Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2203 / 2522
(#) metabo123 hozzászólása Nov 18, 2019 /

Sziasztok!
Újabb beteg érkezett hozzám javításra, a neve CROWN LPS800.
Sajnos nem találok hozzá kapcsolási rajzot (csak az LPS1500 hoz), így kétséges meg tudom e javítani.
Kérem, aki rendelkezik dokumentációval ossza meg velem.
Több alkatrész van elszíneződve, vagy fel van robbanva benne, az értékeit nem tudom beazonosítani.
A fólia is több helyen "elpárolgott".
Köszönöm!
(#) ozpecs válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 18, 2019 / 1

Ezek közt minimáis differencia szokott csak lenni kicsit nagyobb táp nagyobb trafó több puffer, sokszor még a nyák is ugyanaz. Volt amiben én is bővítettem a puffermezőt meg betettem plussz végtranyót mert a helye megvolt benne jobb lett dinamikában főleg basszusban.
(#) metabo123 válasza ozpecs hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Hát ezen a rajzon nehezen bírok kiigazodni, elég nagy katyvasz első ránézésre (de másodikra is ). Azért próbálom szokni.
A végtranzisztorok is más típusúak, mint ami a panelban van, mondjuk mindegyik láb forrasztva volt már, lehet cserélték őket. A rajzon 2sa1987/2sc5359 páros van, elöttem a panelban meg 2sa1943/2sc5200.
(#) ozpecs válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 18, 2019 / 1

Amennyire ránéztem, a szokásos QSC szerü kapcsolás, (végtranyók kollektora közös és a közös tápfeszponton, és a kimenet ezek szerint kötve) a tranyók meg majdnem mindegy kb ugyanazt tudják.
(#) ozpecs válasza ozpecs hozzászólására (») Nov 18, 2019 / 1

Ja a mérésnél óvatosan mert a pufferek közös pontja itt nem a földön van Ezért is van két külön szekunder a két erősítőfélnek, és két puffermező mülön külön.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2019
(#) metabo123 válasza ozpecs hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Köszönöm az intelmeket!
Lassan kezd tisztulni a kép, kezdem a rajz alapján "elhelyezni magam" a nyákon.
Igazad van, még a pozíció számok és az értékek is stimmelnek első vizsgálataim alapján.
Elkezdtem kikukázni a halott alkatrészeket. Majd jelentkezek.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Lehet hogy régen gumiszerű volt az alátét, csak mára kemény lett. A legtöbb polimer alapból kemény. Hogy gumiszerű legyen, lágyító anyagot adalékolnak hozzá. Voltam műanyagos, ott olajokat használtunk. Ezek gyakran kidiffundálnak az anyagból, a végére pedig megkeményednek. Talán melegen még hamarabb.
A samwha kondikkal mennyire vagy barátságban? Nekem is van, eddig jó volt. Fizikailag egész masszív, nem lóg a bele (volt már olyanom is).
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Nem akarok ellenkezni, de ez most is lágy és hajlékony. Olyan, mintha egy vékony textilszövet lenne valamivel átitatva. made in jueszej.

A Nichicon-ról Peter65 lebeszélt, a Hitano túl olcsó, a Jamicon túl gagyi, NIC-et senki nem használ, a többi túl drága... hát maradt a Samwha (tudományos alapon).
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Esetleg nézd meg még a Cornell-Dubilier (CDE) kondikat. Elég jó tapasztalatom van velük.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 18, 2019 /

Tudja a fene mivel szigetelnek ezek az amerikaiak. De más. Néztem ezt a Muse erősítőt. Tehát visszacsatolt meghajtás, utána egységnyi erősítésű kimeneti buffer. Mekkora a jó oldalon a nyugalmi áram? Bár nem vagyok türelmetlen, majd úgy is be kell lőni a javított oldalt, meg valószínűleg meg is hallgatod. Ami zavar a kapcsolási rajzban, hogy nincs optimalizálva a fetek gate ellenállása. A P csatornás feteknek a CGS kapacitása másfélszerese az N csatornásénak, a CGD kapacitás pedig négyszerese. Ha a biztonságos működés miatt kell a minimum 1kOhm, akkor annak egy részét át kellene hidalni kondenzátorral. De ez csak szőrszál izélgetés, sokan nem foglalkoznak vele oszt még is jó.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 19, 2019 / 2

Még mindig azon gondolkodok, mitől égett el az R37, és az R38. Egyetlen magyarázat, ha a bemenetre akkora feszültség került, hogy a diff tranzisztorok, és utána ezek áramgenerátora is átüt. Az R9 elfüstölése is erre enged következtetni. Egy földeletlen jelforrás csatlakoztatása csinálhat ilyet.

-Jolika! Mégis nyomozatilag mi történt?
-lefeküdtem a Lalival. Na. Ez történt. De már mikor!
-Vele is?
(Üvegtigris részlet)
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Nov 19, 2019 /

Meg kell, hogy mondjam,
jó nyomozónak tartalak!
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Nov 19, 2019 /

Még nem tudom mekkora a jó oldal nyugalmi árama, mert csak a javításokhoz használt kisáramú tápegységemről próbáltam, ezen meg csak +/- 15/34/64/75/95V fix tápok vannak, éppen 50V nincs. De 3x100mA nem lehet, mert nincs akkora hűtőbordája, hogy 30W hőt eldisszipáljon.
Még az az érdekessége, hogy valaki már próbálta javítani és lekötötte a 3 bemeneti vezetéket. El sem tudom képzelni, hogy volt bekötve, ugyanis van XLR és RCA bemenete is, de kapcsoló nincs ami GND-re húzná az invertáló bemenetet ha aszimmetrikus bemenetről használják. Tehát az RCA-ra csak az invertáló bemenet csatlakozhat, különben egységnyit erősítene. Ehhez viszont fordított polaritással kellene bekötni a hangszórót, de nem így van jelölve. Ha az XLR-be dugják akkor vagy megfordul az abszolút fázis, vagy az is fordítva van bekötve. Egy ilyen hájend izénél azért ez már komoly bakinak számít szerintem.

Aztán még... van benne középleágazásos trafó ami két Gratz-re megy, majd két pufferre, amit én is megettem a HTA 1.0-nál és másnak is okozott már brummot. Erre is kíváncsi leszek.

Hangszóró védelem viszont nincs benne. Ennyire bíztak a tervezők ezekben a laterális izékben? A gazdája elektrosztatikus hangfalat hajt vele, ami trafós csatolású. A trafóhoz stabilabb offset driftű erősítő kellene, de végül is évekig működött.
Hogy mitől szállt el fogalmam sincs. Lehet, hogy kihúzta a bekapcsolt végfokból a bemenetet, vagy ilyesmi....
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Nov 19, 2019 /

Köszönöm, megnéztem, de én ilyen úri helyekről nem tudok rendelni és ez másfél-kétszeres árban van (mondjuk még ez is a megfizethető kategóriába tartozik).... a Samwha-k meg amúgy is órákon belül itt lesznek, most már ezek maradnak.
De belenéztem a V4-ekbe és 90%-ban Te is Nichicon-t használsz puffernek. Egy tápodban láttam CDE kondikat, de az már valóban megfizethetetlennek tűnik (ránézésre).
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2019
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 19, 2019 /

A bias áramkörből próbáltam kisilabizálni, de nem ment. Terveznek erősítőt mérnökök, oszt panaszkodnak hogy nincs megfelelő tranzisztor. A félvezető gyárak legyártanak hozzá odavalót, azt meg úgy használják, hogy ne legyen jó. Az első pár fetet úgy lenne jó belőni, hogy 100mA-en menjen, hiszen épp erre tervezték, hogy ott legyen hőfokstabil. Csak hogy akkor a 22 Ohmon 2.2V esne, amitől 1A folyna a három feten darabonként. Tehát a meghajtó feten nem lehet 100mA, legfeljebb 25-30mA. Még nem is lenne baj, de egy visszacsatolatlan buffert alkot. De hát made in újvilág.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 19, 2019 /

Általában Nichicon-t használok az otthoni célú erősítőkbe. No persze azok teljesítménye azért nem olyan nagy. A CDE-s verzió egy kivétel volt, mélydoboz hajtása miatt, oda azért került olyan sok. Az valóban nem volt olcsó, de akinek kellett az kifizette a plusz kondikat...
(#) metabo123 válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 19, 2019 /

Úgy néz ki sikerült minden pusztult alkatrészt fellelnem, kiszednem (nem volt sok).
Meg vannak a cserealkatrészek is, a végtranzisztorok kivételével mindent beraktam a helyére.
Most jönne a: "hogyan tovább".
Szeretném éleszteni, de még ilyen kapcsolástechnikájú erősítővel nem volt dolgom.
Hogyan kell eljárnom?
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2019
(#) metabo123 válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 19, 2019 /

Még egy kérdés:
A mellékelt rajzon bekarikázott 2n5401tranzisztort helyettesíthetem MPSA92-vel?
(korábbi hozzászólásomhoz csatoltam a PDF-et is az olvashatóbb, ezen csak a pozíciót szerettem volna jelölni).

crown.JPG

(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 19, 2019 / 1

Oka mindennek van. Egy tranzisztor meg nem szokott csak úgy eldurranni ha egyébként semmilyen túlterhelésnek nincs kitéve. Három irányból jöhet támadás. A táp, a ki, és a bemenet.
(#) tothbela válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 19, 2019 /

Ebben a pozícióban igen. Az áramerősítése kisebb mint az 5401-nek, de itt nem okoz gondot.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 20, 2019 / 1

Kedves Karesz nem tudom mennyit segít, de kicsit kutakodtam a Muse installációs ajánlása után, és az alábbi a módi az amerikaiaknál:
A szimmetrikus bemenet normál módon használható, tehát a szabvány szerinti polaritással. Az aszimmetrikus bemenet nem invertáló bekötéssel. Viszont ahogy írtad, ekkor csak egységnyi lenne az erősítés. No mivel nincs kapcsoló, ezért ebben az esetben a szimmetrikus bemenetbe be kell dugni egy vak dugót. Ez egy kiherélt XLR dugó bele, amin az invertáló bemenet és a GND egy deróttal rövidre van zárva. Nem túl elegáns, de most már értem hogy miért van bedugva egy ilyen patkolás néhány eladó darab hátuljába. így már fázisban is van az erősítő, meg erősít is. Mondjuk azért a többi felirat között elfért volna egy sor erről az opcióról.
Jó szerelést.

Talán a vesztét is az okozta, hogy csupaszon hozzáférhető a bemenet a patkolt csatlakozó miatt.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2019
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Nov 20, 2019 /

Hoppá....
(#) metabo123 válasza tothbela hozzászólására (») Nov 20, 2019 /

Igen, ezt szerettem volna tudni, hogy ebben a pozícióban megfelel-e.
Köszönöm a válaszod.
Az élesztésével kapcsolatosan tudnál tanácsot adni? Számomra nagyon szokatlan topológia.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 20, 2019 /

Itt is van a képen.

muse.jpg

(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Nov 20, 2019 /

Köszönöm, valamennyit segített... erre a megoldásra - mint egyetlenre - én is gondoltam. A készülék tulajdonosa az ismerősöm ismerőse és mindössze annyit tudok az egészről, hogy évek óta használja a végfokot. Vakdugó nem volt. Ha volt, hol van? Ha most beledugok egyet gondolhatja azt is, hogy belekókányoltam valamit - eddig nem kellett, most meg ott van. Fogja, kihúzza, oszt megint megvan a baj. Az is lehet, hogy szimmetrikus bemenetről használta mindig és legutóbb kipróbálta milyen az aszimmetrikus bemenetről (vakdugó nélkül). Szóval ennek utána kell érdeklődnöm mielőtt visszaadom. A gyártó részéről ez egy iszonyatosan trehány és átgondolatlan "megoldás". Ha mindenképpen így kellett volna megcsinálnom, kétféle bemenetűre, akkor az RCA-t bekötöm invertálóra, az XLR-t pedig fordított polaritással, a hangszóró csatlakozó polaritásának feliratát pedig megcserélem. A kezelési utasításban pedig külön kiemelem, hogy ne használja nyitott bemenettel, mert ez egy elcseszett konstrukció.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Nov 20, 2019 /

Közben tovább gondoltam, hogy mégiscsak sokat segítettél, mert meg tudom mutatni a képet a tulajnak, hogy ez "gyárilag" ilyen! Köszönöm!
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 20, 2019 /

Szívesen. Én mondjuk nem így képeztem volna ki, hanem tettem volna elé buffert. No meg védődiódákat. Azokat gitáros izékben mindig használom ha félvezető van a rendszerben. A cső kibírja, abba nem kell, viszont az effekt hurok gyakran félvezetős, sőt sokszor nagy impedanciás egyszerű mosfettel. Persze nem lehet minden pofon mellé rendőrt állítani, meg akkor beragaszthatnánk a gázpedál alá is egy féltéglát, oszt nem menne senki gyorsan. Bár úgy is kiszedné a pórnép.

muse izé.png

(#) martin66789 hozzászólása Nov 20, 2019 /

Sziasztok

Egy Mercury SW1800 2.1-es erősítő bekapcsolás után halkan zúg (trafó zúgás) hangerő potmétert teljesen letekerve is zúg. Zene nélkül egy kicsit zavaró a zúgás, de ha szól zene akkor nem hallani a zúgást. Lehet ez ellen tenni valamit ?
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 21, 2019 /

Na hogy még egy csavar legyen benne, és ne pihenjen a paraszt, kellett csinálnom XLR kábelt. A szabványok miatt mindig puskáznom kell, és látom ám, hogy az invertáló bemenet a középső. Tehát a MUSE a nem invertálót földeli le a vakdugóval. Ezek szerint csak azért van a vakdugó, hogy a nem invertáló bemenetet optimálisabban legyen hidegítve. Nélküle is szól, csak talán hajszálnyival rosszabbul. Most megint az elején vagyunk.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Nov 21, 2019 /

Közben annyit megtudtam, hogy zenehallgatás közben egyszer csak elkezdett füstölni minden ok és előzmény nélkül. (Állítólag.) És, hogy csak az aszimmetrikus bemenetet használja. Tehát rámegyek az RCA-ra három vezetékkel és ha véletlenül át akarna térni az XLR-re akkor majd átköti neki valaki. Nem vakdugózok és nem bonyolítok.
Következő: »»   2203 / 2522
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem