Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszi.
![]()
Húha!
Na akkor olyan delikvenst kérdezz meg akinek van és használja is. Amúgy esetenként a bemeneteket ezen készüléken kapcsolgatják, hangerőt is itt szabályozzák, a vègfokon csak bemeneti csatlakozó van és hálózati bemenet ill power kapcsoló. A legfontosabb feladata, a bejátszó ill. jelforrás jelszintjét illeszti a végfok-végerősítő bemenetéhez. Bár építettem már ilyen előfokot egy másik fórumon taglalt srpp-vel, de annyira nem hatott meg a fantázia, hogy össze is rakjam. Hiába magasztalták az egekig, még várom hogy “ megszálljon a múzsa” ötletet adván a befelyezéshez ![]()
Így van, meg még impedanciát is illeszt nem csak jelszintet. Ha egy AN Kondo M7-et beraksz az átviteli láncba, és egy darabig hallgatod, majd kiveszed, akkor igen nagy űr marad utána. Aztán már azt mondod, hogy többet nem tudsz nélküle zenét hallgatni.
Nekem jó ideig ilyen, meg bármilyen előfokom biztos nem lesz. Én csak plusz zajforrásnak tartom. Sajna ez van. Bár sokak szeretik az ilyesmiket. Egészséggel hallgassák.
![]()
Korábban ebben topikban már volt vita az előerősítők szerepéről - ott leírtam, hogy az előerősítő csak kényelmi szolgáltatást végez a több bemenet kezelése végett. Amennyiben a végfok bemenetén van hangerőszabályzó, akkor teljesen felesleges hifi komponens.
A hangzáson mindenképpen ront a plusz alkatrészek/kábelek miatt, az impedancia illesztés sem igaz, mert a mai források mind kisimpedanciásak... TJ.
Ez pontosan így is van, volt és lesz is végszónak. Örűlök hogy ezt írtad, lrgalább már látom nem vagyok egyedűl.
Nem vagy egyedül. Nem biztos még, de lehet hogy a jövő héten írok majd egy kis beszámolót a csöves útkeresés témában. Tanulságos.
Sziasztok!
Kérlek segítsetek, előre is bocsika a láma kérdésért de EL34-nek PP-ben 400V anódfeszültséggel mennyi az optimális illesztése. (6,6K sok?) Köszönöm!
Adatlapját megnézted? 400 V-on (AB oszt.) max. 5 kOhm-ra emlékszem, de 3.5 k-s kapcsolás is van.
Ez így is lenne. Ha csak nem akarunk LPézni, meg magnózni.
![]()
Nem sok, majdnem optimális, ha az Rk-kat 450 Ohm körülre választod (per cső, nem összesen).
Ua=450V-nál Rk=450 Ohm-nál az Ia0=2x60mA körül alakul, az Ra-a pedig 6,5kOhm. Ilyenkor a Pout=40W körül lesz. Ha kiszerkeszted a munkapontot pontosan meg lehet mondani, de biztosan csak pár tized kOhm lesz az eltérés. Azért kérdezted, mert 6,6k-s kimenőd van?
Szia!
Én 5k5 - val építettem 40w-os pp-t.
Sziasztok!
Van valahol leírás a munkapont kiszerkesztèsèről? Jó lenne megtanulni. Köszönöm!
Az LP más kategória . Egy RIAA korrektornak mindenképpen külön dobozban a helye. Szerintem.
Magnó esetén már a szabványos vonalbemenet pár száz mV-os jelszintjénél tartunk, felesleges "előerősítgetni" ![]() Ha meg valamilyen okból speciális készülékre van szükség, azt is értem. De. Mi az értelme egy külön dobozban lévő előfoknak és végfoknak? Ha valaki ragaszkodik ehhez, magyarázza el Nekem, ugyanazt a két kapcsolást, vonalszintű bemeneti érzékenységgel, miért kell két külön dobozba építeni? Előny?? Idézet: „Így van, meg még impedanciát is illeszt nem csak jelszintet. Ha egy AN Kondo M7-et beraksz az átviteli láncba, és egy darabig hallgatod, majd kiveszed, akkor igen nagy űr marad utána. Aztán már azt mondod, hogy többet nem tudsz nélküle zenét hallgatni.” Nagyon óvatosan megkérdezném: Te hallgattál már ilyen M7-et??
Pl....
Scultéty László - Elektroncsöves áramkörök tervezése Pintér István Klatsmányi Béla - Vezetéknélküli híradástechnika I.
Magnónál impeedancia illesztés smafu ugye? A RIAA-t miért kellene feltétlen másik dobozba tenni. Szóval jó az az előfok, nem mondom, hogy feltétlen kell, de jó ha van. Egy jó előfok nem szinezi el a hangot.
Köszönöm!
Sajnos a könyvek beszerzèse problémás, mivel külföldön vagyok. Nincs esetleg valami elektronikus formában?
Jelentem becsövesedtem.
![]()
A "Scultéty" szerencsére folytatásokban megjelent az RT-kben, és valaki anno az "RTNeked"-re feltette, ez nekem megvan, írj email-címet, arra szívesen elküldöm.
Engem érdekel, mert én is megkeresztelkedtem csövekkel, igaz már másfél éve.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |