Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
Sziasztok. Ha egy hegesztőtrafón lévő vasmag külseje rozsdásodik, akkor azzal mit érdemes csinálni. A lemezek élei rozsdásodnak. Drótkefézzem le, vagy pl evipas-ál kezeljem, esetleg utánna lakkozni, festeni érdemes?
Szia, Annak csak éle rozsdásodik, belül nem hiszem hogy rozsdás, én nem csinálnék vele semmit, attól nem lesz jobb.
Igen csak az éle rozsdás. Esztétikailag zavar, belül minden szép, újszerűnek néz ki. Csak a vasmag olyan csúnya rozsdás.
Ha zavar pucold le a rozsdát , de atekercsnek ne legyen baja, és kend le valami alapozóval,
Mechanikusan ne csinálj vele semmit, hanem kend le rozsdaoldóval. A rozsdát szulfáttá alakítja és kifehéredik. Azt már lehet hígítóval akármivel törölgetni, ráfesteni, lakkozni, stb.
Mármint foszfáttá, amivel amúgyis szigetelni szoktak trafólemezeket.
Ro55 van otthon, az jó lesz szerintem. Tényleg az ki is fehéríti, lehet le sem kenem festékkel utánna.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
A Ferropassit, Evipass az passzivál/foszfátoz, a többit nem tudom, de lehet csak marnak, és semlegesíteni kell utána.
Ez biztos? Mert a barátom írógép rúgóit megette valamelyik (nem passzivált).
Attól még megeheti a vasat. Csak el kell olvasni a leírást. Foszforsav+inhibitor (a titkos összetevő ).
Nézzük a gyártót!
Akkor az Evipass-al lekenem, megszárad, esetleg egy rongyal letörölgetem és kész
. Nem kell utánna passziválni, nem eszi meg a vasmagot, vagy kell még valamit tennem? A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2018
Maga a foszforsav passzivál, a vas-foszfát létrejötte által, amely tömöttebb mint a rozsda, ezért lassabban jut át rajta oxigén.
Tehát hagyni kell megszáradni, ennyi. Maga a foszforsav oldja a vasat, ezért hogyha túl nagy mennyiségben, nagyon sokáig van jelen folyadékként akkor vékony anyagokat (rugó, lemez oldalirányban stb) átoldhat. Száradás után a kémiai reakció értelemszerűen megszűnik.
Annyira nem fogja megenni, hogy egy 45 éves hegesztőtrafó lemezeit az újratekercselés után RO55-tel kentem le, minden egyes lemez mindkét oldalát, mivel csupa rozsda volt. Egy elfektetett kertkapura pakoltam rá a lemezeket, megvártam míg mindkét oldala teljesen megszárad és utána rakosgattam össze. Jó móka volt, viszont azóta is működik.
Kend le kerítésfestékkel, azt felkenheted úgyis hogy előtte csak le drótkefézed a rozsdát. Passziválni(rozsdamarózni) nem kell,sőt nem is szabad. A festék a rozsdán sokkal jobban tapad mint a sima fémen. Ez is olyan mint a Hammerite, csak némileg olcsóbb.
Nem zománcfesték, kerítésfesték. A kerítésfesték nem azonos akármilyen zománcfestékkel. A zománcfesték alá kell alapozó, felület előkészítés stb...a kerítésfesték alá nem kell semmi. Szerintem 2,5dl-es kiszerelésben is beszerezhető.
Hammerite?
Akkor kentem be vele a kerítést, amikor született a lányom. Azóta kicsit fakult. Majd az unokák húznak rá egy réteget.
Jó a Hemerit, de méreg drága. Van nagy választék. A lassan száradók olcsóbbak.
Egy 2,5 dl-es doboz csak nem olyan drága? Lehet még 1000Ft is talán...
Rozsdamarót nem használnék, mert kapillárisan mélyen bemegy a vasak közé és a vékony lemezeket részben megmarhatja. Igen, száradásig tart a folyamat, de a hideg vasra lecsapódó pára újra aktiválhatja a folyamatot. Nem próbálnám ki, felesleges. Rozsdára kenhető festék évtizedekre megoldja a problémát. Nem csak az esztétikum miatt kell kezdeni vele valamit. A rozsda sokkal keményebb, mint a vas és a szemcséi élesek. Valamennyire mágnesezhetőek, gondolj a vasoxidos magnószalagra. Ha ez a rozsda leválik (márpedig leválik, mert a trafó rezeg) bekerül a tekercsek közé, ahol akár a zománcot is lekoptathatja (mert a tekercs is rezeg) az esetleg kevéssé szerencsésen találkozó tekercselőhuzalokról.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
Moderátor által szerkesztve
Köszönöm a tanácsokat. Valamilyen 2az egyben festékkel fogom lekenni, vagy valami hemerit féleséggel.
Nem nagyon, én mértem már 2,5-es pálcával 22A-es primer áramot is.
A gépkönyvbe 16A van írva ha jól tudom. Azt hittem 80-90A nál, mert annyi kb elég a 2,5 pálcának, nem megy fel 16A fölé.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |