Fórum témák
» Több friss téma |
Bármilyen típusú mosfet alkalmazható, N, P csatornás csak rajtad múlik mekkora feszültségűt, csatornaellenállásút és tokozásút választasz. Igények szerint.
Külső dióda nem kell, hiszen ott van benne, és általában elég jó. Hogy milyet érdemes használni azt a feladat dönti el, de házi körülmények között szinte bármi jó, hiszen nem különleges dolgokat épít az ember. Nagyobb teljesítményekre jobb az IGBT, annak nincs kimenő kapacitása meg szivárgó árama mint a fetnek, bár kapcsolóüzemben ez általában nem okoz gondot.
Én abból szoktam építkezni amihez olcsón hozzájutok, van egy fél szatyor 20A-es fetem amit a bolti ár töredékéért vettem, a hegesztőinvertert meg a pwm végfokot leszámítva mindent ebből csinálok, még analóg áteresztős labortápot is.
Sziasztok!
Skori URT kapcsolását építem után, néhány módosítással/ kiegészítéssel. URT Elsődlegesen áramgenerátoros üzemmódban kívánom használni, maximálisan 45V-os kimeneti feszültséggel.Az egyik módosítás, hogy szinkron egyenirányítást tervezek alkalmazni. Ilyet már használtam feszültséggenerátoros táp esetén. A vezérlő IC-nek (IR11688) szükséges tápfeszültség előállításával van "gondom", bizonytalan vagyok a lehetőségekkel kapcsolatban. Mivel előfordulhat, hogy a tápegység kimeneti feszültsége lemegy akár 1-3V-ra is, erről nem táplálhatom az IC-t. Úgy gondolom, hogy külön szekunder tekercsről sem járathatom, mivel annak a feszültsége is leesik, ha a másik tekercsen is alacsony a feszültség. Az én ismereteim alapján annyi maradt, hogy egy másik kis segédtáppal (az már leválasztott) állítok elő 12V-ot az IC számára a 230V-ból. Van esetleg más lehetőség? A terhelőáram 16-20A a szekunderen, ezért nem használok egyszerű diódás egyenirányítást, mert hatásfok- mániám van. ![]()
Nem tudom mekkora feszültségre van szüksége az IC-nek, de nem nagyon értem mitől esne le annyira a szekunder feszültség. Ha nincs teljes áramkorlát vagy burst mód akkor a szekunderen szerintem mindig van akkora fesz ami elég a szinkron IC tápellátására.
Mondjuk én 20A-nél biztos hogy nem szórakoznék vele, csak plusz hibalehetőség. Nekem 120A-en is megfelel még a dióda. ![]()
Ha jól emlékszem, 4,5-18V között működik az IC. A feszültség azért eshet le annyira, mert szükségem lesz arra, hogy akár 1-2V-on is tudjon x A-t tartani, meg ugyanazt az áramot magasabb feszültségen is.
Oké, a hegesztőmbe nekem is jó volt a dióda a kimenetre, de azt nem is igyekeztem passzív hűtésűre készíteni. ![]()
Szia!
Ha már Skory-féle tápot építesz, van neki erre is megoldása: Bővebben: Link.
Ha az IC segédtápját ellátó szekunder tekercset a primer fölé tekecseled, akkor nem fog (annyira) leesni a feszültsége mint a fő szekunderé.
Szia!
Ez az áramkör látja el táppal az IR21531 IC-t, ha megnézed a komplett táp rajzát. Ezt ebben a formában nem használhatom a szekunder oldalra, mivel nem galvanikusan leválasztott a hálózattól.
Örülök, hogy ezt írtad, gondoltam rá, de nem tartottam életképesnek. ETD49-es magra építkezek, szerintem lesz rajta annyi hely, hogy megfelelő szigeteléssel készítsem el ezt a segéd szekundert. Első körben majd rátekerem, ha szükséges akkor megpróbálom szendvicsbe tekerni a primerrel, hogy szorosabb legyen a csatolás ezek között.
Sziasztok!
EZT a halogén transzformátort próbálom megjavítani. Az az érdekes, hogy áram alá helyezve hallom, hogy sípol, ebből kifolyólag gondolom működik, a kimeneten még sincs feszültség. Az alkatrészeket egyesével kiforrasztva kimértem és mindegyik jónak mutatkozott, egyedül a diakot és a kondenzátorokat nem tudtam mérni. Tudtok abban segíteni, hogy mi lehet a gond?
Terheléssel teszteld. Illetve nem tudom mivel mérsz, de digit multi nem biztos, hogy fogja tudni AC-ban helyesen mérni a szekunder oldalon az AC feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2018
Mindenképp kell rá a terhelés, mint a dobozán is írja min. 35 Wattnál indul.
Ha visszaolvasol ezeknél a tápoknál ez gyakran felmerülő probléma, az orvoslásának a módját is minden esetben megírtam. Amikor előjön (mivel előtte rendesen működött) ez a minden alkatrész jó még sem működik dolog, olyankor azt kell csinálni, hogy mind a két meghajtó (bázisköri) tekercshez hozzá kell tekerni 1-1 menetet. Tehát letekered a kis zöld ferritgyűrűről a 6-6 menetet, és feltekersz helyette 7-7 menetet, természetesen ugyanúgy fázishelyesen ahogy volt. Az is segít pluszban ha a tekercseket közelebb rakod egymáshoz, hogy ne legyen közöttük akkora szórás.
Ha sípolást hallasz az nem azt jelenti hogy működik, hanem hogy vagy indít a diak és annak a fütyörészését hallod, illetve ebben van még egy áramkorlát is a harmadik tranyóval, előfordulhat hogy azzal van gond, vagy valamiért túl nagy az áramfelvétel a primer körben. Ha azt ideiglenesen kikötöd, egyértelműbb lesz a dolog. Aztán tehetsz még bele az áram mellé feszültség visszacsatolást is (lásd Skori oldala) és akkor terhelés nélkül is működni fog.
Sziasztok!
Egy kapcsoló üzemű tápegységet szeretnék javítás után feléleszteni és kipróbálni. A 230V primer rész elé soros izzót tennék. Ez a fajta van itthon, ez megfelel? Vagy a hagyományos E27 kellene?
Szia!
A forma nem érdekes, csak a teljesítmény. Attól függ, mit akarsz megvédeni, 100-200 wattos fölé nem érdemes menni kezdetben.
Ez egy faipari élzárógép vezérlésének a tápegysége. A trafó primer körében levő FET-et cseréltem zárlat miatt, és most jönne a próba
Sziasztok,
Szokás szerint ha van időm, akkor nézelődök az interneten, és rábukkantam valami érdekesre egy transzformátor méretező programra. az a baj hogy oroszul van és nem tudom hogyan lehetne angolra vagy magyarra állítani, már az angol is jó lenne.Bővebben: Link320volt.com/en/smps-donusturucu-bobin-transformator-h...plama/ Itt letölthető a progi, akit érdekel.
3 esélyes a dolog - vagy nem engedi az izzó a normális indulást, vagy megvéd a hangos durranástól, vagy nem történik semmi rossz és beindul.
Az nem biztos, hogy egy fet-csere elég volt. A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2018
Nekem alapból angol nyelven indul. De ha törlöd az orosz nyelvi fájlokat, jó eséllyel neked is angolul fog menni. (russian.lng)
Szia. hol találom? ezt a(russian.Ing) nevű fájlt mert végignéztem még a rejtett szisztem fájlokat is és nem találom,egyik mappában sem.
Kibontogatod egyesével külön könyvtárba a programokat, és ott lesz a könyvtárban, de nekem úgy is angolul indul hogy ott van az orosz nyelvi fájl. Egyébként meg így első ránézésre nem sok lópikulát ér a program.
Szerintem ez a program amit letöltöttem, nem jó valami nem kóser mert nálam csak úgy indul ha rendszeergazdaként indítom. ez van. nekem jó lett volna. mert én nem vagyok műszerész.
Ne a rendszerlemezen csináld, hanem ha a C-n van a rendszered akkor a D vagy akármilyen meghajtóra bontsd ki. Nekem a 64 bites win10 alatt is működik, látható a képeken mit csináltam, az is hogy ott van az orosz nyelvi fájl, és ennek ellenére is elindul angolul, egyetlen kattintásra.
Akkor mégis csak az én programommal van baj, mert nekem (forward) mappában csak mindössze
4 fájl van csak. látom a tiédben van vagy 20 fájl.és a D meghajtóra csomagoltam ki külön mappába, KB 15MB az egész program. egyébként Win10 64bit a gépem.
Sajnos nem teljes verzió az enyém. vajon honnan tudnám letölteni a teljes verziót?
nem tudod véletlenül?
Próbáld meg ezt, simán a kommanderrel átmásolod (kicsomagolod) és működnie kell.
Itt egy másik verzió, egy csomó mindent tud még csak oroszul. hátha valaki tud mit kezdeni vele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |