a segítséget..
(#) vargham válasza paramaibo hozzászólására (») Dec 26, 2017 /

Inkább ESP8266, WiFivel. Olcsóbb, és egyszerűbb, ha van WiFi.
(#) mateatek hozzászólása Dec 27, 2017 /

Üdvözlet!

A programomban nagy karaktereket íratok ki LCD-re. Link.
Mivel változót nem tud kiíratni ez a nagy karakteres dolog, ezért átkonvertálom:

1. char nagyfelirat[3];
  2.   String stringOne = String(valtozo,DEC);
  3.   stringOne.toCharArray(nagyfelirat, 3);
  4.   writeBigString(nagyfelirat, 0, 0);

A harmadik sorban lévő kódtól rendszeresen újraindul az Arduino. De csak a Mega. Nano-n rendesen fut.
Mi lehet a probléma?
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Dec 27, 2017 /

Javítás az előző hozzászólásomhoz:

Nem a harmadik, hanem a második sor az fagyós, újraindulós sor.
(#) frob válasza vargham hozzászólására (») Dec 27, 2017 /

Szia
Használod e valamelyik IDE-t azok közül amit ajánlottál?
Visual micro-t letöltöttem szépen fel is ment a vs alá, viszont pl a debug dolgot nem tudom kikapcsolni benne, fogja a sorosportot ami jelenleg nem épp jó dolog...

Atmel studio-t régebben néztem de akkor elég fapados volt, hogy lehet szóra bírni arduinoval?

Előre is kösz!
(#) frob válasza frob hozzászólására (») Dec 27, 2017 /

ÓÓÓ én butus, meglett, lehet választani, hogy relase vagy debug mód amiben fordít, már csak az a kérdés a debug hogy működik.
Ha valakinek van tapasztalata ezzel akkor kérem írja meg, köszi!
(#) tbarath válasza mateatek hozzászólására (») Dec 27, 2017 /

Szerintem
  1. char nagyfelirat[4];

Gondolom zstring-et ad vissza a fv,, azaz a string utolsó utáni karaktere egy #0 lesz.
(#) mateatek válasza tbarath hozzászólására (») Dec 27, 2017 /

Sajnos, semmi változás.
Következő: »»   409 / 853
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem