Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Illetve a munkapontot beállító T21 nem szakadt ? B-E átmeneteket ellenőrizném még. A tranzisztorokat működésre is ellenőrizted vagy csak zárlatra ? Szakadt tranyót kerestél már ?
Az egyik oldalon az egyik az meg tartotta az értékét,11k a másik szakadt
a másik oldalon meg nyúlt 16,240 óhmra míg a másik tartja a 11k értékét
meg mértem a T21-et nem szakadt
Ezaz!!! Már félsiker.
Kérlek majd mesélj a fejleményekről ha sikerült az ellenállásokat cserélni/pótolni. A szakadt ellenállás lehetett az elbillenés okozója Kérlek ne haragudj de, lepihenek. Holnap korán kell kelnem. Kíváncsi vagyok az eredményre.. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2019
Köszi szépen az eddigi segítségeteket,mindenféleképp jelzek holnap
Cserélni lenne érdemes azokat a tekercseket. Javaslom Skori írását áttanulmányozásra. Bővebben: Link
Nem . Nem a földhöz kepest annyi a feszültség ...hanem normál hidalt kimenetén sajnos ..
Szia! A 2, 4, 10, 12 lábakat egyenként mérjük testhez képest.
A 6, 8 bementi lábak előtt van csatolókondi?
Szia .
Sorrendben mérve a feszültséget 6,5V , 4,7V , 6,4V , 4,6 V ...Kondenzátor természetesen van a meghajtó kinai csoda eszközben .. De érdekes módon ha direktbe földre zárom a bemenetét akkor beáll közel 0V-ra a kimenet . De igy is melegszik természetesen . . Pár képet csatolok , tudom érdekes konstrukció ...
Jó ötlet, csak néhány dolgot tennék hozzá. Nekem is van pár TPA3116, és 3118 alapú modulom. A kimeneti fojtók egyiken sem bírják a terhelést, le kell cserélni őket. Már van légmagos, kompakt fénycső EI vasából, sárga/fehér toroid alapú fojtóm, ami hideg marad. A fojtó utáni pici SMD kondik azok bírják, de azokat is érdemes ledobálni, és polipropilén kondikra cserélni.
Ha lehet, a monósított verziót érdemes használni, abban a végfok mosfetjei párhuzamosan kapcsolódnak, így fele a vezetési veszteség. Legnagyobb probléma, hogy a táp gnd és a jel gnd közös. Na itt kell okoskodni kicsit. Simán nem kábelezhető össze a fejegységgel, mert földhurok alakul ki. Autóban nem 50Hz-es brumm, hanem valami más fog megjelenni. Ne kérdezd mi, az mindig környezetfüggő. Vagy leválasztó hangfrekvenciás transzformátor, vagy balun áramkör kell. Ez utóbbi nem bonyolult, könnyen megépíthető.
Most néztem ezt a kínai csodát, ott van a kimenetén a leválasztó kondi, és utána nincs semi a gnd felé. Tehát ott nincs baj.
Szia köszi a választ,én nem vagyok otthon ezekben a fojtótrafós témában,nem is mernék neki állni cserélni.Meglátom mennyire lesz meleg a kocsiban,úgyse lesz csúcsra járatva sokat.
Igen és ha üresben megy az erősítő , tehat lehuzom az összekötöt , akkor is fenn áll a hiba. Ezért gyanakszom hibás IC-re , utolsó darab volt
Lekötött hangszórókkal és bemenettel ha tudsz mérni áramfelvételt, az jó lenne. Max 200 mA lehet. Majd az egyes lábtól kezdve mindegyiken mérj feszültséget. Hátha valami kiderül.
A hangszóró csatlakozó rca aljzatok külső pólusa nem ér hozzá a gnd-hez? A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2019
Akkor az maradjon. Mi lesz a jelforrás? A bemenet honnan kapja a jelet?
Üdv! Két kérdésem lenne:
1. Végfoknál a csillagpontból kap GND-t külön mind a két végfok, a hangfal kimenet, és ide kell kötni a bemenet GND-jét is, vagy azt külön a végfok panelek bemenetére? 2. Függetlenül attól, hogy egy vagy két egyenirányító híd van a végfok tápjában a csillagpontot mindig a védőföldeléshez kell kötni, vagy nem kötelező? Köszönöm!
Az autós médialejátszó onnan lesz hajtva.
Ha hazaértem, felteszek egy egyszerű földhurok elleni kapcsolást. Tipikusan Bluetooth izéhez lett kitalálva, mert kerregett állandóan. De annak idején nem volt a kocsimban CD játszó, és egy diszkmen mint jelforrás szólt benne, csakhogy a fejpozícionáló szervók prüttyögése behallatszott a jelbe. Ezért kellett ez a kütyü.
Ez a kis lejátszó is produkálja ezt a kerregés dolgot . Lekötött hangszorókkal nem éri ell a 200mA az biztos .. Bár ugy tünik de nem ér oda GND-re semmi aminek nem kellene , átvilágtottam és tüzetesen többször is végig vizsgáltam ..
Megpróbálhatod, hogy a 7-es lábnak a lejátszóból adsz testet, leválasztva a forrszemet a "teleföld"-ről.
A melegedés hűtőborda nélkül természetes, 12 V-os tápnál az adatlap szerinti minimális 100 mA nyugalmi áram már 1 W felett fűt. Ha a jelforrás rákötése generálja a kimeneti egyenfeszültséget a hídkimenetek között, akkor a forrás kimeneti csatolója szivárog. Iktass be újabb kondit, ami után akár testrehúzó ellenállást is rakhatsz, ha ez javít az offset feszültségen. Példa: 10 µF + 5k6. Mivel testre zárt bemenetnél jó eredményt kaptál, az IC valószínűleg működőképes. Tanács a jövőre nézve, végerősítőt ne építsd telefölddel, itt is a 2200 µF negatívról külön ágon kellett volna hoznod a jel, a kimenet és a Zobel-tag GND-t! Ne teremtsük esélyt arra, hogy a teljesítményföld vezetősávján eső feszültség hozzáadódhasson a bemenő jelhez, mert annak gerjedés lehet a vége.
Köszönöm a válaszokat ha hazaérek a melóból megprobálom a 7 láb lekötését . Azért csinálom már igy a paneljaimat , " teleföldel " , mert igy költséghatékonyabb ( nem fogy annyi vas-klorid ) , meg szerintem esztétikusabb is kicsit . De ugy látszik nem minden esetben célra vezető a dolog ...
Nekem is az van Tpa 3116 D kb másfél éve a 2.1. Műterheléskor majdnem sikerült rögtön megsütni folytókat, már bűzölögtek mire lekapcsoltam, ezenkívül nincs más hibája a hangja 10/8 as kb. Bár zenei csúcsokat lehet még elbírja a zománchuzal...
Helló
Csak be indúlt az öreglány S tènyleg a 11k volt meg nyúlva egy pedig szakadt. Reggel neki álltam s ellenállásokból kèszítettem 11k 4 db-ot s ki cserèltem a javított modul mindkèt oldalán,s csodák csodájára be is indúlt ahogy illik Most már a dobozolás vègènèl tartok de nagyon szèpen szól mindkèt oldala Köszónöm szèpen a segítőimnek A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2019
Itt van minden. Figyeld meg, hogy egy voltos hangfrekis jelet egy voltos négyszöggel zavarjuk. A kimeneten meg szinte semmi sem marad.
A bemeneti gnd a fejegységnél, a kimeneti pedig az erősítőnél kap hidegpontot. A tápot bármelyik oldalról kaphatja.
Az árukhoz képest nem is rosszak.
Légmagos tekercsnél nem telít be a vas. Ilyet bármikor lehet csinálni: 10mm fúrószárra két rétegben 38 menet 0,5-ös huzalból. Alig nagyobb mint a gyári ferrites tekercs. Talán többet szór kifelé egy picivel.
Nem mertem megkockáztatni hogy magam tekerjek hozzá, mivel eleve ferritmagon vannak a gyári huzalok is. Köszönöm a hasznos tanácsot, de nem hiszem hogy nekiállok áthuzalozni, előbb kerül leváltásra az erősítő Csak azért is mert hiányzik a fetes hangja, így másfél év után a Baji féle cucc meg most kapóra jön. Megépítettem annó és azóta is a sarokban van élesztve sincsen, viszont trafóm meg időközben lett hozzá ideális 2X42V ac feszültséggel, és 10-10A áramterhelhetőséggel. A másik fle a 2X65V AC meg megmarad szubnak tudod amit tárgyaltunk erősítőt, így 2.1 nek éppen jó lesz. Az eredeti konstrukción megnézem még a crossovert és a clip áramkört, így az is aktív marad
Nekem így volt bekötve. A gnd-t csak a végfok bemenetéről kapott, de akkor is kerregett, mert a csoda áramfelvétele igen ugribugri, amolyan processzoros jellegű. Viszont ha az 5 V-os stab IC bemenetét (ez a táp bemenete a modulnak) egy kondenzátorral hidegítjük a modul gnd-jéhez, akkor csendes. Ez a pont legyen az usb tokja, mert az eléggé nagy felület. A modul áramfelvétele max 100mA, így 33-47 Ohm lehet a szűrő ellenállás. Nekem 15V tápnál 47 Ohm, de ezzel még tehetsz sorosan egy fojtótekercset. Nekem az a két félből álló kébelre klipszelhető ferrit, rajta 20-30 menetnyi UTP kábel belső ere.
Köszönöm szépen , megprobálom mindenféleképpen
Még érdekességképpen említem, hogy a kijelző vezérlőjelét használva lehet a végfokot távirányítóval készenléti állapotba hozni. Nekem a kijelző 2. és 3. lába egy-egy diódával van összegezve, így a kikapcsolt állapotot kivéve mindenféle üzemben aktív "L" logika jelenik meg a diódák anódjain. Ha ezt a jelet a végerősítő készenléti jeleként használjuk, akkor a távirányitóval lekapcsolva a modult a végfok áramfelvétele megszűnik. Ha invertált jel kell a némításhoz, akkor lehet más logika alapján kikapuzni a kijelző vezérlőjeleit.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |