Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2844 / 3607
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 20, 2018 /

A magyar sem sokkal jobb, abban is vannak ilyenek. Meg van ly meg j amit ugyanúgy ejtesz, ergó semmi szükség nincs az egyikre. Meg az e betűnek kétféle kiejtése pl. a gyertek szóban, a második magasabb amolyan "pesties" e betű, az első meg mélyebb, normális. Szóval nem jobb vagy rosszabb egyik nyelv sem a másiknál.
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 20, 2018 /

Ezt azért meggondolnám, különös tekintettel az angol (bármely indoeurópai) nyelvre. Nálunk pl. a szórend, hangsúly mindegy, akkor is érthető. Sőt, ha a két e(a) hangot felcseréled, vagy nem bírod különbözőképpen ejteni, valamint akkor is, ha j-t írsz ly helyett.
(#) granpa válasza sany hozzászólására (») Jan 20, 2018 /

A második mondat nagyon lényeges, főleg a felesleges tantárgyak tekintetében!
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 20, 2018 /

Követő inkább szerintem, bár szövegkörnyezettől is függ.
(#) kameleon2 válasza goreny hozzászólására (») Jan 20, 2018 / 1

Idézet:
„Szerinted mi a megoldás, te hogyan oktatod tutin a nebulóidat?”
.
1.) Megadom nekik a tiszteletet és ezt várom el tőlük. Nem hívom őket idiótának, semmirekellőnek és nem is ezt várom el tőlük.
2.) Meghallgatom őket és nem a telefonommal játszok, vagy olvasok, esetleg kereszterjtvényt fejtek.
3.) Elmagyarázom az anyagot, visszakérdezek és azonnal tesztelek, hogy tényleg leülepedett-e minden, vagy min kell módosítsak, hogy könnyebben megértsék. Ugyanis ami nekem nyilvánvaló mert ezzel-kelek, fekszek - nekik teljesen új és értelmetlen lehet, hiába logikus.
Idézet:
„Ezt kifejtenéd? Tanárnak prívát érdeke? Mi érdeke fűzödne ehhez?”

Számos olyan anyag kerül be iskolákba, ami inkább személyes kötődés vagy reklám. De amiket a minap hallottam az még rosszabb kategória: A feladott egyéni ambíciók megbosszulása a tanulókon. Az említett tanár az iparból került oktatói pozícióba, így mivel kalapácsa van, mindent szögnek néz. Mindent erről az oldalról közelít meg. Mindenki "hülye" aki nem így gondolkodik. A saját kiéletlen ambícióit veri el a gyerekeken. Ahogy a félresiklott életű térképész, a magánéleti problémákkal küzdő énektanár stb.
Idézet:
„Azért mindenki nézzen magába is. Mennyit foglalkozik otthon, szabadidőben a gyermekeivel. Mennyire próbálja a normális úton tartani. Mikor veszi ki a kezéből a tabletet, mobiltelefont és viszi el a patakpartra játszani.”

Hálistennek abban a korban volt szerencsém felnőni, amikor nem volt telefon, mobiltelefon stb. de nekünk volt szabadidőnk és nem volt ekkora nyomás, kényszer a tanárok részéről. Ha jó volt az órai munka nem terheltek hülyére.
Én inkább viszem el, veszem ki a gyerekeket a mókuskerékből. De amikor a lányom sírva mutatja, hogy milyen mennyiségű leckéje van - elgondolkodom, hogy igaza van azoknak, akik most az utcákon voltak.
(#) gernerakos válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 20, 2018 /

Milyen érdekes amúgy, hogy egyszerre került elő itt is az oktatás témája és ahogy volt a tüntetés. Amúgy én is kint voltam. Tiszteletem eddig a hozzászólóknak, 0 politika, csak értelmes beszélgetés, vitatkozás.
(#) tbarath válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 20, 2018 / 2

Nem az alapokkal van a baj, azt már többször leírtam.
A baj az, hogy olyan mennyiségű tananyagot akarnak a diákok fejébe nyomni, hogy ebből se stabil alapok nem lesznek, se tudás, hanem egy párnapos "magolómemória" fejlődik ki, ami a "megtanulom, levizsgázok, elfelejtem" módszerre tökéletes, minden másra alkalmatlan.
(Mondjuk ez esetben ez nem probléma, mert a megtanult és elfelejtett tananyag 99%-a tökéletesen fölösleges és használhatatlan.)
(#) tbarath válasza sany hozzászólására (») Jan 20, 2018 / 2

A hasamra ütöttem, és lehet hogy nem 1% hanem 10%, de ez a lényegen nem változtat.

Nézd meg a tanári fizetéseket: az alap fizu (első 2 év): "főiskolai vagy alapszakos végzettséggel bruttó 182 700, egyetemi vagy mesterszakos végzettséggel 203 000 forint". Ez bruttó összeg, ami nettóban 121e és 135e Ft.
Némi túlzással a mekiben krumplisütéssel is keres ennyit, de ha elmegy bármilyen irodai munkát végezni, ettől csak többet kereshet.

És ez az alapja annak, hogy vagy az elhivatott megy tanárnak, vagy aki máshová nem kell...
(#) tbarath válasza sany hozzászólására (») Jan 20, 2018 /

Nyilván nem a tanár hibája, legalábbis elsősorban nem az övé.
(#) tbarath válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 20, 2018 /

Magyarul is van, csak ezt ismered mert beleszülettél.
Hogy ne menjünk messze, nézzük a nyom szót. Ami egyfelől lehet valaminek a nyoma (pl. lábnyom, rádiójel, stb.), de jelenthet erőkifejtést is. És teljesen mást jelentése van úgy, hogy nyomja az ágyat, vagy hogy nyomott idő van...
(#) wbt válasza tbarath hozzászólására (») Jan 20, 2018 / 4

Szerintem is igazad van.
1. Van fotómemóriás barátom, soha nem tanult, mindent szó szerint vissza tud mondani, világ életében kitűnő volt a sulikban. (játszottuk kocsikázás után, hogy mondja vissza a rendszámokat...ment...idegesítő tud lenni). SEMMI kreatív, problémamegoldó képessége nincs, mert azt NEM tanították az iskolákban. Ott a fejében a teljes tananyag, 95% használhatatlan. Szomorú.
2. Főiskolán kérdezgettem a csajokat, hogy minek jöttél ide a, "ide vettek fel" b,"mindegy, csak dolgozni ne kelljen". c, (1%) mert tanár akar lenni. ...és mondjuk itt láttam, hogy a matektanár olyan szinten nyomta a matekot a hallgatóknak, hogy attól stresszeltek egész fősuli alatt. (mástól elvéve az energiájukat).
3. Sajnos, amikor én érettségizgettem, akkor volt aki 6x teleírta a táblát (...és ezt akkor holnapra kérem), meg volt aki feldobta a fóliát és "másoljátok le, holnap dolgozat". Ezek nem tanárok a szememben. (elnézést a pedagógus társadalomtól) Nem beszélve a kivételezős vagy teljesen sülthal tanerőről. Nemrég inkább kihagytam a találkozót, jobb is (nekik, mert valószínűleg megkérdeztem volna, hogy ugyan tuják-e, hány ezer embernek tették tönkre az életét).
(#) sany válasza tbarath hozzászólására (») Jan 20, 2018 /

Ezért szép a magyar nyelv.
(#) sany válasza tbarath hozzászólására (») Jan 20, 2018 /

Meggyőztél.
(#) wbt válasza sany hozzászólására (») Jan 20, 2018 / 1

US srác tanul magyarul, jól megy, de:
- Az a "meg", az nehéz. Mikor már azt hiszem értem, akkor "Ez meg mi?" Ott mi az a "meg"?
- Miért, nálatok is van a "get", az sem jobb, ott sincs sok logika.
- Ja, tényleg
Unokahúgom szerint a magyarok bájosan beszélnek angolul és rosszul használják az igeragozást. A többi jó.
(#) tbarath hozzászólása Jan 20, 2018 /

Ha már itt az oktatásról beszéltünk, az index lehozott feladatokat: Bővebben: Link

Nekem a 10 évesek anyagával nincs problémám, de a 12 évesek magyar feladatlapjához hozzászagolni se nagyon tudok. Nyilván ki tudnék valamit logikázni, de anno általános iskolában végig kitűnő voltam mindenből, gimiben pedig kaptam egy hentes kategóriájú magyartanárt, szóval elvileg ezt is ki kellene ráznom kisujjból.
(Egyébként értelmiségi családból származom (2 diplomás szülő, egyikük tanár), főiskolát végeztem, a helyesírásom szinte tökéletes, és párezer könyvet már biztosan elolvastam, de lehet tízezret is.)
(#) tbarath hozzászólása Jan 20, 2018 /

Nemrég találtam egy cikket, amiben egy "hacker" írja le, hogy hogyan tört fel titkosított USB kulcsokat - maga a cikk nagyrészt az epoxiba ágyazptt memóriachip-hez történő fizikai hozzáférésről szól. Szerintem tök érdekes és szívesen meg is osztanám veletek, csak nem tudom, hogy hol. Mert a dolog eléggé OFF minden témában, ugyanakkor itt is, mert ez elektronikamentes topic, a cikk pedig nem az. Annyit ugyanakkor nem ér a dolog, hogy egy új topicot nyissak a másik húszezer mellé.
Szóval a kérdésem az, hogy nincs véletlenül egy "érdekességek a nagyvilágból, nem elektronikamentes" típusú topic?
(#) Bakman válasza tbarath hozzászólására (») Jan 20, 2018 / 1

Parancsolj: Érdekességek.
(#) elektroncso válasza tbarath hozzászólására (») Jan 20, 2018 / 1

Keresd meg az érdekességek témát. Bal oldalt megtalálod, szinte mindennap frissül.
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Jan 20, 2018 /

Köszi mindkettőtöknek, valahogy eddig elkerülte a figyelmemet.
(#) jani1987 hozzászólása Jan 21, 2018 /

A profik hogy nyeleznék ezt be? Ez egy palacsinta sütő aminek leégett a fogója.
(#) goreny válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 21, 2018 /

- Megkérdezhetem, hogy milyen korosztályt és mire tanítasz, melyik iskolában? Szeretnék egy órádra beülni. Gondolom ez nem tilos.
- Amit felsoroltál, nem érdek. Egyszerűen a személyes sérüléseik, sérelmeik kivetítése. A cégek érdekeit meg kifelejtetted. (Remélem nem a win dologra gondolsz).
(#) ticko válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 21, 2018 /

Én mondjuk "srégen"vágnám, akár jobb, de akár bal oldalra is lehet, mindegy, csak jó messzire repüljön.
(#) goreny válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 21, 2018 /

Keress egy ház körül található anyagot, ami rosszul vezeti a hőt (seprűnyél, balelitcsík, stb.). A serpenyő nyél maradványán ott a lik, az új nyélre fúrsz, csavar és kész.

Hegeszthetsz rá egy betonvasat is, azt meg betekered üveggyapottal meg szigszalaggal.
De rápattinthatsz egy patentfogót is. Légy kreatív. Annyi lehetőség van egy ilyen feladatban.
(#) jani1987 válasza goreny hozzászólására (») Jan 21, 2018 /

Tegnap körbenéztem mit rakhatnék oda. Sehol semmi.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 21, 2018 /

Nem igaz, hogy egy darab seprőnyél nem akad (hasítasz egy darab (kemény) tűzifából). Fűrésszel belevágod a csonk helyét, és csavar, szeg, drót, akármi.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2018
(#) Kovidivi válasza goreny hozzászólására (») Jan 21, 2018 /

Nekem a patentfogó a legszimpatikusabb!
(#) Epu2 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 21, 2018 /

A profik az előttem felsoroltak közül az egyiket, némi fantáziával. A nem profik vesznek egy másikat. Persze az újat azonnal be kell járatni!
(#) kameleon2 válasza goreny hozzászólására (») Jan 21, 2018 /

11 mérnököt most fogok kiképezni, de ez magánóra. majd ha sikerül végre időt szakítanom, megyek az óbudai egyetemre is.
(#) kameleon2 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 21, 2018 /

Esztergált bükkfába beleégetném és szegecselném.
(#) goreny válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 21, 2018 /

Aham. "Felnőtt oktatás". Fizetős. Így kicsit más a leányzó fekvése. (Nem 30 gyermek, közoktatás.)
Következő: »»   2844 / 3607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem