Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia! Jó de hogyan tudom letölteni a videót?
A guglin keresd meg a Savefrom.net odalt.
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni r5932-es videoton rádiónál hogy lehetne újra hangolni, mert csak Kossuth rádiót fogja és másik rádiót nem ( tudom az urh ja az mainak nem felel meg már sávtartomány miatt) . ( Minden cső jó benne tesztelve voltak és mennek benne ) . Kapcsolási rajz hozászolásom alján van.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2018
Ritkulnak a középhullámú adások
Rendes antenna és föld van? Este/éjszaka sem jön más adó? De álljunk megy pillanatra. Milyen rádió is ez? Csöves is, sztereó is és tranzisztoros is? Fénykép van róla? A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2018
Igen, csöves is és tranzisztoros is!
Bocs, hogy belekotty.
A középfrekvenciás trafók AM részlegén lehet el vannak hangolódva,ezt egy 455 khz-es szignállal lehet újrahangolni,ha nincs, meg lehet próbálni egy AM szuperrádióval (pl . egy táska,vagy zsebrádió,régebbi fajta),amiből ki lehet venni a KF 455-ös jelt.
Hibrid rádió,de a logikának telyesen ellentmond,pont forditva van,általában a végfok kellene csöves legyen a HI FI rádióknál ,mert szebben szól és a RF tranyós mert jobban birja a nagyfrekiket.
Nagyon szépen a köszönöm a segítséget . Esetleg valaki be tudná jelölni rajta a 455khz részt hogy melyik tekercs lenne ? Előre is köszönöm .
Köszönöm, ez nekem teljesen kimaradt...
Mai szemmel. Ha jól megnézed, csupa Ge tranzisztor, a saját idejében nagyfrekis tranzisztort elég nehéz volt beszerezni. A jól bevált csöves rész pedig már évek óta készen volt, ugyanezt a hangteljesítményt csövekkel jóval drágábban lehetett volna biztosítani. Így is egy igen drága rádió volt.
Akkor érdekességként megjegyezném, hogy ennek az elődje az R4932 az egyetlen teljesen csöves magyar sztereó rádióerősítő. Bővebben: Link
Olvasd el a linkelt oldalt: "Germánium félvezetőkből felépülő sztereó dekódere van."
Tehát nem teljesen csöves. Magyarországon, tudtommal, nem építettek teljesen csöves sztereo rádiót. Az már nagyon drága lett volna.
Ez valóban igaz,az első sztereó rádió , ami csövekkel van még szerelve. A dekódere valóban germániumos.
Mint az NDK-ban készült Capri és Capriola. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2018
Építettek sztereo csövest, igaz nem közcélra. Bővebben: Link
Valamelyik RT-ben talán még benne is volt a csöves sztereo dekóder. Létezett még az R5700, igaz ennek is csak a végfoka sztereo. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2018
Bizony, RT 1968/11.- ben van a leírás. Tudtommal néhány nagyon FŐ-ettársnak készült ilyen stereo-Pacsirta - zeneszekrény (egy ilyent pár éve még láttam az egyik Fő-utcai vendéglőben tálalónak átalakítva).
Csak úgy mellékesen megjegyzem hogy emlékeim szerint a csöves rádiók többsége 480 khz-es középfrekvenciát használ.
Hát nem egészen, a magyar csövesek AM KF frekvenciája: 473,6 kHz, FM KF:10,7Mhz, később jöttek az AMKF 455kHz-es kerámiaszűrők.
Idézet: „egy ilyent pár éve még láttam az egyik Fő-utcai vendéglőben tálalónak átalakítva” És akkor még örülhetünk, hogy legalább ebben a formában megmaradt.
Azért "egyszerű" Pacsirta rádió van még elég sok; ma is éppen egyet javítottam, egy meg állandóan szól a műhelyben, egy meg felújításra vár.
Volt elég tranzisztor a germánum koszakban ami birta a VHF-et is,például az AF 106 ,220 MHZ-t bir,előszeretettel épitették be a tévé tunerekbe.Az URH-nak pedig elég az orosz P403-as amit akkoriban könnyen be lehetet szerezni
Most szereztem egy román Maestro nevezetű rádiót aminek a rajza nagyon hasonlit ehez a Videotonhoz,de a nagyfrekis része tranzisztoros méghozzá germánium.Nincs benne a sztereódekoder,annak idején azt külön meg kellett venni és belészerelni,aki nem értett az elektonikához az fizetett még reá egy csomó pénzt
Én is akartam dekódert építeni annak idején, nem is sikerült a sok rezgőkörrel. Most már csak 1 IC. Vagy autórádió roncsból kifűrészelem nyák - kal együtt.
Én a kinai filléres zsebrádiót épitettem be ezekbe a régi masinákba,kiforasztottam a 8002-es hangerősitőt és a BK1198-as ic-ből egynenesen sztereó hang jön ki,persze kell hozzá meleglevegős forrasztó,ezek a mostani alkatrészek nem mennek pákával.A hangoló potit valahogy hozzá illesztettem a variométer helyett a skálahúr mechanikához és szól az URH is.
Hasonlóan barkácsoltam. A rádió alap ugyan jó volt, de csak mono. Egy roncsból operáltam egy sztereo dekódert. Persze 19 kHz -es szűrő nélkül. A magnóm kivezérlés jelzője se felvételkor, se lejátszáskor nem ment egy szint alá. vette a pilot jelet. Az erősítőn keresztül nem lehetett semmi zavarót hallani.
Üdv mindenkinek.
Lenne valakinek Resprom A104 rajza, mert seholsem találok olyat amin, a kimenő bekötése van.
Resprom A104 rajza
A kimenő trafó primer része a végpentóda második rácsához csatlakozik és van egy negativ visszacsatolás is,sajnos a trafóról nincs rajzom de ki lehet mérni ohmmérővel. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2018
Valóban 3 primere van. Áttápiteném egy SE erősítvé, de nem tudok mit kezdeni vele, mentségemre szolgáljon, hogy csúnya és, menthetetlen volt ,és már mentettem egy, kettőt. Bocs a rossz fényviszonyok miatt.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |