Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor ezt rendesen elnéztem. Ott az adatlapon. Én meg csak azt néztem, hogy két osztályú és a betűkön átsiklottam. Még jó, hogy nem vettem még meg. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem.
Sziasztok! Az előszoba mennyezeti lámpáját szeretném kicserélni, és egy kérdésem lenne a bekötéssel kapcsolatban. A régi lámpában egy sorkapocs volt, ide voltak bekötve a fali vezetékek, viszont az újban csak a két foglalat van összekötve, nincs sorkapocs. Ezek szerint az újban csak egyszerűen a foglalat sarkaira kell kötnöm a vezetékeket, a csavarokhoz? Úgy tudtam, csak sorkapoccsal rögzíthetőek ilyen vezetékek, de ezek szerint nem minden esetben?
Vagy akkor vegyek egy sorkapcsot meg vezetékeket, és csináljam meg úgy ahogy a réginél volt? A falból amúgy csak két vezeték jön, védőföldelés nincs. Mellékelek két képet, egyet a régi lámpáról egyet az újról, az a 3 képes.
Szia.
Ennek van témája, kár külön nyitni: Bővebben: Link Egyébként igen, az egyik foglalaton (lampa_uj.jpg --> bal alsó ábra) ott is van a két hely a fázis és nulla részére. Egyszerű bedugós módszer. A földelésnek meg ott van a jelölés és hely a foglalat tartóján. Azt nem mondom, hogy ez a bekötés annyira jó akkor, ha alumínium az a vezeték ami a lámpatesthez érkezik...
Köszönöm, mindjárt átrakom akkor. És igen, aluvezeték, a fele leégett, elég rövid maradt, de majd megpróbálom azzal. Ezekre a helyekre gondolsz?
Rakhatsz sorkapcsot, vagy Wago-t, ha rövid a vezeték. Az alu és a réz vezeték ne érintkezzen közvetlenül. Ha a foglalat hátuljába bedugtad a vezetéket, utána nem biztos, hogy oldható a kötés. Se túl rövid, se túl hosszú ne legyen. Tömör vezeték szükséges.
Idézet: A blankolás... „Se túl rövid, se túl hosszú ne legyen.”
Sziasztok!
Volna egy kis"nagy" problèmám! Az áramszolgáltató órát ès kismegszakítót cserèlt. Ami fönt volt BK 25A amit feltettek, E-on B 25. A lènyeg, van egy 5.5kW csillag üzemü motorral szerelt szalagfűrèszem ami ezek után nem indul el, lekapcsolja a kismegszakítót. Valaki volt-e, van-e ilyen helyzetben? Hogyan lehet ezt a problèmát elhárítani? Az e-on dolgozói kiszáltak megnèztèk ès közöltèk, hogy ezzel ők nem tehetnek semmit mert lakossági fogyasztónak nem szerelhetnek fel C karakterisztikáju kismegszakítót! Bementem az ügyfèlszolgálatra ès szinte elhajtottak mint a magzatvizet! Segítsetek! Köszönöm!
Keress meg egy helyi regisztrált szerelőt és kérjél 32A-es csatlakozást.
Részleteket itt leírtam :Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2019
És ki ez az e-on, hogy ilyen kikötései vannak?? Elmű-Émász alapból C-t hozott nekem, pedig nem is kértem...
Valóban az E-On alapból csak B típusút szerel fel, ha C-s kell, azt külön kell igényelni. Szerintem nálad ez lenne a megoldás, van erre nyomtatvány a honlapjukon, beírhatod, hogy a nagy teljesítményű géped nem működik a csere óta. Ez egy szerencsétlen helyzet, a régi kismegszakító többet bírt. A 32A-ra fejlesztésnek, amit gyuszo ír szerintem komoly anyagi vonzata lenne. 3 fázison 3x7A a különbözet, 21A-ra ki kellene fizetni teljesítménybővítést.
Idézet: „kismegszakítót” Igazad van,de én nem látok utalást 3 fázisra. Ha pedig az van, ki kell egészíteni a kérdezőnek. Idézet: „nem szerelhetnek fel C karakterisztikájú kismegszakítót” Nem látok többesszámot ( kismegszakítók ). Egyébként 1 fázisra nemigen szoktak 3,5 kw-nál erősebb motort tenni. Ez is ellentmondásos. A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2019
Na ja. Igaz, de én az 5,5kW-os motor és a csillag kötésből gondoltam a három fázisra.
Meg az 5,5-es motor 3x25A-ról valószínű elindul, bár ha csillag kötésű a motor, akkor így direkben nem biztos.
Sziasztok!
Köszönöm, hogy reagáltatok a kèrdèsemre! Igen, 3 fázisról van szó! Bocsi azt hittem egyèrtelmű! Szóval az e-on honlapján van lehetősèg a C25A megkèrèsère? Ès ezt meg is szokták adni? Ha van kèrelemre lehetősèg az ügyfèlszolgálaton mi a fenèèrt nem tájèkoztatják a fogyasztót erről?
Azt elfelejtettem, hogy arró, hogy van lehetősèg kèrni a C-s kismegszakítókat, nem tájèkoztattak de arról igen, hogy vegyek meg 3x7 A= 21A ami kb.100 ezer forint + a szerelès!
Ki van ez találva! Közben utána nèztem a nyomtatványoknak, valaki tudja pontosan melyikkel kell ezt kèrelmezni? Köszönöm!
Ez a B - C csere is lehet drága, de nem tudom. Meg kell kérdezni egy regisztralt szerelőt! Nem tudom milyen a mérőhelyed? Új szabványos műanyag doboz, mert a régi fa szekrény, abba lehet be sem teszik. Meg kell érddklődni. Egyébként lehet olcsóbb lenne egy másik ( csillag-deltában indítható) motor, esetleg lágyindító, használt frekiváltó vvagy egyszerűen megemelt motorral indítani és felpörgés után ráengedni a szíjra. ( utóbbi lehet hülye ötlet, nagy fűrész lehet)
Úgy tudom, hogy az előzetes igénybejelentő formanyomtatványt kell kitölteni. Ezt az ügyfélszolgálaton kell beadni és a területgazda engedélyezi. Ideális esetben nem kell hozzá regisztrált szerelő. A költségéről nem tudok semmit, de nem lehetetlen, hogy csak egy kiszállási díjat kell fizetni.
Sziasztok!
A segítségedetek szeretném kérni vezeték jelölésében. Az lenne a kérdésem, hogy szabványos az a megoldás, hogy a vezeték színét zsugorcsővel módosítom? Természetessen az elejétől a végéig. Azért lenne szükségem erre a megoldásra, mert a megrendelői előírásban lila vezetékszín használata a kötelező. Sajnos 25mm2-es keresztmetszuetben ez igen ritka. Ui.: amennyiben lehetséges, szabványszámot is írjatok, ha van rá Köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2019
Sőt, szinte lehetetlen.
A kabelgyar.hu katalógusa szerint MKH H07V-K típusúból lila csak 6mm2-ig van, 25mm2-esben pedig csak fekete, kék, barna, piros, z/s létezik.
Az erősáramú installációs szabvány csak a fázis-, nulla és védővezetőre adja azt az előírást, hogy teljes hosszában színezve legyen (de itt nincs mese, fekete, szürke, barna és kék, na meg a z/s). A PEN-nél ő is kénytelen kompromisszumot kötni. Ezekbe a lila egyszerűen nem fér bele. Ami van, az az MSZ HD 60364-5-51:2010 514.3.Z1 pont szerint: más vezetőket színekkel vagy számokkal kell azonosítani.
Volt az MSZ EN 60446:2008, ami általában foglalkozott a vezetékek színezésével, de ezt visszavonták (2011-ben). Ebben volt lila is, ez a szabvány az AC fázisvezetőkre preferált színnek mondta a fenti hármat. Ebben a szabványban nem volt az egész színezése előírva, mert így fogalmazott: ...at terminations and preferably throughout the length of... Én a helyedben konzultálnék a megrendelővel. Idézet: Ez igen-igen ritka esetben szokott bármilyen eredményre is vezetni. dani9228 kérdéséből én azt a következtetést vonom le hogy viszonylag nagy cégnek dolgozik, ahol van egy szabályrendszer a vezetékek jelölésére (is), pont. Nincs eltérés. Mi is nagy cégeknek dolgozunk, kb. soha nem fogadtak el semmilyen javaslatot. „Én a helyedben konzultálnék a megrendelővel.”
Szia. Igen-igen úgy van. A megrendelő kötötte ki, hogy hova milyen színű vezetékeket használhatunk, így van bent a standardjában. 25mm2-es ben valóban, csak fekete, kék, z/s, és piros van. TME-n van többféle színben is 2200Ft feletti méter árban, ami azért elég sok. Azért gondoltam arra, hogy a szűrke és lila vezetékeket, zsugorcsövezve oldom meg. De akkor ez utólag szabványos, hogy külön bevonom a vezetéket?
megrendelő kötötte ki, hogy hova milyen színű vezetékeket használhatunk
Oszt a zsugorcsövezés az nem változtatás? De akkor ez utólag szabványos, hogy külön bevonom a vezetéket? Azt hittem, leírtam erre a választ. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2019
De változatatás, de ebben az esetben olyan színű lesz amilyent a megrendelő igényel.
Ahogy az 1.5 - 2.5 mm2-es vezetékeket át szokták színezni*, szerintem a vastagabbal is meg lehet tenni. Vagy marad a drágább vezeték megvétele és továbbszámlázása.
* Ha jól tudom, akkor egyértelműen beazonosíthatónak kell lennie a jelölésnek, innentől kezdve megengedett az átszínezés. A zsugorcső messze tartósabb, mint bármilyen szigetelőszalag.
Értem, köszönöm . Kábeleknél is lehet alkalmazni ugyan ezt? Mindenhol YSLY-t használunk, és ugye a szabvány az (L,N,PE,PEN vezetőket) megköti. A zöld-sárga az adott, de a nullának a kék kellene. A számozott vezeték ebben az esetben is színezve lenne.
Jobb, ha erről a megrendelőt kérdezed mielőtt megjárod úgy, mint mi. Ami az egyik szolgáltatónál jó volt (benne is volt a telepítési utasításban), az a másiknál tilos...
Sziasztok!
Ha alu vezetéket kell összekötnöm rézvezetékkel, és wago-t használok, akkor járható út hogy az alu vezetékre érvéghüvelyt préselek, majd az megy a wagoba? Legszívesebben kihajítanám az alu vezetéket, de egyelőre nem kerül rá sor. A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |