Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Szomszédnál is jelentős túlfogyasztást jelentett a földkábel sérülése az elmondása alapján...Figyelj erre is !
Páleszban nincs hiány, de erről még nem is hallottam. Akkor megitatom vele.
Erről tudnék mesélni. Hogy milyen szép meló és hogy milyen töménytelen mennyiségű vízkő található benne (5-6-7 év után). Igen, elég jól kihúzta, és az anódból is volt még. Legutóbb azért már a 3 évet betartottam.
Sziasztok,
Érdeklődnék hozzá értőktől, hogy a 32Amper ami díjmentesen lehet igényelni ha megfelel a szekrény stb, jelenleg van egy 16A megszakitó és egy 10A megszakító a bojlernek ami vezérelt, most a bojler (10A) is bele tartozik?, 32A szeretném bővíteni,
A 32A alanyi jogon jár, lehet akár egy fázison is. Amid jelenleg van arra kaphatsz még 16 A-t, mert a bojler gondolom másik mérőről megy (csúcskizárásos). Nyilván nem mindegy milyen a fővezetéked. Arra ugyanis a szabvány 1% feszültségesést enged meg. Ez hossz és keresztmetszet függvénye. Kérhetsz 2x16A-t is, akkor 2 fázisod lesz. Vagy 3x10 A-t. Egy nagyobb terhelhetőségű fázis sosem árt, mert mosógép stb. akkor elmegy róla.
A bővítéssel kapcsolatos minden kérdést a területileg illetékes szolgáltató ügyfélszolgálatán érdemes feltenni. Ott biztosan hiteles információt kapsz, és olyan részleteket is tisztázni lehet, amikre talán nem is gondolsz.
A "díjmentesen lehet igényelni" valószínűleg annyit jelent csak, hogy hálózatfejlesztési hozzájárulást nem kell fizetni az említett határig. De egyéb költségek felmerülhetnek.
Ez így félreérthető: "A 32A alanyi jogon jár....". Az alanyi jogon járás az mást jelent. Ha így lenne, és egy ingatlanban lakna 3 "alany"(pl. apa+anya+gyerek), akkor mindegyiknek járna. Az igényelt összes áramból kivonják a 32A-t és csak az e fölötti rész után kell hálózatfejlesztést fizetni. A többi költség viszont van.
Ha az előfizető jogi személy az alany, akkor ez nem igaz. Márpedig tudtommal erről van szó, nem másról. A sárga csekket sem a család fizeti be hanem a számlatulajdonos előfizető. Nem gondolnám, hogy nyelvi vita indítása volt a célja a kérdezőnek. A válaszait szerintem megkapta, a többit úgyis a szolgáltatóval kell lebeszélnie.
Pontosan ahogy írod. Az előfizető is egy alany, de távolról sem az összes. Ezért nem volt találó amit feszegettem.
És valóban nem a "nyelvészkedés" itt most a lényeg, éppen ezért a "jogászkodást" húztam elő magam is. Végül tökéletesen egyetértek veled a szolgáltatóval való megbeszélés szükségességében is.
Köszönöm a választ, Találkozom egy regisztrált villanyszerelővel aki valószinüleg csinálni fogja, csak nem akartam teljesen tudatlanul elé állni.
Nekem ÉMÁSZ területen mérőhely áthelyezéssel együtt volt bővítés is (20A+10A volt előzőleg). Most 32A 24 órás, és 10A vezérelt van egy fázison, nem kellett hálózat fejlesztésért fizetni. Előtte rákérdeztem, azt mondták, a vezérelt nem tartozik bele a 32A-be. Ez tavaly április környékén volt.
Meg kell kérdezni, mert az az érvényes, amit mondanak, legalábbis egy darabig, mert akármikor változhat bármi...
Kérni kell róla írásos nyilatkozatot, névvel, bélyegzővel ellátva. Akkor nem érhet meglepetés. Sokszor a cégnél dolgozó embereknek fogalmuk sincs, hogy miről beszélnek, mit kellene tudniuk, és csak tippelgetnek. Természetesen nem neki lesz kára ebből, hanem annak, aki kérdezett, és hitt neki...
Akkor itt van részletesen, ma lépett hatályba : Bővebben: Link
Általánosságban is írtam, hogy ne mindig higyjünk az információt adó személynek. Ha le van dokumentálva. és mi hibázunk, mert valaki félrevezetett, akkor nem mi leszünk a hibásak (pl. pluszköltség merül fel, stb), és később bizonyítható (pl. káreset esetén), hogy valaki nagyot hibázott, és vele kell elbeszélgetni.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2019
Én azért, mert pont szóba került és pont ma frissült.
Szerintem sok hasznos információt tartalmaz, érdemes elolvasni.
Üdv.
2 méteres kereszt földelő szondát milyen mélyre kell leverni, azaz a teteje milyen mélyen kell legyen minimum a felszíntől? (homokos talaj) Sajnos a ráhegesztett 10mm-s köracél rövid lesz úgy tűnik, ennek toldása biztonságosan hogy oldható meg?
Ej, előbb meghallgatsz valakit, beruházol, majd itt kérdezel? Nem olcsóbb előbb kérdezni? Homokos talajban a 2 m-es az lófitty.
De én a 3 méterest is 0,8-1 m mély indítógödörből verném le, mivel a fagyhatár feletti rész télen hatástalan. Ha ezt a szempontot (legfontosabb) nem nézzük, akár ki is állhatna a földből. Én nem kereszt alakút alkalmaznék, mivel egy a lényeg, hogy ne fogyjon el a föld alatt, bármilyen bontó hatás miatt, az pedig a kör keresztmetszet, amelyik a legvastagabb a legkisebb felület mellett. Toldani a kivezetést, hát, lehet hosszú hegesztéssel is (régen 10 cm volt a minimum, de annyi kell is), de a hegesztést védeni kell külön.
Előbb itt kérdezek!
Ajánlattételhez szemléznek a mesterek. Hullanak rendesen, nem szakember számára is nyilvánvaló hülyeségek hangzanak el, elmüajánlott szerelőktől. A fagyhatárt óvatosan a szemle alatt megemlítettem... 1,7 méteres gödröt ástam, le is szándékoztam verni fagyhatárig, viszont így már rövid a ráhegesztett köracél... Akkor a 3 méteres kör keresztmetszetű megfelelő? Azon egyébként 2 méteres a köracél.
A három méter, az szerintem az egyszerű kézi verésnél a történelmileg kialakult kompromisszum a minél hosszabb, és a még kézzel leverhető között.
Bár vannak toldós gyártmányok is, azokkal nincs tapasztalatom. Idézet: „(homokos talaj)” Ha szeretsz izzadni és kalapálni, akkor rajta. De lehet másképp is. Ásol egy kisebb gödröt, elég egy 50-60 cm is. Abba beteszel egy 32-es PVC csövet, bele a slagot és ráengeded a vizet. 1 perc alatt lenn vagy 2,5 m mélyen. kiveszed a pvc csövet, a kifúrt lukba beleejted a szondát és csak egy picit kell rásegíteni, és lenn van 3 m mélyen. Sőt még ezt is letudod akár 3,5 m mélyre tolni így : Bővebben: Link Vagy :Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2019
Homokban még kalapács se kell. Csak rá kell támaszkodni.
Agyagos száraz talajban negyed óra alatt legalább 2 cm-t vitte lejjebb a bontókapalács.
160 cm-es gödörből, indítva 3 méteres keresztföldelőt levertem. Le akartam a fagyhatár alá verni a tetejét, de akkor a ráhegesztett köracél rövid lett volna, így csak 25 cm lett abból.
Úgy vettem észre ez a homok a keményebb fajtából való. A hálózat felújítás alatt. A 3 fázisú FI relé már bekavart, holnap folytatódik a hibakeresés. Látva a mesterek gyöngyöző homlokát, kemény futam lesz...
Ha gyöngyözik a homlokuk, nem a FI relével van baj.
Költői túlzás volt, ritka nagy szemétdombot kell helyrepofozniuk.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2019
Nekem is volt gondom ilyennel mostanában. Pedig már huszon... éve nem vagyok villanyszerelő.
Üdv.
Teljesítmény bővítést szeretnék csináltatni illetve 1f-ről 3f-re szeretnék áttérni. Mekkora mértékű vagy hány %-os teljesítmény eltérést engedélyez a szolgáltató 3 fázis esetén a fázisok közt?
Nincs ilyen megkötés. Akár csak 2 fázist is kérhetsz, de a célszerűség a 3 mellett szól.
Mennyibe kerül a teljesítménybővítés?
32 Amper igényléséig alanyi jogon jár, tehát az áramszolgáltató felé nincs költsége, kivéve a 7.328 Ft-os szerelési díjat, melyet utólag fizettet és számláz ki a szolgáltató. 32 Amper feletti igény esetén 3.600 Ft+Áfa/Amper hálózatfejlesztési díj fizetendő. DE! A mérőóra helynek azonban az ELMŰ és a szabványok előírásainak meg kell felelnie, melynek felülvizsgálata, dokumentálása, illetve kivitelezése, a műszaki feltételek megteremtése a regisztrált villanyszerelő kompetenciája. A regisztrált villanyszerelőnek fizetendő összeg mindig a helyszíni adottságok függvénye, ezért pontosan nem meghatározható. A leggyakrabban előforduló kivitelezési díjak az alábbiak: - mérőhely felülvizsgálat és dokumentáció elkészítése: 22.200 Ft - ELMŰ ügyintézés (opcionális): 15-30.000 Ft - mért és méretlen fővezeték cseréje: 30.000 Ft-tól - 1 fázisú villanyóra 32 Amperes teljesítménybővítése: 22.200-160.000 Ft. Pontos, tételes árajánlatot kizárólag előzetes helyszíni felmérést követően lehet adni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |