Fórum témák
» Több friss téma |
Áramkör szimulátorok,nyáktervező prg-k egy része tudja hogy "kell egy ÉS kapu milyen ic-ben van" ,Az ECA oldalán a digitális ick-ről biztosan van temetizált kereső.Esetleg a gyártók honlapján.
De mint a kamrában a polcon mi hol van ,vagy a mélyhűtőben mi van alul,legfontosabb a memória. Szerintem legtöbbünknek sok sok kapcsolás végignézése,elemzése után kialakul a kép ,hogy mit mivel érdemes megcsinálni,kialakulnak a kedvenc feladatok ,a hozzájuk tartozó kedvenc ic-kel, kedvenc alapkapcsolásokkal.De ezt nehéz elmondani mert olyan mint a biciklizés, mindenki tud ,de annak aki nem tud mégis nehéz elmondani , ki kell szenvedni. Egyébbként ha egy ilyen listát össze tudnál hozni azt mindenki dijjazná,de szerintem nem igazán lehet. Ja és szinte minden feladat megoldható több módon,tehát a led villogtatáshoz legegyszerűbb a villogó led.
Válaszaim ugyanabban a sorrendben, aztán kiszálltam ebből a témából.
1. Ha neked ez céh-szemlélet, akkor az. Gyakorlatilag mindenkinek lehet segíteni (és itt szoktak is) egy probléma megoldásában, de kellenek hozzá az alapok. Aki nem tud olvasni, ritkán tanul verset, aki nem tud autót vezetni, az csak néző lehet a rallye-n. Tetszik, nem tetszik, vannak kötelező lépcsőfokok, amire meg kell tanulni önállóan felmászni. 2. Miért nem teszel végre magad elé példa-kapcsolásokat, gondolkodás nélkül összerakod, majd a programozással analóg módon alkatrészeket kezdesz cserélgetni, és vizsgálni, mi történik? Tudod is a megoldást, mégsem teszed. 3. Lehet dolgokat az időhiányra fogni, de ha tényleg nem ér rá annyira az ember, csak tudomásul kell vennie, hogy lassabban fog haladni. 4. Olyan nincs, hogy csakis a netről vehetsz könyvet. Olyan van, hogy épp nem volt időd könyvesboltba menni, vagy nem akartál. Attól, hogy létezik online könyvesbolt, még más is van. 5. Száraznak nevezed azt a többezer oldalt, amikbe bele sem olvastál. Megint csak a tetszik-nem tetszik kategória van: a legalapabb dolgokat magolni kell, ez minden területre jellemző. Az egy byte = 8 bit nagyjából olyan megtanulandó dolog, mint az ellenállás fogalma. Az, hogy önmagukban használhatatlan kapcsolásokon mutatják be az egyes elemek viselkedését, megint csak normális dolog: egy bonyolultabb kapcsolásból végképp nem értene semmit az, aki az alapokat tanulná. Végül, szerintem elég negatívan értékeled a fórumot, ha azt feltételezed, szándékosan tolnának eléd emszthetetlen anyagokat; nem lehet véletlen, hogy nagyjából mindenki ugyanazt az irányt javasolta... 6. Senki sem a szakszavak ismeretével születik. Én pl. találtam egy kapcsolást a neten, volt benne pár idegen szó, azokra is rákerestem, és máris többet tudtam. Ne félj az információ tömegétől; ha belemászol, előbb-utóbb ragad rád annyi, hogy optimálisabban keresel, és célszerűbben választasz. 7. Nem értettél meg: a témák mellé leülni azért kell, hogy tudd, egyáltalán létezik strlen nevű függvény, ami megadhatja neked egy karakterlánc hosszát. Ugyanígy létezik tranzisztor, ami bekapcsolhat neked egy relét. A hogyan-t, a paraméterezést vagy kikísérletezed, vagy megkeresed, megtanulod. Próbáld meg feltenni a kérdést egy infós fórumon: hogyan kell paraméterezni az strlen-t? A legszelídebb válasz az lesz, ami csak a fejlesztőkörnyezet súgójához ad egy linket. 8. Van szerencsém C-ben és HTML-ben is mind szövegszerkesztős-fordítgatós, mind pedig fejlesztőkörnyezetes alapon dolgozni, előbbit Unix SVR4, utóbbit Win alá. Ismerem és értékelem a különbséget, viszont abból kell élni, ami van. Egy éve ültem le a Unix elé, egy hónapig a netet túrtam, hogy felkészülhessek a feladatokra. Mostanra Profibus-os adatgyűjtő és X-alapú megjelenítő, soros porti SMS-küldő egység, illetve egy belső weblap az eredmény, hobbiból, mert kitaláltam, hogy én ilyet is akarok csinálni. Viszont, a history-ban a mai napig a man vezet, és ami elérhetően le van írva, azt nem kérdezem meg, ha egy hét alatt értem meg, akkor sem. Ennyi volt a véleményem, illetve még egy: sok oldalt el kell olvasni ahhoz is, hogy az ember jó programot írjon AVR-re, de sokkal többet, ha csinálni is akar vele valamit. Jól megtervezett perifériák nélkül a "legokosabb" kontroller is annyi, mint előttem a bögre kávé, jól megtervezni pedig csak akkor lehet, ha tudja a dolgozó, mit akar, mit csinál. Azaz nem lehet kikerülni az alapok megszerzését, bármennyire is felesleges, nehézkes feladatnak látszik.
Az a bizonyos villogtató az LM3909.
Ezen a linken rengeteg adatlapot találsz név és szám szerint de úgy is, ha megpróbálod beírni az elvárt funkciót: http://www.datasheetcatalog.com/ Pl. beírod: LED flasher és hozza az LM3909-et. Van egy pár olyan weblap ahol egy adott IC családot felsorolnak, melyik mire való, pl. 74xx vagy 4xxx család. Az adatlapokban gyakran előfordul helyettesítő vagy hasonló funkciójú típus említése. A legjobb: egyszerű alapkapcsolások az adott eszközhöz, amivel gyorsan ki lehet próbálni. Az IC-k jelentik delphiben a függvényt: egy előre elkészített feladatot oldanak meg, csak meg kell venni vagy guberálni valami készülékből. Viszont a függvényeket paraméterezni kell, ami ennél az IC-nél a körülötte lévő alap dolgokat jelenti, kondenzátor, ellenállás, LED. Ezek méretezése amit meg kell tanulni, hiszen ha rossz paramétereket adsz meg vagy nem villog, vagy túl gyorsan villog vagy esetleg tönkremegy. Sajna itt nem lehet újraírni a függvényt ha leég az IC, az alapok hiánya kemény pénzbe kerül.
Köszi, megtaláltam.
Kaptam hozzá egyik fórumozótól egy nagyon kimerítő leírást így már paraméterezni is tudom
Na ugye
Célirányos kérdés, gyors válasz. Viszont ez az LM3909 IC elég drága, többszáz forint. Ha tényleg csak ledvillogtatásra kell sokkal olcsóbb egy NAND kapuból megcsinálni az oszcillátort. Egy 4011-es IC-ben 4 db kapu van és 20 ft-ba kerül, a többi alkatrész is fillérek. A rajz csatolva.
Ettől már csak egy hatékonyabb dolog van 25 Ft-ért villogó LED-et venni
Ne vedd el az építés örömét Akkor tényleg semmi kihívás nem marad
A villogó ledről hogy fog órajelet kivenni ? Hiszen számláló ic-hez is akarja használni.
Kicsit módosult a szakirodalmaim mérete.
Mostantól csak a djvu könyvtáram magában 1.4 giga adat Hogy másnak is annyi legyen: http://maxwell.extra.hu/ekonyvek/elektro/elektronika.htm Wg_kezdo, itt megtalálható a Klaus Beuth - Olaf Beuth : Az elektronika alapjai I.-II.-III. is, meg még párszáz más hasznos dolog is.
Az előtét ellenállás és a LED közötti forrasztásról?
de a pontos freki beállítás tényleg kérdéses
Na erre nem is gondoltam
Esetleg ha órajelnek használjuk egy pic vezérelt osztólánchoz, segíthetünk ezen a problémán is
Ez nagyon nagy gyüjtemény!!
csak kapkodom a fejem hogy mit töltsek le elősször, köszi hogy megosztottad ezt velünk (pláne velem )
Szívesen !
Én se tudtam mivel kezdjem a letöltést, ezért a "Minden letöltése flashgettel" opció mellett döntöttem
Nem teljesen értem a kérdést, a weblap nem az enyém. Minden könyv scannelve és djvu-ba alakítva van fent. Használatuk a djvu viewer szabályai szerint, kb. mint a pdf.
Azt nem tudom, hogy a weblaptulaj milyen rendszer szerint rakta fel a lapra a könyveket, nekem úgy tűnik, hogy egyszerűen sorban, 2 cd-re bontva. Végülis 3 óra alatt lent volt, ráérek rendszerezni később is. Az optoelektronikai kijelzőkre pl. azonnal ráugrottam. Az elavult történelmi jellegű dolgoktól a csöveken át a modern dolgokig mindent találtam. Szerintem érdemes beterhelni a wincsit.
Ezzel a linkkel biztosan sokunknak okoztál igen nagy örömet!
Ezer köszönet érte!!!
Köbzoli: hát az tényleg jó lenne ha lenne valami Whereisit-szerű progi pdf-re és djvu-ra. Egyenlőre téma szerint válogatom, de ez nem segít egy adott kapcsolás felkutatásában...
SzervízMacska: legalább valami hasznosat is be tudtam írni
Talán mégis van megoldás:
PDF manager DjVu IFilter A leírásaik szerint gyűjtemények kezeléséhez valók, majd meglátjuk.
Na eddig tartott a djvu királyság
Aki leszedte jól járt, aki nem, így járt. Az 1.4 giga szakkönyvet blokkolta az extra a szabályzat megsértése miatt. Szerencse, hogy mindet leszedtem.
Üdv
Kezdő vagyok ilyen téren és mivel még nem hallottam róla szeretném megkérdezni hogy mire jó a Triac és a FET? Ezek mik, hogyan és mire jók? Mit csinálnak? Köszi
Hali! Az az 1.4 giga elérhető még valahol? Érdekelne, amit most linkeltek be, az már jön le. Gondolom a 2 nem ugyanaz. Esetleg feltudnád tölteni valahová?
Vagy felette. Nézőpont kérdése.
Üdv
CMOS 4016 4xKETIRANYU SZAML. mire való(van róla sejtésem de biztosra akarok menni) és hogyan van a bekötése? Köszi
sziasztok
Mint arra a cím is utal, ebben a témában szeretnék pár megbízható infót szerezni.Íme pár kezdő kérdés. Számít-e az elektrolit kondenzátor feszültsége egy adott áramkörben?Vagy az csak a legnagyobb ráadható feszültséget jelölné?(én pl nem mindig találok olyan feszültségértékűt, ami az alkatrészlistában van.) Például ha egy listában az áll hogy 16v-os kell?akkor megfelel egy 35v-os is? aztán... Lehet-e kondenzátorokból kisseb kapacítású ,,akkumulátort" készíteni? Ami mondjuk pár percig adná le az energiát? STB... Várom válaszotokat a fenti kérdésekre, és jó kis ötleteket is szivesen fogadok.köszike
Igen, a ráírt feszültség a maximális rákapcsolható feszültséget jelöli! Vagyis a V-os kondi helyett jó a V-os is, más kérdés, hogy geometriailag megfelelő-e?! Ha nagyobb kapacitású akksit szeretnél, vegyél akksit, mert kondenzátorból összepakolni azt a feszültség/ kapacitást szerintem nem igazán kifizetődő...
Biztos szükséges az új topic? Idézet: „íme pár kezdő kérdés. ” Pedig te is leírtad hova való, akkor miért nem lehet oda írni? Kezdő kérdések
Kevesebb smile, némi önállóság, témanyitás előtti keresés. A jövőt tekintve, szerintem ezek jó ötletek.
Sziasztok!
Hétvégén szétszedtem egy olyan kütyüt ami visít ha elhúzzuk a mágnes közeléből.(Ilyen betörőjelző szerkezet ablakra/ajtóra). Egy ilyen csövet találtam benne,ami kattant egyet ha a mágnes közelebb került hozzá mint kb 10 mm. Kérdéseim: -ez egy READ cső?-hogyan gyártják?-milyen anyagokból?-Hogyan végzi a feladatát?(fizikai elve) |
Bejelentkezés
Hirdetés |