Fórum témák
» Több friss téma |
Próbálok egy 16f46k22-t 64mhz járatni, de valami gond van a c kódban. Csak nem tudom, hogy mi, ezt a hibaüzit kapom:
Sziasztok!
Kkrisz75 fórumtársunk tett fel egy teljesen jó példát fordulatszámmérőhöz, EBBEN a hozzászólásában. Itt nekem csak az nem teljesen egyértelmű, hogy a megszakítás figyeli a PORTB-t, ekkor történik a megszakítás. Na de hányadik portot? Összes beállítást, mindent átnéztem, de nem tudok rájönni. A következő kérdésem az lenne még, hogy szeretnék ehhez hozzácsapni egy sebességmérőt is. Gondolom az elv ugyan ez, csak a számítás lesz más. Viszont, ha ugyanígy egy megszakítással számolom a bejövő sebesség jelet, akkor szintén csak annyit ír, hogy PORTB. Nem építettem még meg a kapcsolást, a kijelzőn a kiírást megoldom, csak ez a megszakítás a bejövő portra történő dolog nem világos. A mikrovezérlő is 16f628A lesz majd.
nincs megadva, azt neked kell a portfigyel makróban egy inputtal megadnod.
Csak egy apró megjegyzés. A 16F628A egy mára nyugdíjazott kontroller. Ha lehet, használj inkább egy modernebb és jobb változatot.
Szia!
Miért kell ennyire erőltetni az újat, amikor ezeket fillérekért lehet kapni? Arra amire ez is elég minek vegyen mindenki 10X drágábbat?
Miért jó elavult eszközre fejleszteni? Olyannak tűnik, mint ma 2N355-re kapcsolást tervezni.
Egyébként rádobsz kb. 100 - 150 Ft-ot az árára és egy "kicsit" jobb 18F14K22-es kontrollert kapsz. Nem mellesleg a Flowcode enyhén szólva szószátyár kódot generál, szokott kellenei a nagyobb RAM és ROM. Másrészt ka kiismersz egy nagyobb kontrollert, arra esetleg a következő program is ráfér, nem kell újra átnyálazni a következő adatlapot. Szerintem.
A megszakítás a leírás alapján akkor történik, ha valamelyik PORTB-n bejövő jel jön, tehát, ha magába a makróba figyelem a bemenő portot, akkor nem fut le a makró, nem? Vagy a makró előtt kell csinálnom egy bemenet figyelőt, ami arra a megszakítás makróra hivatkozik?
Én pont fordítva vettem észre, a régi mikrovezérlők drágábbak kevesebb tudás mellett.
Ha meg kell venni, mert nincs a fiók mélyén, akkor egyértelműen az újabbat.
Azért szeretném erre, mert van belőle itthon pár darab. A lábak száma elég. Az előző, amit csináltam, konkrétan egy 4T motorvezérlő, az nagyobb PIC-re készült. Viszont az már végleges, készenvan, működik. Ezt lehet fel sem szerelem, de tanulási célra megfelel, 0Ft kiadással. Hestore-ból szoktam rendelni, de csak akkor, ha már nagyobb összeg és alkatrészmennyiség összejön. A környéken boltban nem kapni ilyeneket sajnos, 3-4db-ot meg nem szeretnék venni 2.000Ft-ért, ugyanennyi postaköltséggel.
Idézet: „Kkrisz75 fórumtársunk tett fel egy teljesen jó példát fordulatszámmérőhöz” Szerintem az annyira jó nem annyira jó. Beállít egy port megszakítást, és ezzel együtt az LCD is ezen a porton megy. Mi ennek az értelme vajon
Azért ez nem egészen így van..
16F628A 328Ft 18F14K22 a legolcsóbb 1254Ft. Szerintem ez a nem mindegy, főleg úgy, hogy felesleges kiadás az az 1000 ft csak azért, hogy "idenézzetek újabb a pic a kütyümben, igaz 2%-a van használva de majd 2 év múlva ha lesz ismét valami amit csinálni kell akkor lesz majd benne hely" Engem senki nem tud meggyőzni arról, hogy azért vegyek újabb kontrollert mert a régi ami tökéletes arra a célra amire kell vegyek újat ami ugyanazt tudja csak drágábban.. (Ezért nem is vettem űrrepülőt a boltba járáshoz)
Na majd a mai nap le tesztelem élesben is... Esetleg valakinek valami más ötlet, vagy példa program van hozzá? Tegnapi napom ráment a fórum lapozgatására, meg a Google keresésekre, viszont már legalább van valami kiindulási alap, ami lehet, hogy mégsem tökéletes!?
Jó kérdés... Éppen ezért szeretnék ilyesmit építeni, hogy tanuljak belőle.
Nagyon érdekes az a forrás:
ChipCad -nál, a hivatalos forgalmazónál, 1 darab vásárlása esetén:
Az ebay -en is az olcsó, amit visznek... Továbbá, a Microchip bejelentette, hogy a régebbi kontrollerek árát 7.5% emeli. Bővebben: Link Idézet: „We have along history of supporting products for over 20 years from market introduction.” A PIC16F628 (1998) már bele került, a 16F628A (2002) még nem.
Ha az ebay-en megveszel 10db-ot mindenképpen jobban jössz ki mint a ChipCad.
PIC-et a feladathoz kell választani, én legalább is ezt követem. Ahova elég 4 I/O oda nem teszek 20 lábú IC-t, főleg ha a négy I/O 110Ft Azért találtak ki többféle kontrollert, hogy ne azt az egyet kelljen használni a led villogtatástól a rakéta indításig Idézet: Ebben szerintem senki nem vitatkozik veled. Ellenben ésszerűbb kiválasztani pár típust és azokkal tornázni, mint minden feladat mellé keresni azt, amelyikbe még éppen belefér a program (eltekintve a speciális igényektől). Flowcode-hoz, a már emlíett okok miatt, én ezeket ajánlom:„Ahova elég 4 I/O oda nem teszek 20 lábú IC-t” PIC12F1840 PIC16F1825 PIC18F14K22 PIC18F26K22 PIC18F46K22 Viszonylag újak, nagy RAM és ROM területtel rendelkeznek, Flowcode ismeri őket. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2018
Le sem fordul... Hibát ír a számításnál, amelyikben a zárójeles szorzás van.
Idézet: „Ellenben ésszerűbb kiválasztani pár típust és azokkal tornázni” Igy van.
Sziasztok!
Idáig jutottam a fordulatszámmérő, sebességmérő kombóval. Külön-külön mind a kettő jól mér, de a bemenetkezelés miatt befolyásolják egymást. A ciklus, szerintem többször is lefut, emiatt a másik bemenetet nem tudja számolni. Próbáltam már külön makróba rakni, megszakításban kezelni, külön-külön, de sehogy nem változik a dolog. Még annyi, hogy PC ventilátorokkal tesztelem, esetleg kéne elé valami jelformálót raknom? 100nF kondi van mindkét bemeneten, a PC ventilátor pedig egyből a PIC lábán, a láb 10Kohm-al 5V-ra húzva. Már arra is gondoltam, hogy a PC ventilátor ad ki túl hosszú jelet! Esetleg valami más megoldás a prell mentesítésre?
Az lenne a fura ha jó lenne.. Ugyanis ameddig valamelyik bemeneten nincs jel addig egy végtelen ciklusba kerül ami miatt lefagy a progi addig ameddig jel nem jön a bemenetre, ezután a másik bemenet ha 0 blokkolja a programot addig ameddig nem lesz jel..
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2018
Igen, erre gondoltam én is. Hogyan kellene akkor figyelnem a bemenetet? Valahogyan biztosan meg lehet oldani.
Szerk: Bocsánat, most láttam a mellékletet. A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2018
Az initben a számításnál törtet nem szereti így old meg:
fordulat = jel * 60 int = 0 jel = 0 sebesseg = (jel1 * 33) / 10 jel1 = 0
HIBÁTLAN!
Köszönöm szépen a segítséged. Már próbáltam valami hasonló megoldást is, mint amit csináltál, csak az hiányosabb volt. Az elgondolásom ilyen volt, csak a kivitelezés nem jött össze. Köszönöm szépen, sokat tanultam ebből is! További szép napot!
Üdv!
Megint szükségem lenne egy kis segítségre. A chip beállításoknál mit hova kell állítanom PIC16f1825 -ös mikrovezérlőnél, belső oscillátorral, hogy el is induljon? 16f628A-n megy a program, átvariálva, a 16f1825-re már nem indul el. A másik kérdésem: Gond az, ha az LCD vezérlése két külön portról van megoldva? Kérhetek egy példaprogramot, az adott mikrovezérlővel helyesen beállított konfigurációkkal? Belső órajel 4MHz.
Az LCD lábait oda kötöd olyan sorrendben, ahova jólesik, kivéve a csak bemenetként használható, illetve speciális tudással rendelkező (pl. USB D+) lábakat. Példaprogramot perpillanat nem tudok adni.
Apropó! Ha egy munkát már mentettél adott kontrollerre, akkor a cél kontroller megváltoztatásánál általában hibázik a Flowcode. Valamilyen oknál fogva nem szokott működni a program részben vagy egészében ha valamilyen kommunikáció is használatban van (RS232, I2C, SPI, OneWire). Ilyenkor nincs mit tenni, a makrókat exportálni kell és egy új projektbe, ahol a megfelelő kontroller van kiválasztva, importálni. Ezt a hibát már többen is leírták, több helyen is. Nem feltétlen kell kommunikációs protokollt használni de ilyenkor szinte borítékolható a probléma. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2018
Feltöltöm a megírt programot. (Karácsonyi ajándék lesz egy simsonra, kicsit trágár üdvözlő szöveggel.) Ha be tudnád állítani, az nagyon nagy segítség lenne! Leesett az állam, amikor megláttam a beállítási lehetőségeket a 628A-hoz képest.
Idézet: Nézz meg egy 16 vagy 32 bites kontrollert. „Leesett az állam, amikor megláttam a beállítási lehetőségeket a 628A-hoz képest.”
Szeretnék már ott tartani, hogy igényelje a program ezeket a mikrovezérlőket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |