Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv. Szükségem lenne egy kis program elkészítésére. A Parsic 3.56 viszont ebbe a gépembe még nem volt feltelepítve. (Win 8.1)
Gond nélkül feltelepíti, viszont ha már indítanám a programot, nem történik semmi, egyszerűűen nem nyillik meg, de nem is ír semmilyen hibát. Lehet hogy 8.1en már nem fut?
Nálam 10 en is fut, valami más lesz a probléma .
Új verzió:
4.18.7.21 (21.07.2018) ---------------------- - New: - DS3231 added to the I2C-devices. (Extremely Accurate Integrated RTC/TCXO/Crystal) - Fixes: - Incorrect display of macros, if several inputs and/or outputs have been deleted. A copy block óta az elmúlt kér évben az egyetlen érdemi fejlesztés. Hiába sírok nekik a custom block lehetősége miatt, válaszra sem méltatnak.
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Készítettem egy vezérlést, ami 4 joystick állását figyeli, 8 db relét kapcsol és egy PWM kimenetet. A lényege az, hogy 4 hidraulika munkahengert működtet. Eltolok egy joystickot, meghúz az adott irány relé, és a PWM elkezdi zárni a söntágat. Ez működik is már jó pár éve. Egy olyan probléma van azonban vele, hogy a PWM-nek 1023-on tehát teljes magas szinten kellene indulnia amikor feszt kap a vezérlő panel.. Nekem akkor ugrik magas szintre ha hozzáérek bármelyik joystickhoz egy pillanatra, és utána már tökéletesen működik. Szimuláció közben is jónak tűnik. Ha az ADCket átírom 512-re akkor szépen beáll a PWM magas szintre tehát 1023-ra. Ha szimuláció közben beállítom mind a négy ADC bemenetet 512-re akkor is jól indul. Nagyon sokat gondolkoztam, nézegettem, de nem tudom mit ronthatok el. Valami ötlet kellene, hogy merre lehet a hiba. V4. parsiccal csinálom most, de annó 3.56-al készült. Előre is köszönöm a segítséget. Peti
HW-el nincs hiba? Proteus alatt is rendben a szimuláció, ha az ADC-k középállásban vannak induláskor.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2018
Szia, igen közép állásban vannak! Nem találtam hibát benne! Lassan 10 éve ketyeg az eredeti nyák, csak most összetörték a dobozát, így új nyákot csináltattam hozzá! Elindul a proci rendesen, mert elkezd villogni a led is és az lcd is elindul!
Szóval tanácstalan vagyok!
Gondolom ki is mérted őket, tehát marad a szoftveres debug. Joystick-ek középértékeit vizsgáló kapuk kimenetét szintén kapuzd össze, és tedd rá egy kimenetre, dobj rá egy led-et, akkor megtudod, hogy a uC is úgy látja-e induláskor, hogy minden középen van..
Ma megint hozzákezdtem. Mellékelem a pic fájlt. Sajnos ugyan az a szitu világít az alapállapot jelző led. Az LCD 1023-at mutat a PWM modul előtt. A tünet ugyan az. Kezdek elkeseredni. Marad a külső relés megoldás.
Proteus alatt is rendben teszi a dolgát. Induláskor és a potikat állítva is rendesen viselkedik. Szoftveresen teljesen jónak tűnik.
A potik eseleg tréfálkozhatnak, gondolom használtad már őket. A csúszka néha "lobog a alevegőben".(?...ez előfordulhat.) Ellenőrizd le egy analóg mA mérővel és egy elemmel. Aztán, a potik helyére tegyél fix ellenállásokat és úgy indítsd el, Ha így is rendben van, akkor neki lehet eseni a proginak... Ha teheted, a programrészletedet használd úgy hogy LCD kijelzőt teszel az áramkörhöz, írasd ki a belső változókat... meg kell mutassa magát, mi a baj...
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2018
Üzem szerűen Hall-elemes joyok vannak használva. A tesztpadon zsír új 5k-s potikat használok.
Nem tudom, most megnyítani a fájlt. Quartz-ot használsz, vagy belső Oszcillátort? Quartz, sokkal stabilabb megoldást ad... A kijelzős megoldás, árulkodő lehetne szerintem...vagy egy kis módosítással egy kimenetre teszt LED...stb. Tadd láthatóvá, valamivel, mi van odabenn...Majd ránézek, a Progira is , a másik gépemen...
Van led is meg LCD is.
Szeretnék segítséget kérni. A csatolt képen rajta van a kérdéses dolog. A fordítás sikeres, de ezt az üzenetet kapom. Még nem próbáltam ki a programot élesben a PIC-ben. (16F873A, vagy 876A). A program maga működik a szimulációban szépen.
Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2018
Szia!
A jelzett sorban a "változóba" olyan értéket(vagy másik változót) töltesz ami nagyobb mint amit a változó tipusa enged. Például egy bájtos vátozóba 300-at...
Valószínűleg valahol van olyan adat ami nagyobb mint az öt lekezelő számláló tartománya . (bájt-int)
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2018
Pontosabban, AZ ASM listát ha megnézed, az 1950-es sor-ban van a jelzett hiba. Ott megtalálod a tényleges változót is, ami részt vesz az adott feladatban. Ott az adott szubrutin neve mutatja , melyik modulnál van a hiba...
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2018
Köszönöm kedves kollégák! Valóban, egy számláló nem volt átállítva. Most már gond nélkül fordul a program
Szia, az jutott még eszembe,hogy a Régi Parsic-os ASM és a V4-s ASM biztosan különbözik. Ebben is lehet a probléma gyökere... Tehát a két HEX is kükönbözik... Ha megvan a a régebbi MPlab és PIC file, akkor fordítsd le azzal újra, akkor ugyanannak az állapotnak kell előállni, mint anno. A HW ua. az SW is ua. lesz.Kizárt, hogy másképp fog működni.. jártam hasonló módon a P4 elején még. EEprom témában, persze nem teljesen ua. de egy próbát megér. Ha anno annyi munkád belement és akkor jó volt, akkor állitsd elő újra azt a fejlesztési környezetet és a Hex file is ua lesz, kizárt, hogy változatlan HW esetén mást fog csinálni. Ha nem kódoltad le a jelenlegi HEX-et, ami benne van a PIC-ben. Csinálj egy hasonlítási próbát. Vagy elég csak az ASM-et is szemmel hasonlítani. A proci ugyanaz, a "fejlesztő" modul strukturái változtak, kizárt, hogy a HEX. ua legyen.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2018
Szia!
Sajnos az eredet is ezt produkálta. Ott megoldottam úgy, hogy az egyik joyt ki kellett tolni egy irányba és az meghúzott egy relét ami ha meghúzott akkor bontotta a pwm kimenet reteszét, és öntartásban maradt, még le nem kapcsoltam a vezérlést. Ettõl a joystick mozdulattol helyreállt a pwm kimenet és minden mūködött szépen! Annó nagyon sürgõs volt az elkészülése, mert nagyon használni kellett ezt a gépet! Most viszont van idõm ezért szeretném megtalálni az okot! Gondoltam már rá, hogy újra csinálom az egész progit, de az megy majd 10 éve szóval ezt a problémát kivéve üzembiztosnak mondható! Most is az volt csak a probléma, hogy beázott a doboz és eloxidálod a nyák néhány helyen! Takarítás után és lakkozás után most megy, de sz...ul néz ki! Ezêr csináltattam új nyákot, már furatgalvános meg lötstoppos, gyári kinézetū!
A keresőt használtam ebben a témában, találtam is némi utalást a "sleep" funkcióra, ki is próbáltam, de nem működik. Van egy teóriám, hogy miért. A programban csak "simán" betettem a sleep funkciót, RB0-ra. De csak egy magas szintet adtam ennel a sleep egység bemenetére. "kikapcsolni" már valószínűleg nem kapcsoltam ki egy pozitív felfutó éllel. Tehát először adott működési ponton adok egy magas szintet a sleep-re, majd ismét egy másik működési ponton ismét adnom kell egy impulzust a sleepre, hogy kikapcsoljon a sleep funkció?
Szia!
Ma kiszűrtem a hibát. Az eredeti PWM kimenetet áttettem RC.2-re. Beraktam még egy PWM modult. És bekötöttem az AF505 40-es osztás elé. A PWM modul egyből indulásnál azt csinálta amit kell. Utána átkötöttem az AF505 modul utánra,és átírtam az osztást 40-ről 2-re. így is azt csinálta amit vártam. Tehát a következtetésem az, hogy csak és kizárólag a TAB513 modul lehet a hiba oka. Azt nem tudom, hogy lehetne másképp megoldani a kimenetet, hogy középállásban legyen maxon a pwm, és bármerre tolom ki a joystickot akkor csökkenjen. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2018
Hello! Nem egészen tudom miről van szó, de talán így..
Szia! Köszönöm, befejezem az újratelepítést és ki is próbálom!
Más téma, még mindig sokszor előfordul, hogy szimuláció közben az DAT modulra kattintva nem adja be a csúszkát, ahol az értéket kell beállítani. Mi lehet ennek az oka? Legfrissebb verziót használom 64 bites win 10 alatt. (4.18.7.21verzió)
Így van, a program hibája. Nemrég fejlesztették a GUI-t, ott sok (több éve idegeket borzoló) hibát kijavítottak, de maradt még bőven. Egyetlen megoldás, hogy minél többen jelezzük feléjük. Röpke egy-két éven belül szoktak reagálni a hibajavításra (fejlesztésre soha). Ha nincs visszajelzés, biztosan nem fognak hozzányúlni, tehát bátran írd meg nekik!
El tudnád küldeni, vagy a vonatkozó képrészt becsatolni? Kíváncsi lennék, mi lett a különbség a Proteus szimuláció alatt..
Szia. nem tudom jól emlékszem-e, az eredeti progidban be van jelölve PWM kimenetnek Pl: RC.2. utána meg ráviszed egy kapura, hogy az legyen a tényleges kimenet, valójában PWM kimenet, ez így nem helyes szerintem. Javíts ki, ha rosszul emlékszem...
Amilyen kevés típusú kontrollert ismer, csoda, hogy még egyáltalán foglalkoznak vele és az is, ha egyáltalán van még vevőjük.
Elküldöm majd a progit,ha kész lesz. 3.56-ban megrajzoltam amit proli007 küldött, és első ránézésre tökéletesen azt csinálja amit szeretnék, úgyhogy ha lesz időm beillesztem az eredeti programba.
Még egyszer köszönöm! A hibát megírom nekik. Régi gépemen megpróbálkozom egy 32 bites win7-el. Hátha ott jobban működik a szimuláció.
Szia,
Próbálkoztam ezzel is, de egyáltalán nem működött jól. Az RC.1 van kialakítva kimenetnek, és úgy csináltam, hogy RC.2-re állítottam a PWM modult, és az utána berakott kaput állítottam RC.1-re. |
Bejelentkezés
Hirdetés |