Fórum témák
» Több friss téma |
Hi!! Nem tud valaki valami leírást szerezni arról hogyan lehet két PC között kapcsolatotlétesíteni lézerrel?? Köszi.
![]()
Gugit próbáltad már? Sztem a barátod!
![]()
Nah hello
Szóval lézeres kapcsolatot két gép között simán létre tudsz hozni errol van egy hobbyelektronikás cikk is... Pontosabb info a doksiban... (A feltöltést és a 14565. hozzászólást köszi szabi83-nak....)
Nekem csak az fáj ebben az egészben, hogy vaczakkolunk itt a soros porttal, pedig sokkal jobb lenne UTP-vel, mert akkor egy routeren át egy egész hálózat mehetne lézeren.
Szal az a kérdés, hogy az a lézerceruzás bizgere menne-e UTP portra kötve???
Szerintem igen, csak akkor más program is kell hozzá, vagy bogarásznod kell a windosban
![]()
Milyen program? Ha adott egy router, ami kiosztja a belső IP-ket, és a gépek szépen látják egymást, akkor az már részletkérdés kell hogy legyen, hogy mondjuk két gép a routeren keresztül vezetékkel csatlakozik egymáshoz, a harmadik pedig egy plusz optikai csatoláson át: lézerrel.
Nagy szakértelmem nincs a hálózatokhoz, csak egy kicsi de azért leírom az ötletem hátha vezet valami megoldáshoz. Lehetne csinálni egy olyan eszközt, amit ha csatlakoztatunk a szg háló kártyájába figyeli az adatokat amit akar küldeni a gép, és egyszerüen átalakítja lézeres jellé. Ennek az eszköznek a "tesója" be lenne dugva a routerbe, és figyelné a lézeres jelet, és átalakitaná normál jellé. Persze mindkét eszköz tudna adni és venni jelet. Illetve már csak egy apróság maradt el. A szg és router közé egyenes kiosztású kábel kell még két szg közé forditott bekötésű. Ezért az eszköz vagy routerhez és szghez lesz jó vagy csak szg -szg közé. Kialakítástól függően.
Egyik hobby elektronikába van egy ilyen. Nem is bonyolult,de mivel ha jól emlékszem soros portról működik, így elég gyér az adatátvitel.
Tesó, pont erről brekegtem fentebb, hogy UTP-re kellene megcsinálni, mert az egyrészt gyorsabb, másrészt meg könnyebben konfigurálható, harmadrészt (kövezzetek meg ha tévedek) a soros porti kommunikáció két gépre korlátozódik akkor is, ha a két gép közül az egyik egy LAN része.
Pl. van 3 asztali LAN-ba kötve, az egyik, mondjuk az 1-es számú meg egy laptoppal összekötve, akkor a laptop és az 1-es gép kommunikál (azok is buzerásan, mert egyik szerver a másik kliens lehet), de a laptop és a 2-es, 3-as asztali között már nem lehet kommunikációt folytatni. Viszont ha a laptop UTP portja a LAN routerével kommunikál lézeres átvitellel, akkor simán lehet adatátvitel az összes gép között. De ha a rálátás biztosított, akkor néhány tíz, esetleg száz méter távolságban lévő gépeket is össze lehetne lőni egy hálózatba router és lézer segítségével, csak meg kellene találni azt a kapcsolást, ami illeszthető az UTP portra, és képes a 100Mbps sebességre. Innentől fogva már csak a madarak, por, köd és egyéb optikai környezeti behatások korlátozhatják az adatátvitelt. Szerintem.
Valahol régebben láttam 1 dokumentumot ahol ARCnet kártyák átalakításával próbálkoztak laser pointerrel és fototranyával...
Több bajom volt vele : 0. eleve ARCnet háló néhány megabit/sec 10 alatt ![]() valami gateway gép is kell közé hogy arcnetről ethernetre forditson ... mi támogat ARCnetet?!Hááát W95 talán még igen ... meg LINUXok 1 része valahol kernel körül lehet állígatni dolgokat ...de azok is chipset függőek ... 1. adott tipusú ARCnet chipsetről irtak csak 2. az IC TX lábára közvetlen 1 ttl inverteren át kűdték a LASER ledet 3. fototranya erősítője se volt vmi bizalom gerjesztő. 4. AGC és egyébb se volt benne Szóval le is tettem róla . Esetleg kéne nézegetni maxim éknál és egyébb alkatrész gyártóknál vmi fiber optic eszközök erősítői után meg adó/vevő eszközei közt .
Helló!
Elolvastátok azt a PDF-fájlt amit creative csatolt!!! Ha nem akkor idézek belőle: "Ide olyan lézerpointerek alkalmasak, amelyek szabályzóköre gyorsan reagál! Még így is csak kis baudrate-el üzemeltethetjük a rendszert!(Ez az, amit ki kell kísérletezni...) Ha valaki hozzá tud jutni nagy teljesítményű, monitordióda nélküli, kifejezetten adatátvitelre kifejlesztett IR lézerdiódához, akkor a pointer helyére azt érdemes bekötni." Én ebből azt veszem ki, hogy a mezei lézerpointerekkel soha nem fog működni gyorsan. Főleg nem 10 esetleg 100Mbit/s-on de még 1-en se!! Ráadásul az UTP galvanikusan el van választva kis trafókkal a zavarok elkerülése érdekében, tehát nem simán Rx meg Tx hanem Rx+ Rx- és Tx+ és Tx- vezetékek vannak. Ezen kívül még van + 4 vezeték amit pontosan nem tudom hogy mi de az is kell a működéshez.
Igen jogos az észre vétel ...
![]() Télleg hol csatolta a creative ?! 1et láttam az a HEből ki ollózott oldal ami a soros porti leírása van de mást nem ![]() ![]() ?!
Hű-ha.
Ez már kívül esik az ismereteimen... eSDi: Idézet: Biztos kell? Mert akkor feladom a lézeres témát, ott a WLAN... „Ezen kívül még van + 4 vezeték amit pontosan nem tudom hogy mi de az is kell a működéshez.”
Az a baj hogy nem találok infót róla hogy azok mik lehetnek. mert ugye az is szolgál valamire ha egyszer be van kötve ugyan úgy keresztbe mint az Rx-Tx, szerintem valami Carier Detect vagy valami hasonló lehet úgy mint a soros portnál.
És a Carier Detect mi? Vmi eszközazonosító?
Na ne kavarjunk! Most néztem meg kér realtek csipes kártyát. Az egyik 10-es, a másik 100-as, mindkettőnek az UTP csatijában 4 érintkező van. A többit bele se rakták, nemhogy be lenne kötve!
Na mindegy nem akarok vitatkozni. én még csak olyannal találkoztam amibe benne van az összes. még az 1000 éves NE2000-es ISA-s kártyába is be volt kötve minden.
Sziasztok!
Én egy infrás-ethernetes verziót találtam ami erősen fúrja az oldalam. Tudom ott a WLAN de én barkácsolni szeretnék. http://www.electronics-lab.com/projects/pc/023/index.html Szerintetekvan rá remény, hogy működni fog??? Inkább lézeres átvitelen gondolkodtam, vajon hol lehet kapni/ miből lehet bontani olyan lézerdiódát ami megelelően gyorsan reagál? Más: az a 200 Mhz-s kvarc a kapcsolási rajzban honnan beszerezhető?
Az haggyán hogy 200MHz-es, az még be lehet szerezni nagynehezen, de baromi drágán. De van ott egy 400MHz-es is......... Na azt végkép nem lehet beszerezni....
Köszi a gyors választ!
Mindjárt gondoltam hogy van valami hátulütője a dolognak. Bár ha valaki el tudná magyarázni, hogy egy laptop-adapternek miért kell kétszer akkora kvarc megköszönném. ![]()
A moduláció miatt, hogy a két adó ne zavarja egyást.
Köszi megint a gyors választ!
Na mindegy már előre örültem hogy leltem valami egyszerűnek tűnő kapcsolást. ![]()
Az viszont megoldható lenne hogy valami kisebb frekijü kvarcból egy PLL IC-vel előállítanánk a megfelelő frekit. Csak ezt hogyan és milyen IC-vel az már nem tudom.
Szerintem a forgalomban kapható lézerpointerek lomhasága miatt maximum pár 100kHz-el lehet mehajtani őket. RS232 működhet, az Ethernet nem hiszem. Mivel kilép a jel egy jól vezető, sodrott réz vezetékből, a bizonytalan "levegőbe", meg kellene modulálni, és hibajavító rendszert kellene beleépíteni a rendszerbe. Ha fejben utánnaszámolok, hatalmas számok jönnek ki MHz-ben, amit ki kellene tudni sugározni. Pár évvel ezelőtt keresgéltem és találtam egy klassz kapcsolást. Lehetővé tette volna haverom és mi közöttünk. Mire a nyák elészült, kitavaszodott és letört a mosolyunk: ki lombosodott a közöttünk lévő fa.
![]() Katt ide.
hali!
engem egy ojan dolog érdekelne hogy pl 2 ház között szerétnék lézerre kapcsolatotteremteni táv kb 20 m és tiszta terep jó lenne ha mind két oldalon egy switchbe tudnám kötni rj45 utp... 10/100 as lan hoz kéne esetleg egy másik pedig a kábeltv át lövésére.. ezekre várnék ötleteket.. de ha tudtok olyat ami a kábeltvt át lüvi hálón az is jöhet köszi mindenkinek előre is. ![]()
hali!
van itt he-n egy kapcsi:Bővebben: Link ő az nem tudjátok hol lehet lézerdiodát venni hozzá meg mi a pontos tipusa mert sini nél igy nem találtam és datasheetcatalog.com on sem.. ![]() vagy tudtok olyan lézer diódát mondani ami viszonylag olcsó és ha kis köd van is el világit 20m re? két ház közé kell mint irtam és megprobálom ebböl a pdf-es kapcsibol összehozni csak majd valahogy át kell alakitanom hogy ne rs232-n menjen hanem a lan-t vigye át.. rx-tx essetleg a hálókarira a trafo helyére? ![]()
Most már ideje lenne a lézereinket vmi értelmes dologra is használni, nem csak gyújtogatni velük.
![]() Neten több helyen is keringenek lézeres átviteli eszközök amik képesek 2400 !!!Mbites sebességre, persze milliókért. Jó lenne valami egyszerűbb, mondjuk 2-300Mbites készülék is ami olcsón elkészíthető , de nem találok ilyen kapcsolást. Esetleg ki lehetne vhogy használni az USB2 sebességét, asszem 480Mbit/s. Csak az a 100Mbites, de annak se valami részletes a kapcsrajza. Esetleg más valaki talált? Ja és ezeket a sebességeket szerintetek milyen csatlakozással érik el? Spéci hálókártyákkal mennek ezek a turbós készülékek?
Sziasztok!
Csak gondoltam adok pár ötletet, hátha van valakinek ideje ill. némi pénze ezeket kikísérleteznie: Alkatrészek: - DVD íróból kiszedett laser dioda (bírja a magas frekvenciás modulációt) - Fiber Media Converter (10/100M) ![]() ill. - MAX3668 (Laser Driver IC 622MPBS) (http://hu.farnell.com/laser-diode) Ezek összeillesztésével szerintem már lehetne mit kezdeni. Megjegyzés: A MAXIM IC nagyon apró! ![]() Remélem sikerült felkeltenem egy két hozzáértő szakember érdeklődését akik esetleg a tapasztalataikat is megosztanák ez ügyben. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |