Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3201 / 3985
(#) kriszrap hozzászólása Aug 2, 2018 /

Sziasztok
Rendeltem meg is jött a kütyü TEA2025B

Kimenetet közösítettem 2db 33k val és 20k potmétert feszültség osztóként (hangerő) és utánna megy tovább egy mélyleválasztóhoz vagy nem tudom ti hogy nevezitek .
Kapcsolása
"mélyleválasztó" után van egyx tda2030 kapcsolás: TDA2030 Kapcsolás

Tápellátás 10.8-13.9 ig terjed de a TDA2030 booterrrel oldom meg 30voltra közösítve a GND-t.

Amit észrevettem ha TDA2030nal nem használom boostert akkor mintha erősen vágná a jelet nem tiszta a basszus. Ha a booster bent van tökéletes. Nem szeretném boosterral megoldani mert így több áramot felvesz.

Kérdésem miért kapom azt hogy alacsonyabb feszültségen nem olyan szép a basszus mint 30v nál??
Segítségeteket nagyon köszönöm.
(#) mhl hozzászólása Aug 2, 2018 /

Üdvözlök Mindenkit!
Elképzelhető, hogy a válogatott ellenállások(ROYAL, 1kΩ, ±1%) értéke „hidegen” tejesen megegyezik, de használatban „melegedést” követően nem egyformán változik?
(#) nagym6 válasza mhl hozzászólására (») Aug 2, 2018 /

Azonos ellenállásoknál -azonos hőfoktényező, érték- nem képzelhető el. Méréshiba van.
Illetve semmi sem abszolút azonos, de ilyen esetben az eltérések kiméréséhez 6-7 digites nagypontosságú multiméter kellene.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2018
(#) mhl válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 2, 2018 /

Köszönöm a választ!
(#) Epu2 válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 3, 2018 /

Szerintem a TEA bemenetével kösd párhuzamosan a mélysugárzó szűrődet. Utána a hangerőszabályzót és a végerősítőt.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 3, 2018 /

Hacsak nem teljesen egyformán hül/melegszik...
(#) david10 hozzászólása Aug 3, 2018 /

Sziasztok,
Digitális oszcilloszkóppal hogyan lehet áramerősséget mérni kb. 500mA-ig?
Építettem egy hobbi vonat vezérlőt ESP8266-tal, de az a gond, hogy ha egy kicsit is koszos a sín, olyankor nem kap elég áramerősséget a vonat, ezért az ESP fagy be. Programból fogok írni egy PWM-es lágy-indítást, amit szeretnék a lehető legjobban optimalizálni, ezért szeretném oszcilloszkópon látni a fogyasztást.
Ui.: Idáig kb. 7-szer sikerült a sorompót kiüttetni, ebből 4-szer a szervó motor is összetörött, így van szervó alkatrésze is
A választ előre is köszönöm!
(#) Bakman válasza david10 hozzászólására (») Aug 3, 2018 / 1

Soros ellenállás, majd azon feszültségmérés.
(#) pucuka válasza david10 hozzászólására (») Aug 3, 2018 / 1

Kisértékű (1 ohm) ellenálláson feszültséget mérsz a szkóppal. A földelésekkel vigyázni.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
(#) Dzsony hozzászólása Aug 3, 2018 /

Sziasztok, tudna nekem valaki a holnapi napon összedobni egy ilyen kapcsolást?
Feladat: van egy panelem, amin van 1db LED (ellenállással együtt), azt kellene "villogtató" feszültséggel ellátni. 12VDC feszültségről üzemeljen. Valaki tudna ilyet összerakni a holnapi nap folyamán lehetőleg Budapesti átvétellel? Köszönöm!
(#) david10 válasza david10 hozzászólására (») Aug 3, 2018 /

Köszönöm a válaszokat!
Van 2 darab 7.5 ohm-os ellenállásom, azt párhuzamos kötve lesz egy 3.75 ohm-os ellenállásom. Ez megfelel-e?
Ha olyan fajta labor tápról táplálom be, amelyiken van három "kimenet" (+, föld, -), és a +/- közé kötöm az áramkört, akkor az úgy megfelel?
(#) tbarath válasza david10 hozzászólására (») Aug 3, 2018 / 1

A söntön feszültség esik, ami áramtól függ, U=I*R. Javasolt minél kisebb ellenállású söntöt használni, mert ha pl. 1A és 3A között változik a terhelőáram, akkor a 3,75 Ohmos söntön 3,75V és 11,25V között fog változni a feszültségesés, ami baromi sok.
Ha a feszültségesés a tolerálható szinten belül van és azt labortáppal tudod kompenzálni, akkor már csak arra kell figyelned, hogy a sönt el is bírja ezt a terhelés, ugyanis P=I2*R hőt fog disszipálni.
Jut eszembe: ha a multidat árammérő állásban (pl. 10A, vagy amennyit tud) kötöd sorba az áramkörrel, akkor azt is használhatod sönt ellenállásként - már ha a terhelhetősége nagyobb mint a terhelőáram.

Ha a labortápodnak +, - és GND kimenetei vannak, akkor az jó eséllyel "lebeg", azaz nincs kapcsolat a hálózati föld és + és - kimenetek között - persze ezt ellenőrizni kell.
Ha így van, és a föld kimeneted sincs összekötve se a +, se a - kimenettel, akkor a szkóp földelő vezetékét nyugodtan rákötheted a sönt egyik végére, a másikat pedig mérheted a mérőcsúccsal. Persze ha a táp valamelyik kimenete kapcsolatban van a földdel, akkor jó eséllyel kinyírod a szkópot, szóval erre oda kell figyelni.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
(#) Szasza9668 hozzászólása Aug 4, 2018 /

Van valakinek tapasztalata az olcsó digitális kapcsoló órákkal?
Relés a kimenete?
Hogy lehet ellenőrizni szét szedés nélkül?

Üdv!
(#) kendre256 válasza Szasza9668 hozzászólására (») Aug 4, 2018 /

Ha relés, kapcsoláskor kattanást lehet hallani. Eddig relésekkel találkoztam.
(#) qvasz2 válasza Dzsony hozzászólására (») Aug 4, 2018 /

És forrasztani tudsz? Vagy hogy akarod bekötni?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2018
(#) david10 válasza tbarath hozzászólására (») Aug 4, 2018 /

Köszönöm a segítséget, nem kockáztatok, mert nem volt olcsó se a szkóp se a táp, inkább feltöltök 2 Li akkut és azt használom táp forrásnak, ebben még annyi előny is van, hogy azon könnyebben előtudom idézni a hibát.

A feszültség a próba alatt elméletileg 4-5 és 8,4 volt között fog változni, hétfőre tudok ellenállást is szerezni, befogok számolni az eredményekről.
(#) Gafly válasza Dzsony hozzászólására (») Aug 4, 2018 /

Válassz!
Talán még odaérsz valamelyik boltba (szombaton korábban zárnak)...
(#) qvasz2 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2018 /

Valamit félreértettél: van egy kütyüje, és abban egy led, és azt kell villogásra bírni!

HE store pedig sosem volt szombaton nyitva
(#) Bakman válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 4, 2018 /

A villogtató feszültség lehet sok dolog, csak éppen egyértelmű nem. A "12VDC feszültségről üzemeljen" c. kitétel esetén Gafly megoldása jó lehet, lévén ellenállás már van.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Aug 4, 2018 /

Különösen, hogy adatlap szerint még ellenállás sem kell hozzá...
Sok alkatrész bolt nyitva van szombaton, de kettő után már kevés
(#) pucuka válasza david10 hozzászólására (») Aug 4, 2018 / 1

A viszonylag nagy ellenállásnak még van hátulütője. A motor működését is megzavarja. A motornak az árama terhelés függő. Ha megnő a terhelése, megnő az árama is, ami viszont a 3,75 Ω mérő ellenállásodon megnöveli a feszültségesést. Így a motorod kisebb feszültséget fog kapni. Olyan, mintha megnövelnéd a táp belső ellenállását. A minél kisebb ellenállást kb. 0,1 Ω körülire értettem. Egy ilyen értéknél nem nehéz az átszámolás, és a szkóp elég érzékeny ahhoz, hogy mérje.
(#) david10 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2018 /

Nekem nem lenne fontos az, hogy számszerűen mA pontosan mérjem a fogyasztást, egyedül az áramfelvételi görbe számítana, amit lehetőleg minél simábbra szeretnék PWM-el kompenzálni.
Azt nem tudom, hogy mekkora lehet a sín ellenállása, de szerintem (javíts ki, ha tévedek) ha a 3,75 Ω-os ellenálláson keresztül gond nélkül indul a motor, akkor a sínen is jól kellene induljon, ha lesz rá szükség, akkor a vonat tetejére tudok még kondenzátort szerelni.
(#) jani1987 hozzászólása Aug 5, 2018 /

Rendeltem egy lcr mérőt amit a futár még nem hozott meg. Ha egy trafó belül sérült akkor a műszerrel ki fogom tudni deríteni a hibát?
(#) nedudgi válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 5, 2018 /

Primerrel köss sorba egy izzólámpát, és mérd a szekunder feszültségét. Hogy lehet belüls sérült? Kívül is látszik, vagy feketére égett?
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2018
(#) jani1987 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 5, 2018 /

Ez az hogy nem. Nemrég mutatott életjelet mert a műszert sorba kötve negyed amperes mérést mutatott ám hiba miatt felugrot 4 egész valahányra. Nem könnyű a tükröt is nézni meg a mérési pontot is stabilan tartani.
(#) pucuka válasza david10 hozzászólására (») Aug 5, 2018 / 1

A lényeg az lenne, hogy az árammérő ellenállásodnak kisebbnek kéne lenni, mint a motor maximális áramfelvételnél mért (számolt) ellenállása.
(#) david10 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2018 /

A kísérletek alatt az jött ki, hogy 50mA-t fogyaszt a vezérlés, és kb. 200mA-t a motor. Ez kb. 7 volton volt mérve.
R=U/I --> R=7/0.250 --> 28 Ω.
8.4V és 300mA esetén is 28 Ω jön ki eredményként.
Elméletileg ezek szerint a 3.75 Ω-os megfelelne?
(#) pucuka válasza david10 hozzászólására (») Aug 5, 2018 /

Úgy néz ki, hogy jó lehet. Ha nem válik be, még mindíg pakolhatsz rá további párhuzamos ellenállást.
(#) jani1987 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 7, 2018 /

Minden működő képes trafót kimérek. Aztán ehhez viszonyítok.
(#) kriszrap hozzászólása Aug 7, 2018 /

Sziasztok
Miben változik a mélyszűrés ha 30 voltra emelem a tápfeszültséget?
Persze a zenert eltávolitanám De leeht nem véletlenül van azott. Szerintetek nagyprobléma lenne a tápfeszemelése?
Kapcsolás
Következő: »»   3201 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem