Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3259 / 3993
(#) ITI47 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 20, 2018 1 /

Ha nem érted, az a Te bajod. Mivel a kérdés ebben a topikban merült fel, itt illik válaszolni rá. A téma nem idegen a topik témájától. Ha egy topikban nincs téma, az a topik meghal. Az sokkal rosszabb, mint ha kicsit elkalandozunk a témától. Példaképp említem, egy mopedos fórumon, a Kocsonya partit, aminek semmi köze a témához, de ez hozza össze a résztvevőket és ezzel együtt a legpörgősebb fórum. Irigylem Őket, mert él a fórum.
(#) Sanyoo8 hozzászólása Dec 20, 2018 /

Sziasztok!

Egy biztonsági kapcsoló bekötésében kérnék segítséget.
Bővebben: Link
A linken látható kapcsoló elé ha a 3-as vagy 4-es bekötési szál elé tennék egy vezérelt Ar relét ami 1sec.nyitva akkor is lekapcsolna a kapcsoló független, hogy fázis vagy nullánál van a relé? Vagy mindenként a fásist kéne reléznem (hogy fázisszakadást szimulálva kioldjon a kapcsoló)?
(#) Bakman válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Dec 21, 2018 /

Ezek a kapcsolók azért biztonsági kapcsolók mert áramszünet esetén nem engedik újra elindulni a gépet, amit működtetnek.
(#) gkari válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Dec 21, 2018 /

Teljesen mindegy, hogy melyik a fázis, ill. a 0, mert a munkaérintkezők mind a kettőt kapcsolják, ill. fesz. hiányában leválasztják.
(#) fugyula hozzászólása Dec 21, 2018 /

Köszönöm az előző választ!! Rendeltem új tranzisztorokat ,jó pénzért,és sajnos nem olyat küldtek!FGH 40n60-helyett GNODTP-HAB723-Ez lehet a he
lyettesitője??-Ha valaki tudja kérem jelezze! köszönöm!
(#) rihekopo32 hozzászólása Dec 22, 2018 / 1

Sziasztok!
Van egy négy részből álló led világitásom. Gyárilag 4 tápegységgel és két potival lehet szabályozni a fényerejét párban. Szeretném külön szabályozhatóvá alakitani (4 potméterrel) , de nem boldogulok vele. Minden tápegység, ledmodul külön-külön vezérelhető a gyári potijával. Gondoltam utánépitek hozzá még kettőt. Nem bonyolult. Gyárilag csak ennyi áll az SMD tokján HF. Googli SC1815- öt dobott. Kipróbáltam, de nem szabályoz vele.
Szerintetek mi lehet az?
Köszi
(#) Sanyesz5 hozzászólása Dec 22, 2018 /

Sziasztok!

Eagle-val küszködöm, linkelek egy alkatrészt az istenért nem találom neten, 2mm-es lábtávolsága van.

Ha valaki tudna segíteni hálás lennék
(#) Bakman válasza rihekopo32 hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Ez szinte csak egy poti, a konkrét vezérlőben van a trükk. Egy potenciométer két kimenetet vezérel de nagy a valószínűsége annak, hogy a párban vezérlés igazábol egy egyszerű, párhuzamos kapcsolás, tehát nem biztos, hogy egy ilyen kis panelecske újraépítésével bármit is meg lehet oldani.
(#) morgo válasza rihekopo32 hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Akármi is lehet. Ezt találtam sot23 tokozással:
(#) Sanyesz5 hozzászólása Dec 22, 2018 /

Akkor úgy kérdezem, hogy tudok egy 2mm-es lábkiosztású csatlakozót betenni a kapcsolásba, amiben minden 2,54 mm? Mert ugye így nem csatlakozik
(#) tbarath válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Szerintem nem kellene óránként "up"-olgatni a kérdésedet. Plusz ugye van eagle topic is.

De ha már ide tetted:

És gondolom még vannak más lib-ek is errefelé, amikben van valami hasonló...
(#) Sanyesz5 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 22, 2018 /

Köszönöm, nagy nehezen épp most találtam meg, de mivel két évente használok eagle-t ráment pár órám.
(#) Chipmunk1960 hozzászólása Dec 23, 2018 /

Szisztok! Nem vagyok éppen kezdő, csak egy cikk meglepett, s nem találtam megfelelőbb helyet a "közvélemény kutatásra" itt a cikk, s a LED lámpás megvilágítással foglakozik, illetve annak egészségügyi hatásaival. Szerintem az ott leírtak, mind baromság, de várom véleményiteket!
(#) Gafly válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Ezt már eljátszottuk a fénycsővel is...
Nem néztem utána, de lehet hogy van 3F LED armatúra is. Pontosabban miért ne lenne?
Azon a részén elgondolkodnék, hogy milyen a "fehér" fény spektruma (arról nem szól a cikk).
(#) killbill válasza Gafly hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Szerintem a LED izzók nem vibrálnak. Legalabbis nem mind. Amelyikben elektronika van, az valószínüleg nem vibrál. A fénycső vibrál, ez tény, de elektronikus balaszttal az sem. A modern kompakt fénycsövek szintén nem vibrálnak.
(#) Epu2 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Üdv! Azt írja, villanykörték. Akkor már szakember lehet. Elképzelhető, hogy vannak 3 filléres LED fényforrások, amik villognak 100 Hz-en. Mondjuk azokban amikben nincs a tápot szűrő kondenzátor. Még nem találkoztam vele. Amelyik elektronikus, az vagy nagyságrendekkel gyorsabban villognak, vagy áramgenerátorosak. A cikk így ebben a formában rémhír.
(#) vargham válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Sajnos találkoztam villogó LED fényforrással. Többfélével is, igen idegesítő.
(#) eSDi válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Az olcsó, piaci lámpáktól biztos. Azokban az elektronika kimerül valami ellenállásos megoldásban. Szerencsére nem is hosszú életűek. Nálam minden LED-es, nem a legdrágább, LIVARNOLUX (mindenki tudja, hol lehet venni) és abból is a normálisabb, amit ritkábban raknak ki. Eddig semmi bajom nem volt velük, most szedtem szét egyet. Ebben normális egyenirányítás és szűrés van. Nagy baja nem is volt, csak egy rossz forrsztás miatt nem világított. Visszatérve, nekem semmi bajom tőlük, kellemes a fényük. Az időjárás jobban megvisel néha. Másrészt a cikk nem jelöl meg forrást, így nem biztos, hogy érdemes elhinni. Az viszont jó hír, hogy legalább létező személy ez a Prof. Arnold Wilkins és ezzel kapcsolatos dolgokkal is foglalkozik.
(#) Chipmunk1960 hozzászólása Dec 23, 2018 /

Köszönöm a hozzászólásokat! A régi fénycsüvek villogtak 50Hz-el, ami igen zavaró volt, üzemi területen ezért nem is lehetett használni, csakis 3 fázisú bekötésben, akkor már 150 Hz lesz, ami nem olyan zavaró, de a mi lényegesebb, az 50 Hz-ről forgó motoroknál ha meegyezett a két fázisszög, állni látszott, s ez nagyon balesetbeszélyes. A LED, mint dióda egyenáramról meghajtva nem villoghat. Jó-pár LED -es lámpát szétszedtem már, a legegyszerőbben egy sima egyenírányitó, s puffer van, tehát simított 322V, amihez kevesebb számú, de jóval nagyobb feszültségű led-eket használtak, pontosan nem emlékszem, de olyan 20 V körül. Egy esetben villoghat, ha a dimmelést PWM-el oldják meg, de annak a frekvenciája 10-50KHz nagyságrendű, ami eleve nem lehet zavaró. Már a 100 Hz-es Tv-k bevezetése is mennyivel kelemesebb élményt nyújtott anno. Akkoz megegyezhetünk, hogy ez a cikk is hülye tudósok okoskodása, akiket még sohasem rázott meg az áram!
(#) vargham válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Sokféle LED fényforrást használok.
Az olcsó (1-2 dollár), kínai E27 villog, mint a fene. Pedig nincs benne PWM.
Az olcsó, barkácsáruházas reflektor is villog, csak kicsit magasabb frekvencián. Még nem szedtem szét megnézni, hogy miért.
A drágább (5-10 dollár), kínai E27 nem produkál látható villogást.
A LED szalag egyenfeszültséggel nem villog, ha én készítem a PWM vezérlését, akkor az 20 kHz és megfelelő méretű kondenzátor, tehát szintén nem látható a villogása.
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Nem túlzás a 20 kHz? 300 - 400 Hz bőven elég ott, ahol nincsenek kamerák.
(#) vargham válasza Bakman hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Van kamerám. Szeretem filmezni a családot. Alacsony frekvencián sávokban sötét a kép...
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Így érthető.
(#) mlaci79 hozzászólása Dec 23, 2018 /

Sziasztok!

A mellékelt kapcsolásban a két diódának milyen védelmi szerepe van?
(#) Bakman válasza mlaci79 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Semmilyen. Figyelembe véve a OneWire érzékenységét, még hátrányos is.
(#) mlaci79 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Leírod, hogy miért? Mert így nem vagyok előbbre.
A linkelt kapcsolás egy pénzért kapható modul kapcsolása egyébként.
(#) Chipmunk1960 válasza mlaci79 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

"Low Turn-on Voltage
 Fast Switching
 PN Junction Guard Ring for Transient and ESD Protection"
Az adatlapja szerint, tranziens, és ESD sztatikus védelmet lát el.
(#) Bakman válasza mlaci79 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /

Maga a hőmérő IC adatlapján nincs még csak meg sem elítve az ESD, már ha amiatt kellene. Ha a tápfeszültség vagy az adatlábon lévő feszültség megugrana, akkor nagy valószínűséggel a szenzor lesz a legkevesebb, ami tönkremegy.

Lévén a 1W egy viszonylag érzékeny adatvezeték (felhúzó ellenállással működik), minden zavaró tényezőt illik kiiktatni de leginkább bele sem vinni. Pl. UTP kábel használata esetén a nem használt ereket ki kell vágni. Az elterjedt nézet, miszerint árnyékolásnak jó, ebben az esetben téves, csak növeli a kapacitást az adatvezeték és az árnyékolás között.

Magyarán amit csak lehet, ki kell hajítani az adatvezetékről. Attól, mert valamit árulnak, még nem biztos, hogy jó is.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
(#) janikukac hozzászólása Dec 24, 2018 /

Sziasztok!
Ahol jelenleg lakom, ott allando jelleggel lecsapjak a biztositekot, majd azonnal ujra felkapcsoljak, ami persze azt eredmenyezi, hogy ujra levag es ok pedig ismetelten felkapcsoljak azt. (az nem er el a tudatukig, hogy elso sorban a tulterhelest kellene megszuntetni)
Ez az egesz moka sajnos engem is erint, kellemetlen modon: biztos vagyok abban, hogy a szamitogepem toltoje es akkumulatora azert ment tonkre ido nap elott es egyik pillanatrol a masikra, mert mar nem tudta elviselni ezt a napi szintu szorakozast. Egy ideig probaltam megoldani ugy, hogy csak addig toltottem, ameddig kellett, es azonnal kihuztam azt, de persze nem lehet nem megfeledkezni neha.
Olvastam, hogy vannak tulfeszultseg-vedo elosztok, de sajnos azt is, hogy igazabol ezek nem sokat ernek. Ti tudnatok nekem valamit ajanlani, hogy mivel tudnek biztonsagosan elni, elkerulve, hogy ujabb ca. 50 ezer forintos karom keletkezzen?
Udv, Janos
(#) BEMcorp válasza janikukac hozzászólására (») Dec 24, 2018 / 1

Hali!
Egy kisebb szünetmentes tápegység jó lenne elé, nem? Egy 400VA-s elégnek kellene lennie a legtöbb laptoptáp elé.
Következő: »»   3259 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem