Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Idézet: Ti itt most a ket darab 1 Ohm-os ellenallasrol beszeltek? Egy harom kilowatt @ 1 Ohm erosito egyik tapagaban, ahol csucsban folyik 80A? „A soros ellenállás sem egetverő probléma.”
Ja! Meg főként arról, hogy nem jó a rajz.
Igen, azt mar en is mondtam masfel honapja.
Sziasztok!
Beszereztem egy ilyen erősítőt. Nem próbáltam még ki... Nézegettem az elérhető adatokat róla, szinte változatlan topológiával forgalmazzák 2x125W és 2x250W / 8Ohm teljesítménnyel. Persze nem vagyok naiv, adatlap nélkül is jól tudom, hogy ezek a teljesítmény adatok 10% THD+N mellett érhető el, az meg már élvezhetetlen. Tapasztalatok érdekelnének, vásárolt, használt, hallott-e már valaki itt a csoportól valaki ilyen készüléket. 87W 1% THD+N / 8Ohm van megadva az adatlapban. Ez szinte egységes. Ami viszont számomra kérdéses, az a tápszültség minimum. Van ahol azt írják, hogy már +/-45V-ról beindul, van ahol 50V, de némely fórumon +/-55-60V tápfeszt is írnak. Az adatlapok +/-65V maximumot jeleznek. Bár ezzel nincs különösebb bajom, van labortápom, ezt könnyű kideríteni. Azonban a kétségek sora itt még nemért véget. Bújva a netet, infókat keresve találtam olyan írásokat, amik arról számolnak be, hogy nagyon fűt az erősítő, nem optimális üzemi freki van beállítva. Egyik ilyen írás szerint a trimmert 200 Ohmra, egy másik szerint 250 Ohmra kell beállítani. Az egyik írás szerint gyárilag 0-ra van állítva, én viszont 150 Ohmot mértem. Lehet már korrigálva lett. Az egyik leírásban az is említve van, hogy az illető belenyúl a visszacsatolásba, mert az egyébkénti 939mV RMS érzékenységgel hamar túlvezérelhető, és így képes ~2V RMS jelet lekezelni. Ezt ésszerű beavatkozásnak tartom, mert a mai technikai eszközökkel, (mobil telefon, TV, Set Top Box) nem nehéz túl vezérelni, főként úgy, hogy kapna egy aktív hangszín szabályzót is, aminek nem ismerem a feszültség erősítését. Habár egyszerűbb az elő erősítő erősítését beállítani, nem szívesen piszkálnék hozzá az smd forrasztásokhoz. Erről van-e tapasztalata valakinek? Végezetül a két említett írás: egyik, másik.
Sziasztok. Megépitettem a mellékletben szereplő kapcsolást. Szépen szól csak egy bajom van vele, hogy az induktivitásom melegszik. Kerestem itt a fórumon mert többen irták hogy a tekercs adatok itt fenn vannak de nem találtam. Találtam itthon EI-33-as magot 2db-ot de nem tudom a valós menetszámot, és a huzalátméröt. Más forumon 14menetet irnak de nekem az is melegszik de nem forró. Kérném a segitségeteket a pontos menetszám és huzalátmérö tekintetében.Ja egyébként UCD-röl van szó
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2018
20uH körül szokott lenni a szűrés 200-400khz frekire. 14 menet egy kicsit kevéske hozzá mivel az sárga mag Al 70 körüli így 14x14x70=13,72uH.
Ha más magod nincs akkor használj több sárga magot párhuzamosan több menettel így kevesebb lesz az 1 menetre jutó gerjesztés. pl 2x 40uH párhuzamban vagy 3x 60uH párhuzamban.
Mivel folyik a fojtón állandóan egy adott áram (abból komparál a bemenet) ezért természetes ha a huzal melegszik. Az EI33-hoz mindent leírtam a cikkben, menetszámot is, légrést is, meg talán még a huzalt is. Annyi huzalt kell beletenni ami elbírja a kimenet áramát, ha tudod célszerű teletekerni vele a magot. Tehát ha kevés az átmérő melegedni fog nagyobb terheléskor, ha meg nagy akkor nem fér bele a magba.
Úgy 2-300W-hoz 8 ohmra egy E25-ös mag is elég. Ha visszalapozol akkoriban egy olyan képet is tettem fel ide amiben az van.
Jahogy EI33 hirtelen a 33mm-s sárga magra gondoltam.
Sziasztok kedves forumozó társak. Azon véleményeiteket és tapasztalataitokat szeretném kérni, hogy valaki probálkozott-e hiszterézises önrezgő végfokkal aminek legyen egy tekercs utánni visszacsatolasa (pre and post filter visszacsatolás) is. Ha lehetséges akkor szeretnék ezzel kapcsolatosan egy kis utbaigazítást.
Előre is köszönöm. Üdv. Róbert
Szia!
Nekem gyanús, hogy a vt1 tranyó nem jól van a helyén. (bázis csak úgy a földre?) A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018
Nincs azzal semmi baj. Viszont a C7, C8, R10 soros lánc ban miért kell két kondit betenni. Elég lenne egy darab 3,3uF.
Hogyhogy mi? Hát az R6.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018
Földelt bázisú kapcsolás teljesen jól működik az, nagyfrekvenciás technikában elég gyakori.
ezt a kapcsolást itt már valaki megépítette és két éve működik neki. olvass vissza !azt hiszem a 187. oldalon.
A kapcsoláson most 0,35uH vagy 35uH-nek kéne lennie? Tekergetem az induktivitást de a 35uH még messze van.
Utóbbi. Nagy csodát azért ettől a kapcsolástól ne várj, a 2153-nak elég nagy holtideje van. Inkább erre az LT-s komparátoros rajzra hasonlító dologgal lenne értelme próbálkozni, mert annak a komparátornak elég kicsi a késleltetése. Meg kering egy másik rajz is orosz oldalakon, az is működik úgy ahogy, videó is van róla a jutubon.
Az áramkör kész már csak az induktivitás kell bele. A 35uH induktivitást körübelül hogyan tudom kitekerni? Eddig M2000 maggal próbálkoztam de nem sok sikerrel.
Végül elkészült a végfok de érdekes dolgot művel. Bekapcsolás után csendben van , adom rá a hangot amég halk igen szépen szól, aztán egy bizonyos hangerőnél irdatlan nagyot ugrik az erősítés viszont ott ahova ugrik már recseg is a hangja.... A fetek nem melegednek számottevően, az induktivitás viszont igen melegszik ( 1 perc teszt alatt 41C-ig ment fel).
Sajna kinyúlt a végfokom vagyis csak félig. A védelem ledje folyamatosan világít de közben mégis szól kb 150w kimenő teljesítménynél tilt le teljesen. Nem torzít és nincs alapzaja sem. Eredetileg 2x55v jár, 2x500w 4ohm és 1100w tud fölvenni a hálózatból. Mivel életemben nem láttam még d-osztályú véget, így a segítségeteket kérném. (IRFB52N15D)
Tiszteletem Kedves Fórumozók!
Itt ez az első hozzászólásom. Nevem Ottó, ha időm engedi szívesen inhalálom a cin bódító illatát. Dolgozom egy saját PWM megvalósításon (metóduson) is de egyelőre csak szimulátorban létezik, így ma más témában kérem segítségeteket. A class-D cikkben taglalt erősítőt kicsit megvariálva készítettem egy SMD (1206) + TO-220 verziót. Ránéznétek, hogy nagy marhaságot elkövettem-e és csak egy EMI adónak jó vagy működhet így akár még rendeltetésszerűen is? A terv szerint +-50V-ról menne, ehhez valószínűleg a 4,7k kicsit sok, valószínűleg 3,3k-t kap majd. A teleföldeken nem folyik áram, csak a be-tápnál csatlakoznak a föld vezetékhez. Köszönöm szépen előre is.
Nem tudom miért nem jó neked a teleföld. De ha nem, akkor is legalább a "bottom" oldalon a GND-t az elkók között, illetve a kimenet felé a lehető legjobban szélesítsd ki teleföld szerűen. Szerintem a felirat helyén is legyen vezető.
35uH
Köszönöm, csináltam egy ilyen verziót is. A teleföldet azért nem szeretem, mert nem mindig egyértelmű az áramok útja. Nyilván itt sem a frekvencia sem az áramok (főleg a szűrő után) nem annyira számottevőek.
Alapvetően még várok pár napot, ha nem jön több válasz kimaratom így és megnézem, hogy muzsikál. @LoryLaci és/ @Ge Lee : Ha jónak tartjátok nyugodtan tegyétek bele a cikkbe, hátha másokat is érdekelne egy felületszerelt verzió.
Még mielőtt kimaratod, a lebegő táp negatívját a felső oldali fet source elektródjához kösd hozzá.
Oké smd,de akkor a 311 és az ir meg egy tranyó,miért nem smd?
Mekkora baki! Köszi, javítottam!
Ha még valaki észrevesz valami marhaságot, azt javítom és feldobom majd javítva is. @dara: A furatszerelt tranyók a disszipáció miatt kellenek. SOT23-as tok max 300mW-ig megy, ha jól tudom. Legalább is nem emlékszem ennél komolyabbra. LM meg furatos van itthon. Az IR esetében meg ha van külön a Gate kisütést segítő tranyó akkor jobb a furatszerelt, megint csak elsősorban a disszipáció miatt. Ráadásul így elfér sok kis komponens alatta. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2018
Nem baszkurálni akarlak,de van sokkal nagyobb áramú SOT23 ,LM meg ha furatos van otthon, azért van smd.Azért írom ha smd akkor ami lehet legyen az.Ha a diszpáció miatt aggodsz,úgy kell tervezni.
Nem veszem baszkurálásnak, de a teljesítmény disszipáció (mW) szempontjából majdnem irreleváns milyen áramú a tranyó. Van 1-2 A-es SOT23 is, de ez nem lényeg. A cikk kapcsolásában nagyjából 5mA folyik azon a tranyón és nagyjából az egyik oldali tápfesz esik rajta. Ez 60V-os szimetrikus táp esetén uszkve 300mW. (Az általam alkalmazott tranyók 250mW-ot képesek disszipálni.) De magam részéről semmit nem szeretek csontra tervezni.
"Ha a diszpáció miatt aggodsz,úgy kell tervezni." Na éppen ezért van ott furatszerelt tranyó. De az LM-re való meglátásod jogos! Tényleg van SMD belőle. Kérdés az, hogy megéri-e alkalmazni. Nekem nem, mert mint mondtam az van a fiókban. Megosztottam a nyáktervet szerkeszthető formában is. Mindenki alakíthatja kedve szerint. De akkor hívjuk hibridnek. A célom a méret minimalizálása volt ott ahol ez előnyhöz juttat és a furatok elkerülése, ott ahol célszerű. Nyilván jobb ha egyáltalán nem kell fúrni. De ezért minek vegyek új alkatrészt, ha van itthon még egy marékkal?' |
Bejelentkezés
Hirdetés |