Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tranzisztorok helyettesítése
NPN darlington 45v 4A diodával védet
Elvileg bármely npn darlingtonnal ami enyit minimum tud. bdx53c, bd 681,bd775,bd901.....stb, de ezekhez dioda is kell, mert nem D-s verzio.
Emitter collektor közé, ellenütemben.
Halihó ! Ismét kicseréltük a KT818RM -és a KT 819RM tranyókat a 2N3055-re és az MJ2955-re! Ujj gyürüket és csillámpapirt raktunk+ hövezető paszta meg minden! Amiket beszéltünk 1 Ohm-os ellenálásokat azok alapból benne vannak és semmi bajuk! Már másodjára szállt el ugyanigy Nem értem ! Minden jó és mégsem jó A Trafó szerintem nem lehet mivel egy tápfeszültségről megy mind 2 oldal ! A Diódák sem égnek szét! FOlyton A BD139 és a 12 végtranyó száll el!de az is ugy, hogy hogy mikor kicseréljük a tranyókat el is indul föltekerem a javitott oldal hangerőpotméterét félig , a másikat akár végig is tekerhetem , tehát az jó!A javitott oldal potméterét pont középre tekerem ÉS AKÁR EGÉSZ NAP SZÓLNA ha egy milimétert is mozditok Reccsen egyet kigyullad a clip led meg a védelem bekapcsol!!!Ismét Full rövidzár a BD139 és a 12 végtranyó! Kérlek segits!!!!!!!!!4 :eek2:
Inkább szerez egy szkópot, és nézd meg, hogy nincs-e nagyfrekis gerjedése azu erösitőnek.
Hét szentség, hogy azon a tartományon gerjed és az vezérli túl.
Innem nagyon nehéz megmondani. Szkóppal müterhelésen láthatóvá válik, hol nem barátságos. Sajnos innen enél többet nem hiszem, hogy lehet mondani.
Ehhez nagyon kéne egy szkóp, és lezárt bemenetnél ../az aktiv bemenet jelföldön/..megnézni, hogy honnan indul és mekkora szintnél a gerjedés.
Ha ez kiderül akkor kézenfekvö, hogy hol kell /hidegiteni/ kompenzálni../a gerjedés egy x frekvencia ami adott y helyzetben valós. Ezt kell kompenzálni, mert az erösitö ezt is erösitgeti x szeresre és ez már nem biztos , hogy adott telyesitmény mellet üzemi tartománynak tekinthető.
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy egy pn200-as tranisztort mivel lehetne helyettesíteni, mert sehol nem lehet kapni ezt a típust. Köszi: tod
Ezt szinte bármelyik PNP tranzisztorral helyettesítheted - az alkalmazástól függően.
45V 300mA 250MHz Hfe 100
Sziasztok, egy rezgőkörös erősítőhöz keresek NPN tranzisztort.
Ehhez a kapcsolasi rajzhoz kene. kapcsrajz A feladatom az lenne hogy, méretezzem az erositot, ami talan menni is fog , de a tranzisztort is nekem kell hozza keresnem, sajnos ez nem megy. Az adatok a feladatohoz a kovetkezok lennenek: U=30V P=15W hangszoro ellenallasa 8 Ohm I=1.5A 4Khz-tol a jel 50%-at atkell hogy, vigye. Szoval, egy tranzisztor nevet szeretnek kerni, esetleg katalogus linkkel. Koszonom!
Szerintem ezt a hozzászólást fogalmazd újra. Amíg ennyi butaságot írogatsz, ne várd el senkitől, hogy megválaszolja. Erre nem lehet értelmesen válaszolni.
Sajnos az en tudasom eddig terjed, nem vagyok a temaban egyaltalan szakerto.
A kapcsolasi rajz utani sorok meg szinte szorol szora ugyan az amit en kaptam.
Röviden: Amiket adatokat irtam nem is biztos hogy, kellenek a tranzisztor kivalasztasahoz, csak benne vannak a feladatban es gondoltam leirom hatha szukseges. Egyszeruen csak nem tudom mialapjan kene kivalasztanom a megfelelot.
No, az a bajom, hogy a feltett rajzon egy fia rezgőkör sincs. Ez egy sima RC erősítő, elvileg földelt emitteres, bár az emitter váltóáramúlag nincs a földön, ez az egyenáramú viszonyokat nem érinti. A 30V a tápfesz lehet, De mi a 15W? R=8 Ohm, mire vonatkozik? Ilyen erősítőre nagyon nem szoktak hangszórót kötni. A rajzon sincs rajta. I=1,5A. Milyen I? Ic, vagy mi? Mi az, hogy 4kHz-től vigye át a jel 50%-át? A fél periódust, vagy 50% amplitúdócsökkenéssel?
30v a tápfeszültség.
15w az errősítő teljesítménye a 8 ohm a rakotott hangszoro impedanciája. Ezt a kapcsolási rajzot kaptam, lehet hogy nem is mukodne, nem kell megepiteni. Ezeket az adatokat kaptam hozza, meg egy csomo egyenletet, amikkel elvileg meretezni kell az erositot a valasztott tranzisztorhoz. Az erosito elejere kell terveznunk egy szurot, ami 4khz-nel a jel 50%-at mar atkell h engedje. A Z-nek (impedancia) 45 fokot kell bezarni az Xc es az Xl egyenessel, de ez szerintem a tranzisztor kivalasztasat nem befolyasolja. Remelem igy, erthetobb. Koszi, hogy, probalsz segiteni.
Csak az első kérdésedre reagálok és annak megfelelően írtam az értékeket.
Ebből adódik, hogy a kimenő csatoló elkót majd meg kell növelni, ha a bemenő szűrő is meglesz... Pillanatnyilag az állítja be az 50%-ot 4 kHz-nél. A rajz többi részével semmi gond nincs, csak ma már szokatlan, a többszáz wattos világban. Ez egy sima A-osztályú végerősítő, a neki megfelelő energiapocsékoló tulajdonsággal. Természetesen ilyet már senki nem csinál. Egyedül a kivehető teljesítményt sokallom, de 10-20% torzítással az is elérhető. Bekopizom a rajzodat, megcimkézve az értékekkel és pozíciójukkal. A tranyó lehet pl. BD249, hatalmas hűtőbordával...
Így már érthetőbb, de a valóságtól nagyon elrugaszkodott feladat ez. Kollektorkörben a kimenő ellenállás sem a legkisebb, bár így legalább erősít.
A 15W 30V mellett nem fér ki rajta, 14,1W az elméleti határ. De ez sem realizálható. Azonfelül az áram sem elegendő, a 1,5A nem fedezné az 1,875A csúcsáramot. Egyébként én a 2N3055-öt akartam javasolni, de a ferci BD249-ese éppen úgy jó (ökör az egész példa).
Azadatokat szinte hasra utes szeruen kaptuk, lehet ezert lett sok a 15w. Holnap azert utana kerdezek. Koszonom a valaszokat.
fercinek adom a pontot a gyorsabb valaszert es hogy, faradozott a cimkezessel.
Hy
Nekem a távirányitós autómba mentek tönkre a tranzisztorok (túlmelegedés miatt) és ez miatt nem megy se elörre se hátra(jobbra balra funkció jó). Tanzisztorok neve: 1. M L 1815 38 2. C8550 D (és egy ferde L-ben egy H) 3. C8050 D (ugyanaz a H) 4. C8550 LD 5F 5. MLC 8050 38 Magyar oldalon én nem találtam semmi használhatót. Azt szeretném kérdezni hogy milyen(közismert) tranzisztorokkal lehetne helyettesiteni ezeket. A mellékelt képeken a tranzisztorok pontos helyét lehet megállapítani.(hátha segit valamiben). Segitségeteket elörre is köszönöm.
Egyszerü bc-s megfelelöje is van.Egyébként 2sc8550,2sc8050,2sc1815.Gondolom az "M L 1815 38"-bol kimaradt egy c-betü
Sziasztok!
Egy pici segítséget kérnék tőletek: adott egy kapcs. üzemű töltő, amiben elpukkant egy tranyó, melynek felirata: CS13001. Az összes nagyobb pesti boltban jártam már, és sehol sem volt ilyen tranyó. Egy beszerezhető helyettesítőt tudtok esetleg ajánlani nekem az elpukkant helyett? Szerencsére pár adatom azért van róla: Vce=400V disszipáció=600mW és NPN típusú. Ez minden jelenleg. Ha valaki tudna nekem segíteni akkor nagyon hálás lennék
"Az 1.5 amper nem fedezné..."
nem értem, ez az erősítő nem úgy növei a teljesítményt, hogy az áramot növeli?
Mivel ez egy foldelt emitteres erosito (ahol az emitter nincs valtoaramulag a foldon = negativ soros aramvisszacsatolas) ezert aramot is es feszultseget is erosit.
eszerint az 1.5 amper fedezi a csúcsáramot?
Nem tudom, nem szamoltam utana. En arra valaszoltam, hogy ez a tipusu erosito (foldelt emitteres) ugy erosit teljesitmenyt, hogy elmeletileg feszultseget is es aramot is erosit. Imi65 a hozzaszolasai alapjan regi motorosnak tunik a szakmaban, azt hiszem bizhatsz a szamolasaban, de o is emberbol van (gondolom ) szoval tevedhet, elszamolhat vmit. De ranezesre (szamolas nelkul, tapasztalat alapjan) jonak tunik amit mond. Ja es persze en is tevedhetek es tevedek is neha mert en is emberbol vagyok ... asszem
De, úgy növeli, csak figyelembe kell venni azt, hogy pl. a megnövekedett kollektoráram (Ic) nagyobb feszt ejt a kollektorellenálláson (Rc), ezután jön az, hogy delta(Ic) x delta (Uc)= Pc(watt), tehát a fesz-erősítés egy következmény, mindig az Rc függvénye. Az áramerősítési tényezőről és a folyamatról olvasni kellene. Ha alaposan áttanulmányoznád ( -nátok) az adatlapokat, sok minden kiderülne, párhuzamosan a mérésekkel, amit nem gyakoroltok. Kíváncsi lennék, mit és hogyan oktatnak, hogy ilyen megfogalmazásokkal-kérdésekkel álltok elő páran.
bc300 tranzisztort mivel helyettesítsem? quadba kéne de lomexben meg heben sincs
Pl. 2N3019-el, ha van.
RET-nél mindkettő van.
Lomex
STX13003 (700V, 1A) 37HUF/db. Miért nem nézed meg a boltok netes katalógusait? Ott vannak a paraméterek csak választanod kell!!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |