Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   191 / 239
(#) killbill válasza tothbela hozzászólására (») Jan 29, 2018 /

Idézet:
„A soros ellenállás sem egetverő probléma.”
Ti itt most a ket darab 1 Ohm-os ellenallasrol beszeltek? Egy harom kilowatt @ 1 Ohm erosito egyik tapagaban, ahol csucsban folyik 80A?
(#) tothbela válasza killbill hozzászólására (») Jan 29, 2018 /

Ja! Meg főként arról, hogy nem jó a rajz.
(#) killbill válasza tothbela hozzászólására (») Jan 29, 2018 /

Igen, azt mar en is mondtam masfel honapja.
(#) patkany hozzászólása Feb 3, 2018 /

Sziasztok!

Beszereztem egy ilyen erősítőt. Nem próbáltam még ki... Nézegettem az elérhető adatokat róla, szinte változatlan topológiával forgalmazzák 2x125W és 2x250W / 8Ohm teljesítménnyel. Persze nem vagyok naiv, adatlap nélkül is jól tudom, hogy ezek a teljesítmény adatok 10% THD+N mellett érhető el, az meg már élvezhetetlen.
Tapasztalatok érdekelnének, vásárolt, használt, hallott-e már valaki itt a csoportól valaki ilyen készüléket.
87W 1% THD+N / 8Ohm van megadva az adatlapban. Ez szinte egységes. Ami viszont számomra kérdéses, az a tápszültség minimum. Van ahol azt írják, hogy már +/-45V-ról beindul, van ahol 50V, de némely fórumon +/-55-60V tápfeszt is írnak. Az adatlapok +/-65V maximumot jeleznek. Bár ezzel nincs különösebb bajom, van labortápom, ezt könnyű kideríteni. Azonban a kétségek sora itt még nemért véget. Bújva a netet, infókat keresve találtam olyan írásokat, amik arról számolnak be, hogy nagyon fűt az erősítő, nem optimális üzemi freki van beállítva. Egyik ilyen írás szerint a trimmert 200 Ohmra, egy másik szerint 250 Ohmra kell beállítani. Az egyik írás szerint gyárilag 0-ra van állítva, én viszont 150 Ohmot mértem. Lehet már korrigálva lett.
Az egyik leírásban az is említve van, hogy az illető belenyúl a visszacsatolásba, mert az egyébkénti 939mV RMS érzékenységgel hamar túlvezérelhető, és így képes ~2V RMS jelet lekezelni. Ezt ésszerű beavatkozásnak tartom, mert a mai technikai eszközökkel, (mobil telefon, TV, Set Top Box) nem nehéz túl vezérelni, főként úgy, hogy kapna egy aktív hangszín szabályzót is, aminek nem ismerem a feszültség erősítését. Habár egyszerűbb az elő erősítő erősítését beállítani, nem szívesen piszkálnék hozzá az smd forrasztásokhoz. Erről van-e tapasztalata valakinek?
Végezetül a két említett írás: egyik, másik.
(#) saca200 hozzászólása Feb 24, 2018 /

Sziasztok. Megépitettem a mellékletben szereplő kapcsolást. Szépen szól csak egy bajom van vele, hogy az induktivitásom melegszik. Kerestem itt a fórumon mert többen irták hogy a tekercs adatok itt fenn vannak de nem találtam. Találtam itthon EI-33-as magot 2db-ot de nem tudom a valós menetszámot, és a huzalátméröt. Más forumon 14menetet irnak de nekem az is melegszik de nem forró. Kérném a segitségeteket a pontos menetszám és huzalátmérö tekintetében.Ja egyébként UCD-röl van szó
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2018
(#) cimopata válasza saca200 hozzászólására (») Feb 24, 2018 /

20uH körül szokott lenni a szűrés 200-400khz frekire. 14 menet egy kicsit kevéske hozzá mivel az sárga mag Al 70 körüli így 14x14x70=13,72uH.

Ha más magod nincs akkor használj több sárga magot párhuzamosan több menettel így kevesebb lesz az 1 menetre jutó gerjesztés. pl 2x 40uH párhuzamban vagy 3x 60uH párhuzamban.
(#) Ge Lee válasza saca200 hozzászólására (») Feb 24, 2018 /

Mivel folyik a fojtón állandóan egy adott áram (abból komparál a bemenet) ezért természetes ha a huzal melegszik. Az EI33-hoz mindent leírtam a cikkben, menetszámot is, légrést is, meg talán még a huzalt is. Annyi huzalt kell beletenni ami elbírja a kimenet áramát, ha tudod célszerű teletekerni vele a magot. Tehát ha kevés az átmérő melegedni fog nagyobb terheléskor, ha meg nagy akkor nem fér bele a magba.
Úgy 2-300W-hoz 8 ohmra egy E25-ös mag is elég. Ha visszalapozol akkoriban egy olyan képet is tettem fel ide amiben az van.
(#) cimopata válasza cimopata hozzászólására (») Feb 24, 2018 /

Jahogy EI33 hirtelen a 33mm-s sárga magra gondoltam.
(#) FRobert hozzászólása Feb 27, 2018 /

Sziasztok kedves forumozó társak. Azon véleményeiteket és tapasztalataitokat szeretném kérni, hogy valaki probálkozott-e hiszterézises önrezgő végfokkal aminek legyen egy tekercs utánni visszacsatolasa (pre and post filter visszacsatolás) is. Ha lehetséges akkor szeretnék ezzel kapcsolatosan egy kis utbaigazítást.
Előre is köszönöm.
Üdv.
Róbert
(#) szikorapéter hozzászólása Feb 28, 2018 /

Sziasztok. 2N5401 helyére jó MPSA92-es tranzisztor? Az alábbi kapcsolásba kéne.
(#) Temela válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Szia!
Nekem gyanús, hogy a vt1 tranyó nem jól van a helyén. (bázis csak úgy a földre?)
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018
(#) tothbela válasza Temela hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Nincs azzal semmi baj. Viszont a C7, C8, R10 soros lánc ban miért kell két kondit betenni. Elég lenne egy darab 3,3uF.
(#) Temela válasza tothbela hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Jó, de mi nyitja ki?
(#) killbill válasza Temela hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Hogyhogy mi? Hát az R6.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018
(#) ozpecs válasza Temela hozzászólására (») Feb 28, 2018 /

Földelt bázisú kapcsolás teljesen jól működik az, nagyfrekvenciás technikában elég gyakori.
(#) Zsarka válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 1, 2018 /

ezt a kapcsolást itt már valaki megépítette és két éve működik neki. olvass vissza !azt hiszem a 187. oldalon.
(#) szikorapéter válasza Zsarka hozzászólására (») Márc 1, 2018 /

A kapcsoláson most 0,35uH vagy 35uH-nek kéne lennie? Tekergetem az induktivitást de a 35uH még messze van.
(#) Ge Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 1, 2018 /

Utóbbi. Nagy csodát azért ettől a kapcsolástól ne várj, a 2153-nak elég nagy holtideje van. Inkább erre az LT-s komparátoros rajzra hasonlító dologgal lenne értelme próbálkozni, mert annak a komparátornak elég kicsi a késleltetése. Meg kering egy másik rajz is orosz oldalakon, az is működik úgy ahogy, videó is van róla a jutubon.

LT1016-IR.jpg

(#) szikorapéter válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 1, 2018 /

Az áramkör kész már csak az induktivitás kell bele. A 35uH induktivitást körübelül hogyan tudom kitekerni? Eddig M2000 maggal próbálkoztam de nem sok sikerrel.
(#) szikorapéter hozzászólása Márc 1, 2018 /

Végül elkészült a végfok de érdekes dolgot művel. Bekapcsolás után csendben van , adom rá a hangot amég halk igen szépen szól, aztán egy bizonyos hangerőnél irdatlan nagyot ugrik az erősítés viszont ott ahova ugrik már recseg is a hangja.... A fetek nem melegednek számottevően, az induktivitás viszont igen melegszik ( 1 perc teszt alatt 41C-ig ment fel).
(#) pacal76 hozzászólása Márc 3, 2018 /

Sajna kinyúlt a végfokom vagyis csak félig. A védelem ledje folyamatosan világít de közben mégis szól kb 150w kimenő teljesítménynél tilt le teljesen. Nem torzít és nincs alapzaja sem. Eredetileg 2x55v jár, 2x500w 4ohm és 1100w tud fölvenni a hálózatból. Mivel életemben nem láttam még d-osztályú véget, így a segítségeteket kérném. (IRFB52N15D)
(#) TheEngineer hozzászólása Márc 19, 2018 /

Tiszteletem Kedves Fórumozók!

Itt ez az első hozzászólásom. Nevem Ottó, ha időm engedi szívesen inhalálom a cin bódító illatát. Dolgozom egy saját PWM megvalósításon (metóduson) is de egyelőre csak szimulátorban létezik, így ma más témában kérem segítségeteket.
A class-D cikkben taglalt erősítőt kicsit megvariálva készítettem egy SMD (1206) + TO-220 verziót.
Ránéznétek, hogy nagy marhaságot elkövettem-e és csak egy EMI adónak jó vagy működhet így akár még rendeltetésszerűen is?
A terv szerint +-50V-ról menne, ehhez valószínűleg a 4,7k kicsit sok, valószínűleg 3,3k-t kap majd.
A teleföldeken nem folyik áram, csak a be-tápnál csatlakoznak a föld vezetékhez.

Köszönöm szépen előre is.
(#) Peter65 válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 19, 2018 /

Nem tudom miért nem jó neked a teleföld. De ha nem, akkor is legalább a "bottom" oldalon a GND-t az elkók között, illetve a kimenet felé a lehető legjobban szélesítsd ki teleföld szerűen. Szerintem a felirat helyén is legyen vezető.
(#) Zsarka válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 19, 2018 /

35uH
(#) TheEngineer válasza Peter65 hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Köszönöm, csináltam egy ilyen verziót is. A teleföldet azért nem szeretem, mert nem mindig egyértelmű az áramok útja. Nyilván itt sem a frekvencia sem az áramok (főleg a szűrő után) nem annyira számottevőek.

Alapvetően még várok pár napot, ha nem jön több válasz kimaratom így és megnézem, hogy muzsikál.

@LoryLaci és/
@Ge Lee : Ha jónak tartjátok nyugodtan tegyétek bele a cikkbe, hátha másokat is érdekelne egy felületszerelt verzió.
(#) tothbela válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Még mielőtt kimaratod, a lebegő táp negatívját a felső oldali fet source elektródjához kösd hozzá.
(#) dara válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Oké smd,de akkor a 311 és az ir meg egy tranyó,miért nem smd?
(#) TheEngineer válasza tothbela hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Mekkora baki! Köszi, javítottam!
Ha még valaki észrevesz valami marhaságot, azt javítom és feldobom majd javítva is.

@dara:
A furatszerelt tranyók a disszipáció miatt kellenek. SOT23-as tok max 300mW-ig megy, ha jól tudom. Legalább is nem emlékszem ennél komolyabbra.
LM meg furatos van itthon. Az IR esetében meg ha van külön a Gate kisütést segítő tranyó akkor jobb a furatszerelt, megint csak elsősorban a disszipáció miatt. Ráadásul így elfér sok kis komponens alatta.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2018
(#) dara válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Nem baszkurálni akarlak,de van sokkal nagyobb áramú SOT23 ,LM meg ha furatos van otthon, azért van smd.Azért írom ha smd akkor ami lehet legyen az.Ha a diszpáció miatt aggodsz,úgy kell tervezni.
(#) TheEngineer válasza dara hozzászólására (») Márc 26, 2018 /

Nem veszem baszkurálásnak, de a teljesítmény disszipáció (mW) szempontjából majdnem irreleváns milyen áramú a tranyó. Van 1-2 A-es SOT23 is, de ez nem lényeg. A cikk kapcsolásában nagyjából 5mA folyik azon a tranyón és nagyjából az egyik oldali tápfesz esik rajta. Ez 60V-os szimetrikus táp esetén uszkve 300mW. (Az általam alkalmazott tranyók 250mW-ot képesek disszipálni.) De magam részéről semmit nem szeretek csontra tervezni.
"Ha a diszpáció miatt aggodsz,úgy kell tervezni." Na éppen ezért van ott furatszerelt tranyó.

De az LM-re való meglátásod jogos! Tényleg van SMD belőle. Kérdés az, hogy megéri-e alkalmazni. Nekem nem, mert mint mondtam az van a fiókban.
Megosztottam a nyáktervet szerkeszthető formában is. Mindenki alakíthatja kedve szerint.

De akkor hívjuk hibridnek. A célom a méret minimalizálása volt ott ahol ez előnyhöz juttat és a furatok elkerülése, ott ahol célszerű. Nyilván jobb ha egyáltalán nem kell fúrni. De ezért minek vegyek új alkatrészt, ha van itthon még egy marékkal?'
Következő: »»   191 / 239
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem