Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2905 / 3604
(#) Massawa hozzászólása Jún 26, 2018 /

Nem politika, de társadalmi téma következik.
Olvasom az ujságban, hogy az angol parlament jováhagyta a Heathrow reptér legujabb, immár 4. kifutopályáját. Ezt a tényt sok évtizedes vita elözte meg, és föleg a Concord idökben (a hatalmas ricsaj miatt) igen sokan ellenezték az ujabb pályát.A Concord már a múltté, de némi ricsaj még maradt és közben a terület is jobbára beépült, igy az uj pálya lakoházak feletti légfolyosoba viszi a gépeket. Hogy befogják az ott lako emberek száját, sok millios kompenzáciot is jováhagytak.
Erröl jutott az eszembe a berlini Tegel esete. Azt még a hidegháboru idején épitették Nyugat-Berlin szükös területének a szélén, amikor a város közepén levö reptér kicsinek bizonyult. A Tegel repülötér a Siemens negyedben van, és akkor is kompenzáciot kaptak az ott lakok - nagyon alacsony lakbérek formájában.
Mostanában amikor már többször tervbe került a Tegel bezárása (nagyon kicsi a kapacitása) akkor az ottlako több tizezer ember ment a barikádokra tiltakozni, hogy maradjon a repülötér ( ami egyben az uj schönefledi reptér csödjét jelenti), mert hát ök nem akarnak "berlini" lakbéreket fizetni.
Ennyit a mércékröl, meg a döntésekröl......
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2018
(#) Sanyesz5 hozzászólása Jún 26, 2018 /

Köszönöm a moderátoroknak hogy megvárták amíg ma tudtam volna képet készíteni, nem beszélve arról hogy most meg ha újra indítom x időn belül akkor azért lesz leszedve megint.
(#) tbarath válasza Massawa hozzászólására (») Jún 26, 2018 /

Nem tudok arról, hogy a törvény bármelyik paragrafusa is tartalmazná ezt a "jogszerüen jutottál az anyaghoz" dolgot.

Trade war témában pedig igazad van, bár a Harley is működik (Bővebben: Link)
(#) ronin75 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 26, 2018 / 6

Azért a szabályok sem teljesen egyértelműek, szerintem. Ha meghirdetem a nagymama kredencét, az szabálysértő. Elképzelhető egy műhelyben, mint munkaasztal és fiókos alkatrésztároló?
" - Ez citrom!
- Narancs.
- Citrom!
- Nem nyitok vitát."

Vettem egy dekopírt webshopból, vettem hozzá 2 db fűrészlapot. Nem lett jó hozzá a befogatàsa miatt. Gondoltam felteszem ide féláron, 500 Ft-ért, ingyen postával. Nem a munkahelyemről loptam, nem ebből megyek nyaralni, a gyerekek esznek belőle egy-egy fagyit. Egy órán belül feljelentették.
" - Végtelenül sajnálom az ügyet, Virág elvtárs, de hát én jó előre megmondtam, hogy én ideológiailag nem vagyok elég képzett."

Sejtésem van róla, ki lehet, de persze őt megilleti a tanúvédelmi program, joga van a névtelenséghez, engem pedig kivágnak személyeskedesért.
" - Hát gratulálok, magát rehabilitálni fogják.
- Inkább tessék akasztani."

Szerintem jobb lenne, ha a hirdetőnél megjelenne a neve és a feljelentése szövege. Vitákhoz vezetne, de szerintem hamar elhallgatnának ezek az unatkozó emberek és mindenkinek jobb lenne. Nem tudom miért jó úgy rendet tartani, hogy egy-két ember vegzálja a közösséget. Nekem az a módszer, mint ami a hozzászólásoknál van, unlike, sokkal jobban tetszene a hirdetéseknél. Rögtön megszűnne a bátorsàg.
" - Mennyit kapok?
- Hát az attól függ, mert lehet, hogy csak pénzbírság, de lehet, hogy a legsúlyosabb, hát szóval halál. Tetszik tudni az a kérdés, hogy apukával példát akarnak-e statuálni.
- Micsoda? Halál?
- A statuálás a lényeg, mert aszerint kapja apuka a büntetést."

Nem kezdek bele, a bezzeg ki mit hirdetbe, felesleges.
"- És mi az a Duma bojkottja?
- A duma bojkottja? Szerintem az, hogy mindenki fogja be a pofáját."

Írom mindezt úgy, hogy tőlem aztán megszűnhet az egész apró, nem sokat használom.
"(a felkínált citromba harap) - Mi ez?
- Narancs.
- Narancs?!
- Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk."
(#) mek-elek válasza ronin75 hozzászólására (») Jún 26, 2018 / 1

Csak azt tudnám mért morogsz?
Tán jobb lesz tőle valami?
Aki élt már házasságban az tisztába van a relatív igazság gyakorlati megtestesülésével.
Tulajdonképpen a fórum is házasélet, csak itt okos dolgok is megtörténnek.
A jó, meg a szép, stb..., az itt csak tüzelő, azaz átalakul, és energiájával, mozgatója lehet a fórum színvonalának, szerintem.
(#) ronin75 válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 26, 2018 /

"És egyet jegyezzenek jól meg: ellenség van éppen elég, nem a becsületes munkásembereket kell macerálni."
(#) Massawa válasza tbarath hozzászólására (») Jún 26, 2018 /

Ami talán érthetö, mert amikor a törvény született, nem igen lehetett kétes forrásokbol letölteni jogvédett anyagot, igy a törvény alkotoja nem is gondolhatott ilyesmire. Azaz valakinek legalább egyszer meg kellett vennie a CD-t, DVD-t stb, hogy azt másolni tudja. A törvény akkor ebböl indult ki.
Ma a helyzet teljesen más...
(#) mek-elek válasza ronin75 hozzászólására (») Jún 26, 2018 /

Kedves ronin75!
Én értelek (megértelek).
És Te engem?
Az "ellenség" politika. A "becsületes munkásember", már szinte fogalom, több kellene belőle, én is úgy gondolom. Sőt egyenként sem lenne megvetendő, úgy mint becsület, és úgy mint munkás(kéz). Véleményem szerint az élet magában is macerás, de ha az embert belepi a munka pora, hát mossa le.
Üdvözöllek Téged külön, de minden fórumozót, és pákafogdosót, a munkálkodás hevében!

Mint ahogy ma is megveszi valaki jellemzően. Az más kérdés, hogy nem egy (több) falu, hanem egy (több) ország tudja lemásolni magának azt a művet.
Bár amikor 69-ben ezt a törvényt hozták még se CD, se DVD nem volt, szerintem még VHS se. Amikor pedig a jelenleg hatályos 99-es törvényt hozták, akkor pedig már volt internet, lehetséges volt a digitális másolás (írható CD és MP3 már biztosan volt), talán már a p2p is megjelent.

Ne keverj két dolgot össze:
Ha egy ilyen mühöz jogtalanul jutsz hozzá, azt nem ez a törvény tárgyalja.
Itt csak a mü privát másolásárol van szo.
(#) kameleon2 válasza tbarath hozzászólására (») Jún 26, 2018 /

Már megbocsáss, de mi a zagyvaság abban, amit az ember élhetőnek gondol? Én nem feltétlenül a törvényekben, hanem a józan észben hiszek inkább. Főként, mert van törvényhozói tapasztalatom. Nem a rossz irányok után szoktam kullogni, hanem kijárom magamnak a legjobb ösvényeket. Ha pedig keresztbe dől egy fa, akkor morgok és átugrom.

A műről magáncélra készítesz róla saját magadnak egy másolatot, ehhez jogod van, pont. A törvény nem szól arról, hogy az a mű hogyan került a kezed közé, nincs benne olyan, hogy nincs ehhez jogod ha a műhöz a "jogtalanul jutsz hozzá", sőt, egyáltalán nem is szerepel benne ilyen definíció.
(#) tbarath válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 26, 2018 2 /

A zagyvaság az, amit írtál. Se füle se farka, nagyjából összedobált mondatok és félmondatok egymás után írva, különösebb összefüggés nélkül, több esetben valóságalap nélkül.
Semmi értelme az egésznek.
(#) nagym6 válasza attika hozzászólására (») Jún 26, 2018 /

Ma akaratlanul kipróbáltam. Nekem utaltak, számlaszám jó, a név téves. Vezetéknév jó, keresztnév más. Megjött szépen az utalás.
(#) kameleon2 válasza tbarath hozzászólására (») Jún 26, 2018 / 2

Idézet:
„A vandált egyszerűen szórakoztathatja weboldalak telefirkálása, találomra kiválasztott felhasználók sértegetése vagy saját nézeteinek helytelen formájú terjesztése. .”
"zagyvaság az, amit írtál" "No offense, de ez meg már tl;dr bullshit. " Kedves tbarath! Engem még nem hallottál személyeskedni a "zagyvaságaim" ellenére. Jó lenne, ha te is visszalépnél időnként egyet és belegondolnál, hogy amit te zagyvaságnak vélsz, az csak a te szabályaid szerint az. Attól, hogy valaki véleményt formál egy témában, attól az nem matematikai tétel, amit pontról pontra bizonyítani érdemes, mert talán csak egy része publikus. De meghallgatni igen, mielőtt lehülyézel vagy zagyvázol valakit. Évezredek óta állítják, hogy Isten létezik. Soha senki nem látta de ettől zagyvaság lenne? Csak van ilyen vélemény és van olyan is. Én általában meghallgatom, elolvasom, ki mit ír. Te idézgetsz törvénykönyvekből a témában, sértegetsz ha kell, de saját véleményedet még nem hallottam, olvastam. Nem valóságalap nélküli állítás, hogy az MTV stúdiókban a harddiskes kamerák és DVD anyagok bár saját felvételeket tartalmaznak, de jogdíjat kell fizetni az archiválásra - ami nem kis tétel. Ennek se füle, se farka? Hogy ez nem hobbi? Igaz. Itthon több terrányi háttéranyag van, ami saját és mind itthon, Magyarországon vásárolt adathordozón van, amiért igenis ki lett fizetve a jogdíja. Ez az értelme a hozzászólásomnak. Külföldről az adó megkerülésével lehet vásárolni adathordozót? Ez a törvényes és etikus hozzáállás? Mint a vandalizmus. Néhány száz Forintról van szó? Szorozd fel tíz millióval és megérted miért hoztam fel ezt a sok felesleges félmondatot. Amennyi pénzt ilyen butaságokra befizetünk, abból sokkal jobb dolgokra is költhetnénk. A saját egészségünkre, rekreációra, vagy éppen a zenék, műalkotások megvásárlására. Én évekig diszkóztam és megvettem az aktuális előadók legújabb CD-it, kazettáit, mert tisztességesen szerettem játszani. De a törvény megbüntet, ha mások előtt játszom le a megvásárolt CD-met egy bulin. Szerinted ez a törvény épeszű és megfelel a józan ész elvárásainak? Vagy ha a gyerekek összejönnek és van egy mese DVD-jük amit jogtisztán megvásároltam nekik, de páran megnézik, akkor díjat kellene befizetnem - ez életszerű? Szerintem NEM. Ez az én saját véleményem. Akkor is ha ez nem tetszik. A hülyézés, bullshitezés és zagyvaságok emlegetése meg nem a stílusom. Én más emberi normák szerint nevelkedtem.
(#) tbarath válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 26, 2018 3 /

Ez tényleg tl;dr zagyvaság. Kiszálltam.

Megint nehezen érted amit irok. Ha egy mühöz jogtalanul jutottál, az már szabálysértés, és akkor már teljesen mindegy ( másodlagos), hogy egyszer másolod magáncélra vagy nem. Márpedig ha netröl töltöd le jogcim nélkül, akkor az elsö pont érvényes.

Te nem érted amit mondok. Van a magáncélú másolás, az legális, már ha a feltételeknek megfelel, stb. És van ezen kívül egy általad feltételezett ködös valami, az ún "jogtalanul jutottál hozzá", ami meg micsoda is?

Vegyünk egy buta példát: TFH leütsz valakit, elveszed a CD-jét és lemásolod. Itt az elején nyilván van egy jogtalan cselekmény, de ez független a szabad felhasználástól. Ilyen esetben senki se fog azért megbüntetni, hogy te lemásoltad a CD-t, mert az ugye legális. A rablásért persze elővesznek természetesen, de ennek semmi köze a szabad felhasználáshoz.
(#) Gafly hozzászólása Jún 26, 2018 / 1

Jó messzire jutottatok

LOPÁS!!! Ugy látszik ez ismeretlen fogalom számodra)
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Jún 26, 2018 /

Letölteni szabad, a letöltött anyaggal bármilyen módon pénzt szerezni viszont nem. Emiatt van minden adathordozón jogdíj. Az általad említett "jogtalanul jutottál hozzá" ebben a kérdésben nem nagyon értelmezhető.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 26, 2018 /

Söt messzebb lehet menni, ma már sok országbol hivatalos e-shopokbol nem szállitanak külföldre ilyen hordozokat (DVD, HDD ill memoriakártyákat). Hiába van a katalogusokban amikor meg akarod rendelni a rendszer látja, hogy küldöldre menne, akkor leáll.
Sajnos a törvényhozo nem talált megoldást arra, hogy az országon belöli jogdij igényeket ki tudja elégiteni. A nagyobb országok eltekinthetnek ettöl, de alapjában véve extra nyilvántartást kellene vezetni, hova került a hordozo és valamilyen modon odajuttatni a pénzt. (Nekem már aok rendelésem Németországbol, Angliábol ilyen okok miatt nem jött meg.)
Azt nyilván nem akarjuk, hogy a hazai szerzök, müvészek koldusbotra jussanak. Más ötlet eddig még nem került az asztalra. Az 5-600 eladott CD/DVD-böl meg száraz kenyérre sem igen futja.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Jún 26, 2018 1 /

Legálisan letölteni szabad ( amiért rendszerint fizetni kell egy keveset), de hány illegális forrás van? És hány feketén feltöltött anyag van a hálon?
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Jún 26, 2018 /

Az, hogy hogyan kerül fel az anyag, más kérdés.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Jún 26, 2018 /

Annyira más, hogy ha jol emlékszem pár éve az egész ország le lett tiltva a premiér filmek bemutatásárol, mert valamilyen hazai balfáconok a filmbemutatokat vették kézikamerával fel és másnap már a hálon voltak az anyagok. A jodvédöknek sikerült beazonositani, hogy melyik moziban lett a film felvéve....sajnos budapesti volt...
(#) tbarath válasza Massawa hozzászólására (») Jún 26, 2018 / 2

Azt hiszem tisztába kellene tenni a fogalmakat a fejedben.
A lopás arról szól, hogy egy fizikai dolgot elveszel valakitől (erőszak nélkül), ami a cselekmény után neki nem lesz, neked pedig igen. A másolatkészítés nagyon más dolog.

Már megint kevered a dolgokat. A letöltés és a feltöltés két külön dolog. Aki feltölt az nyilván jogszabálysértően teszi, de aki ezt letölti az nem szeg szabályt.

A mozis témának pedig pont semmi köze a szabad felhasználáshoz.
(#) nedudgi válasza tbarath hozzászólására (») Jún 26, 2018 1 /

Mi szösz az a TFH?
(#) elektroncso válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 26, 2018 / 2

Tökéletesen felesleges hozzászólás?
(#) tbarath válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 26, 2018 /

A TFH-t a "tegyük fel, hogy" rövidítéseként használtuk, jellemzően matekos bizonyításoknál. Sokszor már szóban is csak "téefhá"-nak mondtuk
Következő: »»   2905 / 3604
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem