Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciamoduláció (FM)

Témaindító: centauri99, idő: Aug 28, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) centauri99 hozzászólása Aug 28, 2007 /

Sziasztok!
Lehet hogy egyszerű a kérdésem,de mitől van az hogyha a rádió műsort frekvencia moduláltan adják,akkor én egy állandó frekvencián tudom azt venni otthon?elvileg ennek folyamatosan változni kéne,nem?Ha tudnátok ajánlani valami könyvet,ahol utánatudnék járni azt is megköszöném.
(#) titi válasza centauri99 hozzászólására (») Aug 28, 2007 /

Hali!
Van egy DjVu fájlom a témáról, 3,7Mb. Küldjem?
(#) Prinner válasza centauri99 hozzászólására (») Aug 28, 2007 / 4

Mert csak viszonylag kismértékben változik a frekvencia, a változás max. értéke az úgynevezett löket, ami %-ban megadja a max. frekvenciaváltozást. A vívő frekvencia értéke nem változik, ha nincs az adásban semmi hang, akkor pontosan a vívő frekvencia van jelen.
(#) centauri99 válasza Prinner hozzászólására (») Aug 28, 2007 /

igen,én is erre gondoltam,de egy könyveket még mindig ajánlhattok egyébként küldheted a fájlt a címre
(#) titi válasza centauri99 hozzászólására (») Aug 28, 2007 /

Feltettem a weblapomra. (cím az adatlapomon)
ELEKTRONIKA/FM mod.
(#) Moderátor hozzászólása Aug 28, 2007

A címet egy picit módosítottam, mert túl hosszú volt. (Ha lehet, használjunk szóközöket! Köszönöm! )
(#) m.joco hozzászólása Okt 28, 2007 /

Engem is érdekelne valami. A legegyszerűbb AM-es vevőknél miért elég csak egy dióda meg egy kondi a rezgőkör után, hangszóró előtt? Azt értem hogy a dióda egyenirányít, de az még akkor is a rádiofrekvenciás hullám fele lesz, szóval hogy lesz abból végülis hanghullám???
Üdv.
(#) Dudus válasza m.joco hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

Ezt az 1 dióda és 1 kondi párost burkolódetektornak hívjuk és a nevében benne is van az "okosság". Az egyenirányított nagyfrekvenciás jel csúcspontjait összekötő görbe hordozza a HF információt. Ha ezzel a jellel egy kondit mindíg csúcsértékre töltesz és a kondít terhelő nagyimpedanciás hallgató nem süti ki túl gyorsan vagy lassan (méretezni kell), akkor nagyfrekis zavarok nélkül pont a HF-et kapod vissza.

(#) menyus válasza centauri99 hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

Változik is, folyamatosan, a moduláció függvényében + / - ban max 75 KHz et a WFM (szélessávú FM --> pl CCIR műsorszóró adók, vagy TV hang) . Ugyan ez a keskenysávú rádióknál (pl PMR adóvevők, amatőr rádiók) max 2 - 3 KHz. Pont ezt a frekvencia változást hallod (közvetve) a vevőben, ha ez nem lenne nem hallanál semmit. A beállított frekvencia pl a DANUBIUS esetében pesten 103,3 MHz sávközépen. Ehhez képest változik a frekvenciája a moduláció hatására. A WFM vevők sávszélessége kb 200 KHz ezért képes hallhatóvá tenni a a + / - 75 KHz es ( tehát max 150 KHz) löketet. Ha ugyanezt próbálod meg keskenysávú üzemmódba hallgatni akkor ez nem fog sikerülni mivel a kb 5 Khz sávszélességen ugye nem fér el a 75 KHz nyi löket, tehát a hasznos információ kiugrál a csatornából, ami meg benne marad az torz lesz. A másik dolog hogy szélessávon ugyebár lényegesebben több információ átvihető mint keskenyen. Gondolok itt a hangminőségre pl. míg a keskenysávú moduláció (FM) elegendő az emberi beszédhang átvitelére, a 75 Khz en n(WFM) már jó minőségú hang információ is átvihető. (lásd sztereo adások)
(#) m.joco válasza Dudus hozzászólására (») Nov 1, 2007 /

De miért kell egyenirányítani, hisz így nem pont azt a HF jelet kapjuk vissza, hanem csak az egyik periódusát(felét)???
(#) Dudus válasza m.joco hozzászólására (») Nov 1, 2007 /

A HF jel mind a negatív félperiódusok csúcspontjain mind a pozitív félperiódusok csúcspontjain "rajta ül" . Egyenirányítani azért kell, mert nekünk csak az egyik félperiódusra van szükségünk tehát, amely a teljes információt hordozza.

A demodulátorokról.

(#) Ant hozzászólása Máj 22, 2008 /

Sziasztok!

Lenne egy olyan irányú kérdésem, hogy hogyan lehetne megoldani aaz emberi hang átvitelére is alkalmas fm adót, amit kristály vezérel.Úgy értem, hogy hogyan tudom modulálni a kristály frevenciáját!?
Elképzeléseim a következőek:
1, A lelke egy kristály vezérelt oszcilátor, amiben kristály lábain lévő 2 db kondenzátor kapacitásait változtatom varicap diódával. Ha ez esetleg csak az impulzusok szélességét változtatja meg, akkor csinálok egy monostabil multi vibrátort, ami elég valószínű. Akkor az egyik oldala kötött lesz az impulzuisnak, a másikat meg tudom változtatni. Ezzel sztem CSAK 2 hatalmas probléma van: nem lesz pontos, zavart lesz a jel, vagy nem tudok ilyen kis időzítésű PONTOS monostabilt csinálni.
2, Csinálok egy RC/LC oszcillátort, és azt a kristályos oszcillátorral páhuzamosan kötöm, és csak az LC/RC kör frekvenciáját változtatom, így biztosan különböző frekik érhetőek el. Ezzel sztem csak az a baj, hogy ha én ezeket párhuzamosan kötötem, akkor a két oszcillátor frekijei néha átfedik egymást, így olyan lenne helyenként a jel, mintha nem is modulálták volna.

A kérdésem a következő:
Meg lehet oldani ezekel az elképzelésekkel a problémát, vagy ha nem, akkor kérem szépen az okosabbaka, hogy mondják, meg hogy tulajdonképpen hogyan csinálják!

ANT
(#) menyus válasza Ant hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Ezt a megépítendő adót kicsit jobban körül kellene írnod, mit szeretnél? Milyen frekvenciára, milyen üzemmóddal (FM / WFM ..?) . Ezeket már az adó áramkör elvi tervezéséhez is kell tudni. Ezen igények ismeretében lehet csak a kérdésedre válaszolni.
(#) Ant válasza menyus hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Először is sima egyszerű FM lenne.
Másodszor meg igazán nem elsősorban megépíteni szeretném az adót Csak a működése érdekelne, hogy hogyan csinálják a kristály vezérelt oszcillátor frekvenciájának változtatását. Mert a neten erről nem nagyon találtam infót. Csak a modulációs rész érdekelne!
(#) Medve válasza Ant hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Itt egy példa, a modulátor a rajz bal alsó sarkában van a varicap körül. A kvarcoszcillátor jele a C1-en érkezik, a modulációt az R1-en kapja. A fázismodulált jel a T1 kollektorán jut a 18 szorozó erősítőláncra, ahol a csekély moduláció is 18-szoros lesz. Ez az egykori rendőrrádió, a Maros-B megoldása.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem