Fórum témák
» Több friss téma |
DOS Boot Process
Az EProm -ban benne kell legyen egy minimális BIOS az alapvető beállítások és legalább a "lemezmeghajtók" kezelésére. Ennek részeként lehet EProm -ban egy memória meghajtó (read only), ami tartalmazza a Master Boot Record és a Boot Record tartalmát valamint azokat az állományokat, amiket a rendszer betöltése olvas: IO.sys, MSDOS.sys, ... config.sys, autoexec.bat command.com, stb. A memória meghajtó egy olyan program, ami a BIOS lemezkezelő rutinjának (INT 13) bővítéseként pl. az A: meghajtóra vonatkozó olvasásokat a tényleges lemezegység kezelés helyett az EProm területről való olvasásokkal oldja meg. A régi szép idők: CP/M rendszert készítettem EProm .mal megvalósított A: meghajtóval. A DOS csupán egy magyra nőtt, 16 bites CP/M.
A DOS a Disk Operating System rövidítése. Kell neki a háttértároló (fájlrendszer).
A perifériák (billentyűzet, megjelenítő, I/O portok) kezelését meg lehet oldani az általánosan használt módon, különböző megszakítások meghívásával, vagy beírod a programodba a teljes perifériakezelést. A perifériák kezelését egyszer kell megírni, ezért helyezik ki egy csak olvasható memóriatartományba. Ezt a memóriatartományt nevezik BIOS-nak (Basic Input Output System).
További információ: CP/M-86 és IBM PC BIOS
Pendriveról bootolj DOS-t és ugyanott vagy mintha kínkeserves munkával meghekkelnél valami biost..
Szerintem egy 8088 nem alkalmas erre.
Bocsánat, igazad van. Van benne bios is. Igazából a hdd-t váltották ki eprom-okra. Gyári készülék. Az egyetemi éveim alatt csinált a tan szék (tanszék: egybeírandó) olyan telefonhálózat-onanizátort, amiben flashdisc volt, gondolom abban is volt bios.
Idézet: „8088 nem alkalmas erre” A procinak nem sok köze van hozzá. Legfeljebb annyi hogy abban az időben még nem használtak usb-t. Van meglevő 8088 alaplapod, vagy csak általánosságban beszélsz erről? Vagy nem látom az előnyét? Teszel bele akkor SSD-t, vagy CD-t.. Valami mindenképp kelleni fog a kevés hely miatt. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2019
Csak általánosságban.
Nincsen valódi alaplapom. "dugdosós" paneleken próbálgatok dolgokat. Előnye igazából semmi. Csak kísérletezgetek. Nincsen konkrét célom az egésszel.
Érdekes olvasmány, de én maradnék az IBM szisztémánál.
Van egy 8088-as processzorom, meg egy néhány dolog hozzá. Ezekből építkeznék.
A mellekelt kepen egy orosz srac altal tervezett backplane es 'alaplap' van.
Ez eleg jo ha csak jatszani akarsz vele. Hasznalhatod komplett IBM PC (XT)-kent (Prince of Persia nekem ment CGA monitorral) vagy kidobhatod a BIOS-t es sajat magadnak irsz hozza monitort, basic-et,amit akarsz (tudsz). Az ebay-en tudsz venni PCB-t hozza, vagy akar kit formajaban is elerheto. A backplane nem feltetlen szukseges (ha nem IBM PC-kent hasznalod), de kenyelmes.
8088-ra már senki nem fejleszt, nincs rá kereslet.
Inkább ezerféle PIC, AVR és 8051 van, ezekhez minden: Bővebben: Link fejlesztó és próbalapok, kiegészítők, programozási nyelvek.. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2019
Én nem is karom senkinek eladni. Csak időtöltés.
Az AVR nekem is kedvenc eszközöm.
Igen. Nekem amolyan fiokban elfero XT potlek, kartyakat tudok vele tesztelni.
A BIOS forrasa is hozzaferheto, tehat tudod modositani, igy aprankent tudsz magadnak "rendszert" fejleszteni. Nekem nincs univerzalis EPROM/EEPROM egeto/irom mert becsipodes, hogy ezt mindig magamnak rakom ossze A mellekelt kepen pont az emlitett 8088-as EPROM-janak irasa lathato. Jobbra lent a ket kulonbozo fesz eloallitasa az irashoz, bal-kozep az ATMega, ami az irast/olvasast vegzi, felette egy soros/USB atalakito, merthogy az ATMega sajat atalakitoja epp behalt, cserere var. Igy erdekes/izgalmas
Címet esetleg tudnál adni, ahol az alkatrészek beszerezhetőek?
Köszi!
Én úgy értettem, hogy üzlet címét, ahol meg tudom venni az alkatrészeket.
Ott van a linkelt Github oldalon minden beszerezhető építőelem beszerzési forrása.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2019
Én valami magyarországi címre gondoltam.
Az is lehet, hogy nincsen ilyen. Legalább is én nem találtam.
Boltban az alkatrészek nagy részét valószínűleg nem tartják készleten. De ez már nagyon eltér a topik témájától.
Üdv
A 27xxx sorozatú EPROM-okat ki lehet váltani modernebb EEPROM típusokkal?
Szia!
Ha stimmel a méret és a bekötés, természetesen.....pl. 27C64 > 28C64.. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2019
Ahogy nézem a lábkiosztások eltérők pl a 256-nál.
Ezért írtam a bekötés kontrollt is... eltérések természetesen lehetnek más-más kB méretnél.
Akkor úgy fogalmazok, hogy olyan EEPROM kell, ami olcsón kapható és teljesen kompatibilis a DIP28 27C64-gyel és a 27C256-tal. Mert az oké, hogy a 28-as sorozat valamelyik tagja talán jó lehet, de rendelhető megnevezést kérnék, amik biztosan jók.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |