Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3324 / 3967
(#) nedudgi válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Ha 2,6V. az mélykisülésközeli állapotot jelent.
A lámpa világít valamennyire? Töltője válogatja, hogy mit jelent a zöld fény. Jelentheti azt is, hogy nincs töltőáram, mert nem érintkezik. Lassan, C/20 árammal töltsd, amíg 3V fölé nem emelkedik az akku feszültsége, utána mehet normál töltéssel.
(#) Macsek71 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Köszi a gyors választ ...

Semmilyen életjelet nem ad a lámpa ( azért vádolták meg kapcsolóhibával...)

Tulaj szerint a zöld fény teljes töltöttséget jelent. (vagy lehet azt jelzi az akku nem kér több áramot?)

Megpróbálom másik akkuval a lámpát,
illetve egy másik töltővel megtölteni a cellát ...
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2019
(#) nedudgi válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Másik töltő? A töltésvezérlésnek a lámpában illene lenni. Csak másik akkuval próbáld, vagy szabályzott töltővel ( például TP4056 )
(#) pipi válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Ja "szerinte" fel van töltve, mert nem vesz fel áramot...
A valóságban meg valószínűleg rossz a töltőkör, és már hullára merült az akksi.
(#) Kovidivi válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
2.6V mélykisülés. Próbáld feltölteni, hátha magához tér. Ha sokáig tud világít feltöltés után, akkor nézd meg, miért nem töltődött fel az akksi. Új akksit én csak akkor raknék bele, ha a jelenlegi tönkre van menve (amit még nem tudunk biztosra).
(#) kendre256 válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Nekem is van 18650-es cellával működő rúdlámpám. Annak a töltője olyan, hogy zölden világít, ha nincs benne akku. Ha beleteszek egy lemerült, de jó akkut, akkor pirosan világít, míg fel nem töltődik. Utána átvált zöldre. Két töltőhely van benne, függetlenek egymástól, csak egy cellát is lehet tölteni.
Szerintem, ha beteszik a cellát a tölőbe, és zöld lesz szinte azonnal (vagy át sem vált pirosra) és közben a cellafeszültség 2,6V, akkor az a cella (vagy a töltő) halott...
(#) exabit hozzászólása Máj 27, 2019 /
 
Kis megerősítést szeretnék kérni hogy jól gondolom-e. Van egy kis áramú reed relém ami jelenleg csak jelet kapcsol. Ez a reed relé fix, és csak egyetlen kontaktusa van. Viszont szeretném hogy ez a reed relé a jelen kívül egy villanymotort is kapcsoljon. Arra gondoltam, hogy a reed relé működtetné egy másik kis relének (DPST) a behúztekercsét, és ez kapcsolná a jelet, valamint a másik érintkezőjén egy SSR-t (ami pedig a motort kapcsolná). Azért gondoltam így, és nem egyel kevesebb reléből megoldani, mert ahogy látom a legtöbb relénél meg van adva valami minimális terhelő áram, ezért ha olyat választok ami mondjuk egyik érintkezőjén kapcsolná a motort az nem lenne jó a másik érintkezőjén a jelhez.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2019
(#) Peter65 válasza exabit hozzászólására (») Máj 27, 2019 / 1
 
Több információ kellene nekem, hogy egyértelműen megerősíthesselek.
Ha én csinálnám, az SSR-t nem relé érintkezője vezérelné, hanem az az elektronika, ami a reed relét (feltéve, ha elbírja).
A reed relé nagyon kis áramok (pA nagyságrendű) kapcsolására is alkalmas, meghagynám abban a funkcióban, amiben eddig volt.
(#) (Felhasználó 116638) válasza exabit hozzászólására (») Máj 28, 2019 / 1
 
A normál SSR-ek 5...24V tartományban működnek.(Pár mA áram kell csak a vezérléshez)
A reed relé tekercsével kösd párhuzamosan az SSR vezérlő bemenetét, működnie kell.
(#) exabit válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Köszönöm a válaszotokat. A reed relét nem elektronika működteti, hanem egy mágnes, ugyanis egy áramláskapcsolóhoz tartozik. És most kimértem, valójában nem is jelet kapcsol, hanem 24VDC 18mA-t. Ezt mondjuk megnézhettem volna hamarabb is mert így már találok olyan relét ami egyik érintkezőjén tud 24VDC/18 mA-t, a másik érintkezőjén pedig egy 230VAC/2,5A-es induktív terhelést kapcsolni.
(#) nedudgi válasza exabit hozzászólására (») Máj 28, 2019 / 1
 
Tehát nem reed reléről van szó, hanem egy kontaktusról. Ebben az esetben nem fér el mellé még egy?
(#) Gafly válasza exabit hozzászólására (») Máj 28, 2019 / 1
 
Minimális áramot szerintem nem kell annyira komolyan venni...
(#) spgabor válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Nem méregetek vele 400V-ot, max nagyon ritkán 230V-ot. A végső megoldás proli007 rajza szerint készült, amiben már opto nincs. A touch-ot kifejtettem, miért szeretném. Bár nem tudom, hogy miért fáj neked az átalakítás... A világítás ebből csak azért hiányzik gyárilag, hogy azt az eggyel drágább készülékben plusz funkcióként el tudja adni a gyártó.
A műszer elromlott, amikor bekapcsolva felejtettem, az elem lemerült és megfolyt kicsit, ezzel megmarva a nyákot egy helyen. Szétszedtem és megcsináltam, viszont így ezt a hiányzó funkciót is pótoltam az automata kikapcsolással együtt.
(#) exabit válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
De, az reed relé. Nem igazán tudnék mellé rakni még egyet. De most nézem hogy még egy 30A-es relének is a minimális kapcsoló áramát (ami az adatlap szerint 10V/10mA) jóval meg tudom haladni. Bár abban igaza van Gaflynak hogy nem biztos hogy ez annyira számít. Köszönöm még egyszer a segítségeteket.
Nem szeretnék offolni, de ehhez kellett ha valakit érdekel: van egy röntgencső (egy röntgen fotoelektron spektroszkópon), aminek gondoskodni kell a hűtéséről. Ezt valaki előttem még így oldotta meg: Bővebben: Link A rendszerben van egy áramláskapcsoló, ami lekapcsolja a röntgencsőről a tápot ha leáll a vízáramlás valami miatt. Ez megakadályozza hogy leolvadjon a röntgencső. Illetve vízérzékelők vannak a földön, hogy ha folyna a víz, akkor egy mágnesszelep lezárja a vizet. Ezt a rendszert próbálom átalakítani zárt, cirkulációs rendszerűvé hogy ne pazaroljuk a vizet. Az áramláskapcsoló továbbra is megmarad, viszont előfordulhat olyan esemény, hogy a víz elfolyik a rendszerből (elvégre a röntgencső miatt a keringtetett hűtővíz nagy feszültség alatt van és simán korrodálódhat meg ívet húzhat valahol) de a szivattyú továbbra is működne. A zárt rendszerben 3L víz van és simán elfolyhat a víz úgy, hogy nem éri el a vízérzékelőket ami lekapcsolhatná a szivattyút. Viszont ott az áramláskapcsoló ami simán lekapcsolhatná a pumpát is. Az áramláskapcsolónak viszont csak egy kimenete van és ezt dupláznám meg egy relével.
Azért elég kritikus dologról van szó, ezért vettem figyelembe hogy megadják a relék adatlapjain a minimális kapcsoló áramot. Tudom hogy ez nem hobbi téma, de sajnos az akadémiai szférába már egyáltalán nem akar senki jönni dolgozni (állítólag régen még dolgozott itt mechanikai műszerész, elektroműszerész) ezért kénytelen vagyok megtanulni esztergálni, villanyt szerelni, vizet szerelni, programozni a vegyészet mellett, mert más nem csinálja meg. Ez már túl mutat a topikon, de a relés kérdésemre amivel idepofátlankodtam a kezdők topikjába, arra választ kaptam és azt köszönöm mindenkinek
(#) (Felhasználó 116638) válasza exabit hozzászólására (») Máj 28, 2019 / 1
 
Két lehetséges megoldás:

Reed+relé

Reed+relé+ssr
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2019
(#) Lamprologus válasza spgabor hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Nekem nem fáj! Legfeljebb Neked!
A biztonság kedvéért nézd meg, hogy a mérő bemenetek hogyan vannak leválasztva a műszerben!
Ha mondjuk úgy mérsz, hogy a műszer "COM" csatlakozójára a 230V fázisa kerül, az nem-e a műszer elektronikájának a test pontja, és a touch mennyire van elszigetelve a testtől?
Megrázó élmény lehet, ha ott nincs megfelelő leválasztás, szigetelés!
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2019
(#) spgabor válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Szia!
Mellékeltem a műszer rajzát. A COM a test ponton van, ahogy írtad.
A touch pedig a TTP223-as touch vezérlő IC hármas lábára megy, ami a testtel egy 33pF-os kondival van összekötve. Az érintő panel a képen látható helyre lett elhelyezve. A nyák és a burkolat között. Itt nem ér semmihez, illetve el van választva a fizikai érintéstől is. De más megoldásában az érintő fóliát a két burkolatot összepattintó horonyba rakták a fotók alapján. Gondolkodtam, hogy oda tegyem én is, de nem akartam ezért megfaragni a házat első körben. De ha szükséges, átrakom és úgy mindentől el lesz választva.
Szerinted ez nem jó megoldás? Ha nem jó, akkor tudsz javasoli olyat, ami biztonságosabb?
(#) Lamprologus válasza spgabor hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Szerencsétlen esetben a 2-as lábon ott a fázis...
A mellette lévőn ott a touch ... a kettő között meg kb 1mm ...
Hát én nem érnék hozzá, hacsak a touch nincs legalább 1000V-os szigetelésű!
(#) spgabor válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
A touch a kéztől kb 4-5mm távolságra van. A kettő között elég vastag műanyag burkolat és légrés van. Ezen keresztül normál esetben az általad írt esetben sem húzhatna át fázis szerintem. Ha megnézed a fotót, akkor látszik, hogy ha a készülék tetejét megérinted, akkor attól még elég messze van a touch érintkező lapja. Csak abból tudok kiindulni, hogy a szigetelt csavarhúzónak, ami 1000V-ra van hitelesítve, annak is vékonyabb a műanyag köppenye, mint a multiméter burkolata.
(#) Firefighter1 hozzászólása Máj 28, 2019 /
 
Sziasztok!
Helycsökkentés érdekében lehet használni IRFB4233PBF mosfet -et relé helyett?

Lámpát (csillárt) kapcsolna. Itt biztonsági szempontokra gondolok...
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2019
(#) (Felhasználó 116638) válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Nem lehet.
(#) pipi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 28, 2019 / 2
 
Mi vezérli (érintésvédelmi szempontból) a relét/fet-et?
A fet DC-re való, esetleg AC-t úgy tudsz hogy egy graetz átlójába teszed a fet-et, de a vezérlés felé nem lesz galv. leválasztott. Ha fontos a leválasztás, akkor vezérelj optotriakot, és azzal egy rendes triakot. Optotriakból van nullátmenetes, és nem nullátmenetes...
(#) Lamprologus válasza spgabor hozzászólására (») Máj 29, 2019 / 1
 
Ha a szenzor a műszer burkolatán belül van, és azt nem faragod meg, akkor látatlanban megfelelő lesz.
(#) spgabor válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Mindenképp úgy lesz. Nem akartam a házat átalakítani. Eredetileg egy sima nyomógombbal szerettem volna megoldani a funkció kapcsolásához az adott láb testre húzását, de nem találtam szimpatikus gombot, illetve a házat se szívessen fúrtam volna ki.
Mindenesetre köszönöm a figyelmeztetést!
(#) jani1987 hozzászólása Máj 29, 2019 /
 
Lomtalamításból szereztem egy junoszt 402b tévét de a c121 füstöl. Elektrotanyáról leszedtem a szerviz rajzot de mekkora ennek a kondinak az értéke? Zárlatra gyanakszok.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2019
(#) Patópali válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Szia!
Tegyél bele helyette 470 mikroFarad 25 Voltos elektrolit kondenzátort. De jó a 16 Voltos is.
A kondin 12Volt feszültségnek kell lennie. Ha ennél több hibás a stabilizátor a táprészben.
Sok sikert.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2019
(#) Firefighter1 hozzászólása Máj 30, 2019 /
 
Sziasztok!

Nem NYÁK-terv, ugyhogy ide tesze....

Elviekben jó?

Egy ESP-01 el vezérelt villanykapcsoló
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2019
(#) vargham válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 30, 2019 /
 
Én raknék még egy védődiódát a reléhez.
Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 30, 2019 / 1
 
Az előbbieken túl a FET-hez kisütő ellenállás, meg egy áramkorlátozó a gate-re megnyugtathat mindenkit. Bombabiztos megoldás, de én 2N7000, vagy 2N7002 alkalmazását is el tudom képzelni.
(#) tbarath válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 30, 2019 / 1
 
Én a FET gate és a uC pin közé egy kisebb, 100 Ohm körüli áramkorlátozó ellenállást is betennék.
Következő: »»   3324 / 3967
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem