Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   630 / 982
(#) elektroncso válasza voodoo hozzászólására (») Szept 13, 2018 /

Honnan jön ki neked 150A? A házad betápja mekkora? 150mm2-es rézkábel?
Szerintem így késő este hagyjuk a villanyszerelést, mert nem gondolod át rendesen amit leírsz. Amúgy amit mutatsz nullhíd az max. 100A-es ha jól emlékszem.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2018
(#) voodoo válasza sámli hozzászólására (») Szept 13, 2018 /

Bocsi most nézem a mérő alatti érték. Nem összeadni kell, hanem megnézni (tudni mekkora) Jó most már értem!
(#) sámli válasza voodoo hozzászólására (») Szept 13, 2018 /

Szó sincs róla. A bojler, nappali lehet B13A amennyiben a nappaliban nincs nagyobb fogyasztó. A szükséges áram igény soha nem a kismegszakítók áramerősségének összege. A mérőd alatt van 3 kismegszakító, ezek határozzák meg, hogy egyidejűleg 1 fázison hány amper terhelés lehet. Ez alapján kell a fázis ill. nulla sínhez menő vezeték keresztmetszetét megválasztani. Ami a földelő ill. nulla sínt illeti, nem kell áramerősséget mondanod. Kérsz két legalább 10 férőhelyes sínt. A külön kepható sinek mindegyike erősebb.
(#) voodoo válasza sámli hozzászólására (») Szept 13, 2018 /

Rendben. Márka mindegy? Mert az OBI-ban néztem volt valami GA legolcsóbb vagy mi a fene 550Ft-ért /db a Schneider meg 1300 / stükk. Átmentem a Praktikerben ott volt mentavilles 1100ért.
(#) sámli válasza voodoo hozzászólására (») Szept 13, 2018 /

Márka mindegy, az a lényeg, hogy a csavarok átmérője nagyobb legyen. Ezekbe a tokozottakba lévő sinekben általában kisebb keresztmetszetű csavarok vannak, könnyen "elnyalják" meghúzáskor az alattuk lévő vezetéket.
(#) Kovidivi válasza voodoo hozzászólására (») Szept 14, 2018 / 1

Én ezt a 12 modulos dobozt is visszavinném, és vennék valami értelmes méretűt. 2 év múlva lesz egy klímád, és majd rákötöd a nappalira? Gondolj bele: villanyt 10-20 évre szerelnek az emberek. Inkább addig szabadulj meg a 12 modulostól, amíg új állapotú (számla ellenében lehet kicseréltetheted nagyobbra, vagy visszakapod a pénzed).
(#) nzozz hozzászólása Szept 14, 2018 /

Sziasztok!
Olyan lakásba, ahol azért előfordulnak modernebbnek mondható elektronikai eszközök (számítógépek, stb), inverteres motorok is, oda megfelelő az "A" típusú áramvédő kapcsoló vagy célszerűbb lenne valami speciálisabb típust alkalmazni?

Köszönöm
(#) llax válasza nzozz hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Inkább úgy lehetne mondani, hogy lakásba minimum "A". Új kivitelezéseknél szívbaj nélkül felszerelik az "AC"-t is, de aki ezt megteszi: az nem ismeri a Fi működését és olcsóbb SMPS dugasztápot (vagy kínai LED fényforrást, stb...) sem látott még belülről (vagy csak egyszerűen oda teszi, mert kötelező, de amúgy nem érdekli az egész).
(#) nzozz válasza llax hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

"A" -nál "rosszabbat" biztos nem vállalnék be, viszont 1 fázisú alkalmazásra "jobbat" meg nem nagyon találok magyar webáruházakban, honlapokon. Tudtommal a "B", "B+" és a "F" típusú jöhetne szóba. "B" típusúból azért találtam, de csak 4 pólusút, 200 000Ft körüli összegért, amit azért kevésbé érzek ideális választásnak...
(#) llax válasza nzozz hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Még normális minőségű és jó árú "A"-ból is elég sovány a választék. Gyártanak és 10eFt alatt is egyre több gyártó kínál olyanokat, csak sok kereskedő nem/alig forgalmazza.
Van már 2P "B" 100e körül is
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2018
(#) gyuszo válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Bővebben: Link. Én ilyen 3 x 25 A-es csatlakozásnál alapból 3 x 18 modulosat teszek be.
Klíma, riasztó, csengó és a jobb szétválasztás miatt is. Sőt lehet szükség lenne a vezéreltre is.
(#) gyuszo válasza voodoo hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Az a legkisebb bővítésre sem elég. Mindig kell tartalékot is hagyni.
(#) gyuszo válasza sámli hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Aztán 2016.-ban ez megváltozott, ezért írtam a 16 mm2-est, ez a legkisebb csatlakozó vezeték.
(#) sámli válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Mi változott meg? Nem igaz a 16mm2.
(#) bgsf hozzászólása Szept 15, 2018 /

Na ilyenkor tudok kiakadni ... Ki kell cserélni egy lakásban minden konektort és a gipszkartonba így rakták bele....
(#) Balaa16 válasza voodoo hozzászólására (») Szept 15, 2018 / 1

Üdv!
A helyedben keresnék egy villamossági szaküzletet, és nem az OBI/Praktikert választanám, mert tapasztalatom szerint túlárazottak a villanyszerelési cuccok. Pl a schneider kismegszakító 1300-ért nagyon sok, jobb helyeken 800-900-ért megkapod.
Én Legrand Valena kapcsolót láttam 3000Ft-ért Praktikerben, de máshol meg tudtam venni 800Ft-ért.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018
(#) sany válasza bgsf hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Szép! Kispórolták a fenti kötődobozt is.
(#) llax válasza Balaa16 hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

"Olcsó típus", nagykereskedő által matricáz(tat)ott kismegszakítókat nem túl régen kellett itthon kicserélnem. Gondoltam, melléképület saját kiselosztójába jók lesznek azok is, amik az egyik közeli villamossági boltban kaphatók (nem véletlenül szoktam inkább online rendelni...). 2 év alatt "megbuggyantak", pár perc folyamatos, névleges alatti terhelés leoldja azokat. Nem csak egy "romlott meg", a felszerelt 3-ból kettő és a velük együtt vett, de addig fel nem szerelt +1 példány is.
A én tippem: a megszakító kontaktusaik ellenállása nőhetett meg, mivel a névleges fele körüli terhelésre is érezhetően langyosodnak. Kézzel kapcsolgatva nem nagyon voltak, valós túláramra emlékeim szerint 1x1 oldott le korábban.
(#) Johnycorp válasza sany hozzászólására (») Szept 15, 2018 / 1

Igen, meg kábé szakócával vágták ki a doboz helyét.
Abban álljon meg aztán szépen a szerelvény, meg takarjon is...
(#) llax válasza sany hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Idei szerelés, teljes házfelújítás közben, teljesen új vezetékezés:
Kötődoboz sehol, minden vagy sorolva, vagy a kiselosztótól, helyiségekbe gipszkaroton álmennyezet felett vitt, függőleges szakaszon csövezés nélkül bevakolt MBCu vagy MT-vel bekötve. A "függőleges" némely helyen akár 45°-ot is jelentett...
Ja, és nem, nem a legolcsóbb, hanem az egyetlen, helyben elérhető, hivatalosan dolgozó szerelőre bízták, nem kértek "ész nélküli" spórolást sem.
(#) sany válasza llax hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

"Jól van ez így!!!" - úgy is takar a gipszkarton.
(#) sámli válasza sany hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Gipszkartonba csak végső esetbe teszek kötődobozt. Csak elcsúfítja a helységet.
(#) Bakman válasza bgsf hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

A direkt kábelezés nem ritka gipszkarton esetén...

Lehet, hogy a dobozt kalapáccsal "vágták" a falba.
(#) sámli válasza Bakman hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Még az is lehet, hosz a kartonos vágta ki a lyukakat.
(#) nzozz hozzászólása Szept 15, 2018 /

Sziasztok!
Falon kívüli kábelcsatornában/védőcsőben milyen erősáramú kábelek, vezetékek vezethetőek szabályosan, biztonságosan? Lehetséges pl. egy eres (és ebből adódóan egyszeres szigetelésű) vezetékek használata vagy mindenképp célszerű a dupla szigetelésű kábel/vezeték?
Azok után, hogy nagyszüleim házának alsó (nem lakóhelyiségekként használt) részének az egyszerűségre hivatkozva a villanyszerelő 1,5 -ös, tömör, 5 eres kábellel kötött be mindent ami létezik (az 1x60W -os lámpát is), inkább utánajárok már ennek is...

Köszönöm
(#) sámli válasza nzozz hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Mindent lehet, bár én előnybe részesítem az MBCu-t vagy MT-t mert egyszerűbb dolgozni vele.
(#) llax válasza sany hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Hozzáteszem, a falak nem gipszkartonból vannak, csak az álmennyezet. Így is nem kevés vésést megspórolt.
Valahogy nekem jobban tetszik a csövezés és kötődobozok használata. Kisebb alakítás/bővítés/javítás elvégezhető a fél ház szétverése nélkül.
(#) sany válasza sámli hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Nem közvetlen a gipszkartonba gondoltam.
(#) voodoo válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Szia!

Szót fogadtam. Vissza vittem. Viszont a mentavillesből nem volt nagyobb modulos, a másik amit meg már lehetett volna kapni valami 9900 Ft. Mondom jó... Bementem egy villanyos boltba itt helyben kaptam is ETI-t 4700 Ftért 18 modulosat.

Egyenlőre még annyi hiányosság van a kapcsolásban, hogy kell vegyek egy PE és egy N csatolót, hogy egyáltalán az bejövő 16-os alu PEN vezetéket ketté tudjam osztani és a 16-os MKH sodrott rézkábelt (PE vonal) be tudjam kötni) mindegy még ezt a napot kibírja így is. Holnap nyitnak az üzletek aztán veszek normálisat.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2018
(#) gyuszo válasza sámli hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Akkor mégis igaz a 16 mm2 mm, erről beszéltem .
Következő: »»   630 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem