Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
Megépítettem. Működik, nagyon szépen pulzál. Az a bajom vele, hogy nem alszanak ki teljesen a ledek. Igazából ez egy kültéri installációhoz kell, amit majd fotózni szeretnék. Ezen a próba verzión látom, hogy nem lesz elég a fénye, ezt csak most látom működés közben. Meg lehet oldani ezt valahogy high power ledekkel? Meg lehet csinálni 6 helyett 12 darab leddel?
A másik kérdésem, hogy az okozhat bármiféle gondot, ha az ellenállások nagy teljesítményűek? A 10kilósa 2 wattosak a 22 ohmos 1 wattos. Ez volt elérhető.
https://www.hestore.hu/prod_10032094.html
https://www.hestore.hu/prod_10032269.html https://www.hestore.hu/prod_10034448.html Ezek a ledek szimpatikusak. Ezekből kéne valahogy összehozni. Igazából a legerősebb zöld tetszik a legjobban.
Hello! Ez egy elég rossz hozzáállás a problémához. Írtam az első hozzászólásomban, hogy a helyedben nem ezt a kapcsolást erőltetném. Amit belinkeltem kapcsolást, azzal annyi Led-et működtetsz amennyit csak szeretnél. De mit fog szólni ehhez egy 9V-os elem? Mert ugye több Led megtáplálásához, több energia kell. De..
Ha nem alszik el, akkor a "nem világításra szánt" zöld Led nyitófeszültsége kicsi. Ezt úgy próbálhatod meg, hogy egy 1kohm-on keresztül rákapcsolsz Led-et (több fajtát) a 9V-ra, és megméred a Led-en a feszültséget. Magasabb nyitófeszültségűvel, nagyobb lesz feszültséglevonás is. De ha pld. a zöld Led helyett egy fehéret használsz, akkor biztos ki fognak aludni. (Egyébként az sem mellékes, milyen Led-et használ az ember a világító Led-eknél, mert a nagy fényerejűek, már néhány uA áramtól is képesek világítani.) 12 Led-et (4*3) már nem célszerű párhuzamosan kötni mint a 6-ot, mert az áramgenerátor ekkor már négyszer nagyobb áramot kel hogy biztosítson. Ha eltérés vana Led-ek között, akkor az áram átterhelődhet a kisebb nyitófeszültségű csoportra és az megpusztulhat a többszörös áramtól. Ha ennél a kapcsolásnál szeretnél maradni, akkor pld. célszerű két áramgenerátort használni (T2-T3 és R3-R4-et kell megkettőzni). A T1 meg tudja majd hajtani mind két áramgenerátort. De pont ezért célszerű a PWM kapcsolás, mert ott a három Led-hez kiszámolsz előtét ellenállást a 9V-ra és ebből aztán annyit köthetsz a PWM kimenetére, amennyit a Kimeneti Fet elvisel. Mivel 2A körül van a terhelhetősége, 20mA-es sorból akár így 100 is lehet, ami 300 Led-et jelent. Az ellenállások teljesítménye csak akkor tud gondot okozni, ha kisebb a teljesítménye, mint ami szükséges. De ez itt nem áll fenn. Oké, akkor készítsed zöld Led-ből. De hogy lesz abból sárga vagy piros, azt nem tudom..
Sziasztok
Ezzel a kapcsolással menne az hogy sötétbe a led sötétebb fénybe pedig fényesebb a led???
Ez így mi szeretne lenni?
Mert ez sima multivibrátor kapcsolás. Csupán a frekvencia változna, a kitöltés nem. Felépíthető 555-el is a PWM, de egy PIC-el egyszerűbb lenne.
Shiftregisztrnek változttani kéne a ledek fényerejét sötétbe gyengébb ,fénybe erössebb.
Nem jó erre a kapcsolás??
Nem. Ebben a kapcsolásban nagyjából 50%-os kitöltés mellett változó frekvenciát kapsz. Az pedig nem fogja jelentősen befolyásolni a fényerőt. Korábban már ajánlottam valakinek a PIC10F322-es kontrollert. Azzal könnyedén megoldható ez a feladat. Sőt, ha a méret is számít, SMD változatban ez a PIC mindössze 6 lábú.
Az itteni segédprogram 50 és 97% kitöltést mutat miért??
Azt nem tudom megmondani, de mivel a töltés is és a kisütés is ugyanazon az ellenálláson keresztül történik, így maximum a bemenetek fogyasztása befolyásolhatja valamelyest a kitöltést.
Egyébként a moderátorok hamarosan áthelyezik ezt a beszélgetést a megfelelő topicba.
Megnéztem én is a segédprogramot. A fotoellenállásnak 1-400Kohm között kellene ehhez változnia, és a szabályzás mértéke nem követi lineálisan a fotoellenállás változását. Ráadásul eközben a frekvencia a huszad részére esik vissza. Ezért nem így építik meg ezt a kapcsolást.
Akkor meg tudod mutatni hogy kellene??
LDR-t 7-2 lábközé rakom 15 8-7 közé??? úgy
(Elnézést a dupla postért)
Nem.
A fotoellenállás helyére fix ellenállás kell kerüljön. A fotoellenállás egyik pontja a 2-6 lábakra, a másik pontja egy schottky diódán keresztül a 7-es lábra. A 15K és a 7-es láb közé szintén egy schottky, de fordítva. Ez még így sem tökéletes PWM, de közelebb áll hozzá. 555-el csak potival lehet teljes értékű PWM-et csinálni. Egyébként miért idegenkedsz a PIC-től? Sokkal egyszerűbb lenne.
Hello! Rajzoltam már itt ilyen kapcsolást.
Ez nem sokban különbözik attól, amit kriszrap rajzolt. A PWM fő jellemvonása az, hogy a frekvencia stabil. Csak a kitöltés változik. LED-hez még jó lehet, de már pl. DC motorhoz nem. Idegesítően fütyülne alacsony fordulaton.
Idézet: „Egyébként miért idegenkedsz a PIC-től?” Mert igy alakítottam a dobozt a nyákot stb Meg egy kapcsolóval lehet állítani hogy az 500k poti vagy a lDR használja . Potival karom használni akkor LDR és 22k helyére rakom??? szerk.: Idézet: „az nem sokban különbözik attól, amit kriszrap rajzolt.” Melyiket érdemes akkor??? )) 74hc595 Lába leköveti ezt a frekit??? A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2016
Kipróbáltam a kapcsolást leddel de nem érzékeltem változást miért ??
Hello! Igen, mint ahogyan mi is hasonlítunk egymásra. Várhatóan van fülünk meg orrunk, de azért még sem vagyunk ugyan azok. A PWM-nek lehet sajátja, de nem kötelező. A topik címe, pedig a Led-ekről szól, nem motorokról..
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
Ha nem változik semmi, akkor valami triviális hiba van. De néhány feszültségméréssel (a GND-hez képest) azt meg lehet állapítani.
- Elsőként az 5-ös lábat kell megmérni, annak a tápfeszültség 2/3-ad részén kell lenni. - Az 1nF cseppet kicsi, így a freki túl magas lesz. De tehetsz helyébe pld. egy 10µF-ot próbára, akkor villognia kell az 555-nek. Természetesen a használathoz nem ilyen kondi kell, hanem 10..100nF. - Ha működik az oszci, akkor a 3-as lábon a kitöltéssel arányosan kell változni a feszültségnek. Ezt a műszerrel DC-ben lehet mérni, mert az átlagol. A helyedben kipróbálnám azt a kapcsolást amit belinkeltem. A CDS igen nagy tartományban tud változni, így párhuzamos ellenállással korlátozva van a kitöltés, mert a frekvencia valóban változik itt, és az nem jó, ha túlzottan lejön. A másik, hogy az egy fény felett, már maximálisra "vált", vagy is leáll az oszcilláció. - Egyébként nem írtad, mire használnád. Ez alapvetően egy Led kijelzőhöz készült, ahol nullára semmiképpen nem kell leszabályozni a kitöltést. Vagy is a gyakorlatban csak egy "tól-ig" tartományban kell a fényerőt változtatni.
Kedves proli007.
Egy órához szeretném használni amit 74hc595 segítségével hajtok meg és a blink lábát "villogtatnám". Foto ellenálás azért kell hogy este ne legyen zavaró. Érdekesség a egy kapcsoló segítségével áttudok váltani manuális fényerő szabályzásra 500k poti segítségével.
Na sikerult led fenyereje nem annyira valtozik 50% kitoltes ala hogy lehet menni??? Valtoztatas 1r = 15 2r=foto ellenallas ennyi hogy lehet 50% ala vinni???
Ha azt csináltad amit csatoltál akkor a 15K-val tegyél párhuzamosan egy diódát a 7-es láb felől a 2-6 felé. Akkor lemegy 50% alá a kitöltés.
Sziasztok
Én is a címben szereplő kapcsolásra fokozatosan erősődő led fény, majd lekapcsolásnál szintén halványuló led fényt szeretnék elérni. Azonban én sajnos nem értek ezen dolgokhoz, így azt szeretném kérdezni tudnátok e egy kis egyszerű kütyüt ajánlani amit meg lehet vásárolni? Még az is fontos lenne hogy a végleges fényerőt is szabályoznom kéne. Előre is köszönöm.
ugye ezt nem nekem linkelted?
Köszönöm, de Én ehez sajnos nagyon nem értek. Valami kész vásárolható linket szeretnék kérni. Az is elég ha csak a bekapcsolás fokozatosan erősödő fénnyel kapcsol be, a kikapcsolás nem lényeg. Illetve hogy lehessen szabályozni a fényerőt. A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
Kicsit kevés az info: mennyi LED? Milyen teljesítményűek? Mi a ki-bekapcsoló? A sebesség szabályozható legyen-e? Mindez mi módon? (távirányítás, potenciométer, valami digitális megoldás stb.)
Egy sima 4.8w os 3528-60 szalag 154cm hosszban 12V os. Egy mozgásérzékelőre van kapcsolva a táprgysége és arra gyullad ki. Ezt szeretném finomítani hogy szépen fokozatosan jöjjön meg a fény amikor bekapcsol, nem pedig hirtelen teljes fény. A kikapcsolás mind1. Ha pluszban még a megvilágítás fényerejét is tudnám állitani az jó lenne. ( tul erős a fénye per pil). (De ezt lehet megoldom az alu profil opál burka alá tett "diffuzirral"). A lényeg hogy finoman gyulladjon fel a fény mikor bekapcsolja a mozgásérzékelő. A led szalag drimmelhető. Nem kell távirányító, egyszer beállitom majd és annyi. A legegyszerübb megoldás kell.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
Ha nem találsz készen (1db-ért főleg), akkor vagy csináltatsz valami komparátoros PWM vezérlőt vagy fel tudok ajánlani ilyen kispanelt, de ezen ATTINYxx uC van, el tud hajtani 3 csatornát is, ha beülteti valaki meg megírja azt a 10 soros programot rá, szóval marad a kókányolás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |