Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Szia !
Azért ahol eladják, ott is adhatnának róla leírást, nem csak a gyártó weblapján. A panelre nincs rászitázva semmi bekötési pont ? Üdv!
Egy kapcsolási rajzot adtak, 0 magyarázó szöveggel.
Van egy PWM a bemeneten, hogy oda mekkora fesz kell (ha kell) arról semmi info. Manus azt mondta, nézzem meg az adatlapon az MP2467 tudását. Na erre jön az url not found. A kimenő áramot a kimeneten lévő 3 ellenállással lehet állítani, egy azaz egy darab kék 3RO feliratú smd ellenállás van rajta, hogy most oda mekkora kell, hogy a led akár csak pislákolni keljen, és honnan a fenéből akasszak le megfelelő smd ellenállásokat arról persze megint 0 info, egy ilyen képlet van oda biggyesztve a papírlapra: Iout=0.80/(R5*R6*R7) Hagytam rajta az ellenállást adtam neki 6v-ot a bemenetre az A feliratú (gondolom anod) kivezetést rákötöttem a led +-ára a K (gondolom katód) kivezetést a led - -ára, és semmi effekt. Tuti a pwm-re is kéne adni valamennyit, mert hogy azzal szabályozza a fényerőt, de hogy mennyit, az sehol, és ugye ic adatlap meg nem jön le.
Szia !
Szerintem kellene egy órajel annak az IC-nek. Ha a LED-re teszel 6.8 Ohm ellenállást, és 6V-ra kötöd elvileg kell hogy világítson. 12V-ra meg 22 Ohm de inkább 25 Ohm. Üdv!
raktam a pozitívra egy 6.8 Ω-os ellenállást, aztán adtam rá 6v-ot, a generátor szerint 0.5A áramerősség lett kapásból, fény 0
Egyébként ez a 6.8 Ω meg a 6V hogy jött ki?
Üdv!
Szegénykém! És pont ilyenkor nem vagyok itt ![]() Nekem ilyen volt a ledem, rá van rajzolva a polaritás. Bővebben: kép Egy sima stab IC is jó lett volna áramgenerátornak, hűtőbordával... Pl: LM 350, vagy 7812. ![]()
Anyám!
Ez a kép hiányzott!!!!! Ott a + Hogy a fene vigye el. Most hogy jól kötöttem be, rögtön világít a beste!! Ezek szerint a műszer pirosa a negatívon és feketéje a + -on esetén mutat valamit a diódamérés állásban! Ezen is ott volt a +, de annyira gyengén, hogy csak most hogy a képet láttam tűnt fel, hogy az a szakadás a flső részen, az azért van, mert oda van rajzolva a + jel! Hát hálás vagyok, és tényleg kár, hogy csak most jöttél fel, és raktad fel a képet. Szóval kasán megy, most már csak a 3-at össze kéne kötni szépen sorba, és ráaplikálni valami egyenes keretre. Örök hála! ![]() ![]() ![]()
Na hát ezeket nem sorba kell kötni az tuti, mert így csak az ucsó világít, de a többit majd holnap kísérletezem ki, mert hulla vagyok már gondolkodni is.
Hát csak nem álltam meg fene a hülye agyamat, és szépen bekötöttem őket párhuzamosan ahogyan illik, holnap ráaplikálom valami műanyag keretre az egész hóbelebancot, azután délután csinálok egy tesztet.
3 led, 5cm-enként vannak egymástól ha ez sem szedi szét a gyári lakkot, akkor semmi! Még azért annyi kérdésem lenne, hogy vajon mennyivel kell hajtani a bemeneten ezt a csodát, mert leírva ez sincs, illetve, hogy ennek a lednek a fénye is szétmarcangolja e a szememet.
Sorba kell kötni őket, de nézzd, hogy ha áramgenerátorral táplálod, akkor mindegyiken esik kb 3,3-4V.
Ez 3 sorba kötött lednél, akár 11+ Volt is lehet, amihez már nem elég a 12V a vezérlő vesztesége miatt. (A 3. led valszeg eltér a többitől, így kisebb áramnál is világít.) 2 ledet lazán sorba tudsz kötni. Szerintem használj a már említett áramgenerátoros lehetőségek közül többet és azt használhatod meghajtásra áganként, akkor megy majd több led is. Vagy nagyobb feszt adj a vezérlőre. Szívesen segítek, ha úgy jobb, akár MSN-en is. És ne nagyon pislákolj a világító ledbe, mert ez a hullámhossz nem igazán rendelkezik jómodorral. Én a sima fehér leddel is 2 napig foltokat láttam. Tartónak meg sima nyák is jó (forrasztás), csak tegyél alá kis hűtőfelületet, vhol már említve volt ez. Másik fórumban kész nyákterv is van. Párhuzamosan ne kösd, mert akkor az áramot össze kell adni, és nem tudod hogy a 3*350mA=~1A az hogyan oszlik meg. Sosem arányosan.
A vezérő ic elméletileg 95%-os (nagynehezen találtam gyártói oldalt, ahol nem hiszitek el!!! nincs kint a pdf, de adott email címre elküldik talán (ki nem próbáltam, mert nem akartam email cimet megadni)), tehát sok nem esik.
Egyébként értem amit mondasz, de ha párhuzamosan ég mind a 3 akkor az miért nem elég? (nem tudom mert nagyon nem mertem nézegetni, mert féltettem a szeme, csk ugy odanéztem oldalról. Az a nyák amit mondasz az melyik fórumon van?
adok akkor neki 12-őt első kanyarban, azután csinálok akkor egy stabil 13-14-et, csak ahhoz venni kell trafót, mert csak 12-es van otthon. A vezérlő elméletileg 30V-ig bírja a bemeneten és 2A azt hiszem a kimeneten.
50.000 üzemóra. 10 perces levilágítással számolva 6 nyák/óra, 6*50.000 az 300.000 nyák.
Lehet hogy megéri ![]() Egyébként miért költenék többet rá mint eddig? Az 1 darab 24 v 16V-os trafóra meg az lm317 és sallangjaira gondolsz? Ebből egyedül a trafó a drága 5-600Ft a konthánál, de akkor megcsinálom szépen dobozosra, de előbb működjön vagy maradok a p20-nál. Úgyhogy délután mindenki gondoljon rám, aztán egyzserre mondjuk: 1,2,3, múködj!
Jah, bocsi, ami nálam trafós, az vagy nem működik, vagy drága
![]() Néha azért aludj is! Jah ledeknél pl a fényerőt én úgy ellenöriztem, hogy fölé raktam 1 vagy több fehér lapot, és azon látszik az egyenletesség is. Sok sikert hozzája, majd számolj be, vagy képet róla ![]() Uri Geller legyen veled!
Üdv, van egy elég kezdő kérdésem!
A nyák vezető sávja mekkora áramot bír el max?! Úgy tudom az átlagos vastagság 7 mikron! (0,007 mm) És példaként vegyünk egy 3mm széles sávot. Így ez 0,021 mm^2. Mennyi a megengdett max. áram/mm^2? És mivel nagy frekin már a felület számít, a kapcs. üzemű táp kimenetén felülettel kell számolni gondolom. Vagy a tekercs és a kondi miatt mégsem? köszi, ImI
Nem jól tudod... A gyakorlatban általánosan használt fóliavastagságok: 35, 50, 75 mikron. Van ennél vastagabb is,de ez már katonai kivitel 105 mikron.
Egy példa:35mikron vastagságú ,0.4mm széles fólia 2A árammal terhelve a környezeti20°C-ről 40°C-ra melegszik.
Én spec a 220- vezetősávjait jó alaposan beónoztam, ettől lett minimum 1mm vastag, és nem kell számolni a terhelhetőséget, csak jó nagy forrszemet is csinálj neki, és ha széles a vezetősáv+ be van ónozva jó alaposan, akkor tuti nem lesz gond.
ahha, és akkor a fehér lapon, nem jön át az uv, csak látszik, hogy mennyire fényes. Hát mindíg tanul az ember.
Hát remélem elég lesz a 12v-os trafóm, mert ma már nem lesz időm elmenni a konthába, de addig megcsinálom a kétledeset ha azt mondjátok, hogy az is elég elméletileg, (azért ebben erősíts meg) ahhoz elégnek kell leni a 12v-os trafónak, meg a meghajtónak. (és akkor ezek szerint stabil 8-9-et csináljak ugye?)
Tök jó érzés maradandót alkotni... kicsit elérzékenyültem
![]() Egy kérdésem azért lenne. Sorba vannak kötve a ledek, 350mA-rel hajtom őket (UV-CREE ledek) , és ez egyik mintha jobban melegedne, mint a másik. Ez lehetséges? A hűtőfelülettel ugyanannyira érintkezik mind a kettő.
Lehetséges, hisz szórás van minden alkatrésznél, így lednél is. Sajna semmi sem tökéletes. Ha nagyon melegszik, akkor tegyél hozzá nagyobb hűtőfelületet, vagy kicsit csökkentsd az áramot. Bár ezek bírják a nagyobb hőt is (+10~20fok nem számít semmit se).
A papír nem nyeli el az UV-t, így nem egészséges belenézni továbbra sem, de sok100-szor jobb, mint ha közvetlenül néznél bele a ledbe!!!
Egyébként egy hagyományos 60W-os izzóba bele tudsz nézni látod az izzószálat, ebbe a ledbe nekem nem sikerült. Mármint nem UV, hanem fehér színűbe, kb 350mA-en vetekszik egy 30W-os izzó erejével csak itt nem egy 2cm-s hosszból jön a fény, hanem egy kb 1*1mm-es felületből. pontszerűen vakít, fájdalmas. Egy led elég egy kis méretű panelhez, én ilyeneket szoktam csinálni. (akár 1*1cm) 2 led sztem elég egy cd méretű panelhez. esetleg kicsit tovább kell fotózni, pl 10 helyett 14 percig. Egy A4-es mérethez szerintem már kell a 4-6 db. Ekkora méretben még nem próbálkoztam, nem is szeretnék. ![]() 2 leddel próbálkozz, valószínűleg elég lesz az is. A stabil 8-9-et nem értem... Ha az a vezérlő bemeneti fesz akar lenni, akkor az sztem lehet 12 is. SZERINTEM. A sima LM350-es áramgenerátor mehet 5V-ról, meg 12v-ról is, csak nagyobb hűtőborda kell rá, meg a leadott áram is növekszik vele.
hát sorba raktam kettőt, ráadtam 9 v-ot és csak a sor végén lévő ég.
Megcseréltem a kettőt, és akkor is csak a sor végén lévő ég. Szerintem valamit a meghajtón lévő ellenállásokkal kéne játszani. a papír szerint Iou=0.80/(R5*R6*R7), ebből csak az R5 van rajta, a maga 3 ohmjával. Ha máshogy nem megy bekötöm párhuzamosan, mert nincs itthon smd ellenállás.
Akkor jó. Ígymarad. köszi!
Tegnap marattam egy nyákot, és mikor készen lett, beleraktam az előzőleg használt előhívóba, és főlé raktam az UV-ledeket. Szép látvány volt, ahogy folyamatosan vált le a lakk a nyák felületéről ![]()
Ez naon naon naon jóóóó, esetleg az egyik felét letakarni, hogy nem fogja-e leszedni a nem világított lakkot.
Hmm, érdekes, sajna nem tudom hogyan működik ez a vezérlő.
Tudom, már mondtam jópárszor, de továbbra is csak ezt tudom hajtogatni: A legegyszerűbb egy LM..., vagy sima stab IC-ből áramgenerátort csinálni. (Mellékelt kép) Esetleg ha van elég stabil feszültséged, akkor pl 3,5V-ot kötni a párhuzamosan kapcsolt ledekre, de ekkor az árammal számolni kell.
szevaztok!eljutottam addig h kezdhetném maratni életem első nyákját! vasalás tökéletesre sikerült!Conradban vettem vasclorid granulátumot(ilyen sárga bogyókból áll) Márkája : Seno 3200 Eisen III clorid
namost az egész használatia német nyelven írodott de valahol találtam rajta egy 50 g/l feliratot! az 250 grammos!én fél liter vízbe tettem kb 30 g ot és beletettem egy nyák darabot próba gyanánt már benne van vagy 20-30 perce de nem látok elváltozást!lehet h az 50g/l nem arra vonatkozik? úgy átlagban meddig tart egy maratás? miért nem láttam elváltozást? túl keveset tettem bele vagy túl sokat?aki tud kérem adjon tanácsot h hogy kéne elkészítenem a maratóoldatot vagy h egyáltalán ez jó amit vettem! magyarul csak annyi van rajtah: vas III clorid meg a conrád címe! előre is köszönöm a segítséget!
Szia
Akor az nem az lesz, mert 250g kell 1L vízhez! Viszont ajánlom a golyók hejett a fojékony változatot, Wolf TN150 gyorsmarató, nagyon jól lehet vele dolgozni, és nem kell higítani (legalábbis én így hasznákom)! A fojékony változattal nekem a maximum maratási idő 1,5 óra.
köszi a gyors választ! azért csodálkoztam h nem csinál semmit! kb hány perc a maratás?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |