Fórum témák
» Több friss téma |
Mikrohullámú sütőbe beteszed mellé egy pohár vizet letakarva egy kistányérral . Magam sem értem de ez működik . Kb egy perc alatt felforrósodik olyannyira hogy szinte széteszik. Vigyázz mert éget !
A kis gyűrűnek telítésbe kell mennie, tehát 0,3....0,4T közé kell méretezni, és a gate zenerek feszültségére - ez az elmélet. A gyakorlatban pedig ki kell kísérletezni, hogy milyen menetszámokkal működik jól. Azon kívül nem is minden vasmag alkalmas erre a célra. Sokszor leírtam már, hogy a kísérletezést ennél az önrezgő tápnál nem nagyon lehet elkerülni, akinek ez probléma, az inkább ne is kezdjen bele.
Szia! Egyszer kifogtam egy olyan gyűrűt, ami valószínűleg ugyanolyan volt mint a tiéd, és azonnal üzemelt a táp. Azóta nem volt szerencsém. Jelzés nélküli vasaknál tényleg nem egyszerű. De köszönöm a fáradtságod, már jónéhány kis smps szolgál ilyen megoldással. Többnyire ledes világítás, még akkus fúró táplálására.
Sziasztok !Segítséget kérek egy TL494 IC alapu 24V-os kapcsolótáp ügyében. A táp zárlatos volt a bíztositékot kiverte. A 2db végtranyót cseréltem, mivel más hibás alkatrészt nem találtam benne . A zárlat megszűnt, de a táp nem indul el. Az IC nem kapja meg a tápfeszültséget. Külső segédtáppal (12V)megtáplálva az IC müködik a 8,11, lábán ott a vezérlő jel, de a táp így sem indul be. Az összes kondenzátor kiforrasztva, egyenként ellenőriztem ESR mérővel, renben voltak. Az összes diódát ellenőriztem ami kétséges volt kiforrasztva is. A tranzisztorok (4db) mind jó. A segédtrafót kiforrasztottam mert hibásnak véltem egy részét, de szerintem az se az, mivel csak 2 ( 3vezetékes )menetből áll , a műszerem azért mért 0 R-t. Amit nem értek induktivitásként miért nem érzékelte. A nagy primer köri kondenzátorok feltöltődnek rendben. Ha felbosszant leszedek róla minden alkatrészt előbb utóbb csak meglesz a bibi. Nem is annyira a megjavítása érdekel, inkább, hogy hol és mi a probléma.
Önrezgő segédtáp kerámia kondenzátorait is ellenőrizd vagy lehet megnyúlt ellenállás is!
Ami az ellenállásokat illeti, azokat nem nagyon nézegettem, mert nem láttam elszíneződést rajtuk.
Amint lesz egy kis időm, megmérem mindet, a gyanúsakat kiemelve is.
Amíg nem tapasztaltam saját bőrömön addig én se hittem, hogy ennyire gyenge minőségü alkatrészeket gyártanak. Azóta is megvan 3 db 10 ohm-s ellenállás, gyári kinézetű és mind szakadt.
Ha nem sikerül a segédtápot életre lehelni akkor tny255 és néhány alkatrészből tudsz egy ujat építeni. Lehet hazékonyabb mint napok óta keresni a hibát a segédtápban. A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2018
Én javítottam eldurrantott (hozzá nem értő bekapcsolva letette egy fémlapra a nyákot) tápot és abban a bázisra menő 2,2 ohm-os ellenállások szakadtak meg, anélkül, hogy ez kívülről látható lett volna.
Sziasztok. Bár nem szoktam túl sűrűn ilyent kérni de, nincs valakinek nyomtatható nyákrajza ehhez?Bővebben: Link
Köszönöm a segítségeket, nálam a két végtranyó bázisára menő 2,8 R-es ellenállás hibás volt, kiforrasztva az egyik 2,7 K a másik 19K körül volt, pedig külső ránézésre hiba nem látszott rajtuk.
Remélem ezek cseréje és a segédtrafó összerakása után indulni fog a táp.Le sem merem írni, hogy mennyi időt szívtam miatta. Irány reggel a bolt mert nincs itthon pillanat ragasztó, hogy összerakjam a segédtrafót. Még jó, hogy nem törtem el amikor szétszedtem, vagy nem tekertem le róla a tekercseket. Ha elindul a táp mindenképp megírom. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2018
A táp elindul, szabályozható a feszültsége, a zöld led világít, azonban ha beterhelem egy 24V 21W-os égővel leesik a feszültség, a led elalszik. Egy 220V 100W-os égővel terhelve, csak halványodik a zöld led.
24 V-on majdnem 1 A a fogyasztása a 21 W-os égőnek, a 220 V-os 100 W-os égő fogyasztása kevesebb, mint fél Amper.
Ne a wattokat nézd csupán. Azonfelül egy izzó hidegellenállása töredéke a melegének.
Ahogy az előttem szóló is említette, az izzó hidegellenállása akár tizede is lehet az üzeminek. Nálam egy 12V 3,5A-es notebook táp nem képes működtetni egy 12V 20W-os halogén izzót. Pedig az csak a fele mint amit a táp tud. Nagy teljesítményű terhelésnek én vasalót (50 Ohm 1000W) vagy mosógép, bojler fűtőbetétet szoktam használni. Ezek a hálózati feszültségre készült fogyasztók ellenállása meghatározható egy egyszerű számolással. R=50000/P. Például egy 2kW-os rezsó 25, egy 3kW-os átfolyó vízmelegítő 17 Ohm. Ezek nem pontos értékek, de 10%-on belül szokott lenni. Mivel ezek a fogyasztók is melegen kicsit nagyobb ellenállásúak, így hidegen valamivel alacsonyabb mérhető. Viszont nem tizede mint az izzólámpánál, hanem 90-95%-a.
Biztosan igazad lehet, de ennek a tápnak indulnia kellene vele, mert a másikkal így simán simán indul. Keresek még benne hibát mert biztosan van még.
Sziasztok.
Az alábbi tápban van egy ETD49 3c90 trafó 29 menet primer 4*0,41 drót és szekunder 2x 9 menet 4*0,41 dróttal. Jelenleg 1kz-es induktívmérőm van és így 800/400 uH az Lm/Lr Cr=2*10nF Puffer 2200µF tápáganként. Üresjáratban 180kHz 57v terhelve 1A 100kHz 50V 2A 80Khz 47V 2A 100kHz 44v 3A 80kHz 33v 4A 80kHz 27v +1-1db 2200µF tápáganként 4A 100kHz 42v Véleményetek és tapasztalatotok alapján mivel lehetne a stabilitást növelni nagyobb terhelés esetén?
A szórási induktivitás nem lehet annyi. Soknak tűnik a 400uH Nekem nincs induktivitásmérőm, és a hangkártyás sem jött be igazán. Viszont van jelgenerátorom 1MHz-ig. Rezgőkört alkotok ismert kondenzátorral, és végigsweppelem. A rezonanciafrekiből, meg a kapacitás értékéből Thomson képlet segítségével (itt van a fórumban online) kiszámolom az induktivitást.
Elfogadom az érvelésed, mert nekem is van olyan tápom, ami képes nagy árammal indítani.
Egy aktív zenekari hangsugárzó tápjában volt ilyen jelenség, hangerő növeléskor összeesett a táp. A primerrel soros kondenzátor (1µF/400V) elvesztette a kapacitását, és csak pár nF maradt. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2018
Lehet mégis a segédtrafó lesz a hunyó, a tl494-et külső segédtáppal megtáplálva ezt a képet adta a szkópon a segédtrafó után. Ja és a korábbi 2db rossz ellenállás.
Az első kép egy jó tápegységé, a második a hibás amit próbálok megjavítani. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2018
Köszönöm! Valamit elkövetek az ügyben.
Bővebben: Link
Linken lévő kapcsolást alkalmazod az induktivitás méréshez? Amúgy tettembe 2*10000 mikró puffert. 4A 100kHz 34v egy tápágban 2*2A 100kHz 42v két tápágban Ugyan az kb az eredmény 10000µF kondikkal is. Ennyit tud a táp? Ennyit számít az ESR? A trafómnak mások a paraméterei? Vagy hogy működik ez a dolog?
Nem én vagyok a tápguru, de egy rezonáns táp maximális kimenő árama a rezonáns kör impedanciájától függ. Főleg, hogy a diódákkal limitált kondenzátorokon a feszültség legfeljebb 320Vpp lehet. 10nF-os kondikkal nem lesz nagyobb a kivehető áram. Növelni kell a rezo kondikat, és csökkenteni a szórt induktivitást. De szerintem az már elég alacsony, csak a mérési metódus nem jó.
Nekem 1W kimenetű generátorom van. A rezgőkörrel sorbakötök egy kis izzót 3V/50mA. Rizs szem izzónak is nevezik. Rezonancia freki környékén kialszik. Nem érdemes növelni a szekunder kapacitást. Erősítőhöz például 4 Ohmra 1-1 1000 µF a két tápágba. De a fele is elég. Inkább a primer kondikat érdemes növelni, de oda is elég wattonként legalább 1 uF. Inkább a táp terhelhetőségét kell növelni, hogy csúcsáramoknál se limitáljon.
Látom eddig nem kaptál választ. Ez azért lehet, mert pl. nem túl szimpatikus dolog 5W-os ellenállással fűteni azért, hogy legyen az IC-nek segédtápja, ennél vannak sokkal jobb megoldások is. Azonkívül a rajz hibás. Inkább keress más kapcsolást.
Szia. Tanulni szeretnék belőle igy nem használatra kell. Azt meg mondod mi a hiba benne?
Ugyan nem tőlem kérdezted, de egy nyilvánvaló hiba a rajzban, hogy a 37V-os tekercs alsó kivezetése rossz helyre van kötve. Annak a graetz alsó, most üres kivezetésére kellene menni!
Köszönöm. A többi része jó a kapcsolásnak?
Néhány gondolat:
• Bár az IC tartalmaz egy 15,6 V értékű zennert nem bíznám rá ezt a feladatot, hogy a működéshez szükséges tápfeszültséget ő korlátozza. Az IC feladataihoz 63nC FET és 46kHz oszcillátor frekvencia esetén kb. 8mA szükséges, így kb. 110mW fölösleges disszipációval van terhelve az IC. • A C8 kondenzátor feszültség értéke 16V. Egy 15,6V (tipikus értékű) zenner mellett ez kevés. • Én nem járatnám 16V-ról az IC-t felesleges a FET-ek gate-jét ennyivel tölteni kisütni. (felesleges időveszteség is) • A túláram kikapcsolást (az IC leállítását) sem a tápfeszültség elvételével javasolja a gyártó. Bár ez a fórumon többeknek működött így. A gyártó az oszcillátor leállítását javasolja. • Az IC rendelkezik „True Micropower Start-Up.”-val. Még is jobb elgondolásnak tartom, hogy akkor kezdjen az oszcillátora az IC-nek működni, ha a tápfeszültsége megvan. • A C11 értékére biztosan nem választanék 3,3µF-ot. méretezők szerint 5% bootstrap feszültség ingadozásnál 200-300nF, 1% bootstrap feszültség ingadozásnál 800-1000nF. (ez utóbbinál maradnék). • A FET zárását gyorsabban oldanám meg. (+ dióda vagy tranzisztor) • Az áramfigyelést valószínű nem ellenállással oldanám meg, hanem áramváltóval. • Rezonáns kapcsolást készítenék és nem keménykapcsolásút. • ….
Köszönöm szépen a jó tanácsokat. Mint írtam most szeretnék tanulgatni a rezonáns tápokról ezért gondoltam választok egy egyszerűnek tűnő kapcsolást amit megépítek és ha működik utána tanulmányozom és tanulom is a kapcsolást. Ez nekem bevált módszerem ... Tudsz ajánlani egy kezdő számára egyszerű és olcsó kapcsolást amiből lehet tanulni vagy az általad irt változtatások után működni fog a kapcsolás?
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2018
Jól elbeszélgetek magammal, nem a segédtrafóval volt a gond, kár volt második alkalommal is szétszedni, mert a ferrit egyik fele eltört, így szétszedtem.Érdekesen volt tekercselve alul volt a primer ág 30 menettel, aztán a szekunder oldal 2X9 menetel együtt tekerve,Majd ismét a primer ág 30 menettel, és végül a szekunder 2 menet 3 egymás mellett fútó huzallal, ahogy fentebb látszik a képen.Esetleg ha valakit érdekelne, meg nekem is meglesz ha később újra szeretném tekerni.
Ezeket a flyback trafókat ezzel a szendvics szisztémával tekerik.
Vonatkozik ez a többszálas tekerésre is ( 2 menet 3 egymás mellett futó ...) A sor, ill. oldalszigeteléseket ( margin ) is jegyezd meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |