Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   121 / 198
(#) freddyke hozzászólása Jan 1, 2019 /

Boldog új évet!

Bosch GSB 19-2 RE (kék) gyorstokmányos fúrógépnél normális, hogy fúrás közben rezonál az eleje? Falfúrásnál nem tűnt fel. Legutóbb 5mm vastag laposvasat fúrtam 0-1000 RPM-es tartományban, óvatosan megválasztott fordulaton. Parkettára tettem vastag fát (nincs műhelyem), azon fúrtam. Úgy rázta a padlót, mintha betont ütve fúrnék (nem volt ütvefúrásra állítva). A rázkódás 3mm-es és 12mm-es minőségi (Alpen) fúrórszárral is nagyon érezhető volt. Szemre a fúrószár futása néha tökéletesnek néz ki, néha nem tudom befogni, hogy simán fusson. Alig használtam a gépet, szinte új. Ha ez nem normális dolog, akkor próbálok rá garanciát intézni.
(#) yulo5310 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Szerintem tokmány gondod van. Nekem is zsír új oszlopfúron kellett cserélni a B16 os tokmányt!
(#) nagym6 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

12mm fúróval elsőre nem fúrunk, ahhoz elő kell fúrni kb.: 4mm fúróval. 12mm csak alacsony fordulaton, illetve mechanikus fordulatváltóval kisebb fokozatban nagy nyomatékkal fúrható. A 3mm fúrónál viszont nem rezonálhatna, adjál a fúróhegyre kenést, ha nincs más bármilyen olaj is jó.
(#) freddyke válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Legelőször 3mm-től indulva kb. 3mm-es lépésekben növelt fúrószárral próbáltam. Nem tudtam befogni a munkadarabot semmibe. Bal kézzel erősen szorítottam két vastag fa közé, jobb kézzel ésszel próbáltam fúrni. (Nagyon helytelen módon, de nem volt más lehetőség.) A nagyobb fúró mindig durván harapott, majdhogynem kitekerte a kezemből a fúrógépet vagy a munkadarabot. Utána próbáltam 3mm-essel előfúrva végigfúrni 12mm-essel. A 3mm-es és 12mm-es fúró is durván rázott. Pillanatokra megfogtam a fúrógép elejét is (két kézzel tartottam), úgy is rázott. Próbáltam újrapozicionálni a fúrószárakat a tokmányban, nem segített. Utólag én is rájöttem, hogy kellett volna kenés.

Ha a 3mm-essel is rezonál, hibás a gépem? Több, piacon vásárolt, orosz fúrógéppel dolgoztam, nem tapasztaltam ilyesmit. Évtizedekig szolgáltak, durva használatot éltek túl.
(#) freddyke válasza yulo5310 hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Köszönöm, akkor ebből garancia lesz.

Esetleg még a fúró görbe. Lassú fordulatnál látható, a hegye egy pontban marad-e.

Több fúrószárat fogtam be egymás után, hogy az egyenletes forgását ellenőrizzem. Nem vagyok meggyőződve, hogy teljesen egyenletesen futnak a fémfúrószárak. Inkább a tokmány, csapágyazás hibájára tippelek, minthogy minden fúrószár görbe lenne. A 12mm-es fúrószár nehezen lehet görbe. Úgy emlékszem már a legelső falfúrásnál is rázkódott (teljesen más fúrószárakkal), de a fal csalóka, nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Akkor a falfúrószárak nagyon egyenletesen futottak, szemre. Előtolásnál kezd rázkódni. Terheletlenül nem.

Idézet:
„Előtolásnál kezd rázkódni. Terheletlenül nem.”

Talán az ütvefúrás is üzemel? Akkor is így csinál, de annak kerregő hangja van.
Ha garanciális, akkor igénybe kellene venni a garit.

Ki volt kapcsolva az ütvefúrás. Oldalirányú a rázkódás. Pár hónapos, alig fúrtam vele pár lyukat. Köszönöm a segítséget. Intézem a garit.
(#) Tyutyu 49 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Sok sikert a garanciához Magyarországon! Nem lesz egyszerű! Nekem volt olyan gépem ami 1 furatot bírt ki,jó az 12mm.-es volt és vagy 20 centi hosszan fába. Elhittem a kereskedő rizsáját,miszerint a Maktech ugyanott készül mint a Makita,csak olcsóbb. Ettől az egy furattól el kezdett lógni a tokmány tengely vagy 1mm-t. Visszavittem ahol vásároltam ahol közölték,hogy kezelői hiba! Tessék? Ha fizetek nekik 6000ft.-ot megcsinálják. Ember 3 év garancia ott van rajta! Miért fizessek érte? Mert a Makita nem küld hozzá alkatrészt! Na akkor pakoljátok össze és elviszem máshova. Elvittem ahol oda adták a futárnak,szó nélkül megjavították,visszahozták négy nap alatt,nem cirkuszoltak,és nem kellett egy hónapot várni. Azóta csak Makita vagy Hilti! Ja azokhoz még véletlenül se megyek be,pedig pár napon belül megint venni akarok gépet.
(#) freddyke válasza Tyutyu 49 hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Amazon.de-től közvetlen vásárlás volt. Jó eséllyel az amazon.de maga vevőbarát módon lekezeli a garanciát. Ha nem, akkor osztrák Bosch-al próbálkozom tovább.
Nekem is volt hasonló tapasztalatom Pécsen az Einhell márkaszervizével (Szabadság úton). Sok éve történt, nem felejtem el. Fűkasza járt náluk, gyertyát (is) cseréltek benne. Utána megint elromlott. Visszavittem, arrogáns, lekezelő, bunkó, vevőt hülyének néző stílusban közölték, hogy nem belevaló gyertya van benne. Nem csináltak semmit garanciában. Hiába mondtam, hogy ők tették bele. Sajnos nem kértem panaszkönyvet. Oda többet nem teszem a lábam. Most Stihl fűkasza van. A Stihl szaküzletben a Mártírok útján nagyon korrektek.
Márkaszervize válogatja. Az egyik kicseréli a hibátlan alkatrészt is, a másik elhajtja az embert, hogy nem szakszerű használatból eredő hiba. A szemeteket sajnos nem mindig szórja ki a piac, és akkor is későn.
(#) freddyke válasza Tyutyu 49 hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Az amazon.de a garanciával kapcsolatos érdeklődésemre kérés nélkül feladott egy új gépet. Csak annyit kértek, hogy küldjem vissza a hibásat eredeti csomagolásban. Nem tudom, hogy ez a prime tagságomnak köszönhető-e vagy eleve ennyire ügyfélcentrikusak.
(#) freddyke hozzászólása Jan 2, 2019 /

Egy ilyenre szerettem volna kicserélni az árkülönbség megfizetésével (porszívóval ellátott, de elvileg ugyanaz a gép, mégis kicsit erősebb). Technikai megszorítások miatt nem tudják más típusra cserélni, annyira nem rugalmasak. Falfúrásnál (főleg mennyezetbe) nagyon zavaró, hogy még a tokmányba is belehullik a falpor. Kiporszívózhatatlan, kitisztíthatatlan belőle. Porszívót nem tartok a fúrás helyére, mert nincs olyan porszívóm, amit ne sajnálnék falporral tönkretenni (hiába 99.9%-os szűrésű a porzsák, a márkaképviselet szerint falport nem szabad vele porszívózni, mert annyira finom, hogy átmegy rajta és tönkreteszi a motort). Más, hatékony módon meg lehet akadályozni, hogy a porszívóra magára és a tokmány belsejébe ne kerüljön falpor? Vegyek egy olcsó porszívót vagy utólag rátehető valami a gépre? Ha más nem, el tudom adni a gépet és venni helyette egy porszívóval ellátottat.
(#) Kovidivi válasza freddyke hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Egy ilyen gumiharanggal ki tudod védeni a port: Bővebben: Link
(#) freddyke válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Egész jó, de ahogyan látom csak a tokmányt fedi el, a géptestet nem. (Ha nagyobb lenne, akkor nem lehetne látni tőle a fúrás helyét.) Az új géptesten valamilyen olaj volt (kívül-belül), amelybe azonnal ragadt a falpor. Emiatt nem porszívózható le. Az elérhető helyeken kitörölgettem belőle, beljebbi zugokból és a gép belsejéből képtelenség. Engem ez rettenetesen zavar. Gondolom nem tesz jót a gépnek. Tisztán, jó állapotban szeretem tartani a szerszámaimat. A beépített porszívóval van tapasztalatotok? Mert ha az megoldás, akkor lecserélem egy olyanra.
(#) BarnaPili válasza freddyke hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Kérj a háziaktól porszívót. Nekik egy ilyen akciót kibír a gépük. Vagy veszel egy olcsó (Lidis, aldis) műhelyporszívót.
(#) freddyke válasza BarnaPili hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Nem tudok kitől kérni, de ha tenném is, csak vészhelyzetben és nem falpor szívására (nem tennék olyat más gépével, amit a sajátommal sem). Sajnos a családban volt egy eset. A szomszéd kölcsönkérte a hibátlan, sok éven át megkímélt, szinte már családi ereklyének számító porszívót. Falbontásnál törmeléket porszívóztak vele, abban huzigálták, összekaristolták, eltörték, teljesen leamortizálták. Ebben a használhatatlan állapotában adták vissza, mintha misem történt volna. A Miele is kibírja, valószínűleg a legjobb a porzsákja, de nem ajánlatos egy porszívóval sem falport szívni. Volt egy 5000 forintos Intersparos porszívóm, az mindent kibírt. De sajnos kb. 10 év után megadta magát. Mostanában 10 felett láttam hasonló (méretre sokkal kisebb) porszívókat az áruházak polcain. Családban több ilyen kaliberű porszívó ment tönkre egymás után nagyon megkímélt használattal. Attól is felforrósodnak, ha gyenge por felszívására 5-10 percnél tovább be vannak kapcsolva. Nem látom sok értelmét ilyen hulladékokat venni. Egy Kärcher feltehetően bírná. Annak a hangjától majdnem halláskárosodást kaptam. Visszavittem az üzletbe még másnap.
(#) qvasz2 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Az a porszívó, ami tönkremegy a portól, az egy vicc. Vegyél egy normálisat, és nem lesz ilyen gondod. (kb 10 éve használom a miénket, falport is kapott már bőven, és köszöni jól van)
(#) freddyke válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Az átlagos por és építési törmelék (falpor) között a szemcseméret a különbség. Az utóbbi por nagyon finom, átmegy a szűrőkön. A családban volt egy porszívó, falportól ment tönkre. (Ettől függetlenül a Mielenél is elmondták, hogy falpor porszívózását kerüljem.) Higéniai okokból sem porszívóznék ugyanazzal a porszívóval falport, amivel a lakást takarítom. Sokat kerestem külön porszívót autótakarításra és ilyesmi dolgokra, nem találtam megfelelőt. 10 éve még lehetett kapni rendes porszívót 5 ezer forint körül. A mai 10+ ezer forintos gagyiknak két szem portól leég a motorja.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2019
(#) yulo5310 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Hamuporszívót kell venni,már 15 ezerért kapható,a por nem halad át a motoron.
(#) freddyke válasza yulo5310 hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Láttam már ilyet és nem is emlékeztem, hogy létezik hamuporszívó. Miben különbözik a levegű útja a hagyományos porszívóétól? Ez mennyire néz ki megvehetőnek?

Ennyi pénzért megéri,bár itt is átmegy a levegő a motoron,de fokozottan védett több szűrőkkel. A takarítógépek,vizes porszívók motorján nem halad át a szívott levegő,ott a turbinán vannak kifúvó nyílások és a motor ventillátora külön szív be tiszta levegőt.

Sokat nem veszíthetek, talán megpróbálom.
Egy ilyen sem ártana mellé. A cső átmérője valószínűleg nem stimmelne idegen porszívómárkához, barkácsolni kellene. Ehelyett szerintem mégicsak a fúróba épített porszívó lenne a legjobb.

Én úgy láttam,hogy porszívót kell rácsatlakoztatni!
(#) 06smici válasza freddyke hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Mi egy régi (talán electrolux) porszívót használunk, amibe még papír porzsák kell. Azon nem hiszem, hogy átmenne a falpor. Jó párszor használtam is fal fúrásnál és ugyan úgy működik már vagy 15 éve. Nézd meg lehet-e még kapni papír porzsákos modellt, nálunk jól bevált

Igen azt, csak a porszívók csőméretei szerintem nem szabványosak (nehogy egyik tartozéka jó legyen a másikéhoz). Akárhány porszívóm volt, nem tudtam cserélgetni a tartozékokat. Találtam régi porszívó tartozékokat, azok sem illettek rá egyik újabb porszívóra sem. A Kärcher a saját márkájával biztosan menne.

Nekem ilyen gondjaim nincsenek,50 éve javítok htgépeket,de ha netán megakadtam,vizes PVC szerelékekből gyártottam hozzájuk. A hőlégfúvó jó dolog!
(#) freddyke válasza 06smici hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

A 10-15 éve gyártott porszívók jobban bírták (családi statisztika alapján).
Az Intersparos porszívóm papír porzsákos volt, nem a legjobb minőségű, drága porzsákkal. A porszagot nagyon nem szerettem benne. Keményen kellett utána szellőztetni. A porzsák tere és a motorszűrője eléggé koszolódott. Ennek ellenére a motor 10 évig bírta (hosszú évekig tartó, ipari jellegű, napi használat mellett), amíg megadta magát. Kis hibákkal többször javítottam ez idő alatt, de menetzárlatos motort valószínűleg nem érné meg javítani.
Miele-ből három készüléket is nyúztam évekig, a porzsákterük úgy néz ki, mint a gyári új (porszemet is nagyítóval kell benne keresni). Porszívózás közben nincs porszag, nem kell szellőztetni. A porzsák mikroszálas szövésű, belül bolyhos és szövet csíkokkal van tele. Többet is szétvágtam, amikor beporszívóztam valami olyat, amit nem akartam kidobni. A porzsák külseje patyolat tiszta, akkor is ha belül tömve van porral. Sokkal több fér bele, mint a papírba és dugig tömhető, nem szakad ki. Penge, szög sem vágja ki (porszívóztam be már olyat is). Drága a porzsák, de annyival több fér bele, mint a papírba, hogy összességében nem drágább (fél-háromnegyed évente elég cserélni egy közepes méretű lakásban, ahol sok a por általában). Műhelyporszívónak mégis túl drága lenne, higéniai okokból a vegyes jellegű használatot kerülöm. Porszívóztam már falport (a nagy részét összesöpröm, csak amit muszáj a résekből), akkor elmostam csövek belsejét és porzsákot cseréltem. Nem túl praktikus.

Én ezekbe a vászonzsákokba czippzárt szoktam varratni
(#) freddyke válasza yulo5310 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /

Inkább poliészternek gondolom (a bolyhokat belül mindenképpen). Ötletes, szerintem is kibír több használatot. Próbáltam, de még nem sikerült belőle úgy kiszednem a koszt (a nyílásán keresztül), hogy a külsejét ne koszoltam volna össze. A porszívó kímélése és tisztán tartása végett inkább kidobtam. Elég durva kosz össze tud jönni a belsejében, ürítés közben durván száll a levegőben. Nem szívesen vágom szét a porzsákot, csak ha nagyon muszáj. A véletlenül beszívott dolgokat gyakran lámpával bevilágítva még látom és csipesszel kiszedem.
Következő: »»   121 / 198
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem