Fórum témák
» Több friss téma |
Hali!
Nos ez lett a megoldás. Gyönyörűen működik. Rendeltem Sample-t az Analog Devices-től az ADCMP602-ből és az AD5241-ből, ez utóbbi egy 1M Ohm-os digitális poti, így a hiszterézist is tudom majd állítani programból. Köszi mindenkinek még egyszer! A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2018
Üdv mindenkinek!
Az én frekimérőmnél ami itt nem jelent még meg valamiért -50dBm a bemeneti érzékenység 10Hz to 50MHz és 10MHz to 1,1GHz között. Ebből adódóan üres járatban még akár 60MHz is lehet a zajszint! Persze ha meg kapja az 1mV RF jelet akkor eltűnik és csak a valós frekvenciát mutat. A bemeneti impedancia 2MOHm ha alacsonyabb impedanciára vinném le akkor lehet a bemeneti zaj is vele csökkenne. Pic16F84 a kontroller és 1x16 os a kijelző. BF964 a bemeneti erősítő, ECL MC12080 1:10- de használom még az MB501L -t 1:64. Az osztás arányokat menüből lehet választani 1:10 , 1:32 , 1:64 , 1:128. IF menü VFO -IF , IF-VFO , VFO+IF , IF+VFO. IF érték beállítás 10Hz to 100MHz , 100HZ to 1GHz, Ha van fejlemény ez ügyben megosztom veletek. Üdv simonsen! A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2018
Ez jól hangzik. Remélem hamarosan megjelenik a cikk.
Szia!
Hogyan kell feltölteni? Üdv simonsen!
Üdv!
Beválni látszik, de kicsit előre ittam a medve bőrére. Úgy néz ki gerjed a kicsike. Sinusos jelel megtáplálva eléggé látszik a fel és lefutó éleknél a gerjedés. Négyszögnél nem vettem észre. Sajnos az adatlap nem volt egyértelmű, vagy félreolvastam. Megnéztem a gyári developer board kapcsolását és nem teljesen egyezik az adatlapban írtakkal. Esetleg ha megosztanád a kapcsolásod ezen részét, akkor abból is látnám a hiba okát nálam.
Szia!
Az a gerjedés lehet gerjedés is meg nem is. Próbáltad növelni a hiszterézist? Nem eléggé gondosan tervezett nyák esetén a visszavezetési áramok bezavarhatnak a bemenetnél és gerjedhet, az igaz. Erről bőven lehet olvasni az adatlap 10. oldalán a "POWER/GROUND LAYOUT AND BYPASSING" alcím alatti fejezetekben. Ugyanakkor simán előfordulhat, hogy a bemeneti szinusz jelre ráül valamennyi zaj amit összeszedhet innen-onnan az áramkör. A nagy erősítés miatt az átbillenési küszöb környékén ez ide-oda billegtetheti a komparátort amíg a jelszint eléggé túl nem haladja a billenési határt. Pontosan ezt hivatott kiküszöbölni a hiszterézis. Amúgy az adatlap elég erősen felhívja a figyelmet a külön tápra, külön oda- és elvezetési felületekre, via-k sűrűségére, bypass kondenzátorokra. Nyilván elég érzékeny ezekre az áramkör. Itt láthatod az általam tervezett áramkör azon részét ami ebből a szempontból érdekes lehet:
Nem tudom most hogyan van bekötve, de ezeknek a digit potiknak nem valami nagy a sávszélessége.
A nyáktervhez:
Hali!
Minden esetben az ábra szerinti középső vonalvezetést szoktam alkalmazni. Jelen esetben is így van és GND van minden körül/alatt. A digit potival a komparátor hiszterézis lábát birizgálom, belső áramkör intézi a többit, így szerintem nem lényeges a sávszél.
Köszi!
Ez alapján kicsit átalakítottam a dolgaimat és beépítettem a helyére. Észrevehetően javul a helyzet. Nagy valószínűséggel már csak tápzaj maradt.
6GHz előosztó
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
Sziasztok!
Nincs szerencsém a kínából rendelt kitekkel. Múltkor a DSO138 oszcilloszkóp MCU-ját felejtették el felprogramozni, szerintük a 120Ohm=120KOhm stb... Ma pedig egy frekvencia- és kvarcmérővel van valami probléma. Ilyennel. Bekapcsolást követően a kijelzőjén 8.8.8.8. jelenik meg, az utolsó számjegy pedig üres. Ha jelet adok neki, akkor pedig egy másodpercre felvillan valami összevisszaság, majd visszaáll. Rákötöttem a kijelző egyik előtétellenállására a fent emlegetett, de már kijavított szkópot. A legtöbb ellenálláson 20% kitöltési tényezős, 156Hz-es négyszögjelet mutat. Gombnyomásra pedig megváltozik. PIC16F628A van benne. Láttam, hogy erre a PIC-re épülő LCD-s változat is létezik. Lehetséges, hogy "véletlenül" egy ahhoz írt szoftverrel csomagoltak nekem PIC-et? A többi alkatrészt kimértem, minden stimmel. Forrasztásokkal nincs gond.
Szia!
Ilyet, csak doboz nélkül én is vettem magamnak, illetve ismerősöknek, több eladótól is. Sajnos egyikben sem volt tökéletes a program, újra kellett írni. Pl. a Setup menübe nem lehetett belépni, a gomb csak újraindította a műszert, a pontossága sem volt jó. Szerintem ez a Wolf féle mérő koppintása. Innen letöltheted a különféle variánsokhoz való tartalmat. Ehhez a counter2.hex való, azzal tökéletesen működnek.
Sziasztok!
Nem annyira rádiós téma, de mivel elsősorban rádióépítésben használom ha elkészül a frekvenciamérőm, ezért ide írom. A frekvenciamérőm csak frekvenciaosztó, cmos számlálóval. A leosztott alacsony frekvenciás jelet multiméterrel mérem.(200 khz-ig mér) Az ic hcf4060be bemenete túláram és túlfeszültség védett, de én ebben nem bízom. Zenerrel tudom védeni a bemenetet, de szerintem jobb lenne Scmitdth tiggert használnom ami két npn ből állna. Ezt be is lehetne állítani hol váltson ki és be állapot között. Ti mit javasoltok ?
A digitális áramkörök elé jól jön egy Schmitt trigger, de legalább egy jelformáló tranzisztor.
De. Az igaz, hogy egyszerű a frekimérőd, viszont elég pontatlan is, meg csak 8 - 10 MHz -ig használható kalibrálásután.. Ha már építesz, akkor építs jó frekvencia mérőt, a topikjában találsz megoldásokat, egyszerűbb, pontosabb is, kiterjesztheted magasabb frekvenciákra is, különösebben kalibrálni sem kell..
Én is gondoltam arra hogy egy tranzisztor legyen előtte, arra gondoltam
a s trigger jobban védi az ict. Azt azonban nem értem, miért lenne pontatlan, ha egyszer a négyszögesítés jól sikerült, akkor a számláló leosztja és az alacsony frekvenciájú jelet a multiméter úgy gondolom jól tudja mérni, frekvenciamérés álásman.
A felbontása szerény és így ponotssága is . 200kHz 3.5 jobb esetben 4 digiten.
jobb eset a 4 digit (200kHz maximum esetén) digit4 digit3 digit2 digit1 100kHz 10kHz 1kHz 100Hz Ha ez elé raksz egy osztót akkor az osztás értékének megfelelően kell felszorozni a a kijelzett eredményt. Tehát 10 osztás esetén: digit4 digit3 digit2 digit1 1MHz 100kHz 10kHz 1kHz 100-as osztás esetén : digit4 digit3 digit2 digit1 10MHz 1MHz 100kHz 10kHz Ez amolyan saccolásra alkalmas mivel az utolsó digit már csak szabadon billegni fog amit az alap műszered specifikációja is leírja hibája +/- 1 -2 digit ... 4060 ennél bonyolultabb mert binárisan oszt tehát a mért érték kevésbé egyértelmű leolvasáskor. Sejtem nem-e PA2OHH után szabadon használnád a 4060-at. Ő lpt portra küldte régebben a 4060 által leosztott jelet . DE a szoftverben nem 4 digites(10bit) változójú tárolója volt hanem sokkal több bites. Így remekül tudta némi kerekítési hibával mérni a frekit , az LPT port maximális bemeneti sebesség korlátját (hardver + szoftver ) oldotta fel az előosztó 4060 + a benne lévő oszci áramkörrel egy belső kaviccsal "kalibrálni" is tudta a rendszert. Mai számítógépeken pedig már a kihalt LPT portot , váltotta fel a hangkártyával így azzal kb.: 30-40-90 kHzig tud mintavételezni (persze hangkari függő) és így egy több bites bináris változóba beírni a leosztott négyszögjelek számát. LPT portos DOSos C alapú freki mérő Hangkaris frekimérő Pythonban írva hangfrekis "kulométer progid" írd át frekimérőnek A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2018
Jobb esetben már a 4060 9es lába schmitt trigger bemenetűnek van kialakítva.
Mintha az egyik adatlapon láttam volna egy erre utaló szimbólumot is. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2018
Vissza a jövőbe hanyadik részét forgattad le ?!
Üdv!
Megépítettem a Vicsys féle frekveciamérőt, amihez a picet úgy kaptam felprogramozva, kb 2 éve. A hibajelenség a következő: bekapcsol az áramkör, kiírja, hogy "vicsys V1.0" majd az "initializing" utána ugyanez, csak balra zárva. Aztán ez eltűnik, és semmit nem ír ki, nem jelenik meg a 0 Hz felirat. Akkor sem, ha jelet adok a bemenetre. Mivel pic programozóm nincs, és ezért az egy valamiért nem is szeretnék csinálni, valaki tudná nekem ellenőrizni, hogy rendben van-e a picben a program, és/vagy újaírni? Már ha az a baj, hogy sérült a program... Vagy lehet a pic halott? Mi lehet a gond? A válaszokat előre is köszönöm!
Stabilan rezeg a kvarc oszcillátorod?
Tápfeszültség meg van 5Volt?
A tápfeszültség megvan, a kvarcot meg majd délután tudom csak megmérni. Az is baj, hogy csak 1 megás szkópom van, szóval nem tudom mit fogok látni a 4MHz-s kvarc rezgéséből...
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2018
Cseréld ki a kvarcot, szerintem egyszerűbb mint mérni. Esetleg takarítsd meg a panel forrasztás felőli oldalát és ellenőrizd a forrasztásokat is, hátha rossz forrasztás okozza a hibát.
Idézet: „A hibajelenség a következő: bekapcsol az áramkör, kiírja, hogy "vicsys V1.0" majd az "initializing" utána ugyanez, csak balra zárva.” Ha valamit ki tud írni, akkor a Quartz jó (legalább rezeg, de lehet más frekvencián). Az LCD kezelése időkritikus, így az órajel csak lassabb lehet. A Vicsys féle panelen hiányzott egy vezeték a 74HC132 valamelyik lába és a PIC egyik kivezetése közül.
Hogy ne kelljen keresgetni: itt találod a hiányzó átkötést vastag betűvel szedve. Ellenőrizd ezt is.
Köszönöm a válaszokat, és érdekes amiket írtal.
Meg kell majd néznem a multiméterem milyen pontossággal mér. A 4 digit szerintem megvan. Tehát ha csinálok egy 3 511 000 hz-es oszcillátort azt leosztom 1024 -el 3511 hz lesz az eredmény, amit szerintem jól kiír a műszerem, és felszorzom 1000-el és megvan az eredmény hz-ben! Nekem elég ha csak 20 mhz-ig mér, egyelőre mindenképp. Mindenesetre sokkal jobb mint rádión megkeresni, hol oszcillál De köszönöm a válaszokat tőletek, és megpróbálom fejleszteni a projektet! A számítógépre kötés jó ötlet, láttam arról is weboldalakat, de a multiméter mobilabb lenne!
3 511 000 / 1024 = 3428.71
3428 x 1000 = 3 428 710 A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |