Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
A 18V-os fúróba a 4S2P a 16-16,8V elég? Ezek szerint hajtja rendesen ahogy írod. A 24V-os fúróba a 5S2P elég lenne? Feltételezzük hogy ennyi még beleférne a dobozba. Egy képet valaki tenne fel aki préselt már bele régi dobozba 18650-es akkukat? ,ami teljesen jól működik?
Ööööö pardon, elírtam 5S2P a cellaelrendezés...
Egyébként nagyot csalódtam benne, pozitív irányba. Már vagy két hete tölöttem fel, és szinte majdnem minden nap használtam. Az utolsó képet csak a jelenlegi feszültségszint miatt tettem be. Szóval eddig merült, a teljesen feltöltött állapotból. Nem számítottam rá, hogy még a gyengébbecske cellák is ennyit fognak bírni. Egyébként az a töltő még a NiCD korszakból való, természetesen már nem azzal töltöm. Csak még valami csatlakozó kellene a balanszoló vezetékeknek... A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2018
Ez az utolsó, de ezt már nem lehetett az előzőhöz csatolni...
Ne haragudj, de még mindig nem értem, hogy mi alapján írod rá a cellákra, hogy pl 1534 mAh ?Vagy pl a neten is lehet látni használt cellákat hirdetésekben amelyekre rá van írva a mAh.Merthogy az este volt szó róla, hogy én pl 500 mAh-el szoktam meríteni,ilyenkor kijön egy adat, te 1 A-el, ilyenkor megint egy más adat,más megint más árammal...stb.Hogyan lehet ebből pontosan tudni és ráírni hogy ez a cella 1354 mAh-os, amaz meg 2341 mAh-os...stb?
Ma újból meg fogom nézni a videódat a li-ion cellákról, hátha valami megvilágosodik bennem.
Semmilyet ne vegyél. Szerintem kicsit el vagy tévedve, ne azzal foglalkozz, hogy mire mennyi van ráírva, meg hogy lehet azt megmérni. Gyüjts össze minnél több cellát, teszteld végig mindet ahogy leírtam. Számold össze hány darab kell az egész akkucsomagba, és a legnagyobb kapacitásúakból válogasd össze. Ha van rá hely, tegyél többet párhuzamosan, mint amennyi most gyárilag van benne. Ebből a párhuzamosan kapcsoltakból pedig sorba annyit, amennyi jelenleg sorba van kötve.
Amire feltétlen vigyázz, hogy a párhuzamosan kapcsolt cellák összkapacitása cellacsoportonként kb azonos legyen, tehát minél kissebb legyen az eltérés köztük...
Nézheted, de abban erről nincs szó. Majd lesz olyan videó is, amiben ezt magyarázom el...
Szerintem inkább olvasd el újra, hogyan tesztelem és ne csak nézz, hanem láss is. Tehát értelmezd is amit olvasol, mert "ott van a kutya elásva". Kovidivinek elsőre átment a lényeg, neked ezek szerint sajnos még mindig nem... Ja és ha valóban ezzel akarsz foglalkozni, első lépés legyen, hogy egy normális kapacitásmérőt beszerzel. Ami neked van, az csak játékszer. Én az EBC-A05 készüléket használom erre. Persze ez nem az 5Eft -s kategória, de nem is olyan drága, hogy ne érné meg annak, aki komolyabban akar cellákat összeválogatni. Nekem már két éve megvan, és nagyon meg vagyok vele elégedve. Plusz előnye, hogy töltési és terhelési grafikonokat is készíthetsz vele. A videómban látható grafikon azzal a készülékkel készült. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2018
Balanszer csati készletet én az RC Modellsport-tól rendelek,van készre gyártott,és ömlesztett,amit magad forrasztassz össze(2-től 7 tűsig,én a mama aljazatot berakom az akkupakkba,rákötöm a cellákat a papa csatiknak az egyik fele megy a pakkra,a másik meg az IMAX-ra
Ok.De látom, hogy a celláidra te is ráírtad a kapacitást.Pl 1534 mAh.Ezt mi alapján írtad rá?Mekkora terheléssel mérve jött ki neked ez a szám?
Gondolom nem 1 C-s terhelés alapján,ha a furó aksi dobozába raktad.
De, 1C -s terhelést használok minden cella teszteléséhez.
A szóban forgó 1534mAh -s cella 1.5A -al volt tesztelve. Ha nagyon akarod, a hozzávaló terhelési grafikont is megkeresem neked. Feltéve ha nem pont úgy ragasztottam össze, hogy nem tudom leolvasni a sorszámát, mert a nélkül nem fogom tudni előszedni a grafikont... A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2018
Ott zavarodtam össze ennél a kapacitásmérésnél ,hogy Kovidivi szerint a cellára a gyártók azt a kapacitás értéket írják, amely esetben a cellát C/20 -nak megfelelő árammal tesztelikk,és ami kijön azt írják rá a cellára, te pedig C-vel teszteled.Gondolom ebben a két esetben ha ugyanazt a cellát teszteljük akkor két féle számot (kapacitást ) kapunk.Akkor melyik szám mutatja az igazi kapacitását a cellának ?
Idézet: „igazi kapacitását” ÁÁÁÁ! Á! Mikor érted meg végre, hogy a cellának nincsen "igazi" kapacitása. Különböző terhelés (Amper), illetve külső hőmérséklet (Celsius) hatására más és más a kapacitása UGYANANNAK a cellának. Mérd meg úgy, AHOGYAN te fogod használni, és akkor tudni fogod, hogy neked jó-e. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2018
Dehát ha én venni akarok ilyen cellát akkor fölösleges azt néznem hogy mi van ráírva???Teljesen mindegy hogy 3000 mAh van ráírva vagy 1200 mAh vagy 500 mAh?Mert úgysem az számít?Majd ha megveszem akkor otthon letesztelem??Ez teljesen logikátlan.
Ez így zsákbamacska. És tényleg én teszteltem 3000 mAh-os Lg cellát és akkora sem volt a kapacitása mint egy használt laptopból kiszedett cellának. De akkor honnan tudhatjuk, hogy mit érdemes megvenni, ha már újat és jót akarunk venni?? A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2018
Hali!
én sima 2,54mm hüvelysort reszeltem bele a dobozba
Már többen leírták, hogy a gyártók általában úgy mérik, hogy jó sok mAh-t ki lehessen venni, vagyis kicsi kisütő árammal. De ezt le is írják az adatlapon. Megnéztél már valaha is egy ilyen adatlapot?
Azt is leírtuk, hogy vegyél minőségi, LG, Samsung vagy Panasonic cellát, amire a gyártó (Fast discharge szekció) legalább 10 Amperes maximális kisütőáramot ad meg. Ez a mondat érthető?
De te olvastad, hogy már vettem 3000 mAh-os LG cellát és még akkora kapacítása sem volt mint egyes celláknak amit laptop aksiból vettem ki?Akkor még ezekben sem lehet bizni?
Az Imax B6 -nál is van discharge funkció.Ez sem elég megbizható tesztelésre?
Ezek szerint mindig lesz egy jobb, drágább, ami állítólag jobb lenne. A múltkor meg kiégett az imaxom , mert a kedves gyártók ráírták a tápra, hogy képes kiadni 4,5 A-t, aztán kiderült, hogy mégsem...Ennyire zavaros, pénzéhes világ ez az elektronika biznisz? Mi a garancia ,hogy a EBC-A05 készüléked jól mér?Biztosan van már a piacon ami ennél is pontosabban mér, persze jó drágán. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2018
Semmire semmi garancia.
Minél több a tapasztalatod, és a türelmed mindent megvizsgálni alaposan, annál kevésbé tudnak megvezetni.
Hali!
Pont magaddal vitatkozol hogy számí vagy nem, mi van a cellára írva... Rendes helyről kell vásárolni, nem aprópénzé fűrészporral töltöttet, akkor számít a felirat, persze az adatlap figyelembevételével
"Ami neked van, az csak játékszer."
Azért még mások is használják ezt, és ahogy elnézem a felállítást,biztosan hamarabb végeznek a teszteléssel mint te Bővebben: Link És az egész kb annyiba kerül, mint a tied, az egy. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2018
Lehet, hogy nekem is az lesz, a lényeg az volna, hogy simán rá és le lehessen csatlakoztatni,
ne kelljen plusz fizikai erő. Úgy tervezem, hogy az eredeti töltő tartójába akarom befaragni, és ugyan úgy csak beletenni az aksit, mint ezelőtt. Abból meg kivezetni a balansz csatlakozásokat a tölő számára.
Az imax kisütési tesztjében nekem az nem tetszik, hogy CC után átvált CV módba, és úgy folytatja a tesztet. Ezzel csak az a gondom, hogy ekkor már nem konstans áramú kisütés történik, hanem csökkenő áramú, és ez az idő nagyon sok, valamint szintén többlet eredményt kapsz az "igazihoz" képest.
Amúgy nem akarlak megsérteni, de hidd el, jó az a készülék amit használok. 1. Ugyanis én tudom mit és hogyan mér, de sajnos úgy érzem, hogy te még mindig nem vagy tisztában vele mit és hogyan kellene mérni, és hogy ez milyen készüléket kíván meg. 2. Teszek rá, ki mennyivel hamarabb lesz kész, mert azt is tudom, hogy a mérési eredményük pontossága elmarad az én eredményeimtől, ha hasonló játékszerekkel szórakoznak mint amivel te. Én magamnak jól csinálom, és nem azon rugózok, hogy minél hamarabb meg legyen. Ha az említett készülékben nem bízol, ajánlhatok másikat is BEICH CH8710B, ez egy kicsit drágább készülék, és ez is itt hever az asztalomon, szóval van miből válogatni... (Bár ebbe a műszerbe szerintem neked abszolut felesleges beruháznod.) Ami neked van, tőlem azt is használhatod, csak tisztában kellene lenned vele, hogyan használd. De sajnos amíg a mérés lényegét nem fogod megérteni, addig a jelenlegi készülékedet sem tudod optimálisan használni, így te is csak pontatlanabb értékeket fogsz kapni nálam... Ja, és mivel én már idestova két éve foglalkozom ezzel a dologgal (mármint a cella teszteléssel), talán kicsit tapasztaltabb vagyok, az új belépőkkel szemben... A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2018
Ok .Rendben.Már kezdnek a dolgok tisztulni előttem is.Ma sokat böngésztem ezzel kapcsolatban a neten.És most úgy érzem, hogy értem is a lényeget.
Csak néha egy egy hozzászólás bekavar nekem és azt is összezavarja bennem amit eddig tudtam.Pl Kovidivinek, egy olyan hozzászólása, hogy "20 órás merítéssel adják meg a kapacitást a gyártók! " Ezt nem tudom hogyan kell értelmezni, de mindegy. Néha lehet többet ér ha az ember veszi a fáradtságot és elolvas egy jó tanulmányt, minthogy kérdezzen és összekavarodjon a válaszok sokféleségében. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2018
Köszi! Hát szépen bepréselted őket. A 24 V-os dobozba nem úgy néz ki hogy a 6S2P beférne,de próba szerencse.
És neked is ez a hozzászólásod eléggé bekavart.A gyártók is amikor megadják egy cella névleges kapacítását, akkor nem az 1C -vel való merítést értik, hanem ennél sokkal kevesebbel.
Akkor én miért kellett volna 1800 mAh-el terheljem?
Szia!
Már hosszan olvasom itt a hozzászólásokat, de ez már kezd olyan lenni, hogy "Értem én, hogy gőzzel megy, de mi hajtja ?! " ! Figyelj már rá, hogy a gyártók különböző mérési metódusokkal adják meg a cella kapacitását ( nyilván igyekeznek kedvező képet megadni a termékükről, ezért a "nevenincs" gyártók kisebb kisütőárammal terhelik a cellát, mert így látszólag nagyobb kapacitást mérhetnek ! Te nem eladni akarod, Neked az a fontos, hogy a saját célú felhasználásodnál milyen kapacitás áll a rendelkezésedre, ezért javasolják a kollégák a nagyobb áramú kisütést és kapacitás mérést! Te hiába mérsz 0,1C-vel nagy kapacitást, mikor 10C-vel fogod kisütni, akkor teljesen más érték lesz, márpedig a Te felhasználásodat az érinti! Hiába mérsz kisebb kisütő árammal, abból nem lehet egyértelműen következtetni a nagyobb árammal mért kapacitásra, mert az a cella felépítésétől és állapotától, környezeti hatásoktól is nagy mértékben függ!) Remélem sikerült egy kicsit hozzátennem a megvilágosodáshoz , nem kioktatásnak szántam !
Értem én hogy mit mondasz.De én szeretném a celláimra a jelenlegi szabványok szerint ráírni a kapacításukat és nem aszerint, hogy miben fogom használni.Azt majd egy másik méréssel is meg tudom állapítani(magamnak).És mi van akkor, ha eladni is akarom a fölösleges cellákat?Akkor magyarázkodjak, hogy azért ekkora kapacítású, mert én nagy árammal mértem?Szerintem ki kell keresni a cella gyári adatlapján az adatait, és aszerint mérni vele kapacitást, úgy, ahogy ők gyárilag tették.Na, ez nem volt világos nekem eddig.És sajnos nem értették a kedves fórumtársak, hogy mit akarok.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2018
Nincs szabvány! Pontosabban a legelterjedtebb szokás, hogy C/20 áramml merítik (kisütik) egy általuk meghatározott feszültségig, és ebből számolják ki a ráírt kapacitást.
Ha precíz akarsz lenni, akkor nem csak a kapacitást írod rá, hanem azt is, hogy mekkora árammal mérted, milyen végfeszültségig kisütve. Akkor nem kell magyarázkodni.
Nincs szabvány.
Hányszor és hányan írjuk ezt még le?
Picit probaljuk meg másik irányból megközelíteni a dolgot, anno nekem se ment egyszerűen ez!
Kepzeld el hogy a cellád egy vödör a belepréselt tőltöttség a víz, és mindezen van egy csap! Namost a kapacitás jelen esetben hogy hány mAh a cella az pedig az hogy "mennyi idő alatt folyik ki a vödörből a viz" nem pedig szigurúan az hogy "hány liter víz van benne, Mert az az X liter víz kitud jönni Y és 3Y idő alatt is! A merítési érték legyen a csap "nyitottsága" Ha kicsi a merítési érték / kicsit van nyitva a csap/ lassan jön ki a víz/ sokkal több ideig jön ki, nagyobb az érték többnek tűnik. Minél nagyobb a merítési érték /minél jobban nyitva a csap/ annál kevesebb ideig jön, hamarabb kifogy kevesebbnek tűnik! Remélem egy picit így átvitt értelembe jobban megérted.... A hozzáértöktől meg bocsánatot kérek mert tudom hogy sok csusztatás van a levezetésbe és pár hajlítás is ennyire nem vagyok dilaj.. De igy talán jobban összejön neki |
Bejelentkezés
Hirdetés |