Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Anno még, ezzel a puffer panelel tesztelgettem. És igen volt hogy 20-25A szalad át rajta. Csak valahogy feledésbe merült .
Idézet: Bár nem tudjuk milyen reléről van szó, gondolom attól, hogy nem ekkora feszültségre van méretezve. A hagyományos relék maximum 24-30V DC-t képesek úgy megszakítani, hogy ne keletkezzen ív. „Mitől sült meg a pogácsa?”
Van annak a trafónak prímér oldala is, kérem tisztelettel.
Én is úgy gondolom, hogy a megfelelő üzemeltetéshez hozzátartozik egy jelfogó adatlap szerinti prímér és szekunder oldali tulajdonsága, annak figyelembe vétele, az alkalmazás során.
16A relé. Csak hogy én teszt áramkőrt is teszteletem ezen akkor kaphatott ..
Csak rajzolat, úgy csinaltattam, és mielőtt elküldtem volna a terveket elfelejtettem kitorölni az alkatrész oldali részről.
Nem használom sűrűn a programot, nem is értek hozzá annyira, így nem használom a rétegeket sem, vagy hogy nevezik. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2018
Sajnos nem igazán van megfelelő relé. Még a gyári erősítőkben sem. Amiket alkalmaznak, az meg mindössze a bekapcsolási tranziensek miatt van ott. Ha a végfok kiül a tápra, akkor nem ér semmit. A bekapcsolási pukkanás némítását átgondot tervezéssel maga az erősítő is meg tudja oldani. Nem hiába vakargatja a fejét a megoldások sok tervező.
Ha így van, akkor megkérdezném mennyibe fájt ez a nyák. Még van egy fél négyzetméternyi két oldalasom, aztán utána már nem szeretnék én se házilag szenvedni tovább, ha van jó alternatíva. Egyre többen gyártatnak.
Költői volt a kérdés. Gondoltam hogy meg lett kínozva korábban, esetleg bontott lehetett.
Ekkora végfokhoz nem lesz egyszerű védelmet kreálni.
Meg a hagyományos relé sem jó.. Minimum ipari.. Épp ezt mondtam neki mire megorolt és azt írta galambokkal nem sakkozik )) Majd rájön... Hamar el fog kormolódni ismét a megcsiszolt pogácsa majd jönnek elő a gondok ismét... Nem beszélve arról hogy védelmet gyártani sem egyszerű amit szintén írtam a beszélgetés megvan... Még én is agyalok rajta mi legyen mert +-120v ot szakítani ha az kikerül a kijáratra kő kövön nem marad...
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2018
Van neki. Meg az asszonyától lenyúlt virág permetező, amiből izopropil alkoholt permetez a nyákra. Meg aminek még nagyon tud örülni az amatőr kedvese, ha ellopom a konyhai papírtörlőt. Ennek ellenére nem leszünk olyan tiszták mint egy labor.
Egyszer a Franciákkal kötött volna szerződést az Orion, vagy a Videoton televízió gyár pár tízezres darabszámra. Elvittek néhány darabot tesztelésre, és klíma kamrában tartották a tv-két néhány hétig. A lemosatlan gyanta és az izzadó kezekről ott maradt szerves anyag szinte kivirágzott. Olyan gombatelep nőtte be a készülékek belsejét, hogy a Pilisben nem terem annyi vargánya. Természetesen ugrott az üzlet.
Ekkora tápfesznél a crowbar a kimenettel párhuzamosan. Csak hát egy normál méretű biztosíték sem szakít meg ekkora feszültséget.
,,https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2208697.html#2208697" 4*ekkoa áramkör lett tesztelve ezen a relén.
Ha mindig szembemész a szakemberekkel ne csodálkozz majd ha jönnek az újboli problémák,senki nem rosszindulatból írja amit ír, csak te annak veszed és fel vagy háborodva,
már megbocsáss... 4X ekkora áramkör lett tesztelve, meg is lett az eredménye igaz? Szanaszét égetted a pogácsát, és mikor rájössz hogy ab ontott relé miért nem működik majd egy kicsit megcsiszolod visszarakod, majd megküldöd 2X a buliban és ismét nagyobb galiba lesz meg csodálkozol.. Meg lett mondva, ipari relé! Ezt egy éve próbálom elmagyarázni de nem érted meg... A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2018
Az oroszlán is egy macska, csak egy kicsit nagyobbacska. Teljesen korrekt méret, főleg valami 1 u magas dobozba.
Sima relé is jó, csak kell két darab. Az egyik normál üzemben bekapcsolási koppanásgátló, a másikkal pedig a kimenet van rövidre zárva. Egy autós relé is elvisel ekkora feszültséget csak nem tudja megszakítani. Nem tudom hogy egy ipari mágneskapcsoló mit tud, de ezeknél mindössze a nagyobb tömegű kontaktusok arra jók, hogy a keletkezett ívet el tudják viselni egy fél hálózati periódus idejéig. 120V-ot 15A mellett egyenfeszültséget nem egyszerű megszakítani. Itt a fórumon is tesztelte valaki, és elkeserítő volt az eredmény. Szerintem az ipari mágneskapcsoló is elvérzik. Hiába tud 550V-ot 40A mellett kikapcsolni 50Hz-en, ha az 10 ms alatt kialszik. Itt meg nem alszik ki, ég mint a színházi ívlámpa.
Mondjuk ha már meg kell szakítania, akkor már rég baj van... Hadd égjen az a relé csak,
csak az a nem mindegy hogy a kijáraton mi marad épen, és mondjuk mit gyújt még be ha megindul az egész... A +-95 v nál is ugyanez a helyzet.. Nem elég a sima hagyományos védelem, ide valami szilárdtest relé kellene... Vagy van ipari relé ami gázos. Egyszerűen 120v dc úgy viselkedne mint egy hegesztőelektródánál a relében a kontaktus nem szűnne meg, hanem egyszerűen szép kéken áthúzna és úgy is maradna.. A főtápot kellene ilyenkor nagyon hamar szakítania valahogyan valamiféle védelemnek ha hiba dc kerül a kimenetre... Van rá ötlet... A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2018
Jelen esetben. Nálam 2*92V on jár az egész . 184v teljes táp feszültség . 1200VA A toroid . Ami kb 7A . Enne a megszakitására alkalmazom a 16A relét. Mint koppanás gátló. Dehát csak fél tàp jelenik meg a kimeneten ha tönkre megy 92V max 8A .
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2018
Hónapok óta agyalok ezen, és ráadásul itt híd üzemmód is lenne ugye...
ami csak tovább bonyolítja a dolgot... A crowbar amit küldtél elvileg megvan skiccben... De az is csak arra jó hogy kiold ha gáz van, magyarul ezt az erősítőt nem lehet magára hagyni, dehát egy diszkóban buliban az ember úgyis figyeli.. Mert ha ég a relé minimum azonnal le kéne kapcsolni... Ha a közelébe bírsz menni sérülés nélkül...
Addig nincs gond míg normál AC feszültséget kapcsolgatsz a kimeneten, bár ekkora erősítőnél már ott is határeset a normál relé.. Akkor van a gond ha elszáll a végfok és a kimenetre DC kerül a 95v (DC) +- on meg ott lóg a 4 vagy 8 ohmos hangszóró ami esetleg nem 2 fillér ugyebár.. Aztán az erősítő önálló életre kel begyújt mást is... Ez már az a kategória amit nem lehet félvállról venni hogy működik aztán jó is az úgy... Ha rajt lóg egy 100 ezer ft os Eminence hangszóró és mind a 4 hangszóród 1 mp töredéke alatt repül el mint a győzelmi zászló akkor van fejvakarás, ha megúszod ennyivel, és az erősítő nem kap lángra és okoz nagyobb bajt...
Nem vagyok vészmadár de ezek tények.. Én mondjuk most a megfelelő borda kiválasztásánál akadtam el, a védelem az utolsó és egyben a legnagyobb fejtörést okozó tétel lesz. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2018
Az egyik kolléga megoldását nem írhatom ide változtatás nélkül, mert nem kaptam rá engedélyt, de kicsit másképpen talán elnézi. A trafó szekunder körében valami lomha biztosíték. Természetesen még a váltófeszültségen a graetz előtt. A puffereket pedig valami akkora ellenálláson keresztül süti ki valami relé, ami úgy van méretezve, hogy a kisütő áram ne haladja meg sem a relé, sem a kondenzátorok maximális áramát. Az ellenállás terhelhetősége meg akkora legyen, hogy a kisütési energia, valamint a biztosíték kiolvadásáig tartó terhelés ne tegye tönkre. A te erősítődnél például 1 Ohm /20W elég lehet.
Hasonló megoldásra gondoltam csak nem mertem leírni hátha hülyeség...
Privátban majd még kereslek ezzel kapcsolatban ha az idő eljön. Egyenlőre míg nincs borda nem tudom a huzalozási és szigetelési séma hogyan lesz megoldva... Addíg meg eláll a sarokban az egész...Értem ezalatt hogy én mindent duplán 2.5 mm es kanóccal viszek és mnindenhol esztétikusan lezsugorozva szépen. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2018
Egyszer csináltam olyat (bárki kipróbálhatja), hogy a végfok kapcsolóüzemű tápjának a teljes szekunderét 2x60 azaz 120V DC-t egy fűtőszálon keresztül (ez volt az áramkorlát) rákötöttem az elektróda végére, majd koppintottam vele egyet és felemeltem. Simán tartotta azt a 2-3cm hosszú ívet ameddig el nem emeltem teljesen. Na valami ilyet kellene megszakítania egy relének. Képtelenség.
Csatolok egy relé doksit, aminek a grafikonján feltüntetik az adott feszültséghez tartozó áramot. Ezen jól látható, hogy a relé megszakítana akár 300V DC-t is, de csak 300mA mellett! 100V esetén meg 0,5A-t. Ugye, ha a végfok átmegy zárlatba, akkor ott nem 500mA fog folyni hanem lényegesen több, egészen addig, amíg ki nem olvad a tápjában a biztosíték, vagy el nem ég a hangszóró lengőcsévéje (6 ohm hangszóróellenállás esetén 15A folyik). Amíg valamelyik nem történik meg, addig pedig ott lesz az ív a relé pogácsái között. Sokan vonnak le téves következtetést abból, hogy de hát működik a relés hangszóróvédelem, koppanásgátló. Persze, mert még nem kellett valóban működnie, csak rá vagy lekapcsolni a hangszórót a kimenetről.
Ez nem valami jó minőség sajnos, de itt nincs más aki készít ilyet. 20Ft/négyzetcenti plusz 500ft a fólia keezites. Alkotó-t kellene megkerdezni hol gyártatja, mert eddig az Ő panelja volt a legjobb amivel találkoztam.
Ezt próbáld elmagyarázni annak aki téged ezért galambnak titulál, bár az szárnyas akár el is repülhet )) És másfél éve ezt magyarázza.. Persze hogy képtelenség és az csak 2x60v.. Itt 2X95v dc ről beszélünk, és 2X 120! ról... Feljebb mint ha ezt próbáltam volna leírni 95v on 8 ohmos terhelésen előbb fog a hangszóró égni meg a relé mint elolvadna a 10-15A biztosíték...
Itt most nem a koppanásgátlás a lényeg mert az mindaddig működik míg nem megy át drótba az összes FETT.. Ha akkor elejtene a relé szerintem nem is biztos hogy csak ív maradna fenn lehet hogy az a 2 elektróda pogácsa felrobbanna mondjuk az jobb is lenne mert akkor biztos hogy szakítja a kimenetet de a valóság nem ez A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2018
Nem néztem a dobozt, ipari körülmények közé gyártottam 1600V egyenre egy spéci tápot zárlatkor spéci mágneskapcsolókkal bontottam ,soha nem volt gubanc. Hogy még egy "gyengeáramos " melót említek: Vonalas telefonközpontok akkutermébe terheléspróbázó műterheléseket gyártottam 50A-es lépésekbe kapcsoltuk az egyent, igaz csak 48 volton. Amúgy meg ha minden védelem kampec, ott a bizti. Az is igaz ami kapcsolókat meg nagy áramú cuccot beépítettem drágábbak voltak mint egy kajak kinai digi erősítő összesen.
Természetesen ha kell, lehet gyártani megfelelő relét. Lehet ívoltó gázzal, vagy valami olajjal tölteni, de akár az is megoldás, hogy valami rugós dologgal jó messzire elrántani a pogácsát.
De nem a feszültség, nem az áram, hanem az ív energiáka az ami folyamatos plazma állapotban tartja a pogácsák közötti gázt (levegőt). Ez pedig jól vezeti az áramot. Amikor villám csap bele a földbe, ott is ha megindul az ionizált csatorna felépülése, egyre jobban vezetni kezd, majd hatalmas dörrenéssel addig marad az ív, amíg az összes töltés ki nem egyenlítődik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |