Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok
Rendeltem meg is jött a kütyü TEA2025B Kimenetet közösítettem 2db 33k val és 20k potmétert feszültség osztóként (hangerő) és utánna megy tovább egy mélyleválasztóhoz vagy nem tudom ti hogy nevezitek . Kapcsolása "mélyleválasztó" után van egyx tda2030 kapcsolás: TDA2030 Kapcsolás Tápellátás 10.8-13.9 ig terjed de a TDA2030 booterrrel oldom meg 30voltra közösítve a GND-t. Amit észrevettem ha TDA2030nal nem használom boostert akkor mintha erősen vágná a jelet nem tiszta a basszus. Ha a booster bent van tökéletes. Nem szeretném boosterral megoldani mert így több áramot felvesz. Kérdésem miért kapom azt hogy alacsonyabb feszültségen nem olyan szép a basszus mint 30v nál?? Segítségeteket nagyon köszönöm.
Üdvözlök Mindenkit!
Elképzelhető, hogy a válogatott ellenállások(ROYAL, 1kΩ, ±1%) értéke „hidegen” tejesen megegyezik, de használatban „melegedést” követően nem egyformán változik?
Azonos ellenállásoknál -azonos hőfoktényező, érték- nem képzelhető el. Méréshiba van.
Illetve semmi sem abszolút azonos, de ilyen esetben az eltérések kiméréséhez 6-7 digites nagypontosságú multiméter kellene. A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2018
Szerintem a TEA bemenetével kösd párhuzamosan a mélysugárzó szűrődet. Utána a hangerőszabályzót és a végerősítőt.
Hacsak nem teljesen egyformán hül/melegszik...
Sziasztok,
Digitális oszcilloszkóppal hogyan lehet áramerősséget mérni kb. 500mA-ig? Építettem egy hobbi vonat vezérlőt ESP8266-tal, de az a gond, hogy ha egy kicsit is koszos a sín, olyankor nem kap elég áramerősséget a vonat, ezért az ESP fagy be. Programból fogok írni egy PWM-es lágy-indítást, amit szeretnék a lehető legjobban optimalizálni, ezért szeretném oszcilloszkópon látni a fogyasztást. Ui.: Idáig kb. 7-szer sikerült a sorompót kiüttetni, ebből 4-szer a szervó motor is összetörött, így van szervó alkatrésze is A választ előre is köszönöm!
Soros ellenállás, majd azon feszültségmérés.
Kisértékű (1 ohm) ellenálláson feszültséget mérsz a szkóppal. A földelésekkel vigyázni.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
Sziasztok, tudna nekem valaki a holnapi napon összedobni egy ilyen kapcsolást?
Feladat: van egy panelem, amin van 1db LED (ellenállással együtt), azt kellene "villogtató" feszültséggel ellátni. 12VDC feszültségről üzemeljen. Valaki tudna ilyet összerakni a holnapi nap folyamán lehetőleg Budapesti átvétellel? Köszönöm!
Köszönöm a válaszokat!
Van 2 darab 7.5 ohm-os ellenállásom, azt párhuzamos kötve lesz egy 3.75 ohm-os ellenállásom. Ez megfelel-e? Ha olyan fajta labor tápról táplálom be, amelyiken van három "kimenet" (+, föld, -), és a +/- közé kötöm az áramkört, akkor az úgy megfelel?
A söntön feszültség esik, ami áramtól függ, U=I*R. Javasolt minél kisebb ellenállású söntöt használni, mert ha pl. 1A és 3A között változik a terhelőáram, akkor a 3,75 Ohmos söntön 3,75V és 11,25V között fog változni a feszültségesés, ami baromi sok.
Ha a feszültségesés a tolerálható szinten belül van és azt labortáppal tudod kompenzálni, akkor már csak arra kell figyelned, hogy a sönt el is bírja ezt a terhelés, ugyanis P=I2*R hőt fog disszipálni. Jut eszembe: ha a multidat árammérő állásban (pl. 10A, vagy amennyit tud) kötöd sorba az áramkörrel, akkor azt is használhatod sönt ellenállásként - már ha a terhelhetősége nagyobb mint a terhelőáram. Ha a labortápodnak +, - és GND kimenetei vannak, akkor az jó eséllyel "lebeg", azaz nincs kapcsolat a hálózati föld és + és - kimenetek között - persze ezt ellenőrizni kell. Ha így van, és a föld kimeneted sincs összekötve se a +, se a - kimenettel, akkor a szkóp földelő vezetékét nyugodtan rákötheted a sönt egyik végére, a másikat pedig mérheted a mérőcsúccsal. Persze ha a táp valamelyik kimenete kapcsolatban van a földdel, akkor jó eséllyel kinyírod a szkópot, szóval erre oda kell figyelni. A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
Van valakinek tapasztalata az olcsó digitális kapcsoló órákkal?
Relés a kimenete? Hogy lehet ellenőrizni szét szedés nélkül? Üdv!
Ha relés, kapcsoláskor kattanást lehet hallani. Eddig relésekkel találkoztam.
Köszönöm a segítséget, nem kockáztatok, mert nem volt olcsó se a szkóp se a táp, inkább feltöltök 2 Li akkut és azt használom táp forrásnak, ebben még annyi előny is van, hogy azon könnyebben előtudom idézni a hibát.
A feszültség a próba alatt elméletileg 4-5 és 8,4 volt között fog változni, hétfőre tudok ellenállást is szerezni, befogok számolni az eredményekről.
Válassz!
Talán még odaérsz valamelyik boltba (szombaton korábban zárnak)...
Valamit félreértettél: van egy kütyüje, és abban egy led, és azt kell villogásra bírni!
HE store pedig sosem volt szombaton nyitva
A villogtató feszültség lehet sok dolog, csak éppen egyértelmű nem. A "12VDC feszültségről üzemeljen" c. kitétel esetén Gafly megoldása jó lehet, lévén ellenállás már van.
Különösen, hogy adatlap szerint még ellenállás sem kell hozzá...
Sok alkatrész bolt nyitva van szombaton, de kettő után már kevés
A viszonylag nagy ellenállásnak még van hátulütője. A motor működését is megzavarja. A motornak az árama terhelés függő. Ha megnő a terhelése, megnő az árama is, ami viszont a 3,75 Ω mérő ellenállásodon megnöveli a feszültségesést. Így a motorod kisebb feszültséget fog kapni. Olyan, mintha megnövelnéd a táp belső ellenállását. A minél kisebb ellenállást kb. 0,1 Ω körülire értettem. Egy ilyen értéknél nem nehéz az átszámolás, és a szkóp elég érzékeny ahhoz, hogy mérje.
Nekem nem lenne fontos az, hogy számszerűen mA pontosan mérjem a fogyasztást, egyedül az áramfelvételi görbe számítana, amit lehetőleg minél simábbra szeretnék PWM-el kompenzálni.
Azt nem tudom, hogy mekkora lehet a sín ellenállása, de szerintem (javíts ki, ha tévedek) ha a 3,75 Ω-os ellenálláson keresztül gond nélkül indul a motor, akkor a sínen is jól kellene induljon, ha lesz rá szükség, akkor a vonat tetejére tudok még kondenzátort szerelni.
Rendeltem egy lcr mérőt amit a futár még nem hozott meg. Ha egy trafó belül sérült akkor a műszerrel ki fogom tudni deríteni a hibát?
Primerrel köss sorba egy izzólámpát, és mérd a szekunder feszültségét. Hogy lehet belüls sérült? Kívül is látszik, vagy feketére égett?
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2018
Ez az hogy nem. Nemrég mutatott életjelet mert a műszert sorba kötve negyed amperes mérést mutatott ám hiba miatt felugrot 4 egész valahányra. Nem könnyű a tükröt is nézni meg a mérési pontot is stabilan tartani.
A lényeg az lenne, hogy az árammérő ellenállásodnak kisebbnek kéne lenni, mint a motor maximális áramfelvételnél mért (számolt) ellenállása.
A kísérletek alatt az jött ki, hogy 50mA-t fogyaszt a vezérlés, és kb. 200mA-t a motor. Ez kb. 7 volton volt mérve.
R=U/I --> R=7/0.250 --> 28 Ω. 8.4V és 300mA esetén is 28 Ω jön ki eredményként. Elméletileg ezek szerint a 3.75 Ω-os megfelelne?
Úgy néz ki, hogy jó lehet. Ha nem válik be, még mindíg pakolhatsz rá további párhuzamos ellenállást.
Minden működő képes trafót kimérek. Aztán ehhez viszonyítok.
Sziasztok
Miben változik a mélyszűrés ha 30 voltra emelem a tápfeszültséget? Persze a zenert eltávolitanám De leeht nem véletlenül van azott. Szerintetek nagyprobléma lenne a tápfeszemelése? Kapcsolás |
Bejelentkezés
Hirdetés |