Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3195 / 3994
(#) nagym6 válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 17, 2018 /

Attól függ, mennyivel terheled, mekkora kapacitású akkut, és mennyire van feltöltve. Ez normális is lehet.
(#) Gj hozzászólása Júl 17, 2018 /

Üdv!

Hogyan lehet be és kikapcsolási időt számolni egy FET-hez?
Van 3 féle Charge érték megadva az adatlapjukon és azokhoz is tartoznak feltételek, de nem értem, hogyan tudom kiszámolni, hogy adott Vgs-nél egy R méretű ellenállással a gate-en, pontosan milyen karakterisztika szerint fog kapcsolni a FET.
Le tudnátok írni, hogy hogyan határozható meg?

Illetve tranzisztoroknál is érdekelne ennek megfelelője.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2018
(#) kadarist válasza Gj hozzászólására (») Júl 17, 2018 /

Szia!
Első körben a gate-kapacitással számolj, így könnyebb időállandót számítani. Aztán később úgyis kísérletezés fogja meghozni a konkrét értékeket.
(#) zeman válasza reloop hozzászólására (») Júl 17, 2018 /

Ilyenről van szó pontosan:
TPA3118 2.1 D Class Amplifier
Köszönöm a segítséget!
(#) Gj válasza kadarist hozzászólására (») Júl 17, 2018 /

Nem tudnád részletesebben leírni?
El vagyok veszve. Egy kapcsolóüzemű táp FET-jeit és az azokat meghajtó P - N párost próbálom meghatározni, hogy milyen típusokkal lenne jó konkrétan.

Köszi!
(#) reloop válasza zeman hozzászólására (») Júl 17, 2018 / 1

Mellékelem a szóló tápos hídkapcsolás bekötését.
Mindegy, hogy a pozitív, vagy a negatív jelű kimenetre kötöd a diódát.
A három csatorna bármelyikének túlvezérlését jelzi a LED.
(#) IOsys hozzászólása Júl 17, 2018 /

Sziasztok! Talán nem jó topik, de majd biztos útbaigazítotok.
Genius SW-HF 2.1 1700 típusú aktív PC hangszórószettem jack csatlakozója elég rendesen ráz. Az elosztóig rendben van a föld, de teljesen mindegy is, mert a dugvillája nem földes. Engem nem zavarna, de azért megérdeklődöm, mit lehet/kell ilyenkor csinálni. Köszönöm előre is.
(#) zeman válasza reloop hozzászólására (») Júl 17, 2018 /

Nagyon jó fej vagy reloop, hálásan köszönöm a rajzot. Így már teljesen világos a bekötés.
Vetnél még egy pillantást az ellenállás számításomra (az ábrád alapján)?
Mivel 24V-ról hajtom, ezért kb 25V-ra néztem.
R1=51k Ohm, R2=6k Ohm, R3=800 Ohm. Vagy érdemes picit túlméretezni őket 30V-ra (mondjuk R1=60k Ohm, ...)?

A leírásban hivatkozott "biztosíték" az mi pontosan? Lehet még valamit beépíteni, ami az IC meghibásodása esetén védi az erősítőt?

Tényleg nagyon köszönöm, ezt fogom megépíteni!
(#) reloop válasza zeman hozzászólására (») Júl 18, 2018 / 1

Az ellenállás értékekre a javaslatom: R1 = 47k; R2 = 4k7; R3 = 820 Ω.
A biztosíték ilyen alacsony tápfeszültségnél akár el is hagyható.
Ami még szóba jöhetne, az a hangszóróvédelem, de ekkora teljesítménynél még nem szokásos.
(#) kadarist válasza Gj hozzászólására (») Júl 19, 2018 /

Hú, hát ez azért nem ennyire egyszerű, könnyen összefoglalható téma. Tudni kellene a teljesítménykövetelményt, a választott meghajtandó FET típusát, stb. Lehet, hogy van már megvalósított kapcsolási minták, érdemes ezeket alapul venni.
Addig is néhány címszó a témához: Bővebben: Link.
(#) lgal hozzászólása Júl 20, 2018 /

Sziasztok. Az autó szivargyújtójának melyik érintkezője szokott lenni a pozitív pólusa?
(#) RoliNyh válasza lgal hozzászólására (») Júl 20, 2018 /

Közepe, elméretileg. De mindenképp MÉRD MEG mielőtt ráteszel valamit, az a biztos...
(#) pucuka válasza lgal hozzászólására (») Júl 20, 2018 /

Egy dologra figyelj. A középső érben van egy rövid, hőre oldó vezetékdarab. Ez túlterhelésre, hőterhelésre (szivargyújtó betét felizzó vezetéke) ki tud olvadni. Pont ez a szerepe.
(#) proli007 válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 20, 2018 /

Nem csak elméletileg, mert a háza a testen van, a kocsi meg negatív testelésű..
(#) freddyke hozzászólása Júl 21, 2018 /

24V 2.5A-es toroid trafó primer oldalára szeretnék biztosítékot választani. A trafóra az van írva, hogy a primer oldalon 315mA-es biztosítékot igényel. 0.315A*230V=72,45W lenne. A fogyasztó egy Weller TCP páka, 50W-os. Használhatok 250mA-es biztosítékot? Gyors vagy lassú kioldásút lenne érdemes? Hirtelen ezt találtam, megfelelő lenne?
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Júl 21, 2018 / 1

Lassú 315 mA-es biztosítékot használj. Bekapcsoláskor egy rövid időre megugorhat az áramfelvétel, a normál és/vagy gyors biztosíték nem sok ilyet bír ki.
(#) Olits hozzászólása Júl 22, 2018 /

Sziasztok.Kellene egy olyan szerkentyű, amelynek az a feladata,hogy megszakítsa az áramot,ha a feszültség meghaladja a 4 voltot.De ha ennél ismét kisebb lesz a fesz , akkor ismét nyomban visszakapcsolja az áramot.
Lehet ilyent készen kapni?Vagy hogyan kellene elkészíteni?
Igaz még tettem fel ezt a kérdést más témánál is, de még nem kaptam kielégítő választ.E bike-hoz kellene, hogy ha a sebessége meghalad egy bizonyos szintet( pl 25 km /h), akkor a motorvezérlő érzékelje ezt( a gázkartól 4 voltnál nagyobb feszt kap a jeladó kábel),és ezért a motort nyomban lekapcsolja.Majd ezután ha a gázkart visszaengedem, igy kevesebb fesz jön a jeladó (zöld) kábelre és így a motort megint visszakapcsolja.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2018
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

Egy műveleti erősítős komparátor kellene neked, némi hiszterézissel, az megoldja.

Bár azt nem értem, a sima ellenállásosztós sebességkorlátozás miért nem jó neked,
amit már javasoltam korábban. Egyszerűbb, és csak két ellenállás kell...
(#) Olits válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

Köszi .Egy kicsit leírnád bővebben,hogy mi az a műveleti erősítős komparátor?Lehet készen kapni, vagy tudnál adni egy rajzot ami szerint össze lehetne rakni?
Az a megoldás is jó amit te mondasz, de a kiváncsiság nem hagy nyugodni, hogy ezt hogyan oldják meg a gyári pedelec kerékpároknál?Mert ott úgy müködik ahogy fenntebb írtam,és ha a hivatalos törvényeket nézzük is az a törvényes megoldás, hogy a motor kikapcsoljon egy bizonyos sebesség felett,majd újból vissza, ha a sebesség csökken.Jó,tudom ezen a törvényes dolgon most lehet vitatkozni, de most engem inkább a kivitelezés érdekelne.
(#) nagym6 válasza Olits hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

Sebességhatároláshoz ez nem jó megoldás. Lejtőn kis gázállásnál is túlgyorsul, ha a gázkar 4V-nál határolva van, akkor az ereje mindig kevesebb lesz. Gyorsításkor lustább lesz, emelkedőre lassabban megy, stb. A sebességet kell figyelni, és csak akkor beavatkozni, ha túlgyorsul.
(#) Olits válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

Értem.De hogyan lehet ezt megoldani automatikusan,emberi beavatkozás nélkül?
(#) Olits válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

Gondolom valami olyan kellene, hogy amikor a km óra sebességérzékelője érzékeli, hogy elért egy bizonyos sebességet a bicikli, igy ennek megfelelő jelt küld a vezérlő fele, ami erre reagálva kikapcsolja a motort?
(#) BarnaPili válasza Olits hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

Egyes kontrollerek a motor kapcsain mérhető feszültség alapján döntenek. Ha meghalad egy bizonyos szintet, lekapcsolják a hajtást, sőt van amelyik be is fékezi a motort. Egy ellenállással lezárva a kapcsait fékezésre készteti a gépet. Az csak beállítás kérdése, hogy egy ilyen védelem aktiválás után újraindul-e, vagy csak egy resetet követően lesz haladóképes a jármű.
(#) tbarath válasza Olits hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

Még műveleti erősítő se feltétlen kell hozzá, csak komparátor.
A komparátor azt csinálja, hogy ha a nem invertáló bemenetén nagyobb a feszültség mint az invertálón, akkor a pozitív tápfeszt adja a kimenetre, ha kisebb akkor pedig a földet. Szóval az egyik bemenetre jön a gázkartól jövő jel, a másikra egy referencia (pl. TL431-el megvalósítva), a kimenet pedig kapcsolhat egy megfelelő terhelhetőségű N csatornás FET-et a motor földkimenete és a "valós" föld között. A hiszterézis pedig azért kell, hogy ha folyamatosan 4V körül lenne a gázkartól jövő jel, akkor ne kezdjen oszcillálni, ezértt "bekapcsolt" állapotban a kimenetről egy keveset visszaenged a neminvertáló bemenetre.
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

Nagym6 -nak amúgy igaza van, az én módszerem nem veszi figyelembe a környezeti hatásokat
(lejtő, emelkedő, légellenállás stb).
Ha mindenképp a sebességtől akarod függővé tenni a kapcsolást, kell egy sebességjel először is.
Tudni kellene, hogy ez rendelkezésre áll -e, és milyen formában, vagy nem. Aztán mehetünk tovább.
(#) Keresztes Vitéz hozzászólása Júl 22, 2018 /

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Csillagászati távcsöveknél szokás használni zöld lézert irányzéknak, vagy egyfajta keresőnek megkönnyítve a célpontra való ráállást. Egy mezei lézerceruzát használunk erre, aminek van egy olyan hátránya, hogy hideg időben vagy nagyon lassan éri el a már használható fényességét, vagy be sem kapcsol. Létezik erre valamilyen elektronikai trükk. Azt gondoltam, egész egyszerűen a ceruza elemeket le kell cserélni valamilyen nagyobb áramsűrűségre képes tápra, de nem sokat segített a problémán. Létezik rá megoldás, mert az egyik csillagásztársamnak csinált is valaki, de nem jártas elektronikában, ezért nem tudta megmondani, hogy pontosan mi. Tudtok esetleg valamit javasolni? Köszönöm!
(#) amitech hozzászólása Júl 22, 2018 /

Sziasztok! Egy kérdéssel fordulnék hozzátok: hogyan tudnám kiszámolni/megbecsülni, hogy egy olcsóbb kategóriájú (vagy épp tartós, Duracell, vagy Energizer) 9V-os elemmel hány órát tudok használni 5db 2,2V-os 20mA áramfelvételű LED-et?
(#) nagym6 válasza Olits hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

Igen olyan kellene, a beavatkozás módját kell megtalálni. Esetleg a gázkar feszültségénél lehetne beavatkozni, a sebesség figyelésével.
(#) tbarath válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

A legegyszerűbb szerintem fűteni a ceruzát. Na nem nagyon, csak mondjuk kb. 20 fokra.
(#) tbarath válasza amitech hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

A neves cuccoknál van datasheet, az kiindulási alapnak jó. Az 5x 2v2,20 mA LED-et pedig nyilván valahogy hajtod:
- vagy valami DC-DC táppal, ez esetben ennek a hatákonyságával
- vagy előtét ellenállással, ez esetben az Ohm törvénnyel
ki tudod számolni hogy mennyit is eszik a dolog, innen kezdve matek.

Egyébként a 9V elem baromira nem javasolt (hacsak nem jelképes áramot akarsz kivenni belőle), mert kicsi a kapacitása és ahhoz képest baromi drága. Tehát ha nincs olyan körülmény ami erre kényszerít, akkor én inkánbb 6 db sorba kötött AA cellát javasolnék (vagy 2v2 terhelés esetén akár csak 2 db-ot)
Következő: »»   3195 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem