Fórum témák
» Több friss téma |
Értem és milyen jelet kellene találnom a gate trafó bemenetén ? Illetve milyen a jel ha teljes a kitöltés?
Ma találtam még egy kis támpontot egy orosz oldalon. Megpróbálom végigmérni ezeket az IC-ket hátha kiderül valami érdekesség belőle.
Azt sem tudom hogy milyen inverterről van szó, csak sejtem hogy nem ellenütemű hanem együtemű (2T forward). Annak a gate-jén olyan jelnek kell lenni amilyet az UKT-s cikkemben látsz. Tehát szinte tökéletes négyszögjel, az elején túllövéssel. A túllövés nagysága meg attól függ hogy mekkora a gate trafó szórása, illetve hogy mennyire van a túllövés zénerrel elnyeletve. Mert ha pl. 14V körüli a jel amplitúdójának csúcsa, és van egy 15V-os zéner ott, akkor a túllövést a zéner eszi meg, nem lesz látható a szkópon.
Én azt hittem, hogy ott kell mérni, nézni a jelalakot a mérési ponton. Oké tanultam, de már nem szedem szét összeraktam lesz ami lesz. Ezt azonban megjegyeztem, hogy a C-E láb között mérjem legközelebb.
Tény, hogy figyelmetlen voltam, egy hasonló tipus SM-je is azt írja, hogy az IGBT-k (C-E), és (G-C) lábán kell nézni szkópon a jelalakot, bár az angol tudásom minimális. Köszi, hogy felhivtad rá a figyelmem.
Ne a C-E láb között nézd mert vagy az életed megy rá ha nincs leválasztva, vagy a szkópod, vagy az IGBT-d ha mellényúlsz. Nézd a trafó szekunderén. Csak azt nem értem hogy akkor eddig miről beszéltünk, ezért is volt nekem gyanús már a legelső kép is.
Miért mi gyanús nem értelek, pl már a 2 képen jó a jelalak, jó a frekvencia, és jó az amplitudó is ez látszik a szkóp beállitásán is. Az első képen tudom, hogy rossz, de ott hiányoztak az igbt-k belőle, és csak a vezérlő részről készült külső segédtáppal táplálva.
Nálam így néz ki az UKT szekundere, hogy ebből mennyi a valós túllövés és mennyit szed össze még a mérőfej azt meg nem mondom, de ha leveszem belőle azt a 0,8 osztásnyit ami alul is van, még akkor is marad úgy 60V-nyi.
Sajnos ezt így nem mértem, csak külön, külön a két IGBT-n, de ha valami gond lesz vele így fogom. Ha már összeraktam, ki fogom próbálni aztán meglássuk, hogyan bírja. Esetleg ha nagyon ráérek szétszedem és megnézem. Bár mostanában eléggé leterhelnek a mindennapi gondok, kapkodni nem akarok mert abból semmi jó nem sül ki. Az viszont látszik, hogy a tiéden is felül jóval nagyobbak a tüskék.Biztosan az enyémen is vannak rendesen tüskék, nem semmitől melegedett a 22R/10 W-os ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018
Sajnos tegnap este sikerült csinálnom egy zárlatot. Ma felmérem a károkat de szerintem az IGBT-k egy része elszállt.
Csak nem hagyott békén a kíváncsiság, szétkaptam és megnéztem a szekunder trafón a jelalakot, ilyen lett .
Akkor kezdheted újra az egészet . Amikor én zárlatot csináltam nekem mind a két oldali IGBT- repült, + az egyik védődiódája. Amint rendbe raktam a vezérlést nem indult a gép. Nem tudom miért de a 47R/10 W-os hideginditó ellenállás is megszakadt ami a relénél van, meg egy 15V-os stab IC is cserére szorult. Csak ezek cseréje után indult az inverter.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2018
Ezt a jelalakot a főtrafó szekunderén méred a diódák előtt?
Vagy ha van egy rajzod azon be tudod jelölni hol mérted? Megyek felmérem a károkat aztán valahonnan megrendelem a cuccokat hozzá.
Igen ezt a főtrafó sekunder kivezetésén mértem 2 VOLTS/DIV illetve 5uS TIME/DIV állásnál. Gyakorlatilag erről megy a hegesztés, igen ezek után van 2db nagy teljesitményü STTH6003 dióda. A fehér leszoritó szalag fölötti két nagyobb méretü forrasztás körbe apró furatokkal.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2018
Oksa így már értem.
A veszteség eddig 2 db igbt valamint a vezérlésben is történt valami mert a jelek amit eddig tudtam mérni az már nincs meg. Lehet a szkópban is elszállt valami de ezt még nem tudom kijelenteni. A beállításhoz használt négyszögjelet szépen megjeleníti de a 12 V szinuszt már elég torzan egy részét lecsípve jeleníti meg. Egyenlőre pihentetni kell a projektet.
Szétválasztottam a vezérlést két részre. A kis trafót ami az IGBT-k közé van beszerelve könnyű volt kiforrasztani mert egy rövíd vezetékkel van bekötve a panelra.
Rámértem az AO4616 és AO4606 kimenetére és megvan a jel ami kell a vezérléshez. Kivezérli +-13-14 voltra nem tudom pontosan mérni mert a zárlatkor a szkópomban is sérült valami. De a jel négyszögjel és a frekvenciája 44kHz. Ezt jónak ítélem meg. Ha ez jó akkor a kis trafó vagy a mögötte található kis panel lehet még hibás a ami a Gate lábakat vezérli.
Nekem is a kistrafó után van a vezérlés két teljesen egyforma része, na ott voltak a gondok, ha visszább olvasol láthatod, egy egyik oldalin szinte mindent cserélni kellett. Azon az oldalon ahol az IGBT teljesen zárlatba ment át, vagyis drótként viselkedett. A szakadt IGBT-nél viszont alig kellett alkatrészt cserélni. Külső segédtápról megtáplálva, nézni kell a jelet, amig nem tökéletes a Gate lábon. Ha van labor tápegységed azt kb 120-150mA állítsd be ennél nem szabad nagyobb áramot felvenni.Ha nincs tegyél bele sorosan gy 10R/10W ellenállást én legalábbis így csináltam. Amig nem jó a vezérlő jel addig nem szabad hálózatra kapcsolni, még soros 100W-os égővel sem, mert a feltöltött kondenzátorokban van annyi energia tárolva, hogy az IGBT-et tönkreteheti. Fentebb leírtam milyen alkatrészeket cseréltem, és a rajz is fent van.
Igen így van, ha a G zárlatba meg valamelyik másik lábbal, akkor számolni kell, hogy csapást vág az alkatrészek között a körben. Általában van egy 18V körüli Zener a G védelmére, de ilyen esetben az hal meg először.
Sziasztok ígértem képeket a jelalakokról.
Egy kicsit kapott a szkópom a zárlatkor így nem tökéletes a képe de a lényeg még látható. Ez a jelalak van a kis transzformátor lábain ami az IGBT-k közé van beépítve. A trafó ki van kötve így ez jelenleg egy terheletlen vezérlés jelalakja. vizszíntesen 5,3div ami 5 mikrosec/ div esetén 37,7kHz A rajzon 36kHz szerepel így a vezérlés szerintem jó. A kivezérelt jel amplitúdója kb 13-14V ami már biztosan elegendő a meghajtáshoz. Holnap kimérem a kis vezérlőpaneleket bemérea a zénereket és akkor már szűkül a kör. A kis trafót hogyan lehetne kimérni? 50Hz 10 volttal meghajtani és mérni a 4 kimenetét?
A google a barátod, ha a beírod a keresőbe "kende ms 300"
egy rakás képet és kapcsolást hoz fel. Jó volna ha megkeresnéd a kapcsolását vagy a legjobban rá hasonlitót. Akkor talán jobban tudnánk segíteni, így tűt keresünk a szénakazalban. Felrakok egy képet gondolom erről van szó.Nekem a hütöbordák alatti részen voltak a problémák ott kellett egy rakás alkakatrészt cserélni. Igy viszont semmi sem látható hogy milyen alkatrészek találhatók ott az IGBT-en kivül.
Találtam egy videót ott is a kicsi trafó és egy 3 lábu alkatrész volt a hibás. https://youtu.be/J3xrR1gu8EQ
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
Ezen kapcsolási részleten ( ha egyáltalán azé) feltehetően, a videón szereplő ellenállásról van szó, amely szakadt vagy megnyult. Minimális az orosz tudásom.
Közben találtam még videókat és meg is néztem, most már értem milyen kis transzformátorról és kis panelekről beszéltél. Feltehetően a kis trafód két szekunder része vezérli a két kis álló panelt, amik viszont az IGBT-et vezérlik. Tehát ahogy te is gondolod vagy a kis trafó rossz vagy az utána lévő kis panelek vagy mindkettő. Követni kell a jel útját és kiderül, de az IGBT-et ne forraszd be, és ne kapcsold hálózatra !!, csak külső segédtápról táplálva keresd a hibát amig ne lesz jó a vezérlő jel. A kistrafót LCR mérővel ellenőrizheted kiforrasztva.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
Valóban az oroszoknál kell kutakodni rengeteg videó van a neten de pont ilyen hibáról nincs semmi.
A kispaneleket ma kimértem a zénerek diódák és ellenállások mind jók. Rajzot nemsokára rakok fel de már fent van itt is csak más néven . Igen amit csatoltál pont olyannal küzdök. A vezérlésbe a segédtáp rész ki van iktatva és nem is akarom feléleszteni azt a részt mert feleslegesnek tartom. egyszerübb egy 2x12V-os kis trafót bekötni a helyére. Remélem ma lesz időm vele foglalkozni és elkezdem berakni az alkatrészeket aztán meglátom melyik komponensnél esik le a jel amplitúdója és ott lesz a hiba. A kis trafót ha nem nagy menetszámú lehet érdemes újra tekercselni. Mert nagyon úgy tünik az a hibás.
Ha visszarakod a helyére, és nem változik a jel, illetve nincs nagy eltérés a bemeneti (primer)és két kimeneti (szekunder) részen a jelnek akkor jó lehet. Multival is megmérheted, de nem igazán ad pontos mérést, ugyanis nagyon kicsi az ellenállása.
Az enyémben az a kis trafó induktivitása 2,37 uH ezt nem mértem, hanem gyári adat.
Tehát az egy primer és a két szekunder oldali tekercs is ilyen értéküek. Sajnos a menetszámokat nem tudom. Valamelyik ismerősödnek nincs egy LCR müszerje, ki van forrasztva, csak meg kellene mérni. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
Megmértem egy LCR mérővel, érdekes mert 0,88mH mért mindhárom tekercsen és 0,2R -0,3R ellenállást. Most akkor vagy a gyári adat nem arra a trafóra vonatkozik, vagy rosszul mér a műszerem.
Szia, Nem tudom milyen műszered van, de nekem egy kínaival sem sikerült a mérés! Bezzeg a fősulin még volt normális analóg tekergetős, azzal állítottam be anno a Quad405 tekercseit!
Sajnos nincs LCR mérő műszerhez lehetőségem hozzáférni. Tegnap beraktam a kis panelokat és a trafót is. Így a jel nem torzult és az amplitúdója is megfelelő.
Most hogyan tovább? Mit mihez mérjek? Eddig a +-15 voltos segédtáp közös pontjához(test)-re csiptettem a mérőkábel csipeszét. A mérőtűvel pedig a AO4616 kimenetét tudtam mérni. Az AO4606 kimenetén szintén ugyanaz a jel volt mérhető. A trfaó beforrasztása után a szekunder oldalon a testtől függetlenné vált a jel így ott már csak a trafó két-két pontja között tudok mérni. a jel pedig négyszögjel kis szünetekkel. Mindjárt csinálok pár képet róla.
Egy ilyen átlátszó plekszi dobozban, de nem ott vettem ahová a hivatkozás visz. Valami újabb szoftver van rajta legalábbis az eladó azt mondta.
https://azsiacenter.com/14474-96644-large_default/lcr-t4-tranziszto...np.jpg. A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |