Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van valakinek a címben jelzett, (esetleg már meg is épített, de legalábbis elviekben 100%-os biztonsággal működő) kapcsolási rajza? Egy 4,5V-os motort kellene meghajtanom és egy diszkófényhez kéne a kapcsolás. Előre is köszi: dc
Nos tudomásom szerint egy discoban állandóan zene van... Akkor vorokjon össze-vissza???
Szerintem megadhatnál egykét paramétert hopgy mire kéne váltani meg basszus vagy magas.. hangos halk.. színek meg hasonlók.. Mert így elég nehéz belekezdeni... Szerntem csak minden negyedik vagy 8adik ütemre kéne váltania bár a fényteknikában nem vok otthon...
Igazad van, tényleg picit tág volt a kör .
Tehát, igen, állandó zene van, ezért egy ütemre forgásirányt váltó kapcsolás kéne (tehát polaritásváltó, gondolom). Basszus hangokra. Egy 12V-os autóablaktörlő motor (ami 4,5V-ról van megtáplálva [elindul...]) lenne az áldozat. Idézet: alapba oda-vissza megy :yes::yes:„autóablaktörlő motor” vagy neked milyen van ?? trabanté meg zsiguli stb.. ezek oda-vissza mennek :yes::yes::yes::yes: bontóba veszel 500 pénzért kapcsolóval együtt :yes::yes::yes::yes:
a trabanté a legjobb sztem :yes::yes::yes: 1 cm es tengelye van és egybe van az egész moci + elektronik ha jól tom + kapcs ami külön term., de gondolom lehet a kapcsoló helyet directbe kötni .
és trabantba van 6v és 12v-os :yes::yes:
Oksa,tom,h. vannak oda-visszások (nekem épp 5perce lett meg a 2. ),de ez az áttétel miatt lassú és nem ütemre forog,és ez fontos lenne.. Ezért keresem a kapcsolást!
Helló dcenter.
Bár pontos elképzelésem nincs:no:, hogy mire fogod használni ezt a fényeffektet, de azért van 1-2 jótanácsom:yes:... Probálj meg utánna érdeklődni Idézet: -ok nak.„MIKROMOTOR” Ezek a motorok "mint neve -is mutatja" kicsik. A motortest tartalmaza a fogaskerék áttételt-is. Jellemzően 12Volt-osak, többféle kimenő fordulattal kaphatók. A mikromotorokat sokkal könnyeb vezérelni, nincs nagy áramigényük. Valaha én is foglalkoztam az ablaktörlős technikával... Szerintem az alkalmazása igen csak korlátozott... Bár akinek ez kelll!?! Ja a 12Volt-os mikromotorok 4.5 - 5Volt-al is elfogadható nyomatékot képesek leadni. Ez pld:egy tükör forgatásához elég (nem tükörgömb!!!). Vezérléssel kapcsolatban csak annyit, hogy az analóg és digitális technikát kell ötvözni.((Persze ebben nagyon sokat segíthetnek az AD-s egységet is tartalmazó PIC-ek. (1-5let)) Vagy PLD:
vagy
Persze még lehetne kombinálni, de ezt a mindenkori feladat-fényefekt határozza meg. Remélem tudtam 5letet adni.: _jani_
Szerintem azt kéne először meghatároznod, hogy magas vagy mély hangokra váltson irányt. Általában a fények úgy működnek, hogy magasra színt, mélyre irányt vált.
kell egy mikrofon, ennek a jelét erősíted, aztán leszűröd a kívánt frekvencia tartományt majd ellenőrzöd a hangerőt a tartományban. ide akár egy egyszerű VU métert is használhatsz és az egyik leddel párhuzamosan kötsz egy optocsatolót, ami meghajt egy bistabil multivibrátort. azt hiszem így hívják, azt az áramkört aminek két stabil állapota van és a két állapot között egy impulzussal lehet váltani. Tehát ennek az áramkörnek az egyik stabil állapotában az egyik irányba, a másik stabil állapotában pedig a másik irányba forog. Ez csak elmélet... még soha nem csináltam ilyet
jó az elmélet, csak kell egy dinamikakompresszor-limiter a kondenzátorkapszulára: SSM2167
ezzel a mindenkori jelszintet 0dB közelébe (soha nem fölé!!!) lehet juttatni. Oda kell betenni egy-egy sáváteresztő szűrőt, majd a kapott jelet egy-egy schmitt triggerrel lehet úgymond digitalizálni, vagyis a motorvezérlő billenőkörnek tudsz adni egy igen-nem jelet (vagyis van kopp - nincs kopp, van ci - nincs ci). A két frekvenciapont amit figyelni kell: Mély: 200-300Hz között (ott koppan a dob, viszont a kontrabasszus morajlása 150Hz alatt van, ezért az nem fog bezavarni) Magas: 8000Hz felett (mert 15000Hz felett eyrészt a discos falak nemigen sugároznak - kivéve BOSE és hasonlók - másrészt 8-12kHz körül csörömpölnek a cinek)
Itt egy kép, ehhez a fényhez kellene a motor és a vezérlése.
(Persze mindezt amatőr kivitelben készíteném el..)
Nos ha basszusra kéne akkor az én elképzeléseim szerint egy mélyszűrő meg egy scmidt tiggert utánna esetleg egy kis finomítás és meg is van a dolog...
Pár tranzisztorból megvan... Nem egy drága ahogy most számolgattam Jah viszont nem tudom hogy a polarírást hogy oldja meg. Én egy stabil multira gondótam és ezt kapcsolgatni egyik másik irányba... Szerintem elég megoldható lenne. HA akarsz vele bővebben foglalkozni akkor küldök képet is.. Csak egy emailcím kéne aztán megy a kép meg a leírás hozzá. VÉgülis egy multi az alap oszt arra épül rá a többi.. By:BALy
JAH igen...
Mivel gondolom van ottan dj pult is ezért onnan simán le lehet kapatni a jelet... (gondolom én)
Én is erre gondoltam, meg arra, hogy nem árt néha nyitott szemmel járni ITT (a HE-n)!
Halihó!
A rajz kicsit öngyilkos ! Fetek védődiódák nélkül meghalnak motor kinyirja őket 1 2 váltás után . Valamikor 10.éve csináltam én is helyi DJ srácnak ilyet. LM324 volt az eleje mikierősítő, sávszűrő(RC T szűrővel),diódás egyenirányító , határoló.Ezután CD4013 1ik fele mint 1 astabil ennek kimenetén tranyós hidban a motor. Volt benne "watchdog" (C-MOS shmitt trigeres NAND kapukkal )ami ütem szünetben nem hagyta 1 irányba pörögni motor hanem időzítés után(néhány másodperc) saját ütembe csóválta tükröt. De ezzel akár leállithatod a motortápot / izzó világítást is ..stb ... stb... Ennyit a vezérlőmről...
Most már kezd engem is érdekelni a dolog
esetleg a kapcsrajzot is fel tudnád rakni? Én most egy lézershow megvalósításán dolgozom. persze minnél kevesebb pénzből akarom kihozni. már alakul a projekt.
Ja, ha kész lesz a lézershow akkor természetesen felteszek egy cikket róla ide is.
Elvileg fel de vmi kézzel rajzolt papíron van meg de eagleba is át forgathatom ... de leginkább csak fejben van tartva . Annó a "tuc tuc" sávval voltam bajba hova is eshet . De mamár van 1 2 jobb fajta progi ami jól mutatja merre van "tuc tuc" !!!Akkoriban 286osomba még Sblaster se volt ami tudott volna segíteni Igaz a zenei műfajtól is függ hogy milyen hangszinnel hangsávval alakul ki a ritmus. Végülis volt 1 valami tip 200-300 Hz környékére. 1 kis türelmet kérek és előkeresem dokumenteket és leporolom a port róluk .
Nem akarom magam ismételni, de muszály:
jó az elmélet, csak kell egy dinamikakompresszor-limiter a kondenzátorkapszulára: SSM2167 ezzel a mindenkori jelszintet 0dB közelébe (soha nem fölé!!!) lehet juttatni. Oda kell betenni egy-egy sáváteresztő szűrőt, majd a kapott jelet egy-egy schmitt triggerrel lehet úgymond digitalizálni, vagyis a motorvezérlő billenőkörnek tudsz adni egy igen-nem jelet (vagyis van kopp - nincs kopp, van ci - nincs ci). A két frekvenciapont amit figyelni kell: Mély: 200-300Hz között (ott koppan a dob, viszont a kontrabasszus morajlása 150Hz alatt van, ezért az nem fog bezavarni) Magas: 8000Hz felett (mert 15000Hz felett eyrészt a discos falak nemigen sugároznak - kivéve BOSE és hasonlók - másrészt 8-12kHz körül csörömpölnek a cinek) Hát ennyi.
Igy igaz mivel rád utaltam Damatic !Jó okés teljesen konkrétan nem ... és kösszi az infót mégegyszer!
Tényleg ezt a profeszionális dinkomp. IC.-t Olcsón hol találsz ittHUN ?! Emléxem valamikor(5-8 éve) futott róluk 1 cikk sorozat a RT hasábjain is. Vagy AnalogDevices "freebe is sampléz" ilyet ?(fú de tudok ungaríse ) Helyette megteszi 1 dióda ami 1 tranyát/FETet rángat ... ami a miki jelet / Au-t módositja.
hun-hun, hát a kert végibe - úgy ki vót szegíny...
2-3száz forint sok egy olyanért, ami megoldja minden gondod? de igaz, mivel nem akusztikus felhasználás, minek a profi, ez olyan, mint PIC-el egy multivibrátor... atommal nyúlra lőni. úgy is lehet, csak azt én nem tudom, hogy miként, meg gondolom kísérletezni kell vele.
Na,én meg szórom fel a rajzokat !
Ez egy elvileg rossz rajz (a vezérlése legalább is.. pcfórumon lefuttattunk egy témát erről,sajna elég nagy veszekedés lett belőle,remélem itt nem lesz ) a rajz
Tehát elvileg a motorvezérlő rész rossz. (Amúgy a szabályzó részét megépítettem,de még nem teszteltem.)
Nem csak elvileg, !!!
Ebből kéne egy működő változatot ki5tölni??? Vagy csak a véleményünk kell? Megprobálom szimulálni a problémát a PC-n. Az biztos, hogy a lábak számozása nem korrekt az LN324-nél.
Akkor ezt a vezérlőt még nem építetted meg? Mimiatt kell a 4.5Voltos táp?
Igaz hogy az áramkör némi módosítás után hajlandó volt elindulni a szimulációban. A motor meghajtására szerencsésebb lenne 2DB komplementer emitterkövetöt alkalmazni. A kapcsolás valahogy így nézne ki: Az NPN tranzisztor Idézet: ollektorát a +tápegységre kell kötni. „C” A NPN és az PNP tranyó Idézet: mittereit össze kell kötnöd, erre a pontra lesz a motor egyik kivezetése csatlakoztatva. A PNP tranyó „E” Idézet: ollektora a - tápegységre lesz kötve (GND).„C” Az NPN és PNP tranzisztorok Idézet: ázisait szintén össze kell kötnöd, ezt a pontot kell a Q1kimenetre kapcsolnod.„B” Ezzel a felével készen is lennénk. Értelemszerűen a másik két tranyót ugyanígy kell össze és bekötni. Persze a tranyókat védő parallel diódákról sem szabad megfeledkezni!
1 idióta kérdés: mivel csinálod ezeket a rajzokat?
EWB...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |