Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok olyan problémába ütköztem hogy hogy az autó belső világítását felkapcsolom fixre akkor az autó úgy érzékeli hogy nyitva az ajtó. Ez azért van mert az 1 láb érzékeli akkor a kaszniról kapja a testet ha az ajtó nyitva és amikor fixre állítom a belső világítást akkor az 1 láb és a 2 is érintkezik . Azt szeretném elérni hogy a 2 en gnd van akkor a 1 lábat szakítsa meg.
Hogyan lehetne megoldani ?? Segítségeteket előre köszönöm. A képen a diódát ne vedd figyelembe.
Hello! Ott a kettő közé rajzoltál egy diódát, ha igaz. Azt fordítsd meg. A katód legyen az 1-es felé.
Melyik az ajtó nyitásérzékelője? ÍMivel a fix test-ha tényleg fix akkor az az égő örökké világít!
Az 1 láb az ha nyitva az ajtó testre húz 2 pedig fixre húzza ha átváltók csak az a baj ha hogy akkor 1 láb érzékelőjét is behúzza. Ilyen a mechanika csatolva értelem szerűen jobbaz 1 láb másik a 2.
Üdv! Már az egyenes és a síkidom is csak elméleti. Leegyszerűsített, tankönyvre és füzetre.
Persze hogy elméleti, térbeli kiterjedés nélküli geometriáról beszélünk.
De szerintem hagyjuk abba az offolást...
A rajznál valami sántit a kapcsolo 3 állásu eleve . 0 .. 1 .. 2 ..
A izzó csere nem volt mostanaban ? Illetve a megfelelö wattszámu van. Benne ?
Halli
Nem teljesen 3 állású 2. állásba van akkor az 1 állás is érintkezik ez a baj!! így gnd re húz az ajtó nyitva láb...
Segítséget szeretnék kérni ESP témában, amivel eddig még nem volt dolgom.
Mely kész modul lenne alkalmas az alábbi feladatra? Ha az ESP adott lábára feszültség kerül (pl +12V DC) ,akkor wifin keresztül figyelmeztetö üzenetet küld a telfonra. Jobb esetben, ha az üzenet szövegét is meg lehetne adni, az super lenne. Pl.: Aliexpress
Szia!
Ez megint nem ide való kérdés. Kezdjük ott, hogy mi az a ESP?
A feladat alulspecifikált, de...
1. bármelyik ESP8266 / ESP32 elég erre, programozni viszont kell 2. DC 12V ne kerüljön a bemenetre, 3,3V az IO feszültsége, és bár sokan azt írják, hogy 5V toleráns, de én mégis maradnék a 3,3V feszültségnél, egy optocsatolón keresztül véve a 12 Voltos jelet 3. ki kell találni az egészhez egy "infrastruktúrát", mindenképp kell valami "server" hozzá, ez futhat akár az ESP-n, akár a telefonon is, de lehet önálló eszköz is (okosabb wifi router, raspberry pi, stb.), már ha csak akkor akarsz jelzést, ha a LAN-on van a telefon. Ha mobilneten is akarsz értesítést kapni, akkor már bonyolódik a helyzet 4. a telefonos appot is meg kell írni, már ha nem elég értesítésként pl. egy email.
Köszi Tbarath,
, de ez elsöre elég bonyolultnak, lehetetlennek tünik sok buktatóval ?! Esetleg létezik valami gyari smart home eszköz, amit erre a célra fel lehetne használni , átprogramozni, amivel én is elboldogulnék ?!
Semmiképp se lehetetlen, és bonyolultnak se mondanám, bár én foglalkozom ilyesmivel már egy ideje. És lehet, hogy tudnánk gyári eszközt javasolni, ha elmondanád, hogy mi is a feladat amit meg kellene oldani.
Halihó mindenkinek. Csak egy egyszerű kérdésem lenne. Elég régóta nem nyúltam már az építő elemeimhez és pár dolgot elfelejtettem. A lényeg, hogy egy 10wos ledrefinek szeretnék egy egyenirányítót építeni. Elszórtam az 1n4007es diódáimat, de az 1n4148akat megtaláltam. Azok is alkalmasak erre a célra?
1N4148 biztosan nem. Hány volt kell a refinek?
Az 1N4148 csak 100 mA-rel terhelhető, az oda kevés lesz.
24... esztergagépre tenném a lámpa helyett
0.42A áram lesz, kell az 1N400x oda. A 24V feszültség stabil, vagy áramgenerátor?
A gép saját trafója állítja elő,csak AC-ban
Neem dehogy sima Ac85-265V kültéri ledről van szó.... csak 230 nincs a gépen. Vagyos nincs kivezetve a trafóról.
Akkor annak van saját vezérlő elektronikája? Vagy ezt kiiktatva, csak a ledet akarod? Az így nem lesz jó. Meg kell keresni azt a feszültséget minimumról indulva, növelve, ahol a led áram szorozva feszültséggel 10W lesz. Ennyi feszültség kell neki. Vagy áramgenerátorról ennyi áram.
Vagy inkább áramgenerátorról az áramot növelve, ugyanis a feszültség növelése egy ponton hirtelen fogja nyitni a ledeket, hirtelen nő az áram. Tehát óvatosan.
Vagy megméred a ledek feszültségét az eredeti tápegységénél.
Köszi, ennyire nem bonyolítom túl a dolgot. Az alap felállás egy 3 fázisú gép, amiben adott egy 24V ac trafó a világítás és a mágneskapcsolók meghajtására. A lámpa helyére felteszem a led refit, amit már kiheréltem (kiszedtem az eredeti elektronikáját és csak a világító panelt hagytam meg), így viszont annak meg egyszerűen összedobok egy hidat, amit rákötök a panelre és lőn led világítás IP66-tal...
Ezzel valószínűleg azonnal kilövöd a ledet, ha nyit a 24V-nál. Kell áramkorlát.
Biztos... Csak mértem párat és ~19-33V között üzemelnek ezek a refik és a 24v max 60VA biztos meg fogja annyira küldeni a kört, hogy leolvad.
Maradjunk az eredeti kérdés+válasz opciónál, amit nagyon szépen köszönök.
Hallgatnod kellene nagym6-ra. Nézd meg egy led modul feszültség-áram karakterisztikáját. Ahogy emeled a feszültséget, egy darabig semmi áram, és egy adott értéknél hirtelen el kezd emelkedni az áram. Még egy kicsit emeled a feszültséget, és akkor máris olyan nagy áram alakul ki, ami hamarosan tönkre fog tenni valamit.
A 24Vac feszültség ráadásul nem egy állandó feszültség. Ha egyenirányítod, akkor a 0V és kb. 32-33V. között lüktető feszültséged lesz. Ezt szerintem se fogja szeretni a led modulod. Valamilyen illesztő áramkör kellene. Van led-es téma, vagy más oldalakon is, pl.: Skori oldalán is találhatsz többféle illesztő áramkört. Egyébként már válaszoltak a kérdésedre is, az 1N4148 biztosan kevés a teljesítmény adatok alapján is. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2019
Jobb lenne, ha az eredeti elektronikát használnád. Eszterga mellett szénné kel szűrni a LED tápját, forgó alkatrész mellett egy gyengébb megoldás zavaró lehet. Egy 24V, vagy 48V transzformátort kötve a 24V kimenetre, 120V/230V közötti váltófeszültséget kaphatsz, arról már működhet az erdeti meghajtóval.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |