Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem szakadásvizsgáló kellen oda, hanem ellenállásmérés. A szakadásvizsgáló néhány tíz ohm felett szakadást jelez.
A szakadásvizsgálóval csak azt akartam megnézni hogy ki kivel van!
Átolvastam a troid topicot, bár az én trafóm hagyományos. Azt hiszem inkább fotózok majd meg mérek... és úgy fogom feltenni a topikba! Bár akkor nekiugrok a másik háromnak is! Egy panasonic torony került hozzám az került bontásra! Erősítő, keverő, cd, kazettás, 4 trafó és rengeteg kincs!
Nem igaz, hogy az interneten nincs valami olyan leírás a dologról, amiben az áram is meg van adva.
Inkább fára világítson, a fém képes visszaverni a fény egy részét. Lakkozatlan, "nyers" fára.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2017
Meg tudná mondani valaki egy Lila/Zöld/Ezüst/Arany jelölésű ellenállásból, hogy a fenébe lett 180kΩ?
(Úgy látszik, mintha egy kicsit kifújt volna, de még maradhatott benne némi "működtető füst"...) A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2017
Ügyesen megválaszoltad a kérdésedet.
Sziasztok!legyetek szívesek megmondani , a 220 110 voltos trafót belehet kötni fordítva? tudom hogy nem de azért erősítsetek meg.
Nem tenném!Bekötni be lehet ,de le fog égni pillanatok alatt.
Sziasztok! Megtudná valaki mondani az orosz 2x 12 v os trafót lehet e használni 3 kivezetésesként?
bocs hülye kérdés volt. Szeretnék egy sima 24v trafót TDA 2050-erösitöhöz bekötni de nem tudom hogyan kell GND be varázsolni
.üdv
Én még így sem értem, ha nekem válaszoltál
Bár, ha csak valahogy így nem... A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2017
Igen Ez lenne de itt a trafónak van 3. kivezetés de nekem csak sima trafóm van és hallottam valami hasonlót lehet kreálni a sima trafóval is
Igen, ez az.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2017
Moderátor által szerkesztve
Igen ezt már elkésztettem csak a gnd és trfot kellene megoldani
Akkor visszajutottunk oda, hogy nem értem a kérdést
Szóval az erősítő kialakitása úgy van hogy a tápegység hez csatlakozik a trafó pozitív negatív és a gnd amihez a hangszóró csatlakozik a trafónak a szimmetriája 3 kivezetéses a középső a gnd, De nekem csak 2 kivezetéses van és amint előzőleg és írtam van valami megoldás azt nem tuom
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2017
Csodák nincsenek:
- vagy a kapcsolást alakítod át single supply-ra, - vagy a trafót cseréled le középkivezetésesre, - vagy csinálsz valahogy a szimpla tápodból duplát. Ez utóbbira számos módszer van, a sima két ellenállás és két elkó módszertől az opamp+tranyó/FET kapcsoláson át az 2x izolált buck converter megoldásig változatos dolgokat láttam, még az is lehet, hogy cél IC is van rá. De nagy teljesítményű áramkörök (értsd: erősítő) táplálására ez nem feltétlenül ajánlott. A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2017
Sziasztok!
Egy UPS megvalósításával kapcsolatban lenne kérdésem. A mostani elképzelés a képen látható módon van megoldva a bemenet +24V-os vagy 2x12V-os sorba kötött akkumulátorról két diódával. Kérdés ha ugye az akku fel van töltve a rajta mérhető feszültség nagyobb mint 2x12V(~2x14V) ilyen az áram nem az akku felöl "akar" folyni amíg az akku feszültség nagyobb mint 2x12V majd mikor 24V alá esik a feszültség akkor jön képbe a +24V-os táp? Ez azért kérdéses mert a +24-ről folyamatosan töltve/csepp töltve lesz az akku. Gondoltam valami ilyesmi megoldásra is itt viszont az a kérdés, hogy olykor 6-7A (max 10A) is lehet az áramfelvétel ha elmegy a +24V-os táp akkor a FET át tud váltani elég gyorsan akkura komolyabb táp ingás nélkül, úgy hogy ott van még 470µF kondi is?
Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, az áram onnan folyik a fogyasztó felé, ahol magasabb a feszültség. Ha az akkufesz. magasabb, mint 24 V és a tápegység 24 V-ot szolgáltat, akkor az akkuk fognak merülni.
Az IRF9530 PFET adatlapja szerint a kapcsolási sebesség tíz ns nagyságrendben mozog, egy komplett ki-be-ki ciklus belefér 100 ns-be 12 Amper terheléssel.
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!
Az megvolt, hogy a FET gyors csak az a nagy áramnál nem voltam benne biztos. És ezzel a módosítással akkor működőkepés vagyok megfelelő paraméterű FET-el (pl IRF9530)?
Nekem nem tetszik.
Az akkuk nem sorba vannak kötve, itt a két akku 1-es saruja (legyen az bármi) megy a földre, a két 2-es pedig a FET-en és a D1-en keresztül van összekötve. De ha sorba lennének is, a FET-nek akkor se az "alsó", hanem a felső feszt kellene kapcsolni. És a FET gate-et nem az akkuról, hanem a Vin-ről kellene vezérelned, hogy ha a Vin megszűnik 24V-nak lenni, akkor legyen negatív a Vgs és akkor kapcsoljon akkura. Így 1 db 12V akkuról megy a vezérlés, és csak azt ak akkut kapcsolod. Ráadásul a Vg 5-6V körül van a GND-hez, a Vgs így 6,5-8,1V között lesz, az nem biztos hogy elég a kapcsoláshoz, de a FET baromi sokat elfűthet.
Valamit lehet rosszul írtam vagy félre értelmezted.
Van egy AD->DC 24V táp és két db 12V-os akku sorba kötve (tehát az akkuról is 24V környéke van). Amikor a +VIN > 14V (Vgs = -10V) akkor a FET ugye lezár (most a 14V 24V átmenettől tekintsünk el). Majd mikor a +VIN megszűnik akkor 24V-al számolva az akkut 10V jut a gate-re ami a soruce-hoz képest -14V, ami szerintem elég. Azért raktam fesz osztót, mert többnyire csak olyan FET-et találtam aminek a Vgs(max) = +-20V Így is hibás az elgondolás vagy csak elsőre nem írtam pontosan?
Ez a rajz elég kacifántos, rajtad kívűl más nemnagyon érti úgy látszik.
Van három (nemtudommilyen) tápfesz, +VBAT, +VIN, +24V, meg két csatlakozó. Csak nekem nem világos ki kivel van? Rajzolj már be két nyomorult akkut, egy +VIN -csatit, és egy +VOUT csatit... |
Bejelentkezés
Hirdetés |