Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Bocsánat de kezdőként nem tudom mi az a váltó rész... Kifejtenéd kicsit jobban?
A tápegység váltófeszültségű része. A trafó szekunder tekercse. Ha a táp megszűnik, ott a feszültség azonnal leesik, míg a graetz (egyenirányító) híd után a pufferkondenzátoron már kicsit késve.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2018
A Váltakozó áramú betáplási pont .
A trafód szekunder tekercsén lévő feszültséget egy optocsatolós leválasztóval figyelheted. Ha kezdő vagy akkor elég csak ott figyelned ! A primer oldalt le se írtam Amikor elmegy a váltó betápod akkor kialszik az optocsatolóban lévő led , ekkor lezár az optocsatoló eddig nyitott tranzisztora is. Az opto csatoló open kollektora pedig elengedi a uC digitális bementét , nem húzza testre a felhúzó ellenállást. Így a uC portja magas szintet fog felvenni. (Egy ledet tudsz méretezni X váltakozó feszültségű tápellátásra ? Mert ez is szükséges ahhoz , hogy az optocsatolóban lévő LED folyamatos üzemben túlélje az üzem időt) A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2018
mitiszó?
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2018
Lehet maradi voltam, elnézést. Valaha egy tápegység egy transzformátorból, egy graetzből egy pufferkondenzátorból, majd az őket követő stabilizátorból állt. A graetz előtt közvetlenül a transzformátor lábát egy diódán át egy osztóra kötötte az ember, esetleg némileg szűrve, azonnal rendelkezésre állt az elment a hálózat jel. A pufferkondenzátorokban még bőven volt tartalék. Ha azt figyeled, hogy a kondenzátor mikor merült 4V alá, már sokkal kevesebb tartalékod van ehhez képest.
A mai viszonyokra átrendezve talán adapter után kötnék egy diódát, ide kötném a puffer kondenzátort, utána jöhet a stabilizátor. Így talán kicsit hamarabb kapsz elment a hálózat jelet a dióda előttről.Persze ha az adapterben is nagy kondenzátor van, akkor a dióda oly mindegy, de akkor is a bemeneti kondenzátor feszültségét célszerű figyelni, nem a stabilizátor utánit.
Szia!
Úgy jó ahogy mondod, én is így oldom meg a kikapcsolás mentést. Általában a tápegységekben 1000-2200µF-os kondik vannak, én ezért mindig adok a dióda után 4-5000µF-ot a tápnak, biztos ami biztos és a rángatásokat is mellőzi legalább.
Köszönöm szépen! Ezt így már megértettem én is, és megfogadom a tanácsotokat, megpróbálkozom vele!
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2018
Üdv
Olyan kérdésem lenne, hogy Atmega328PB chip-be bele lehet e erőszakolni a Arduino nano bootloader fájlt? Amega328P be minden gond nélkül feltölti, de a PB s chipbe nem tudom betölteni.
Sziasztok!
char változot szeretnék multi funkciot hadver/ soft serial rendelni!
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2018
Apróság de fontos dolog.
Nem a uC port lábát lógatjuk sok sok m dróton az optocsatolóhoz. Az ipari technológiában sok féle tüske és indukált feszültség lökés alakul ki. Ennek a fordítottja történjen, az optocsatoló közvetlen a uC mellett legyen a ledjének a vezetékei lóghatnak bármerre , mivel a leden áramnak kell átfolynia ahhoz nem elég egy - egy tüske ami létre jön.
Szerintem inkább igy próbáld:
Ha megvan a megoldás szólj! Én egy Atmega8L-be szeretnék optiboot-ot rakni, de egyelőre csak kóstolgatom. Nem merek nekiesni ész nélkül, nehogy elrontsam, nem mintha az a 700Ft földhözvágna.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
Google barátod ezt mondja:
- Upgrade to ATMega328pb - Arduino Atmega328PB Package Gondolom, csak olyan programozóval megy a bootloader betöltése, ami felismeri és támogatja az ATmega328PB chipet (mert ennek a chipnek más az azonosítója). A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
Ezeket megtaláltam, de sajna nem jutottam vele 1ről a 2re.
Sikerült felvenni az eszközt a programba,. Az lehet esetleg probléma, hogy 20MHZ es a bootloader fálj, de csak 16MHz-en ketyeg most a proci, és azért nem tudom feltölteni?
Arduino Pro Minivel használok egy DS3231-t és egy LCD-t I2C modulon keresztül.
A kommunikációt "100%" biztosra szeretném megcsinálni. Azt szeretném, hogy ha valamiért a kommunikációban zavar keletkezik és lefagy, próbálja meg a rendszer újraindítani a kommunikáció, próbálja meg újra végrehajtani a parancsokat. Sajnos nem találtam eddig erre jó megoldást. Jelenleg a watchdog timer-t használom, de az újraindítja az egész rendszer. Működik, de jobban tetszene, ha újraindítás előtt (vagy helyett) megpróbálná először az I2C parancsokat újra elküldeni.
Az ACK bit figyelése segíthet? Ám lehet, hogy ez bele van építve a könyvtárba, már ha azt használod.
Wire.h -t használok. Nem tudom, hogyan lehetne azt kivitelezni.
"Timeout" funkció kellene nekem, de az meg úgy tudom nincs benne.
Segíthet az, ha időnként kiolvasod az RTC chipből az évet, az elég fix, és összehasonlítod a tárolt értékkel? Évente javítani kell. Vagy tíz évente? Vagy inkább egy "kódot" beleírni az EEPROM-ba, s azt visszaolvasva ellenőrizgetni.
Vélhetőleg az LCD-ben is van valami fix olvasható adat. A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2018
Nem az idő kiolvasása a gond, hanem az interruptok beállítása.
Itt 1 példa, timeout interupt szervezésre:
Remélem segít? A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2018
Hopp!
A végén a main részt elfelejtettem átalakítani:
Ezen át kell rágnom magam, elég sok új dolog van benne nekem.
Köszönöm a válaszod.
Rágcsa!:
Bővebben: Link
Ez mit csinál pontosan? Bocs, hogy így erőre szaladok.
Gombnyomásra elindít, 1 időzítet LED bekapcsolást.
Minden szükséges megvan benne, csak átkel szervezni, hogy mikor indítod az időzítést (Loop-ba).
Köszönöm!
Sziasztok
Nem vagyok egy nagy arduinos, de rendeltem egy ilyet: plotclock (+ egy rtc modult is vettem) Voszont a hozzászólások alapján nem igazán használható a mellékelt program. Meg nem is egyértelmű. Elvikeg adnak egy sensor shield expansion board-ot is a kitben, de a doksiban a szervokat közvetlenül az arduinora csatlakoztatják. Akkor ez hogy is van? Végül is mire való ez a board? Most kell hozzá vagy nem? Néztem több linket, videot, van ahol használják van ahol csak az arduinot. Esetleg valaki rakott már össze ilyen kütyüt? Köszi előre is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |