Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Én 2450ft körül vettem, Bp 11. ker. Móricz Zsigmond körtérnél az épülő skála mögött van két üzlet, az egyik az Árwill, a másik mellette van 20 méterrel, kis pince.
Na én a pincében vettem.
Hány ml -es kiszerelésben vetted?
Csak június 15 körül tudok menni sajnos, egyébként szombaton nyitva van?
Szombaton nincs nyitva, 200ml, sztem sok helyen lehet még kapni, nem hiszem, h ez lenne az egyetlen hely
![]() Majd nézegetem még, h merre van, de sajna egyik hely sincs nyitva szombaton.
Ez a videó nagyon szépen elmagyarázza, hogy hogyan kell NYÁK-ot készíteni. Igaz, angol, bár nem muszály annyira ide a nyelvtudás. Ebben a videóban a vasalásos eljárást ismertetik.
Bővebben: Link
Sziasztok!
Nah itt van két fénykép. Nyák még a maratás előtt. Ettől jobbat nem tudk csinálni. Sajnos ez a maximum, amit a Wolfossal lehet (sztem) Meg jól látni a már említett pöttyösödést, és, hogy nem kontrasztosak a sávok... Szakértői vélemények ??? ![]()
Mindig elfelejtek csatolni
![]() De módosítással hozzábigyesztettem :yes:
Hát igen, most képzeld el az a nyákot (vagy nézd meg) ahol a p20-al egy miliméteren két vezetősáv van egy 100 lábú ic-hez. Ott egy ilyen pötty simán összezár két lábat, ha nem többet.
Használhatatlan az a lakk, dobd a kukába, vegyél p20-at, ég és föld!
Hát jólvan... Majd ha lesz pénzem az lesz a sorsa
![]()
Mivel nem olcsó mulatság a lakk, azért ne dobd ki. Tedd bele meleg vizbe a flakont / ne forróba / és egy félórát hagyd benne melegedni pár percenként jól rázd fel. Azután, még olyan nyákokhoz ahol viszonylag vastag fóliát használsz és azok nincsenek túl közel egymáshoz,Pl. táp, oda még el tudod használni. A pöttyösödés egy része igy is megmarad, de nagy fóliahézagnál még elmegy.
Fery
Persze persze! Kidobni én sem akartam... Úgy értettem, ha lesz pénzem, akkor veszek P20-at, de lehte hogy nem is, mert úgy sem vagyok az a nagy nyák-gyáros... Még ezt sem tudom elhasználni sztem idén
![]() Meg hát én nem ilyen 0,5 mm-es sávokat rajzolgatok, meg pic-ekhez nyákot, szóval ennyi hiba belefér De a melegvizes az jó ötlet.. ![]()
Én próbáltam azt is, és nem lett tőle jobb, de attól még ki lehet próbálni, lehet hogy az enyém menthetetlen volt.
Persze tudom, hogy ez az ismert univerzum legócskább foto lakkja.
![]() ![]() Fery
Na mellékelem a levilágító beültett képét látszik a kis meghajtó is hát nem egy lm ic-ből áll oszt ágyesz bugyesz az tuti.
A levilágítón azok a körkörös jelek bala oldalon a kémia ónozó habjától maradt, sajnos nagyrészt leöntöttem róla a hab rajtamaradt, azután megzavartak és 2 perc múlva már ilyen volt. Mondjuk tök mindegy mert a cél az hogy egy kasa fémes felület legyen ami leadja a hőt. Hogy ezeket az smd ledeket hogy kéne beültetni szépen arra nem jöttem rá, úgyhogy most csúnyán vannak bene, de erősen. A fehér trutyi a ledeknél egy szilikonos hővezető paszta, a nyák kilógó részére rá lesz aplikálva vezérlő, és az egész valami sufnituning hosszabítást kap két oldalon, és csak rá kell fektetni a 20cm magasahungarocel oldalfalakra, és máris mehet alá a levilágítandó anyag. Egyszerű megoldás, ennél olcsóbb és házilag könnyen elkészíthető nem nagyon van. (3000Ft volt a led, 1200 a meghajtó, amiről ugye menetközben kiderült, hogy 3 lm ic-vel helyettesíthető), a hungarocel meg a tetőszigetelésből maradt, 6 darabból áll a négy oldalfalból és a két fél tetőből. Pár pillanat alatt szétszedhető illetve összerakható, és mégis aránylag zárt dobozt alkot. Lehet vagy 200 forint a hungarocel ára. Ha a ledek tényleg bírnak 50.000 órát, akkor örök darab, nem úgy mint a letört búrás hgli lámbák, meg a hasonló megoldások. Kaqkk viszont olyan levilágítót épített, hogy csak néztem, remélem felrakja a képet, mert nagyon pöpec!!! (nekem ennyi helyem nincs a műhelyben csak a levilágítónak, de amúgy vérprofi, szerintem 2perces megvilágítással dolgozhat ![]()
Ó, ez bőven jó, van felület rajta bőven, faja a dolog!
![]() Egyszerű dolgok a legjobbak! Én nem építettem dobozkát, főleg mert nem tetszik a mások által épített, hajszárítós kemence. Én vettem vaterán egy grilles micrót 3000-ért, digitális, forgótányéros, minden tutkó benne, kivettem magnetront, átalakítottam, és kapott helyette két ilyen jófajta ledet. Digitális, időzítős, grilles, azaz kemencének is jó, ott lehet hagyni, teljesen zárt, biztonságos, és melegszendvicset is lehet benne csinálni ![]()
Azért nem a világ leg profibb levilágítója, de jól működik
és teljesen zárt .És 10perces levilágítási ideje van
És majd (egyszer) az aljába a fólia helyett kap majd egy
tükröt.
Ha esetleg valaki lézernyomtató vásárlásán gondolkodik, de kételyei vannak hogy a nyomtató által nyomtatott nyákterv vasalható-e, annak üzenem hogy a Samsung ML-2010PR nyomtató vasalásos nyák-készítés céljára tökéletes! Szuperül vasalható a nyomata.
Sziasztok!
Ha már Attila86 felvetette ezt a témát valakinek van tapasztalata a HP-Laserjet 1018 -nyomtatóval nyomtatott nyáktervek vasalhatóságáról? A mosteni időben nem sikerülnek olyan jól a vasalt nyákjaim :no: De lehet hogy a műnyomó papír kezd elöregedni vagy nem tudom majd megpróbálom valami magazin lapra nyomtatni és úgy vasalni üdv!
Már nem azért, de mi sok köze van a nyomtatónak a vasalhatóságot illetően???
A festékpor szerintem elég standard, a fólia nem nyomtató specifikus, és ugyan azzal a teknikával dolgozik a samsung, a hp az epson szóval minden lézer. A port ráégeti az anyagra, amiről a vasalás hatására lejön, és rátapad a tiszta rézfelületre.
Például az én nyomtatóm a 90 grammos műnyomót ráolvasztja a tonerra, a 135 grammosat meg szépen viszi. Más lézernyomtató (fénymásoló) viszi a 90 grammosat is.
Emellett számos fénymásolóval készült nyákterv alig vasalható, illetve a HP Color Laserjet 3550-el nyomtatott nyáktervet sem sikerült vasalnom.
A colornak más a festékpora, tehát az ebből adódhat, és ki beszélt itt műnyomó papírról!!
Van a laserhez való fólia! Persze lehet belegyömöszölni mindenféle hordozót, azután vagy tönkremegy vagy nem, de a támogatott hordozók fel vannak tüntetve a nyomtató specifikációban. Ettől el lehet térni ilyen olyan műnyomó papír meg hasonló alternatívák felé, csak ha tönkremegy, veszíted a garanciát, meg a szervíz nem fogja bevállalni meg hasonlók. Most volt téma a 2-3 ledes levilágító, mi a fenének kell még vasalgatni??? Ha valakinek nincs kedve fújni, akkor vesz gyári fényérzékenyített nyákot, ha meg az drága, akkor p20-al le lehet fújni. Most őszintén mennyivel drágább egy 2 névjegykártya méretű nyák ha fényérzekegyített vagy fújt nyákkal és levilágítással dolgozik az ember. 2-300Ft-al? Nem kell szenvedni, hogy a vasaló nehogy szétnyomja a festéket, ráragad e, vagy itt ott nem mert inkább a fólián marad. Fényérzekenyítettnél nem kell pucolgatni, csak levágod lehúzod a fóliát, levilágítod 15 perc bőven elég, 1 perc alatt előhívod, és mehet a maratóba, ráadásul a lakk védőréteget is hagy rajta, és ha kell még egy példány akkor a fóliát csak elő kell venni, míg vasalásnál az egész nyomtatás vasalás, rajtamarad e macera kezdődik elölről, hiszen a vasalás megeszi a mintát is. Persze mindenkinek szive joga eldönteni melyiket preferálja, én semmi pénzért nem állnák át vasalásra, és valószínű mindenki aki fotózza a nyákot így van ezzel. Talán azért mert az az igazi módszer, a vasalásos meg megint csak egy alternatíva, hogy megspórolja az ember azt a 3500Ft-ot amibe most ezekkel a ledekkel egy levilágító kerül. Egyébként a gyári lakkos annyira durva, teszek fel egy képet este. Véletlenül bennehagytam a maratóba egy fél órán át (meleg vízben volt meg minden), és a legapróbb vonal is simán megmaradt, ráadásul az előhívónak szite esélye sincs leszedni a nem levilágított részt, pedig most már az 5mp tömény előhívó, vízben lakklelögybölő technikát használom. Biztonság (meg próba kedvéért visszaraktam még 3*5mp-re és semmi változás a lakk azon részén amit nem ért fény. A p20-at azért ilyenkor simán szétkapja. Szerintem én maradok ennél a verziónál, drágábbnak drágább, de a miősége az nagyon ott van!
Nyugalom ember!
Én csak a kérdésedre válaszoltam, az általam eddig tapasztaltak alapján. Idézet: „Most volt téma a 2-3 ledes levilágító, mi a fenének kell még vasalgatni???” Ezt komolyan kérdésnek szántad? Erre nem is tudom hirtelen hogyan reagáljak... Inkább sehogy. Idézet: „Nem kell szenvedni, hogy a vasaló nehogy szétnyomja a festéket, ráragad e, vagy itt ott nem mert inkább a fólián marad” Mondtam hogy nálam a vasalásos nyák-készítés folyamatának bármilyen szakasza "szenvedés" lenne? Attól mert TE, vagy akárki számára "szenvedés", közel sem biztos hogy nekem (vagy másoknak) is az!! Idézet: „Fényérzekenyítettnél nem kell pucolgatni” Elárulom, hogy és vasalás után rögtön berakom a meleg víz alá a nyákot, és az egész papírt úgy ahogy van egyszerűen csak lehúzom a nyákról. Rögtön ez után már marja is a sav. KÉP (És ez messze nem a legjobban sikerült nyákom!) Idézet: „levilágítod 15 perc bőven elég, 1 perc alatt előhívod, és mehet a maratóba” Kinyomtatom, az kb. max. 3 másodperc. A vasalás maximum 60-90 másodperc(!!!). Az áztatás kb. 20 másodperc, a marás szintén max kb. 20 másodperc. Erről a témáról ennyit. Idézet: „ráadásul a lakk védőréteget is hagy rajta, és ha kell még egy példány akkor a fóliát csak elő kell venni, míg vasalásnál az egész nyomtatás vasalás, rajtamarad e macera kezdődik elölről, hiszen a vasalás megeszi a mintát is.” Ejjha. A nyomtatóm tonerjának utántöltése (nem is a legolcsóbb helyen) 9000Ft. Ebből kb. 3000 oldalt tudok nyomtatni, tehát egy oldal nyomtatása 3Ft. Az A4-es, 135 grammos műnyomó 5Ft(!). Úgyhogy nem esek kétségbe ha valamiből egyet vagy kettőt, vagy akár huszonkettőt kell nyomtatni. Idézet: „Persze mindenkinek szive joga eldönteni melyiket preferálja, én semmi pénzért nem állnák át vasalásra...” Akkor ezt a véleményedet tartsd (meg magadnak) a szemed előtt amikor hozzászólást írsz! Idézet: „...és valószínű mindenki aki fotózza a nyákot így van ezzel.” Ebben nagyon tévedsz! Nem egy embert ismerek, aki áttért a fotózásról a vasalásra, nem véletlen.
Ne itt szídd a másikat, azt tartsd meg PÜ-be, hisz neki szól. Nem hiszem, hogy mások ilyet akarnak olvasni a nyák készítés topic közepén!
Ez mindig nagy kérdés volt, h melyik jobb. Aki olcsón akarja megúszni, az így is szenvedni fog, mind nyomtatás-vasalás, mind lakkozás, előhívás útján. Vasalás: neked kell csinálni, végig te dolgozol, de rövid ideig tart. Fotózás: felragasztod, és beteszed fényre, addig kávé, cigi, napozás. Majd innen ugyanaz mindkettő. Aki szivta már a fogát a p20-szal, az biztosan szívesen vasal, aki szívta már a fogát a műnyomóval, az biztosan szívesen fotóz! Kinek a pap, kinek a paplan. Melyik jobb? Audi vagy Bmv? Nézőpont, taasztalat, stílus kérdése! Sztem hagyjuk!
Nem hiszem el, hogy presztizs kérdést kellen generálni abból, hogy melyik technológia jobb, mint a másik. Mindkettőnek meg van a maga előnye és hátránya.
A fotózás egyik nagy előnye, hogy a nagyon vékony vonalvezetést könnyebb kivitelezni, és kissebb az esély arra hogy a vonalak oldala konturtalan legyen. Viszont ezzel szemben, kicsivel több felszerelés, többféle vegyszer, idő kell hozzá és valamivel nagyobb a fajlagos költsége mint a vasalásnak. A vasalás, egyszerübb gyorsabb, kevesebb felszerelés kell hozzá, pláne ha nem annyira fontos a nagyon vékony vonalvezetés, bár lehet nagyon szép nyákot csinálni vasalással de láttam már fotózva is rondán elbarmolt darabot. Ja és azért hozzáteszem, tiz perc alatt megtöltöm a tonert és csak 900.-Ft egy adag töltőpor. Leginkább úgy jellemezném a dolgot, hogy én utálom a kelkáposztát a párom meg imádja. Kinek, kinek kedve, igénye és pénztárcája szerint. Amatőr gyakorlatben mindkettőnek megvan a maga létjogosultsága. Én speciel mostanában vasalok de tervezem azt, hogy összeszedem a cuccot hozzá és fogok fotózni IS. A kulcsszó az IS. Ha nem kell sietnem, kipróbálom a fotózást, viszont ha gyorsan kell egy nyák akkor inkább vasalom mert az 10-12 perc maratással, kémiai ónozással együtt. És hidd el lehet szép nyákot csinálni vasalással is. Sajna nem a legjobb a szkennerem de kivehető, ez is vasalt, az egész panel 80x40mm. Fery
Melyik mondatomról gondolod hogy azzal szidtam bárkit is?
Idézet: „Nem hiszem, hogy mások ilyet akarnak olvasni a nyák készítés topic közepén!” Lehet, de ezt nem hagyhattam reagálás nélkül. Ha a választ privátban írtam volna akkor az itt úgy tűnik mintha nem reagáltam volna rá. Ráadául a kérdést sem privátban kaptam! Idézet: „Aki olcsón akarja megúszni, az így is szenvedni fog, mind nyomtatás-vasalás, mind lakkozás, előhívás útján.” Megint a szenvedés. Miből gondoljátok például én "szenvedek" vasaláskor?! Idézet: „Kinek a pap, kinek a paplan. Melyik jobb? Audi vagy Bmv? Nézőpont, taasztalat, stílus kérdése! Sztem hagyjuk!” Ez így igaz. Egyáltalán nem is célom meggyőzni senkit pro vagy kontra. Csak a hangvétel miatt nem hagyhattam válasz nélkül a hozzászólást. Mi az, hogy valaki látatlanba rám fogja hogy "szenvedek" ezzel vagy azzal, ráadásul még kérdőre is von hogy miért nem fotózok, hiszen "most volt téma a 2-3 ledes levilágító". Ennyi erővel akár ezt is írhatnám: Mi a fenéért nem veszel egy nyamvadt lézernyomtatót, hiszen fehér színű a bodoza!!!? |
Bejelentkezés
Hirdetés |