Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3115 / 3980
(#) enree válasza morgo hozzászólására (») Jan 25, 2018 /

Köszönöm minden válaszolónk!
(#) bugyi680 hozzászólása Jan 25, 2018 /

Ezt milyen csatlakozónak nevezik?Egy Samsung 5.1 es hangrendszer kimenetére csatlakozik.

image.jpeg

(#) sany válasza soldy hozzászólására (») Jan 25, 2018 /

Honnan tudod, hogy száraz?
(#) wbt hozzászólása Jan 26, 2018 /

Egy router tápját használnám másra. A 6-pólusú csatlakozón van egy ROF nevű kivezetés. Ez mi lehet? (-12V/+5V/+12V/RTN lábak vannak még)
(#) Schins hozzászólása Jan 26, 2018 /

Sziasztok,

abban kérném a segítségeteket, hogy adott egy szerver ami 12V/100W, és adott két db tápegység 230V/12V 250W. Azt szeretném hogy ez a két táp rendundáns legyen , tehát a 230V az két külön fázistól jön és a kimeneti feszültséget kéne "közösíteni" ha valamelyik fázis kiesik akkor a másikról tovább működne a szerver. Van erre kész megoldás, esetleg diódákkal meg lehet oldani?

Köszi a segítséget
(#) killbill válasza Schins hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

Igen, ket diodaval megoldhato. A diodak katodja osszekotve megy a szerver fele. A ket anod a ket tapegyseg + kimenetere. A tapegysegek negativjai osszekotve es megy a szerver negativ pontjara. A diodak melegedni fognak. 100W/12V = 8.3A. A diodan esik kb. 0.7V, az 5.83W. Azt mar huteni kell. Lehet kapni TO220 tokozasu dual Schottky diodat, az jo lehet. Pl. MBR20100. Abban a ket dioda pont ugy van kotve, ahogy neked kell.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2018
(#) Schins válasza killbill hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

Remek, köszi!

Akkor elvileg erre ráadom a két tápot, és középről leveszem az "egyesített" 12V-ot, rácsavarozom egy hűtőbordára a nullákat közösítem, és élek boldogan?

Ez lenne a legjobb/olcsobb megoldás!
(#) killbill válasza Schins hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

Igen. Azt meg ellenorizni kellene, hogy az a 0.7V veszteseg nem hianyzik-e a szervernek. Mert ha mondjuk, a tapegyseg 12.0 V-ot ad ki, es a szerver 11.5 volt alatt nem mukodik, akkor nem jo a diodas megoldas. Ennek kicsi az eselye, de inkabb ellenorizd, mint ne mukodjon. Esetleg, ha a szerver tenyleg erzekeny az alacsony feszultsegre, akkor meg lehet nezni, hogy a tapegysegen nincs-e finombeallitasi lehetoseg, mert akkor talan fel lehet huzni a kimenetet kicsit 12 volt fole es ezzel kompenzalni a diodan eso feszultseget. Az egyebkent is jo lenne, mert akkor ossze lehetne hangolni a ket tapegyseg kimeno feszultseget annyira, hogy hellyel-kozzel megoszlana a ket tapegyseg kozott a szerver fogyasztasa normal korulmenyek kozott.
(#) Zekageri hozzászólása Jan 26, 2018 /

Üdv!
Megtudná nekem mondani valaki hogy C#-ban hogyan lehet egy változót elmenteni az EEPROMBA?

Egy PICDEM net 2 dev boardal dolgozok amiben egy PIC18F97J60 található. Csináltam egy webes felületet , meg egy DEMO source code-t módosítottam hozzá. Megoldottam hogy amit az oldalon beírok egy text boxba azt elmentse , és kiírja a PICDEM LCD kijelzőjére , viszont ha újra indítom akkor nem marad meg.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Jan 26, 2018 /

Sziasztok!

Az alábbi oldalon lévő rc5 dekódert elkezdtem össze drótozni próbapanelen, teljesen meg vagyok zavarodva a led kijelző bekötését illetően. Nekem 4db ilyenem van, van valakinek ötlete hogy a 8 kimenet melyik szegmenseket kapcsolja?
(#) nedudgi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

Attól függ, hogy milyen a kijelző típusa. SA - közös anódos, ami a 3. és 8. lábra van kötve. Az SC közös katódos, a 3. és 8. lábra kötve. A többi ott van az adatlapon.
(#) Sanyesz5 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

Közben megtaláltam, a .asm fájl legelején ott a magyarázat, hogy én mennyit szenvedtem vele.... Csak abba nem néztem, ment a hex
(#) Dakota69 hozzászólása Jan 26, 2018 /

Jóestèt Mindenkinek.

Csöves erősítővel kapcsolatban lenne kérdésem.
Bekapcsolásnál az egyik cső szikrázik de nem mindíg csak nèha, normális ez a jelensèg?
Illetve a csövek körül barnás anyag türemkedik felfele lassan.
(#) kadarist hozzászólása Jan 26, 2018 /

Nézegetem ezt a topikot és oldalakon keresztül csak off-ot látok. Jól van ez így?
(#) gkari válasza Dakota69 hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

Na ez érdekes, de jó lenne képeket is látni.
(#) Dakota69 válasza gkari hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

Így néz ki.
(#) gkari válasza Dakota69 hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

Ha az az "anyag" a csőfej és az üveg között mászik kifelé, az bizony nem jó jel, ha így van, akkor a cső alul túlságosan melegszik. Az a "szikrázás" azt jelenti-e, hogy bekapcsoláskor a fűtőszál rövid időre felvillan? Ha ez EL34, akkor ilyen jelenségek semmiképp nem lehetnének.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Jan 26, 2018 /

Egy hangjellel kellene irányítanom egy kapcsolót, azaz például a jelnek csak az egyik polaritású része kapcsolná... Úgyhogy szerintetek ehhez melyik (háromlábú) tranzisztor lenne jó?
(#) Bakman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 26, 2018 / 1

Amennyi információt adtál, bármelyik, illetve egyik sem jó.
(#) Udvari Zsombor válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

Tulajdonképpen a hangjel az gyorsan változó AC, tehát hangjel erősségű gyenge jellel kellene valamit kapcsolni, de csak egy pillanatra, amikor éppen pozitívat kap... (Hú, ezt nehéz elmagyarázni... )
Esetleg ez jó lehet?
(#) proli007 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 26, 2018 / 1

Hello! Igen, ha magad sem tudod mit szeretnél, akkor tényleg nehéz elmagyarázni. Te írod, hogy a "hangjel" AC. Tehát ha egy periódusának van pozitív része, akkor negatív is lesz.
De talán célravezetőbb lenne, ha egyszerű szavakkal leírnád, mi is lenne a cél amit megvalósítanál..
"hangjel erősségű gyenge jellel" Mi is az tulajdonképpen?
(#) Udvari Zsombor válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

Jobban nem tudom leírni. Azt nem tudom, hogy normál hangerő milyen erős szokott lenni, de szerintem max 1V vagy csak pár tized volt kapcsolna egy AC félperiódus idejéig. Viszont közben ez esetleg jó lenne?
(#) proli007 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

A "normál hangerő" legfeljebb a levegőben lenne értelmezhető. De feszültségnél nem mindegy hol van a jel. Egy mikrofon bemenetén 1..2mV, egy vonalszintű kimeneten néhány 100mV, Hangszóró kimeneten pedig leginkább a végfok teljesítményétől és a meghajtott hangszóró impedanciájától függően néhány Volt-tól töb tíz Volt-ig.
Egy tranyó bázis-emitter küszöbfeszültsége kb. 600mV környékén van. De annak vezérléséhez bázisáram is kell. Valamint mint egy dióda terheli a meghajtó forrását.

Szóval nem olyan egyszerű hogy csak beadok egy jelet egy tranzisztor 3. lábára aminek hatására zárja egymással a másik kettőt? Mert tulajdonképpen valami ilyesmi kellene minimum néhány mV kapcsolójellel.
(#) proli007 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 26, 2018 /

A tranzisztor nem egy relé. De itt láthatod, hogy egy tranyó, pld 50Hz-es 1V csúcsértékű váltójelből "mit tesz" a kollektorával.

Ajj, pedig valami ilyesmi kellene. Esetleg +3.3V áll rendelkezésre hogy kapcsolhassak... De mindenképpen minimum pár mV gyors AC jellel kellene kapcsolni...
(#) proli007 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 26, 2018 / 1

Hogy pár mV feszültségről Volt nagyságú jeleket képezzünk 1000-szeres erősítő kell, ami nem egy tranyóból fog állni. De csomó olyan dolgot említesz ami nincs meghatározva, mint a "gyors AC" jel.
Ilyen feladatra való, pld. egy komparátor IC.
De vigyázz, hogy mi a szándékod azt nehogy eláruld valakinek..

Nem egészen... Kettő eret kellene egyásssal összekapcsolni ha kell, és a kapcsolást egy minimum pár mV gyors AC jellel kellene vezérelni. Tehát ha + jel kerül oda, akkor egymással összekapcsolódik a két ér. Tulajdonképpen egy + jellel vezérelt kapcsoló kellene...
És te írtad, hogy a tranzisztor nem kapcsol magától, azért írtam, hogy ehhez 3,3V-ot tudnék felhasználni ha kell...
(#) tbarath válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 27, 2018 / 1

1. megméred, hogy mi az a jel, amivel kapcsolni akarsz
2. egy logikai FET lesz a kapcsolód
3. a kettő közé teszel egy megfelelő erősítősítésű fokozatot (én opampot használnék)

Amíg az 1-es ponttal nem vagy kész, addig kérlek ne válaszolj erre a szálra. Ne csak nekem, másnak se, mert nem tudsz.
(#) ferci válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 27, 2018 /

Idézet:
„Kettő eret kellene egyásssal összekapcsolni ha kell”

Tényleg részletezd, mit is akarsz csinálni, mert az se mindegy, hogy miféle két eret akarsz összekapcsolni - egyáltalán nem biztos, hogy oda tranzisztor kell vagy jó.
Nem mindegy, hogy az egyik ér milyen jelet visz és a másik a gnd pl., vagy mindkettő "meleg ér".
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2018
Következő: »»   3115 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem